Când „Păstorul cel bun” se ceartă cu Preafericitul păstor, turma plătește

Vreo 30 de popi s-au răzvrătit împotriva Patriarhiei, că nu-i lasă să-și facă sindicat. CEDO le-a dat dreptate și a condamnat statul român să le plătească despăgubiri. Care cred eu că e miza afacerii.

Un grup de preoți cu chemare sindicală a supărat Patriarhia Română în încercarea democratică de a se asocia liber. Sindicatul „Păstorul cel bun” s-a judecat în instanțele românești cu „angajatorul” – recte Mitropolia Olteniei – care i-a refuzat dreptul sindical, și pentru că instanțele românești au ținut cu „păstorul cel mare”, „Păstorul cel bun” s-a adresat CEDO. Și ce să vezi? CEDO i-a dat dreptate.

Înțeleg din comentariile unor juriști mai deștepți ca mine că CEDO ar fi nesocotit câteva legi naționale și chiar internaționale prin această decizie, dar nu mă îndoiesc că statul român, mânat în lupta pentru dreptate de crucea ortodoxiei, va contesta cu aplomb sminteala asta de decizie CEDO. Mai ales că trebuie să le plătească păstorilor buni o despăgubire de 10.000 de euro, or se știe, statul român mai degrabă ar îngropa bănișorii ăștia la temelia Catedralei neamului decât să-i dea la niște sindicaliști olteni, fie ei și popi.

Ceea ce mi-a atras atenția în acest caz sunt motivările pro și contra, care merită citite, vă asigur. Pentru că arată cum gândește justiția română, afiliată religios la tradiția ortodoxă strămoșească, și justiția europeană.

Iată ce a zis justiția română (comentariile cu italic îmi aparțin):

– Pe 4 aprilie 2008, 31 de preoți si 4 mireni angajati ai BOR din Mitropolia Olteniei decid constituirea sindicatului «Păstorul cel Bun»

– Reprezentantul Mitropoliei se opune acestei cereri, deoarece statutul intern al BOR interzice crearea oricărei forme de asociere fără acordul prealabil al mitropolitului (deducem că mitropolitul ar fi putut să-și dea, totuși, acordul, nu?)

– Sindicaliștii se adresează justiției române, care decide în favoarea BOR

-Tribunalul Dolj a menționat că noțiunea de «sindicat» e străina de statutul BOR și că preoții sunt într-o relație de ascultare față de superiorii lor. El a considerat că interdicția de a crea orice formă de asociație în cadrul bisericii, în absența acordului prealabil al ierarhiei, este justificat de necesitatea protejării tradiției creștin-ortodoxe și a dogmelor sale fondatoare și că dacă s-ar crea un sindicat, ierarhia bisericii va fi obligată să colaboreze cu un organism nou și străin tradiției și canoanelor referitoare la luarea deciziilor în cadrul bisericii. (prin urmare, justiția română decide pe baza unor argumente mai degrabă religioase, decât legale, protejând tradiția milenară ortodoxă mai mult decât legea și prevenind un eventual puci democratic la vârful bisericii)

De ce a ținut cont CEDO:

Contractul individual de muncă în baza căruia preoții și mirenii își exercită funcțiile în cadrul bisericii, beneficiind de  asigurări sociale, acestora neputându-li-se refuza dreptul la libertatea de asociere;
– Statutul sindicatului nu conținea vreo critică la adresa bisericii, iar reprezentanții sindicatului nu s-au arătat nerespectoși față de credință sau biserică, recunoașterea sindicatului neaducând vreo atingere legitimității credințelor religioase, nici modalităților de exprimare ale acestora;
Motivele invocate de tribunalul Dolj pentru respingerea cererii sindicatului au fost exclusiv de ordin religios (Doamne apără și păzește!);
– Limitarea drepului la libertatea de a se constitui în sindicate era prevăzută de statutul BOR și nu de contractul individual de muncă, statut care a intrat în vigoare în 2008, ulterior preluării funcțiilor în cadrul bisericii de către membrii sindicatului (aici eu aș mai avea o nelămurire, dreptul la liberă asociere nu cumva e prevăzut într-un act național fundamental al țării, care ar trebui să bată orice statut intern al unei organizații, fie ea și religioase, tolerată pe teritoriul țării? Adică dacă statului BOR bate Constituția și legile țării de ce nu ar fi la fel de respectat și dreptul adepților MISA de a bea urină, dacă asta zice statutul lor?);

Locul pe care îl ocupă religia ortodoxă în istoria și tradiția statului nu justifică necesitatea limitării acestui drept, cu atat mai mult cu cât sindicatul nu a contestat această pozitie, iar dreptul angajaților BOR de a se organiza în sindicate a fost deja recunoscut, cel putin cu două ocazii de către tribunalele interne, chiar dacă această recunoaștere e anterioară intrării în vigoare a statutului BOR.

Ce zice Preafericitul păstor:

1. Cunoaşterea trunchiată (insuficientă) de către CEDO a specificului relaţiilor dintre stat şi culte în România şi ignorarea prevederilor Constituţiei României (Patriarhia face referire la Articolul 29 din Constituție, care garanează libertatea de conșiință, dar uită de articolul 40 care zice de dreptul la asociere)

2. Confuzia între specificul vocaţional al preoţiei care este chemare la misiune sfântă prin actul hirotoniei sau „slujire liber asumată a comunităţilor de credincioşi”, pe de o parte, şi raporturile de muncă specifice angajaţilor civili, pe de altă parte; (păi dacă e așa vocațională și liberă slujirea, de ce mai e nevoie de salarii, asigurări, pensii?)

3. Sindicatul are obiective total incompatibile cu slujirea sacramentală şi pastorală a preoţilor, şi anume:
– „organizarea de mitinguri, demonstraţii şi greve” (…)
– „respectarea prevederilor legale privind concediile de odihnă şi sărbătorile legale” (…) în cazul clericilor, înseamnă că zilele de sâmbătă şi duminică, prima şi a doua zi de sărbătorile Sfintelor Paşti, Naşterii Domnului şi Rusaliilor, precum şi în alte sărbători legale care coincid cu sărbătorile religioase ar fi zile libere pentru clericii membri ai sindicatului, când tocmai atunci credincioşii sunt în număr mai mare prezenţi la biserică;
– „asigurarea prezenţei şi reprezentării sindicatului la toate nivelurile şi în toate organismele de decizie bisericească” (…), inclusiv la lucrările Sfântului Sinod, ceea ce ar reprezenta o încălcare flagrantă a autonomiei Bisericii şi o încercare a Sindicatului de a deveni un grup de presiune şi de a eluda căile statutare de consultare a clericilor… (nu vi se pare că seamănă cam mult motivarea Tribunalului Dolj cu părerea Patriarhiei? sau invers 😀)

Și acum piesa de rezistență:

Reamintim că, potrivit Sfintelor Canoane universale şi Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, preoţii – asemenea magistraţilor şi militarilor – nu au dreptul să se angajeze în politică partinică, să desfăşoare activităţi economice, direct sau prin interpuşi, şi să participe la alte forme de asociere, inclusiv de tip sindical pentru a fi imparţiali şi total angajaţi în slujirea binelui comun al populaţiei.

Deci preoții nu au de fapt voie să facă afaceri? Nici direct, nici prin interpuși? Păi și cum se împacă această prevedere din statut cu afacerile înfloritoare ale bisericii din ultimii 20 de ani?

Ce zic eu

Mie mi se pare că toată afacerea asta e de fapt o luptă internă a BOR, între niște preoți care și-au manifestat fățiș unele nemulțumiri cu privire la cum merg lucrurile în biserică – unii au fost și caterisiți din cauza asta – și interesele financiare ale capilor BOR, care vor să-și păstreze monopolurile. Nu cred că-i trece prin cap vreunui preot să ceară liber duminica sau de sărbătorile religioase. Că doar de acolo vine bănuțul. E ca și când reporterii televiziunilor ar închide prăvălia la ora 16.00 și ar pleca acasă, ca toată lumea, lăsând poporul cu ochii în gol seară de seară.

Dar dacă sindicatul s-ar apuca să facă afaceri cot la cot cu biserica, tot în bună tradiție românească, așa cum se întâmplă în marile companii de 20 de ani încoace- vânzări de obiecte de cult, confecționare de garderobe preoțești, curățătorii chimice pentru ele, pensiuni, hoteluri și pelerinaje la locuri sfinte etc – nu-i așa că n-am mai auzi la sfârșit de an de profiturile alea făcute și în criză de unele Arhiepiscopii de prin țară?

Sau, și mai interesant. În Austria, de exemplu – caz real, auzit recent de la un amic austriac – mulți s-au declarat oficial fără religie, ca să nu mai plătească impozitul religios. La slujbele de duminică nu stă nimeni la ușă să le controleze plata impozitului – deși popii îi cunosc pe scârțani – dar în caz de deces, popa refuză să vină la căpătâiul mortului să-i zică la revedere oficial, chiar dacă familia îl cheamă. Așa că piața liberă din Austria a și fructificat oportunitatea. Au apărut vorbitorii la înmormântări, pe post de pastori. Nu sunt oameni cu educație teologică, dar fac acest serviciu contra cost. Revenind la Păstorul nostru cel bun, vă dați seama ce ar mai presta el slujbe la sinucigași, pe care biserica nu-i primește la sânul ei? Sau alte fraternizări cu enoriașii mai puțin bisericoși.

Ca o concluzie, mi se pare aberant că tot noi trebuie să plătim acum 10.000 de euro despăgubire dictată de CEDO, pentru că se ceartă între ei angajații și patronii unei firme private, independente față de stat, dar finanțată din gros de la buget.

 

Un comentariu juridic al deciziei CEDO găsiți aici. Răspunsul Patriarhiei e aici.

Etichete: , , , ,

22 comentarii la “Când „Păstorul cel bun” se ceartă cu Preafericitul păstor, turma plătește” Subscribe

  1. Daniel 04/02/2012 at 19:39 #

    Voiam sa consemnez doar faptul ca a compara Misa cu BOR e ca si cum ai compara-o pe mama mea sau a lu tanti care scrie acest articol cu orice femeiusca de naravuri usoare. E o diferenta tanti, te rog frumos sa te gandesti la asta data viitoare cand mergi sa vizitezi manastirile de prin Nord sau de prin sud… Te rog….!

    • Dollo 04/02/2012 at 22:09 #

      Poate că ai dreptate, Daniel, deși și la mănăstirile alea plătești la intrare.

  2. Crestin bun 04/02/2012 at 19:47 #

    Trebuie stabilita clar limita intre afaceri si pomana. Daca esti incompatibil cu functia iti dai demisia. Ca la parlamentari: ori afaceri ori lege.

  3. Groucho 05/02/2012 at 06:10 #

    …:(( tot la Dolj si povestea asta ?!?!?!!?

    ce judecator si-a pus semnatura pe hotarire ?

  4. Teo din Iasi 05/02/2012 at 16:54 #

    Felicitari Dollo! Te citesc de foarte mult timp – mai ales pe EVz…! Esti tare fato!

  5. AT 05/02/2012 at 19:00 #

    La toata tevatura asta eu zic: ce-a fost mai intai, statul sau Biserica?

  6. Marius Rogoveanu 05/02/2012 at 23:17 #

    Sindicatul Pastorul cel Bun are datoria de a clarifica multe lucruri de acum inainte, inclusiv cele legate de comportamentul si moralitatea Mitropolitului Olteniei, Irineu Popa, care, in mod normal, ar trebui sa fie pilda de viata pentru oameni…Din pacate, relatia binecunoscuta cu maica Miriam Link i-a daunat grav.Ce cauta aceasta femeie, in palat, doar ea si mitropolitul?Ce cauta aceasta maica (se presupune ca a depus voturile monahale, dintre care unu este cel al saraciei asumate) in fiecare zi in toate supermarketurile Craiovei, carand necontenit, spre masina cu sofer personal, zeci si zeci de plase? Femeile de la spalatoria Mitropoliei vorbesc de multa vreme doar despre o singura lenjerie de pat pe care o spala. Trebuie clarificat unde se duc banii din multele SRL-uri personale ale Mitropolitului, ce faci cu banii care ii rezulta din contractele cu… (ne oprim aici deocamdata). Cum justifica Mitropolitul fisele sale de pontaj si raportarile sale lunare din zecile de proiecte cu fonduri europene? Oare autoritatile nationale specializate stiu ce face de fapt mitropolitul cu fondurile eruropene trimise in mod inteligent, spre firmele PERSONALE ale mitropolitului? Exista dovezi NUMEROASE, CLARE, CONCLUDENTE privind activitatea stiintifica si profesorala a mitropolitului Irineu, in prezent fiind pe rol mai multe anchete din partea Ministerului Educatiei si a altui corp de control specializat in rezolvarea cazurilor de frauda, fals intelectual si abuz in functie. Teza de doctorat de la Facultatea de Drept este ea insasi un exemplu in plus (pe langa articolele furate ale multor teologi care pana acum nu au avut curajul sa dezvaluie furtul) de lucrare compilata si plagiata care ar trebui sa ii dea fiori reci. Din pacate, mitropolitul Irineu, asemenea multor alti ierarhi, identifica mitropolia cu o tarla proprie pe care poate face ce vrea.

    • Dollo 06/02/2012 at 12:13 #

      Interesante informațiile tale, dacă sunt reale, poate ne împrietenim 🙂

  7. Umoristu 06/02/2012 at 10:27 #

    Super ca isi fac sindicat popii!
    Deci incet – incet se recunosc ei insusi ca fiind niste simplu angajati a unei kestii – BOR, deci mai usurel cu statutul de „teleportati divin”…adica nu prea is ei asa de speciali cum ar vrea BOR sa fie…
    Ce mi-e CFR-ist, ce mi-e BOR-ist?
    Cum zice si Dollo…dc e asa maaaaaare chemare si misiunea…de ce tre salarii, asig sociale si pensie? Si as completa…de ce tre salarii si pensii de la stat? Nu ar putea parintelul cu „chemare divina” sa puna faianta (aka sa presteze o munca din care sa traiasca..) iar in timpul lui liber – si fara salar din buget pt hobby-ul lui de popa…sa faca pe popa???
    Anyway..dupa ce stabilim clar ca BOR si popimea is un SA?SRL?ONG …cu angajati, sindicate si etc…finantat de stat:) …urmeaza pasul 2 > il privatizam:) si ii lasam sa se autofinanteze..de la tircovnic la Catedrale:)
    Daca s-a putut vinde un combinat sustinut de stat…de ce nu si o un BOR ?
    ieeeeeeeeei 🙂
    abia astept

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Dumnezeu preferă proștii

catedrala

A te mai opune acum Catedralei Neamului echivalează cu a cere demolarea Casei Poporului. Istoria ne arată că în 25 de ani nu am învățat valoarea prevenției în tratarea bolilor, nici a dezbaterii publice în luarea deciziilor.

Dacă ai vrea să trăiești doar atât cât poți

maini

Când mai vedeți reclame cu bătrâni râzând cu toată placa într-o lumină caldă, solară, să știți că ăia nu sunt nici români, nici la azil. Și poate nici așa bătrâni 😉

În așteptarea telefonului de la Angela Merkel

tausance-bun

Ce mai face echipa care l-a ajutat pe Iohannis să strângă un milion de like-uri pe Facebook și să ajungă președinte

Hai păpușă sexoasă, bagă!

primaria

Primele victime ale poziționării USR împotriva modificării Constituției sunt propriii consilieri generali din București, hărțuiți grobian de consilierii PSD pe tema „cuplurilor de același gen”. Famiglia tradițională PSD de la Primăria Capitalei îi hărțuiește pe copiii adoptați ai cuplului bisexual USR

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.