De ce protestează girafa la Guvern?

Oricine a protestat în București în ultima vreme, cu girafa de la Antipa s-a anturat. Doar că ea nu poate să strige, mititica, în rest, e cu noi. Dacă vă uitați bine în poze o să vedeți, totuși, că scoate limba înspre Guvern. Oare limba ei se vede din biroul premierului?

Dacă vrei să-i strigi premierului României – oricare ar fi el – nemulțumirea ta în legătură cu orice te doare, cel mai apropiat loc pe care-l vei primi, în raport cu ferestrele Guvernului, va fi pe trotuarul de, hăt, vis-a-vis, chiar în ușă la Muzeul Antipa, cam între picioarele girafei. Acolo primești „autorizație”, pentru că în țara asta nu merge să te revolți așa, fără ștampilă de la primărie.

Ești băgat în țarc, păzit de jandarmi – cu arma la șold – și când expiră autorizația e bine să te cari singur acasă, dacă nu vrei să te care ei cu duba la secție. Cam așa a fost și protestul nostru de azi, la adresa comportamentului rasist de care dă dovadă primarul Cherecheș de la Baia Mare, care a băgat vreo mie de romi într-o fostă uzină chimică, să-i ocrotească social, că-i ploua în bordeiele în care stătuseră până în campania electorală.

Am afișat bannere, am strigat frumos, organizat, am depus scrisoare deschisă la registratura Guvernului, după două ore am plecat acasă. Ne-au văzut și auzit: girafa de la Antipa, jandarmii care ne-au păzit, și cei câțiva turiști străini care s-au plimbat cu autobuzul turistic prin zonă, și ne-au făcut cu mâna. Au mai fost câțiva și pe jos, dar câți turiști credeți că are Bucureștiul, până la urmă? Așa că restul audienței, cam nepăsătoare, a trecut în sus și în jos pe trotuarul de care se îngrijeau jandarmii să nu fie ocupat, ba spre Antipa, ba înapoi. Dacă e să fim corecți, cam câți părinți cu copii erau la intrarea în muzeu, cam atâția și noi, ăștia preocupați de drepturile civile. Evident, pe Facebook am fi fost mai mulți. Găsiți aici o listă cu participanții.

La un moment dat, printre protestatari a apărut o mamă cu doi copii, zici că ieșiseră de la Antipa. Puștii strigau de mama focului „Jos rasistul”, chiar dacă nu știau ce e ăla un rasist. Amuzanți și dătători de speranță, trebuie să recunosc. Dacă nu s-or blaza pe parcurs.

Dinspre Guvern nu se aude nimic și se vede prea puțin. Ia, niște furnici acolo, cu niște cartoane în cap, nu se știe ce scrie pe ele, patronate de la înălțime de …girafă. Imaginea ar fi amuzantă dacă n-ar fi prea grăitoare pentru protestele din România. Oricine a protestat în București în ultima vreme, cu girafa s-a anturat. Doar că ea nu poate să strige, mititica, în rest, e cu noi. Dacă vă uitați bine în poze o să vedeți, totuși, că scoate limba înspre Guvern. Oare limba ei se vede din biroul premierului?

E drept că nu poți să ocupi Piața Victoriei ori de câte ori ți se scoală cheful de protest, dar la fel de liber și chiar necirculat este trotuarul din fața Guvernului. De ce nu se dau autorizații pe ăla? Că doar tu nu ai nimic cu girafa sau cu Antipa, ci cu Boc, Ponta sau care o mai ocupa scaunul respectiv la Palatul Victoria. Iar la cât de vigilenți sunt jandarmii care păzesc protestatarii, zău dacă apucă vreunul să sară pârleazul în curtea Guvernului.

Azi, mai mult ca să ieșim din monotonia girafei, s-a organizat și un soi de flashmob pe trecerea de pietoni de la, ați ghicit, Antipa. Cât a durat verdele s-au întins pe jos niște participanți la protest, și o fată a trecut de colo colo cu o pancartă pe care scria „Pentru că sunt rom mă duci la CUPROM”. Jandarmii au stat ca pe ace pe trotuar, așteptând acea fracțiune de secundă de roșu în care ar fi putut să-i salte pe culcați. Altfel nu încurcau circulația, nu încălcau nicio lege. N-au avut noroc, așa că s-au apucat să-l intimideze pe organizatorul protestului, că să dea buletinul, să-i dea amendă, că el răspunde pentru flashmob etc. Știți, discuții din alea sfătoase cu organul, de genul „ați văzut că noi vă lăsăm să strigați ce vreți (!), dar aveți o autorizație numai pentru acest spațiu, de ce vreți să ne faceți greutăți și ieșiți din țarc?!”.

Scriam anul trecut, când se vorbea de o înăsprire a legii adunărilor publice – veche de 20 e ani, făcută imediat după mineriade – că nu cred că o să deranjeze pe nimeni, pentru că oricum fibra protestatară a românului s-a cam atrofiat. Piața Universității m-a contrazis, iar intrarea mea, în ultimele luni, într-un soi de anturaj mai belicos mă face să văd altfel hibele legii. Treaba e că actuala lege îți interzice să protestezi fără autorizație, și asta naște abuzuri pe care jandarmii pare că le fac cu drag, în cazuri de mini-proteste ad-hoc, flashmob-uri mai pe românește. Adică dacă îți vine așa să aduni niște oameni ca tine și să strigi cinci minute că „Jos girafa de la Antipa!”, ai multe șanse să fii bruscat, urcat în dubă, dus la poliție, amendat, amprentat, intimidat. Și pentru ce? Că parcă libertatea de exprimare era liberă pe meleagurile eliberate de comunism.

Fosta putere (dar nu cred că actuala s-ar dezice) voia anul trecut să schimbe legea din 1991, s-o facă mai draconică. Se merge pe modelul unguresc, dar uite că Putin însuși ne-a luat-o înainte. Citeam azi în Der Spiegel că nu s-a instalat bine la Kremlin că a și trecut prin Dumă noua lege a adunărilor publice, care prevede amenzi de până la 9000 de euro pentru participanți, de trei ori mai mari pentru organizatori sau câte 200 de ore de muncă în folosul comunității. Adică protestul în Rusia a devenit curată infracțiune.

Dacă nu ne mișcăm mai cu talent, o să fie și la noi la fel. Să ajungem să facem credit la bancă dacă vrem să protestăm. O să vă mai povestesc în lunile ce vin despre modificarea acestei legi, pentru că o să stau aproape de APADOR-CH, care presează amendarea proiectului cu niște idei mai de bun simț. Le găsiți aici dacă sunteți curioși. Nu zice acolo și de ce protestează girafa la Guvern, dar e posibil s-o facă, totuși, nemulțumită de prețul mare al apei care se vinde în Muzeu. Pentru protestatarii de la stradă, și pentru vizitatori, 10 lei sticla de juma de litru. Păi să nu-ți vină să protestezi? De plastic să fii și tot te apucă setea pe canicula asta.

P.S. Dacă ăla micu care striga „Jos rasismul!” nu știa ce e ăla un rasist, uite că ăștia care au crescut au aflat câte ceva despre ei 😉

 

Etichete: , , , ,

23 comentarii la “De ce protestează girafa la Guvern?” Subscribe

 1. Daniel 08/06/2012 at 02:19 #

  Care a fost ponderea protestatarilor romi ?

  • Dollo 08/06/2012 at 10:55 #

   Ah, da, uite asta am uitat să adaug. Au fost mai multe organizații de romi, dar Partida romilor, de exemplu, care se află la guvernare, nu a fost. Nici Autoritatea pentru Romi, care e o agenție guvernamentală. Dar, ideea e așa: noi am protestat la adresa unui gest care putea foarte bine să discrimineze și evreii sau oamenii cu părul roșu. Principiul contează, părerea mea!

  • afd 08/06/2012 at 12:32 #

   aproximativ 40-50%

   • Daniel 08/06/2012 at 21:09 #

    Ori 40%, ori 50%….e o mica-mare diferenta, daca tot vorbim de principii…….
    Daca tziganii (n-au decat sa ma amendeze ca nu le zic romi….sau rromi ?) au fost mai multi decat romanii, ne-am facut de ras ca, noi, romanii, nu suntem suficient de atasati de principiile enumerate pe aici, in numele carora a fost protestul, nu ?
    Daca tziganii au fost mai putin, inseamna ca tot noi suntem de vina pentru ca ei nu au venit stiind ca puterea e la romani si lupta lor e degeaba…..
    Daca numarul a fost sensibil egal, atunci inseamna ca suntem un popor unit si solidar………
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    :)))))))……..:))))))))……..:)))))))
    V-au placut ineptiile mele ? :))))))

    • Daniel 08/06/2012 at 21:10 #

     *** „putini”

 2. angel 08/06/2012 at 06:14 #

  Tu nu ai altceva mai bun de facut decit sa protestezi pentru tigani? Unde traiesti tu? De ce nu protestezi si pentru cetatenii majoritari de cite ori tiganii comit o infractiune/crima?

  • Motanul 08/06/2012 at 09:22 #

   1 In Maramures avem o vorba pentru cei care pun intrebari de genul „Tu nu ai altceva mai bun de facut?”. Vorba e, citez „Ce te f#te pe tine grija?”, incheiat citatul.
   2. Poate ai niste exemple concrete de crime comise de tigani impotriva romanilor, mai grave si mai numeroase decat cele comise de romani?

  • Dollo 08/06/2012 at 10:56 #

   Eu am protestat și pentru alte chestii care se petrec în România. Tu?

   • angel 08/06/2012 at 19:00 #

    Bravo tie. Eu nu am protestat niciodata, desi as fi avut o gramada de motive. Motivul? Nu as fi rezolvat nimic. In schimb, am emigrat si ma bucur de o cetatenia unei tari in care cetateanul este respectat.

    • Dollo 08/06/2012 at 19:48 #

     păi e mai ușor să-ți iei picioarele la spinare și să te duci acolo unde lucrurile merg și cetățeanul e respectat, pentru că alții au avut grijă să protesteze și să construiască acest respect în timp, pentru toți.

  • afd 08/06/2012 at 12:42 #

   angel, intrebarea ta denota ca nu intelegi cum e cu drepturile omului. a fi victima unui furt (comis de oricine) nu este o incalcare a drepturilor tale de om. a fi mutat cu forta intr-o fosta uzina chimica nedecontaminata este. eu vad o diferenta ca de la cer la pamant. noi am iesit ieri sa protestam impotriva gestului sinistru al unui primar rasist, care a incalcat cele mai simple norme de drepturile omului. romania e stat parte la o multime de conventii internationale pe tema asta, dar una e ce semnam/adoptam si ce practicam. as zice ca ar trebui sa te doara mai tare incalcarea dreptului nostru al tuturor (indiferent de etnie) la demnitate si prosperitate de catre toate partidele preponderent albe care se succed in continuu la putere. indirect, si pentru asta am protestat ieri. si am zis „albe” pentru ca propun ca de-acum, de cate ori un etnic roman comite o crima, sa-i spunem pe nume: etnicul roman X a comis crima Y. ia sa vezi cum se rastoarna balanta de criminalitate si ajungem sa vedem ca majoritatea crimelor din tara asta sunt comise de romani! pentru ca ei sunt in genere la putere (de unde faptuiesc cele mai mari crime) si pentru ca avem nenumarati romani care fac evaziune fiscala.

   • angel 08/06/2012 at 18:58 #

    Cu forta? Dar de ce, ma rog, nu pot sa isi ia si ei slujba, si sa plateasca chirie sau sa cumpere locuinte cum fac cetatenii romani? Citi tigani muncesc si platesc taxele ca si ceilalti ramani? Sint convins ca sint discriminati, pe de alta parte marea majoritate o merita. E o chestie practica, numita stereotip, experienta m-a invatat ca e mai bine sa ii ocolesc decit sa am de a face cu ei.

 3. Motanul 08/06/2012 at 08:18 #

  Dollo, de ce nu-l intrebi pe vanghelie, in calitatea ta de ziarist, care e opinia lui despre incidentul de la Baia Mare si ce mesaj are pentru colegul lui chereches? Am scris numele cu litere mici intenționat.

  • Dollo 08/06/2012 at 10:56 #

   Vanghelie nu-i discriminează pe țigani, ci le dă cadouri ca să-l voteze 😉

   • Motanul 08/06/2012 at 11:22 #

    Poate nu l-ar mai vota daca ar vedea ca nu ii pasa de soarta co-etnicilor lui ci doar face sluj la usa ULS-ului care n-a zis nici pas in legatura cu fapta primarului lor, chereches.

 4. no, nu-i bai! 08/06/2012 at 09:11 #

  eu ma intreb cat este de adevarat ca i-a mutat in spatii toxice? cat e manipulare si cat adevar este in ceea ce se afirma. ca tiganii mint si santajeaza asa cum respira o stie toata lumea. si apai, mai draga, daca ai avea o astfel de tabara de tigani in apropierea blocului tau, te asigur, dupa o luna i-ai muta oriunde, numai ca sa scapi de ei. nu-l apar pe primar, nici nu-l invinuiesc. il compatimesc doar.. stiu cu ce are de luptat (mentalitati, politica, santaj, minciuna, manipulare, etc). si cu gardul ala a avut dreptate. erau stalciti, omorati in accidente 3, 4 puradei, lunar, dupa ce a pus gardul au disparut accidentele. atunci ce a fost, cand toata media a protestat in frunte cu tiganii? nu a fost tot manipulare? pe final, nu motivul protestului e mai important pt tine, ci legea aia care nu te lasa sa fluieri la fereastra primului ministru. 🙂

  • Dollo 08/06/2012 at 10:58 #

   Da, cum spuneam și mai devreme, e mai important să avem dreptul să protestăm, oricând, oriunde, pentru orice motiv. Când o să găsești tu un motiv care te va seca, și o să vrei să protestezi, o să constați că nu ai voie. Sau că nu ți se alătură nimeni, pentru că nu ești ca majoritarii. Și atunci o să fie nașpa.

 5. dumi 08/06/2012 at 09:21 #

  Din cate am auzit, nu i-a dus intr-un depozit chimic, ci intr-un spatiu nepoluat, cu autorizatie sanitara etc. (asa spune primarul, crezi ca minte cu nerusinare?).

  Esti sigura ca stiati de ce protestati?

  Poate scrii un articol intitulat, sa zicem, „O zi din viata unui oengist rom”, vad ca esti in domeniu si indemanatica la scris.

  • Dollo 08/06/2012 at 11:01 #

   Ideea ce a-i închide undeva, izola pe niște oameni doar pentru că sunt de altă etnie, necivilizați, nespălați, needucați, ți se pare ok, dacă acel spațiu are autorizație sanitară și te scutește pe tine să-i mai vezi la față?

  • Niki 08/06/2012 at 11:01 #

   Eu cred ca primarul minte cu nerusinare. Si ca nu e singurul primar care minte cu nerusinare.

 6. Gabi C. 08/06/2012 at 21:14 #

  Apropo de drepturile tiganilor asupriti, vedeti ce s-a intamplat in tarile alea care ne acuzau ca ii discriminam si nu le respectam drepturile. Totul a fost in ordine pana au ajuns tiganii pe la ei si au inceput sa faca ce stiu ei mai bine: sa fure, sa violeze, sa omoare, sa imputa locul unde stau. Nu-i asa ca in momentul ala s-au dus dracu’ drepturile omului si aia, democratii lu peste, au devenit mai mult decat rasisti, si nu numai la adresa tiganilor ci a romanilor in general. Vorba unui italian: „rom, roman, pentru mine e tot aia”. Omul te respecta atata timp cat il respecti si repecti modul lui de viata si regulile de convietuire. Nu stiu daca primarul ala a facut ce se zice, daca tu ai considerat ca trebuie sa protestezi impotriva lui, e treaba ta, dar nu te mira ca n-ai gasit adepti, nici macar printre tigani. Pana si ei intre ei se discrimineaza. Cum zicea cineva, mai sus: sa ai pe langa tine o satra tiganeasca vreo luna, si-ai sa devii si tu rasista.

  • Dollo 09/06/2012 at 23:39 #

   Și pe tine nu te revoltă vorba italianului? Nu vrei să se schimbe nimic ?

 7. Daniel 21/06/2012 at 04:53 #

  Grave abateri judiciare in cazul Nastase…….nici un protest , nimic, nimic ?

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Mergând pe sârmă

domnul i

Împrumutam bicicleta și mergeam noaptea în parc la Icoanei. Îmi era rușine altfel, pe zi, să nu râdă lumea de mine, că sunt ditamai bărbatul și cad de pe bicicletă. Că am căzut de câteva ori, dar de aia am și ales Grădina Icoanei, că are aleile de nisip și pământ, nu mă răneam prea tare când cădeam. În trei nopți am învățat.

Dacă-ți iubești copilul

adam si eva

Dacă s-ar face un referendum pentru introducerea în Constituție a dreptului de a fi tras de curent, probabil mi-ar fi greu s-o conving pe mama să nu meargă să voteze. Dar pentru ăsta din 6-7 octombrie nu a trebuit să-i explic că dragostea are forme atât de diverse, încât nu e treaba omului s-o înghesuie într-un tipar alb-negru

Povești de la capătul lumii

vapor expeditie antarctica

Fin del mundo – sau curul lumii cum îi mai zic argentinienii – e la fel de scump ca Londra. Dar au pinguini, lei de mare și balene în fața casei.

O masă cinstită la cea mai umană închisoare din lume

curte

Halden este cea mai nouă închisoare din Norvegia, a costat 250 de milioane de dolari și le oferă deținuților condiții de viață ca în libertate

Stăm prost cu nervii

sacrificat

O jumătate de oră într-un autobuz Mercedes, în cel mai bogat oraș al țării.

Discuție cu o viitoare ziarizdă/piarizdă. Trizdă!

A fost odata copiutza - sursa foto: http://www.cheatingculture.com

Pentru cine zicea că presa e plină de ingineri, făcuți ziariști de ocazie, am un mesaj încurajator: vine tare din urmă generația copy/paste. Hold your breath!