De ce Andrei și nu Wikileaks sau Ancheta?

A le interzice unora să-și boteze copilul într-un fel care contravine nomenclatorului e o fiță, câtă vreme lumea e plină de copii nu nume potrivite, dar cu viețile f.. de niște părinți iresponsabili.

C redeam că numai la noi au împânzit maternitățile ăștia de la poliția numelor, limitând botezurile doar la creștineștile nume consacrate, în loc să le dea oamenilor libertatea de a-și numi copiii după ceea ce apreciază mai mult: Seif, Boss, Q7… Dar înțeleg că și în minunata Germanie se întâmplă chestii din astea.

De exemplu unul a vrut să-ți boteze copilul Wikileaks, deoarece  „pentru familia mea numele este sinonim cu adevărul și transparența. Fetița noastră de doi ani se numește Diya, care înseamnă Lumina adevărului”,  a motivat mândrul tată Hamalaw. După ce registrul de stare civilă dintr-un orășel din Bavaria i-a interzis să-și boteze copilul Wikileaks, pe motiv că asta i-ar cauza „bunăstării copilului”, tatăl a concluzionat: „Suntem foarte dezamăgiți. Sute de oameni de pe pământ au voie să-și boteze copiii după câinele lui Barack Obama, dar eu nu pot folosi WikiLeaks?”. Și cam are dreptate omul, care până la urmă i-a pus numele Dako copilului, dar continuă să-l strige cum îi place, adică Wiki… 😉

Cam așa se întâmplă întotdeauna când părinții își botează copilul din obligație, chiar și cu numele nașului de exemplu. În final tot cum vrea el îl strigă, că doar e odrasla lui, nu a statului sau a nașului. Până la urmă cu ce e mai prejos numele unui site faimos prin dezvăluirile lui, decât numele Andrei de exemplu, care cică la origini însemna războinic. Sau Ancheta sau chiar Q7, dacă asta e pasiunea părinților? La origini fiecare nume a însemnat ceva, fie că a fost de inspirație sacră sau profană. Cândva, într-o țară de Ioni, cineva a avut curajul să-și boteze copilul Gheorghe, și nu l-a oprit nimeni. În societatea modernă pare că validarea numelor ține de vechime, de frecvența cu care e folosit și, dacă părinții se încăpățânează să inoveze, de pixul funcționarului de la primărie.

La mine în familie există o oarecare experiență cu numele astea neobișnuite. Pe bunica (mama mamei) a chemat-o Aritina. Preotul din sat s-a opus botezului, dacă fata nu primea și un nume de sfântă. Străbunicul (taică-su) se pare că s-ar fi împotrivit preotului și așa a ajuns mamaie să-și poarte numele până a ajuns „țața Ritina”.  Pe mine mama și tata m-au botezat Dollores după un personaj dintr-o carte pe care au citit-o când eram gata să mă nasc. Eroina din carte se numea Maria Dollores, iar pe femeia care urma să mă boteze o chema Maria. S-au gândit că așa vor împușca doi iepuri – o vor măguli și pe nașă, își vor boteza copilul și cum vor ei. Când m-a născut mama, tata s-a îmbătat și s-a certat cu nașa, așa că a ajuns să mă declare doar Dollores.

Nu neg că a fost o vreme în care numele mi se părea o povară. La școală nu exista profesor care să nu mă întrebe ce nume e ăsta sau măcar să ridice sprânceana la el – „dar de ce e scris cu doi L? că vine de la spaniolul dolor, care înseamnă durere” – și de multe ori eram victima numelui atunci când, plictisiți, profii nu știau pe cine să scoată la tablă, așa că pica măgăreața pe fata aia cu nume ciudat. Pentru că acasă mi se spunea mai simplu Dolly am asociat prescurtarea asta cu familiarititatea și simpatia, așa că o vreme am trăit cu impresia că oricine îmi spunea Dollores are ceva cu mine, că mi se adresa cu severitate, ca la școală.

Apoi a apărut oaia clonată Dolly, și miștourile au continuat. Când am intrat în presă am învățat să-mi apreciez numele și m-am împăcat cu el. Cred că mă reprezintă, dar poate că e și obișnuința. Oricum nu m-am gândit niciodată să-l schimb, și cred că mult mai importante în viața unui copil sunt altele, nu numele.

De aia cred că oamenii ar trebui să aibă libertatea să-și boteze copiii cum vor. Nu văd cu ce-i afectează mai mult bunăstarea copilului decât faptul că poate părinții lui sunt niște tâmpiți și îl bat, înfometează sau îl pun la cerșit. A le interzice unora să-și boteze copilul într-un fel care contravine nomenclatorului de bon ton împământenit până atunci e doar o fiță, câtă vreme lumea e plină de copii nu nume potrivite, dar cu viețile f.. de niște părinți iresponsabili.

Etichete: , , , ,

22 comentarii la “De ce Andrei și nu Wikileaks sau Ancheta?” Subscribe

 1. Sonia B 06/04/2014 at 20:11 #

  La nastere mama a vrut sa ma numeasca Georgia, dar prin telefon tata a inteles Sonia. Si Sonia mi-a ramas numele si imi si place, ca nu mai erau la scoala alte Sonii :D. Pe fiica-mea am o cheama Leria, i-am scris numele pe un capat de hartie cand am inregistrat-o la maternitate, sa fiu sigura ca nu ii scriu astia numele aiurea (Delia, Relia sau alte…). Mereu mi-am zis ca numele mai rare raman in memoria colectiva.

 2. ady 06/04/2014 at 22:43 #

  aaaa, nu cred ca e vorba de nume „ciudate”, chiar daca asa scrie pe anunt, cat de faptul ca majoritatea nu sunt nume proprii si de fapt sunt substantive comune. iar dacia e numele unei foste tari/regiuni, ceva.
  cat despre „hitler”, daca nu ma inseala memoria exista si o lege care interzice propaganda nazista sau ceva chestii d-astea. asa ca e posibil ca a-ti boteza copilu’ „hitler” sa fie chiar infractiune. 🙂
  eu am doua prenume, unul l-a ales mama, unul tata. niciunul din ele nu au vreo legatura cu nasii (din punctul asta de vedere, am nasi misto; zau ca nu mi-ar fi placut sa ma cheme mariana). folosesc unul singur. cu asta ma identific. nu e intalnit chiar pe toate gardurile, dar e destul de comun.
  nimeni nu mi-a spus vreodata madalina; doar frate-meu, intr-o vreme, cand ma enervam cand imi spunea asa; cand am incetat sa ma crizez, a incetat si el. 🙂 dar nu ma simt o „madalina”.
  in schimb numele de familie e destul de ciudatel. e cam unic prin majoritatea locurilor, cu exceptia orasului natal al tatalui meu. acolo suntem un cartier. 🙂 cred ca am sa-l pastrez daca o sa ajung sa ma marit. nu mi-ar placea sa devin o „popescu”. 🙂

  • val 07/04/2014 at 11:06 #

   nu doar Hitler, dar eu in 15 ani de locuit in DE nu am întâlnit nici un Adolf.
   (nu am verificat in Austria. acolo ma astept ca multi au, în secret, un al doilea prenume 😀 )

 3. Kathy Bates 06/04/2014 at 23:10 #

  În Germania a avut loc un scandal la sfârşitul anilor ’80, când nişte tipi mai bătuţi în cap (adică Dorei de-ai lor) şi-au botezat copiii după celebrităţi, dictând numele aşa cum le înţelegeau ei la starea civilă: „Schakalleenee” (Jacqueline) sau „Üffes Rocher” (Yves Rocher). Chestie care poate să pară amuzantă pe moment, dar nu şi 20 de ani mai târziu, când angajatorul îi aruncă CVul la coş întrebând „de unde a mai ieşit şi ţiganul ăsta cu numele lui!?”

  De asta autorităţile au decis că nu se mai pot înregistra nume „ridicole” sau „lipsite de bun simţ”. Din acelaşi motiv, Codul Civil 2011 a interzis înregistrarea prenumelor „indecente sau ridicole”, interpretate ca prenume din categoria „Strălucirea”, „Paracetamol”, „Superman” etc

  • Dollo 07/04/2014 at 08:55 #

   pe logica asta acum ar trebui interzis numele Andrei, pe care-l dădeam ca exemplu, pentru că înseamnă războinic, nu? numele Bogdan, care înseamnă darul lui Dumnezeu sau … altele. cândva toate au însemnat ceva, între timp au devenit nume. pentru că nu era încă modernă societatea și nu avea astfel de tabu-uri.

 4. F. 07/04/2014 at 05:27 #

  They christened me Forrrest after they saw a movie with Tom Hanks. They thought Forest would be too feminine, than saw the movie and said: Forrest? Nice! Let’s add an ‘r’ to make it ridiculous! I think that’s what yours did after seeing the name Dolores – added an ‘l’ so that everyonne llaughs when it s-s-sees it.

  • Dollo 07/04/2014 at 08:56 #

   Nice to meet you too, Forrrest 😉

 5. adobrero 07/04/2014 at 08:20 #

  E o aberatie totala, mai ales ca, din cate inteleg, este la latitudinea ofiterului de stare civila sa isi dea cu presupusul daca numele este sau nu „comme il faut”. Si nu cred ca toti au absolvit Literele sau sunt intelectuali de marca. Asa cum nu cred ca este nici cel care a redactat anuntul din imagine. Adica de ce Dacia este un nume ciudat si Daciana nu?. PS: si-l poarta cu mandrie una din primele doamne ?! ale tarii 🙂

  • val 07/04/2014 at 11:08 #

   din câte stiu, in DE exista un catalog de nume interzise. noi am ales pentru copii niste nume care sa fie usor de pronuntat si in româna si in germana si cam am avut emotii la inregistrare. dar au fost acceptate 🙂
   sunt prenume foarte normale, doar ca mai rar intalnite.

 6. eva 07/04/2014 at 09:56 #

  Nu cred că e vorba doar despre drepturile părinților, ci și despre drepturile copiilor.
  Adică na, mi se pare aiurea să ai un nume din ăsta pe care trebuie să îl justifici de fiecare dată când te prezinți. „Eu sunt Albinel. Mda… tata avea stupi și… ” (asta traită de mine)

  Sau „Neereea”, „Maalvine”. Păi, succes pentru tot restul vieții la făcutul actelor, schimbatul actelor, corectatul actelor, recorectatul actelor etc
  Iar motivația „Să fie copilul meu deosebit” e stupidă, că nu numele e cel care ar trebui să facă o persoană specială.

  Daciana e un nume ok, nu are ce căuta pe lista aia.

  Și la sfârșit, copiii lui Jamie Oliver:
  Poppy Honey Rosie (girl)
  Daisy Boo Pamela (girl)
  Petal Blossom Rainbow (girl)
  Buddy Bear Maurice (boy)

 7. val 07/04/2014 at 10:13 #

  Dollo, este o masura in toate.

  Andrei, Bogdan, Irina, Filofteia insemnau si altceva acum sute sau mii de ani. Acum pentru mai toata populatia, mai putin cativa etnografi/istorici/filozofi nu inseamna decât niste nume. Probabil ca toate numele au insemnat candva ceva.
  Au 100% dreptate autoritatile care vor sa protejeze pe cei ce inca nu se pot proteja singuri. Ca familiile vor face tot posibilul sa le distruga vietile nu e o scuza ca sa inceapa chiar cu numele. Si chiar si pentru anii de dupa fixatul numelui exista Protectia minorului.

  Cum ti-ar fi stat sa te semnezi in EVZ cu numele Veioza Pamplezir (pentru ca nu aparuse inca Q7) sau Trabantica Alupalerma (un fel de nepoata lu’ Balcescu) !?

  Sau sa o luam altfel: cu doar vreo suta de ani in urma ( +/- ) o femeie nu putea iesi imbracata în panataloni. Acum e cel mai firesc lucru. Poate peste vreo suta de ani Wikileaks va fi un nume banal, un fel de Waikiki sau Veljciki. Dar acum este o tampenie sa dai unui copil asa un nume. Cel putin in Europa. In Nauru, Samoa o fi având alte rezonante.

  ps. stiu un sat in care locuiesc/locuiau familiile Curosu si Puțoi. Nume de familie trecute in buletin !!
  Cam ce succes crezi ca aveau la scoala copiii acelor familii ? Ce sanse avea sa-si ceara iubita de nevasta un baiat cu asa nume ? (ca doar nu-i trecea nimanui prin cap „eretica” idee sa ia numele nevestei, ca dadea de alte belele)

 8. zibusor 07/04/2014 at 11:07 #

  @val:
  1. N-ai prins ideea: ca un nume sa ajunga popular peste 100 de ani, trebuie ca cineva sa isi numeasca acum copilul cu acel nume-cineva trebuie sa fie primul.
  2. Vino cu un studiu care demonstreaza ca un nume iesit din comun – eventual care nu e nume de sfant, ca in unele locuri criteriul e inca acesta – influenteaza negativ viata copilului. Pana atunci toata treaba e groaznic de subiectiva, depinzi de ce crede un functionar ca ar trebui sa faci.
  3. Rade lumea de tine din cauza numelui? Schimba numele, schimba lumea sau schimba-te pe tine sa nu te mai deranjeze.
  4. Dintre copiii cu nume obisnuite cu care ai fost la scoala/ii cunosti, cati au primit porecle si de cati s-a facut misto din diferite motive? Marea majoritate presupun… numele ciudat nu e decat un pretext. Si se presupune ca atunci cand devii adult nu iti mai pasa de asemenea detalii. Da, zambesti un pic prima oara cand auzi de Curosu, dar atat – altfel esti cam imatur. Cam ca toti romanii care gusta glumele care se vad in ultimii ani la TV prin Romania…

  • val 07/04/2014 at 12:42 #

   @zibusor:
   1. ba am prins ideea. in general ma prind repede. nu e nevoie sa existe pionieri extremi in „prenumelogie”. cine vrea sa dea copilului un nume deosebit poate gasi si variante care sa nu-l faca de rahat. orice nume va fi fost candva folosit pentru prima data, dar timingul si zona sunt foarte importante. ia incearca sa mergi in Afganistan cu un pasaport pe numele Facalah. E clar, nu ? Pe cand cu Al Hafca ar fi totul in regula (daca n-o avea cine stie ce intelesuri in araba/farsi/persana).
   In Mexic exista mii de Jesus, deci intrat in uzual, normalitate, dar cum ar reactiona românii la un prenume Hristos !? Da, stiu, vei spune ca si numele asta a fost candva folosit pentru prima data in Mexic, dar noi nu stim in ce context.
   Vrei sa fii original ? Inventeaza un nume care sa fie nume, nu animal sau expresia frustrarilor de parvenit târziu.

   2. nu e hotararea functionarului, exista liste intocmite de lingvisti, sociologi.
   3. dar daca te-ar chema Rahatel ai fi multumit ? Poate ca tatalui tocmai ii placuse o cutie cu rahat turcesc cu arome si a vrut sa eternizeze acea amintire.
   Schimbatul numelui, da, e o rezolvare tardiva. Dar cu schimbatul lumii, sunt alte cauze mai bune decat acceptanta unui nume. Vezi de cat timp incearca Macedonia sa-i schimbe pe greci. Si e vorba *doar* de un nume (de tara).
   4. Exact cum spunea Dollo, am avut o colega pe care o chema „doar” Emma. era mereu pornita sa se explice de ce o cheama asa si de ce cu doi de M. Dar nu spun ca trebuie interzis Emma sau Charlotta. Trebuie sa distingem intre rautatea copiilor sau imaturitatea unui adult neiesit din sat si cazurile cu program (Jihad.. etc) sau cauzate de tâmpenia parintilor (Lasvegas, Porsche, Dolar). Nu e suficient de grea integrarea tiganilor mai trebuie inca niste bete in roate prin neacceptanta prenumelor ?

   Pe de alta parte, nu trebuie confundat cazul Mercedes (intai a fost prenumele si apoi marca) cu „Q7” (o fi acceptabil chiushapte !?).

   E onorabil si impamantenit Mioara dar ar fi un caz de dosar penal de rele tratamente niste prenume Azorel, Joiana.

   Mai oameni buni, nu tot ce e reglementat e rau si vine de la Cupola/Finantaevreiesca/Antihrist/Benbernake. Cand se observa excese, e bine sa se intervina.
   Atentie, nu e vorba de o lista de nume permise, ci de o lista finista de nume nepermise.

   Vrei sa fii deschizator de drumuri ? Foarte bine, fa un tunel pe sub Atlantic, pune la punct fuziunea nucleara, lupta pentru drepturile copiilor care lucreaza in minele de metale in Africa sau Asia, dar nu chinui un copil dându-i un nume care ii va fi o povara.

   ps. pariu ca intr-o anume tara (dupa altii, benzinarie) s-au inregistrat de curând multe prenume Crimeea ?

 9. Ioana 07/04/2014 at 14:03 #

  eu m-am gandit, inainte sa ii numesc pe tineri, cum m-as simti eu sa ma cheme intr-un anume fel, si cat de usor ar fi sa nu am probleme legate de nume, oricat de superficiale si imature sunt reactiile. unele din ele cred sincer ca ar fi mai bine sa nu le declansezi, oricat de puternica ti-ar fi personalitatea, sunt alt lucruri mai importante si mai interesante de aparat decat prenumele, pentru cei puternici, si pentru cei slabi, chiar e o povara pe care pot sa nu o duca (in plus).

  tine si de feelingul fiecaruia, cum priveste anumite prenume si ce reactii ii starnesc, eu am zis sa fie simple, sa se potriveasca oricarei meserii pe care si-o aleg, de la artist la politician (desi ultima nu e preferata mea, dar daca vor ei, treaba lor), sa isi recunoasca macar prenumele cand ii striga prin vreun aeroport, fiindca numele de familie nu-i chiar asa usor de pronuntat cand il vezi fara accent, si sa sune fain venind de pe buzele unei fete cand il sopteste dulce la ureche :). Plus sa il poata pronunta si romanii si francezii fara prea mari chinuri.

  clar ca nu o sa mai fac un al treilea, desi as avea idei faine pentru nume de fete. daca mai iasa un baiat, o sa fie foarte greu sa mai gasesc un prenume care sa indeplineasca tot caietul de sarcini, si sa imi placa (mai ales)

 10. bogdand 08/04/2014 at 12:15 #

  Nu-i bai, la vârsta majoratului, cu o cerere, poți să-ți iei ce nume dorești!

Lasă un comentariu