Hai în casă, tâmpitule!

Scurt ghid de ademenit maidanezul blocului în casă, la căldură și o porție de lapte.

D oamna Emilia, de la 6, o are pe Miți în garsonieră și pe Gogu – maidanezul blocului – în rația de lapte. Nea Vancea, portarul blocului, o aprovizionează cu lapte pe doamna Emilia (pensionară, nu poate să care) și pe Miți cu nisip de … Miți. Gogu suge periodic cam la toate ușile care i se deschid. Inclusiv la a mea. Merge cu liftul, doarme în hol când e urât afară, păzește mașinile din parcare și, evident, latră la roată. Gogu e la fel de bătrân ca și doamna Emilia, în ani câinești, doar că n-are pensie.

Azi când am venit acasă, Gogu stătea indecis în fața ușii întredeschise a blocului. Parchez mașina, dau să intru, Gogu nemișcat. Înăuntru, nea Vancea și doamna Emilia îl ademeneau pe rând:

– Hai Gogule, hai, tată! – îi zicea nea Vancea.

– Hai Goguță, hai în casă să-ți dau lapte, băiatule!, îi susura știrb și doamna Emilia.

L-am mângâiat și eu pe creștet, l-am îndemnat să accepte oferta. El nimic. Zic:

– E clar, nu-i e foame.

– Păi da, că și-a mâncat porția pe ziua de azi, îmi arată doamna Emilia o pungă cu resturi de mâncare. Dar voia să-i dea și desertul. Gogu e mare amator de lapte. Se vede asta după burtoiul pe care și-l poartă agale prin teritoriul controlat. Eu mă las păgubașă și plec spre lift. În urmă îl aud iar pe nea Vancea interogativ:

– Hai mă băiatule, mă, nu vrei tu înăuntru?!

– Hai mă, nu fi vagabond!, îl ia mai tare și doamna Emilia, simțind că își pierde răbdarea.

Până la urmă amândoi cedează în același timp și decid să-l lase afară. Înainte de a-i închide ușa blocului în bot, doamna Emilia conchide, tandru:

– Tâmpitule!

Etichete: , , ,

18 comentarii la “Hai în casă, tâmpitule!” Subscribe

 1. dana eugenia 10/10/2013 at 14:11 #

  pana la urma, al cui este animalul ?

  • Dollo 10/10/2013 at 14:42 #

   al blocului, s-a aciuat aici de vreo cinci-șase ani cel puțin.

 2. Motanul 10/10/2013 at 14:22 #

  E clar ca lu Gogu i sa urat cu viata! Vrea sa fie eutanasiat, nu vedeti? Intrebati-l, daca nu credeti! De aia nu vroia sa mai manance.
  Acu serios. Daca ai invita un strain la tine acasa, nu ti-ar fi un pic jena cand ar da ochii cu Gogu?
  Si apropo, nu va obositi sa-l aduceti in casa cand e frig. Cainilor le place frigul, rezista lejer pana la -60°C. De aia expeditiile la poli erau cu sanii trase de caini.

  • Dollo 10/10/2013 at 14:41 #

   Aici erau și niște exagerări din partea celor două personaje, evident. Gogu are voință proprie și intră când vrea el. NU, nu mi-e jenă când vine cineva pentru că e curat și Gogu și blocul. Nu dă cu ochii de vreun căcat, ci de un câine foarte drăguț și îngrijit. Dacă ar da cu ochii de un aurolac care doarme în scară ce am face, l-am eutanasia pe aurolac?

   • Motanul 10/10/2013 at 15:43 #

    Nu vreau sa fiu Gica Contra, dar unde-si face G. nevoile? Sa nu-mi zici ca se cere la toaleta. Banuiesc ca in fata blocului. In cazul asta, curata cineva dupa el? Banuiesc ca nu. Atunci cum e curat blocul? G. ca si aurolacul, n-ar sta la blocul ala daca n-ar primi de mancare. Si apropo, de ce mentionezi un aurolac la comparatie cu G.? Eu as fi mentionat un urs polar sau un rechin tigru;).

    • ady 10/10/2013 at 22:20 #

     pot doar sa presupun ca gogu isi face nevoile in spatiul verde. spatiul verde chiar de langa bloc, destul de ingust, care nu este loc de joaca pentru copii sau alt spatiu verde utilzabil de catre om, precizez asta ca sa nu se iste alte discutii.
     toti cainii vagabonzi pe care i-am surprins facandu-si nevoile si le faceau in „spatiul verde” pe pamant, in zone care nu puteau fi folosite pentru nimic altceva de catre om (loc de joaca, de relaxare). doar cainii cu stapan i-am vazut facandu-si nevoile pe trotuar.

     • Motanul 11/10/2013 at 12:05 #

      Banuiesc ca fiind bloc de garsoniere nu exista familii cu copii care sa se joace pe spatiul respectiv, ci numai pensionari/oameni singuri. De aia e si folosit Gogu ca surogat in locul copiilor.

     • Dollo 11/10/2013 at 13:38 #

      tocmai ce-i spusesem antecomentatorului tău că în bloc, deși e de garsoniere, locuiesc familii și cu câte doi copii, deci nu au loc pentru un câine de talie mare în garsonieră. dar există un părculeț de joacă chiar în fața blocului. Gogu oricum nu-și face niciodată nevoile pe alee, de vreme ce are întreg cartierul la dispoziție. iar concepția asta că numai oamenii fără copii/bătrânii singuri ar avea nevoie de un câine/pisică e complet aiurea. dar e cam inutil să ți-o explic.

     • Xanaxdoo 14/10/2013 at 16:58 #

      Daca cei care sinteti asa de vehementi si de cunoscatori a propos de nevoile ciinesti si locul unde ele „se intimpla”, prin reducere la absurd, ati chiar avea un ciine, ati sti un adevar absolut al naturii: ciinele (ca e de strada, ca e de casa, ca e de apartament), nu isi face treburile pe perimetrul pe care el in considera „casa/teritoriul” lui de pazit. Nu vorbesc aici de pui, pina invata, si de ciini batrini si bolnavi. Un ciine adult si sanatos nu va face pipi/casa in si pe linga casa sub nici o forma. Cei cu ciini de apartament stiu prea bine cit trebuie sa isi plimble ciinele – si cit de departe de casa, pina cind el isi va rezolva problema. La, fel, chiar si ciinii de curte (exceptind cazul ca isi petrec viata in lant), nu isi vor folosi propria curte pentru a se usura. Chiar si ciinii aia de la Cercul Polar, care trag sania in mijlocul pustietatii, tot cauta un pic de „privacy” atunci cind au anumite nevoi.
      Asa ca scutiti-ma cu casa scarilor care e murdarita de ciine. Daca miroase a pipi in casa scarilor, mai degraba e din cauza aurolacilor sau a lui nea Gigel care a venit beat acasa si nu a mai putut sa se abtina pina a ajuns la el in apartament.

 3. bogdan 10/10/2013 at 14:38 #

  bune posturile astea, incurajati exact ce avem nevoie: cat mai multi maidanezi hraniti prin spatiile comune de asa zisi iubitori de animale. de ce nu-l luati permanent in casa daca va place asa mult?

  • Dollo 10/10/2013 at 14:39 #

   pentru că nu am spațiu mai mult decât pentru o pisică.

   • Motanul 10/10/2013 at 15:46 #

    Pai daca-l iubiti tot blocul asa mult, dar n-aveti spatiu, luati-l pe bucati! Tu coada, nea Vancea picoarele din fata, doamna Emilia, picioarele din spate, si asa mai departe…:).

 4. bogdan 10/10/2013 at 14:48 #

  intrebarea mea era pt. toti cei care-l hranesc pe goguta. si orice ati zice un caine nu are ce cauta pe spatiul public sau comun. sunteti sigura ca toti din bloc sunt de acord cu prezenta lui pe scara? sau doar se gandesc sa nu se complice cu iubitorii de animale?

  • Dollo 10/10/2013 at 14:58 #

   Probabil că nu sunt toți de acord, dar face parte din avatarurile traiului în comun. Nici mie nu-mi place să intru în lift după unul care și-a aprins țigara acolo, sau când în baie îmi vine miros de țigare sau rahat de la vecini, sau când alți vecini își spală mașina în fața blocului sau aruncă mucuri de țigară în balcon la mine sau urlă unii la alți când se ceartă/bat… sau…. Câinele ăsta nu deranjează mai mult decât ce spuneam mai sus, nu se înmulțește, nu a mușcat pe nimeni, nu văd de ce i-aș lua viața doar pentru că niște dobitoci care au condus orașul ăsta 20 de ani s-au îmbogățit nefăcându-și datoria până acum.
   Nu mă interesează nici să intru în polemici cu iubitorii/neiubitorii, consider că ambele tabere au dreptatea lor atâta vreme cât ne păstrăm calmul și umanitatea. Prezența lui Gogu pe lângă bloc ne costă infinit mai puțin – ca și comunitate – decât dacă l-ar „gestiona” primăria.

 5. bogdan 10/10/2013 at 15:04 #

  felicitari pentru modul cum ati deviat discutia de la problema gogu la alte probleme ale blocului. iar sugestia mea initiala era sa-l ia cineva in casa, nu sa-l eutanasiati. dar se pare ca si exagerarea este o alta metoda de a devia de la problema initiala.

  • Dollo 10/10/2013 at 15:09 #

   nu e nicio exagerare, eutanasia era sugerată de un alt comentator mai sus. și de mulți alții în spațiul public zilele astea. blocul e de garsoniere, în unele stau și familii cu câte doi copii, Gogu e un câine de talie mare. credeți-mă, îi e mai bine așa cum e acum. chiar este un câine îngrijit.

 6. VASILIU MIRCEA PAUL 10/10/2013 at 15:10 #

  UN lucru trebuie să fie clar: cîinele fără stăpîn NU e cîine. Animal sălbatic nu mai este, domestic nici atît (din moment ce e lăsat de izbeliște). Deci un fel de contradicție. Tocmai de aceea și are un comportament contradictoriu: ba se gudură, ba atacă. Nici el nu mai știe ce e. Și, de fapt, SUFERĂ. Așadar trebuie eutanasiați în mare viteză (evident după un oarecare termen de adopție).

  Ca să nu fiu înțeles greșit: am cîine (și pisică). Plasez oasele mari lîngă tomberon. Vorbesc cu cîinii vagabonzi și mi se rupe sufletul de privirea lor (cîinească) fiindcă citesc în ea tristețe nesfîrșită. E drept, locuiesc într-un oraș fără haite.

  DAR NU EXISTĂ ALTĂ SOLUȚIE ! ELIBERAȚI CÎINII DE CHINURILE UNEI VIEȚI FĂRĂ OMUL ALFA. HRĂNITUL PE STRADĂ ESTE DOAR O FALSĂ ASUMARE DE RESPONSABILITĂȚI DE CĂTRE SEMI-OAMENII CREAȚI DE COMUNISM.

  Iar blocurile – altă invenție diabolică a vechii societăți – sînt complet inadecvate creșterii cîinilor – imaginați-vă un bloc-turn unde fiecare apartament posedă (cel puțin) un exemplar.

 7. marilena 10/10/2013 at 16:52 #

  Ceva asemanator am auzit si eu: de un An Nou, femeia de servici de la blocul nostru a dat peste cainele maidanez, cel hranit de vecinele mele miloase si i-a urat ” La multi ani, boule”!

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

De ce ea? (2)

tarau-curte

Cazul Daniela Tarău: viața în arestul Capitalei, pentru un om care se știe nevinovat, ancheta lui Cristian Panait și procesul absurd, în care niciun judecător nu catadicsea să citească dosarul.

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!

Je suis doamna de la litera B

realitate

Doamna care răspunde de litera B mănâncă dintr-o caserolă, lucrează la un birou care nu se vede de dosare, zilnic cu o armată de oameni nerăbdători la ușă, care nu lasă nici măcar timpul să iasă bășina celui dinaintea lor din birou, că dau năvală să-i ia locul. Nu vreau să știu ce s-ar întâmpla dacă pe doamna ar apuca-o pântecăraia.

De ce a fost mai bine în iarna lui 54

București în iarna din 1954

Pe vremea aia oamenii știau să-și facă provizii pentru iarnă, să se scoată singuri din rahatul alb și reușeau să îndeplinească și planul în uzină. Acum avem televiziuni de știri al căror unic rol educativ e ăla de a perpetua mentalitatea asistată a cetățeanului care în curând va aștepta să fie șters și la cur de către autoritățile incompetente.

Consilierul Victor Stan: cum să mă adoptați, doamnă, dar ce, sunt câine?

victor ion stan

În proiectul „Nu aștepta supereroi, cere-ți orașul înapoi”, orice bucureștean poate să adopte un consilier general și să-l întrebe ce face el pentru oraș. Eu l-am adoptat pe Victor Stan, unul dintre veteranii consiliului, și așa a decurs prima mea discuție cu el.