Megastructuri și mini-popoare

Cum ne privesc turiștii care ne vizitează Casa Poporului. Ce diferență e între uimirea lor și a noastră când le vizităm catedralele lor, vechi de secole. Și la ce ne ajută clădirile astea impunătoare pe noi, oamenii de rând.

catedrala-ditrau

Uitasem să vă povestesc despre o construcție care mi-a atras atenția pe drumul spre Bicaz. Catedrala romano-catolică din Ditrău (Dittersdorf), un sat de vreo 5000 de suflete care are două biserici catolice – asta de care zic e de anvergura unei catedrale – care se pare că s-a bucurat de perioada lui de glorie prin secolele trecute, când era locuit în majoritate de sași și germani. Ce-i drept și acum arată bine, e un sat îngrijit, în nordul Harghitei, undeva între Toplița și Gheorghieni. Dar dată fiind modestia așezării nu poate să nu te frapeze dimensiunile catedralei neo-gotice. Așa că am oprit și eu cu mama lângă ea, ca s-o vizităm. Înăuntru era o înmormântare cu un grup restrâns de participanți. Sau poate că grupul era normal, raportat la populația sătească, dar catedrala era prea mare (la 1908 a costat 800.000 de coroane de aur). Așa că oamenii păreau striviți de maiestuozitatea construcției. În final poate că asta fusese ideea inițială: omul să se simtă un nimic în raport cu divinitatea.

policandru catedrala4 catedrala3 date-catedrala

casa poporului

Mi-am amintit ieri de asta pentru că am vizitat – prima dată ca turist – Casa Poporului și am văzut privirile străinilor care ascultau explicațiile ghidului, prin sălile uriașe ale Palatului Republicii. Majoritatea datelor vorbeau de la sine despre ego-ul uriaș al lui Ceaușescu, care a dorit și comandat acest palat. La un moment dat ghidul le-a explicat turiștilor străini că după Revoluție au existat dezbateri dacă să continuăm construcția sau s-o demolăm. S-a optat pentru prima variantă, poate și pentru că încă de atunci erau la putere unii care s-ar fi dorit locatari ai palatului. Unul dintre turiști a exclamat: you are smart!. Nu cred că se referea neapărat la ghid (deși a fost un tânăr de toată isprava care ne-a vorbit elocvent în engleză timp de două ore), ci la popor, vezi doamne, care a ales varianta înțeleaptă de a păstra clădirea. Mai ales că acum turistul trebuie să plătească 10 euro ca să viziteze 10% din ea. Imposibil de răspuns la întrebarea unde dracu era poporul ăsta smart în anii 80 când iubitul conducător îngropa în clădire uriașe resurse economice ale nației. Unul dintre turiști l-a întrebat pe ghid, de exemplu, cum este încălzită clădirea. Categoric erau impresionați de dimensiuni, ornamente, dar în capul tuturor era întrebarea de bun simț: ce presupune întreținerea mastodontului?

M-am gândit oare ce ar fi făcut turiștii ăștia străini dacă ar fi fost în locul nostru. Sigur, aparent e onorant să le arăți musafirilor că ai în curtea a doua sau a treia clădire ca mărime din lume (cu chinezii ăștia se tot schimbă clasamentele) și să-l blamezi pe nebunul care a comandat-o. Dar dacă ai fi avut de ales între a zidi două-trei miliarde de euro în așa ceva și a face altceva cu banii ăștia, ce ar fi ales ei, oare, străinii? Greu de spus. Pentru că acum sunt atâtea alte lucruri pe care le poți face cu banii. Ca și atunci, în anii 80. Pentru oameni, nu împotriva lor. Nu ca să se simtă niște furnici opresate de dimensiunile unor temple inutile. Totul e să fie cineva care să-ți atragă atenția. Că și un parlament supradimensionat și ineficient ca al nostru ar putea funcționa într-o clădire de birouri mai mică, dar funcțională, mai eficientă energetic. După cum și credincioșii ăia din Ditrău și-ar fi putut plânge mortul într-o biserică de dimensiuni normale, și poate l-ar fi găsit mai ușor pe Dumnezeu într-un loc mai puțin impunător.

catedrala

De pe terasa Casei Poporului se vede următoarea eroare pe care poporul român, în frunte cu conducătorii săi iubiți, o face: Catedrala Mântuirii Neamului. Încă o construcție megalomană va înghiți resurse pe care poporul ăsta nu le are, dar preferă să fie rupt în fund ca să se poată închina la o poartă aurită. Când vor învăța oare mini-popoarele că megastructurile nu le ajută să evolueze? Dimpotrivă.  Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu religia în vest, vedem că nu i-a ajutat cu nimic pe catolici măreția catedralelor. Nici pe sașii din Ditrău. Nici pe Ceaușescu, Casa Poporului.

Așa cum, în mic, oamenii de la noi n-au aflat încă de lipsa de valoare reală a unei mașini de fițe, a vilelor și averilor pe care se zbat să le adune cu prețul ratării vieții. Averile noi au un preț mult prea mare pentru prima generație de îmbogățiți. Iar școlile sunt prea mici, deloc impunătoare pentru a câștiga bătălia în confruntarea cu bisericile.

Etichete: , , , , , ,

57 comentarii la “Megastructuri și mini-popoare” Subscribe

 1. Ion 31/07/2013 at 20:38 #

  Xanaxdoo,

  Se vede ca esti un critic de arta „roman galben”, n-am ce zice! Cata intoleranta, deci sa nu se construiasca biserici mari ca asa vrea muschii tai inculti! – Ceausescu traieste binemersi, e in capul gol al fiecaruia din pustii astia teribilisti si infumurati, ca daca nu e fudul prostul…aici se vede romanismul. Urastate-te pe tine singur, nu-i mai ura si pe altii – Dupa mintea ta, ar trebui daramata jumatate din spatiul urban din Europa, sau crezi ca catedralele alea gotice, clasice, baroce, neoclasice, Sagrada Familia etc au cazut din spatiu?! – Dar, ca sa se inteleaga stupiditatea enorma si bizareria urii din capul tau, cand te duci in concediu la Roma, Barcelona sau te uiti pe Discovery Channel iti place sa iti clatesti ochii cu Basilica San Pietro sau cu Sagrada Familia!!! – Pana si Corbusier a construit o biserica din asta inutila, cum ii zici tu, bai, criticule de arta! Sunt multe lucruri inutile in viata asta, care o fac sa merite de fapt, dincolo de piramida trebuintelor de baza in care traiesti tu, cum ar fi o carte, poate chiar una de istorie sau de arta, poate o deschizi si tu cand iesi din mall-ul si ti-ai satisfacut pantecul! – Schizofrenie romaneasca fudula! – Cu astfel de romani, nu trebuie sa urasca altii romanii, se urasc ei indeajuns din prostie! Nu se poate nimic judeca in tara asta echilibrata, cu masura, nu cu fudulia stupida si cu tupeul inainte! Romanisme….asadar….Palng cu lacrimi de crocodil pe bloguri si ziare unde scriu toti semidoctii si santajabilii ca nu se fac gradinite si sosele cu banii de la o biserica, sigur!, chiar de acolo ea luat, de asta nu se face autostrada Transilvania si de asta se face Catedrala, a furat patriarhul banii din curul lui Ponta sua Basescu, care stim cu totii mor de grija autostraziii Bechtel….(in schimb, patriarhul cred ca chiar are o mai mare grija sa faca catedrala aia, unde sunt si multi bani privati, ca e preocupat direct sa iasa bine, oricum mai mult decat orice primar care freaca banii publici si cere mita pentru orice veceu inlocuit intr-o scoala!)….Romanisme….Am mai pus lumea la cale pe blog si azi, ne-am mai aerist, am mai invata un pic despre arta si istorie….cine stie, poate pantecul si mall-ul si blogul nu e totul in viata!

  • TNH 31/07/2013 at 21:33 #

   Auzi, tu ai o problemă de vedere? O grămadă de oameni spun că n-ar avea nimic această construcţie dacă s-ar face doar din banii celor ce o doresc, dar tu o ţii una şi bună că e necesară pentru că nu avem alta. Nu te-ai plictisit să învârţi aceeaşi placă?

   Dă-mi voie să-ţi explic că dacă nu avem râie, nu înseamnă că trebuie să facem tot posibilul s-o luăm doar pentru că în toate capitalele europene s-au înregistrat cazuri şi noi trebuie să fim în rând cu lumea.

   Şi pentru informarea ta, unele dintre catedralele din vest sunt opere de artă, altele nu. Catedrala mântuirii neamului prost nu va face niciodată parte din categoria operelor de artă. E un kitch greţos, degeaba dai exemple de biserici frumoase, că a ta nu se încadrează.

   P.S. Dacă ăia de la Ditrău au o biserică mare cât toate zilele, asta nu înseamnă că trebuie să aibă şi Bucureştiul. Din câte îmi dau seama, Bucureştiul nu mai e sat transilvan de graniţă în evul mediul ca să zici că trebuie adăpostit tot satul în caz de război, gizăz!

  • Mayhem 31/07/2013 at 22:04 #

   Ce-ar fi ca tu sa te apuci sa finantezi constructia acelui mastodont?

   Prietene, iti aduce ceva bun cladirea aia? Nu! Fie ca esti credincios, fie ca nu esti, sarac vei ramane cu sau fara ea. Ce e grav e ca sunt bagati si oameni care nu vor ca aceasta catedrala sa fie construita.

   Si da, are dreptate, o cladire impunatoare nu te ajuta cu nimic daca maine nu ai ce pune pe masa si daca nu ai un job si duci grija zilei de maine.

   Daca s-ar taia hemoragia de bani din conturile BOR, fi sigur ca s-ar rezolva problema cu sistemul de sanatate, macar. Dar nu, noua nu ne trebuie sanatate, ne trebuie 1 biserica la 100 de locuitori. Ca e la moda.

   Singurul lucru pe care il regret e ca Ceausescu nu a distrus acest cult nenorocit. Ne facea un mare serviciu comunismul daca nu mai aveam ortodoxia pe capul nostru, asa induram, ca nu avem ce face. BOR nu e cu nimic mai prejos decat un cartel de droguri, o gasca de mafioti si gangsteri cu apucaturi mistice.

  • Gogu 01/08/2013 at 07:17 #

   Hai sa-ti dau un articol:
   http://adevarul.ro/news/bucuresti/fotovideo-platesc-romanii-catedrala-neamului-bucurestenii-vor-nu-cotizeaza-mai-constructia-megalomana-topul-oraselor-platit-mai-mult-1_50bdebba7c42d5a663cffa6f/index.html

   Foarte multi primari contribuie cu sume importante de bani la aceasta inutilitate. Banii astia, poate ca primariile i-ar gestiona prost si ar ajunge prin buzunarele baietilor destepti, dar se poate ca ei sa fie utilizati si la alte proiecte care sa foloseasca comunitatii.

   Ma supara ca nimeni nu m-a intrebat cand Oprescu a dat 10 milioane pentru catedrala. Nota bene, banii astia provin si de la mine care imi platesc taxele si impozitele la directiile pentru taxe si impozite guvernate de primarii. Ma supara ca se desfiinteaza un parc. Si-asa avem foarte putina verdeata in orasul asta. Ti-a placut zilele trecute cand te rumeneai de la caldura betoanelor ? Sau poate ca nu traiesti in Bucuresti. E drept ca la cucuietii din deal numai de verdeata n-au nevoie locuitorii ca doar poa’ sa stea la carciuma si sa bea o bere la pet.

   • Ion 01/08/2013 at 19:13 #

    Geniule, activistule, „democratule”, aparatorul drepturilor si libertatilor, sau cum te inchipui tu noaptea, Oprescu freaca cateva milioane de euro numai pe panselute in Bucuresti, in fiecare primava, apoi inca o data toamna si asa mai departe, neputand mita si traficuld e influenta la socoteala – nici de alea nu te intreaba nimeni (la cata minte vad ca ai, sincer, nici nu cred ca ar trebui, dar asta e alta discutie). In schimb, banii dati la catedrala asta, care nu vin numai de la primarii si de la guvern ci si de la oameni simpli, donatori, simple, se vad in ce se baga, se construieste ceva, chiar repede si bine, si se vede cu ochii liber, se poate verifica etc, si se construieste ceva necesar, repet, si frumos, chiar daca conceptul iti e strain de mintea ta zombie, in sfarsit, ceva care umple un gol, o zona care arata ca dupa razboi si revitalizeaza urban un spatiu care are deja cladiri mari si care trebuie revitalizat….E grele. Nu poti sa dai explicatii rezonabile cuiva care nimic in cap decat niste vaiete si urlete inculte la moda!

    • Gogu 02/08/2013 at 07:24 #

     In popor umbla vorba ca omul prost, cand nu-si mai poate sustine ideea cu argumente mai mult sau mai putin logice sare la gatul interlocutorului atacand persoana nu ideea.

     Felicitari Ioane! Ti-ai aratat nivelul ‘telectual.

    • Motanul 02/08/2013 at 10:02 #

     „Hotul striga, „hotul!”. Cand un hot e prins cu mana in sac, e o idee buna sa strige „Uite alt hot!” ca sa distraga atentia de la el. Stim ca Oprescu risipeste banii, asta nu inseamna ca si guvernul(zici si tu ca banii vin de la primarii si guvern) poate s-o faca aruncand banii statului pe porcaria aia de mostruozitate. Cum de nu se revoltra nici un „crestin ortodox” la erezia cu „Catedrala mantuirii neamului”!?!Nu mai citeste nimeni Biblia?
     Se construeste ceva? Pai hai sa contruim o bomba atomica si s-o detonam in mujlocul Bucurestiului. Asta vine de la „noi muncim/construim, nu gandim”!
     Necesar? Pentru tine, pentru mine nu, asa ca fa-o din banii tai nu (si) din banii mei! Frumos? ROFL! Tot pentru tine. Pentru mine e o biserica spanzurata, fara proportii armonioase, un kitch absolut!
     Umple un gol? Acolo a fost un parc! Turcii s-au rasculat pentru o chestia ca asta, construirea unui locas de cult intr-un parc, romanii sunt niste rame oarbe care accepta orice! Arata ca dupa razboi? Pai de, daca acum se „construieste” o ruina, asa arata, ce sa faci?
     „Revitalizeaza urban”, „TREBUIE revitalizat”,… BULLSHIT BINGO!

    • rzvwien 10/08/2013 at 14:35 #

     ”se construieste ceva necesar”. de curiozitate intreb: lpentru ce anume mai exact e NECESARA aceasta catedrala?

    • Un simplu ateu 10/08/2013 at 20:41 #

     Nea ion, sincer, tu chiar crezi că lângă imensitatea aia absolut urâtă pe numele ei actual ” Palatul Parlamentului” mai lipsea fix încă o imensitate, la fel de urâtă? Ţi se pare ţie că arată a ceva cu bun gust proiectul respectivei catedrale?
     Mori mă în chinuri, ca să mă exprim artistic. Preferam mai bine de 400 de milioane, cât costă catedrala aia, să umple spaţiul ăla cu panseluţele lui Oprescu, de care plângi tu! Bucureştiul nu are nevoie de mastodonţi urâţi, unul lângă altul, idiotule. Chiar sunteţi gata să acceptaţi orice rahat doar pt că credeţi într-un dumnezeu? Încercaţi să faceţi şi voi diferenţa între credinţă şi jegurile care reprezintă credinţa în zilele noastre!

  • Xanaxdoo 01/08/2013 at 14:09 #

   Bade Ioane, la asa o rafala, mai ca simt nevoia sa ma pun la adapost. Vad o disonanta evidenta dintre „iubeste-ti aproapele” si ce propovaduiesti matale, marele ortodox cucernic.

   Problema mea e ca incriminata Catedrala este un monument al prostului gust. Si hai sa spunem ca eu nu am habar de artele plastice, dar o spun mai multe guri, nu doar gura mea pacatoasa (dar „gura pacatosului adevar graieste”, pare-mi-se).

   Inca o chestie: tarile alea unde ne ducem si ne minunam cu gura cascata de catedralele lor si-au facut numitele catedrale prin Evul Mediu, pe cind religia avea alta importanta in structura natiunii (daca natiunea o fi existat la vremea aia), cind inca omul nu se tragea din maimuta, ci din Adam si Eva, si soarele inca se invirtea in jurul Pamintului, nu invers (aia care spuneau altfel erau cam pirliti la foc iute).

   Doar noi sintem natiunea care ne gasim in secolul XXI, cind altii sint preocupati de zborurile pe Marte, de inginerie generica, de wireless communication, etc, sa construim CATEDRALA, altarul lui Dumnezeu. Ca de obicei, sintem in urma fata de restul lumii, insa de data asta nu cu 40-50 de ani, ci cu vreo citeva secole bune. Si diferenta fata de „restul” nu are decit sa se accentueze, cita vreme noi nu facem scoli, nu facem drumuri, nu facem spitale. Credinta o sa ne vindece de boli, o sa ne invete sa scriem si sa citim, si o sa ne poarte din punctul A in punctul B prin teleportare.

   (Si mai apoi, daca tot sintem aici: simplul fapt ca Romania nu si-a construit catedrala in Bucuresti la timpul potrivit – adica acum 2-3 secole- spune foarte multe si despre popor, si despre „soborul de preoti” care o pastoresc: nu s-a gasit unul la vremea potrivita care sa indrume turma inspre un tel comun. Inca de pe atunci, ma gindesc, era mai rentabil sa isi aiba fiecare pastor turma lui, care sa fie minata cu blesteme si infierari catre cutia milei locala. Si a propos, cite scoli/azile/camine de batrini/orfelinate au crescut de-a lungul timpului pe linga BOR? Si cum se compara numarul asta cu cele crescute pe linga mult mai putin finantatele si tinutele in brate culturi catolic, protestant, neoprotestant, etc?)

   • Ion 01/08/2013 at 19:29 #

    Xadado,

    Repet inca o data : esti varza! habar n-ai minimul de informatie istorica, te duci capul la a judeca esteti o cladire cum ma duce pe mine capul la a construi sateliti, iar in ce priveste istoria si activitatea BOR in societatea romaneasca habar n-ai, ventilezi niste clisee din desenele amerciane, pe scurt – esti bata ba!

    Sagrada Familia in Barcelona e inca in constructie; Catedrala din Liverpoop e din anii 1970 – se construiesc si azi catedrale! Intr-o tara saraca istoric, in lupte cu turcii, habsburgii, rusii, divizata si anexata, nu s-au putut construi mari catedrale in evul mediu si in modernitatea tarzie, iar in interbelic s-a concentrat efortul pe Transilvania, unde ortodocsii nu aveau mai deloc biserici datorita regimul austro-ungar (pe vremea lui Carol I, cand s-a venit cu ideea construirii Catedralei Mantuirii, s-a strans o colecta, dar prioritatile erau altele, a venit Primul razboi etc – accidente ale istorie…).

    In sfarsit, cauta pe Google sa vezi cate aziluri, gardinite, cantine sociale si asa mai departe are BOR astazi, o sa te miri daca iti poti, printr-un miracol, sa iti dai jos o clipa ochelarii hei-rupisti ideologii, informati de clisee ajunse la moda si vanturitate de orice jurnalist inclut….In fine. Nu mai zic ca e si mai complicat sa te iau acuma la o discutie savanta, despre faptulc a biserica in Evul Mediu, mai ale aia romaneasca, nu era tirnia pe care ti-o inchipui tu la desene animate americane, si ca, chiar si astazi cand tu sau nu stiu ce alt roman ori occidental te masturbezi de doua ori pe zi la un videoclip porno pe internet secularizarea nu inseamna ca marea majoritate a oamenilor nu mai gandeste in anumiti termeni religiosi, nu mai merge la biserica, nu mai simte nevoia unei amunite relatii religioase, chiar daca mai personalizate si mai putin rituale ca in trecut s.a.m.d., dimpotriva, structura sociala e cam aceeasi chiar daca biserca nu mai are un rol foarte vizibil public sau politic – exista studii intregi pe tema asta, dar e de-ajuns sa cauti pe google si sa vezi ca SUA, tara cea mai dezvoltata, mai aparent seculara, mai capitalist-democratica, bla, bla, e tara in care lumea se declara cea mai crestina si participarea religioasa e cea mai ridicata din lume.

    Cum ziceam, e grele, cand trebuie sa gandesti e grele! ….

  • Motanul 01/08/2013 at 14:26 #

   „a furat patriarhul banii din curul lui Ponta sua Basescu”
   Asta e limbaj de popa ortodox! Punem pariu?;)

   • Ion 01/08/2013 at 19:17 #

    E un limbaj pentru nivelul tau de educatie, cultura si discernamant sau judecata. Te-ai hotarat macar acuma cum arata o catedrala rusa?….Ce sa discuti!…Mie mi-ar fi jena sa imi arata prostia tupeista in halul asta, chiar si sub pseudonim – mai bine taci, cand nu stii nici macar alfabetul intr-o chestiune. Stiu ca e la moda sa ai o opinie in toate, chiar daca nu ai inca mustata sau ai facut facultatea la Spiru haret fara bacalaureat, dar crede-ma, tot penibil de la moda esti cand te nimeresti printre niste oameni care mai pot si sa judece nu doar sa scheaune isteric „coolisme”….

    • Motanul 02/08/2013 at 10:11 #

     Dupa 19 ani de scoala(fara repetat ani)-doar la stat si fara taxe si lucrat la o universitate de renume din Europa, te asigur ca limbajul respectiv nu e la nivelul meu de educatie. Care e problema ta cu catedrala rusa? Am zis eu ceva de subiectul respectiv? Ma confunzi, popo! (n-am nici o urma de respect pentru BOR so popii ei-de ce as avea?- sunt vulgari, mincinosi, arivisti, o haita de hoti in sutane).

  • Sfintu Onanie 02/08/2013 at 07:05 #

   Mă bucur că măcar banii sunt bine gestionați de ăla care care cumpăra transformatoare de la Fenechiu.

   • Ion 05/08/2013 at 10:49 #

    Onanie, habar n-ai sa citesti ziarul! Biserica a angajat, conform Adevarul.ro, un inginer aparent reputat in perofesia lui sa faca o lecitatie de transformatoare pentru santierul catedralei din Bucuresti si, ex post, s-a dovedit ca acum ar fi inculpat pentru alte afaceri in dosarul in care a fost condamnat ministrul Fenechiu…Mare chestie! – Tu n-ai luat niciodata teapa in ce priveste caracterul cuiva? de fapt, pe Fenechiu cine l-a votat? – Sa vedem daca a facut ceva penal si in munca pe care o are cu BOR….Pana atunci, si Hristos a fost rastignit intre noi criminali, BOR nu e parchet sau sectia detectivi a Politiei Romane. La cati excroci sunt in Romania, ar fi un miracol peste puterile lui Dumnezeu sa nu fie si unul care are contracte cu BOR sau chiar printre miile de angajati BOR. Dar oamenii ca tine traiesc intr-o lume ultra-utopica si cred ca au inchis gura lumii pe o chestiune asa de complexa ca religia in societatea romaneasca cu o „bomba” tabloida fara nicio urmare deocamdata!..

 2. LStefan 01/08/2013 at 08:59 #

  „Imposibil de răspuns la întrebarea unde dracu era poporul ăsta smart în anii 80 când iubitul conducător îngropa în clădire uriașe resurse economice ale nației.”
  Ca sa raspund: din cite stiu eu, era la munca… Nu virtuala.
  Cred ca nu-i bine sa generalizam. Probabil inteligenta fiecarui popoarelor este, in medie, la fel.
  E bine ca s-a terminat constructia Casei Poporului – am oroare de lucrurile incepute si neterminate. Despre Catedrala si eu sunt de parere ca ar trebui facuta din banii celor care si-o doresc, nu din taxele si impozitele tuturor.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Românul s-a născut poet, de aia e mai lent

casca

Când o lucrare unică intră pe mâinile unor muncitori români termenele contractuale devin opționale. Totul în România durează mai mult, zice spaniolul șef de șantier. Dar la final iese o operă brâncușiană, zice inginerul român

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.

Diferența dintre șpagă și cadou, versiunea polițistului de la rutieră

malecon

O lecție de anticorupție de la doi români indignați, pentru doi polițiști cubanezi înfometați. Plus ultimele experiențe din Cuba, hai, luați de citiți, ca să plec și eu acasă 😉

Cu cât ne-a botezat Samsung Biblioteca Națională

Biblioteca Națională Samsung

Statul român plătește un credit de 104 milioane de euro pentru clădirea Bibliotecii Naționale, iar firma Samsung și-a pus numele pe ea, cu câteva televizoare în valoare de 300.000 de euro. O afacere marca Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Tata

tata

Mama, aplecată asupra crucii lui, exclamând cu o imperceptibilă urmă de satisfacție: „Deh, Nelule, ai murit așa cum ai trăit, ca un câine!”. Mi-am dat seama că ea nu l-a iertat niciodată.