Părinții din vestiarele adulților

Și pe mine mă deranjează prezența copiilor de sex opus în vestiarele bazinelor de înot. De ce ar trebui să fim doar noi toleranți cu părinții, iar reciproca nu e valabilă?

Înțeleg că în ultimele zile societatea românească a mai găsit un motiv să urască creștinește homosexualii: pentru că-și duc copiii la bazin și-i schimbă în vestiarele adulților, ba chiar în alea destinate sexului opus. Scandalul iscat în vestiarele bărbaților de la World Class, când un cuplu de homosexuali a vrut să-și schimbe acolo fetița de 3 ani, a iscat un val de false dezbateri despre discriminarea de gen, când de fapt subiectul ar trebui să fie altul: faptul că avem puține bazine de înot, cu investiții minimale, pentru ca patronii să scoată profituri mari, și că părinții români în general suferă de sindromul celor care cred că li se cuvine și spațiul altora, doar pentru că au în dotare un copil, dar nu fac nimic ca să-și revendice firesc acele spații necesare de la cei cărora le dau bani, nu de la ceilalți clienți ai biznisului, care nu au nicio vină, dimpotrivă, au fix aceleași drepturi de acces la dotările alea de rahat ale bazinului.

Scriu asta pentru că am fost și eu deranjată de prea multe ori de atitudinile astea sfidant părintești pe care le au mulți prin vestiarele din puținele bazine de la noi. Și pe mine mă deranjează părinții care-și aduc copiii în vestiarele adulților. În anii trecuți am schimbat câteva bazine din București din diverse motive: ba igiena spațiilor lăsa de dorit, ba a clienților, iar la unul dintre ele am renunțat să mai merg exact din motivul ăsta: că era veșnic sub ocupația unor hoarde de mame și tați nesimțiți. Vestiarele erau destul de mici pentru fluxul de clienți, iar când mai mult de jumătate dintre ei erau părinți veniți cu copiii, făcea practic imposibilă conviețuirea.

Probabil nu sunt suficient de deschisă la minte să accept ca un băiețel de 6-7 ani să se holbeze în fundul meu când îmi pun chiloții după duș, după cum îmi imaginez că nici dacă aș avea o fetiță nu mi s-ar părea normal s-o las să vadă o colecție de penisuri atârnânde la vestiar, după duș, doar pentru că vreau să-i dezvolt mușchii înotului. Aș prefera să-i las privilegiul să-și aleagă ea momentul când le va vedea și în ce stare. Nu văd normale nici regulile astea, clamate că ar fi și la bazinele din „lumea civilizată”, unde accesul copiilor de până în 7 ani este permis în vestiarele adulților de același sex. Ceva mă face să cred că lumea aia civilizată a descoperit înaintea noastră vestiarele speciale pentru părinți cu copii, și au rezolvat în acest fel tensiunile inutile dintre clienți.

Există și în București cel puțin un astfel de loc de care știu eu, poate or fi și altele. E ca și cum la budă faci și a treia cameră, pentru persoanele cu handicap locomotor. Nu găsește nimeni că asta ar fi o discriminare, dimpotrivă, e o facilitate pe care, din respect pentru clienți, patronul biznisului o oferă. E normal ca indiferent de vârstă, copiii să beneficieze de un vestiar al lor, unde pot intra deopotrivă părinți de toate orientările sexuale. Oricât de libertini am fi, nu cred că vestiarul unde fiecare are niște tabieturi (pe care mi se pare firesc să ți le poți exercita atâta vreme cât plătești destul de mult abonamentul la bazin) este locul în care se poate face educație unui copil. Fie el dintr-o familie monoparentală, homosexuală sau de altă natură. Spun asta pentru că am citit părerea unui psiholog consultat de nu știu ce ziar, care spunea că copilul va fi traumatizat doar dacă i se va spune că organul sexual opus este ceva murdar, deci câtă vreme nu i se spune că e câh, fetița poate să vadă și penisurile celorlalți clienți, chiar dacă ei nu vor. Rahat. Aici nu e vorba despre cum îi explici copilului diferența dintre organe, ci despre confortul personal al celorlalți clienți.

Mi s-ar părea normal ca aceste pretenții teritoriale pe care părinții le emit de regulă, în orice spații ajung cu copiii lor, să fie îndreptate spre aceia cărora le dau banii și nu spre ceilalți clienți ai afacerii. De vreme ce plătim fiecare aceeași sumă de bani, e firesc să avem acces la duș, dulăpior, băncuță pentru bagaj sau pentru pus fundul ca să te schimbi. Or în realitate în aceste locuri se petrece altceva: spațiul este ocupat abuziv și expansiv de către părinți (pentru că au copii, pentru că plodul are nevoi mai multe, pentru că au bagaje mai multe, pentru că… bla, bla) iar noi ceilalți trebuie să ne limităm și să tăcem mai ales, pentru că nu avem copii. Și nici nu știm ce înseamnă asta.

Se întâmplă însă ca uneori unii dintre noi ăștia fără copii sau care pur și simplu s-au săturat să le tot arate părțile intime diverșilor minori introduși pe sub prosoapele altora cu de-a sila, să reacționeze mai violent. Am citit tot felul de aberații pe marginea acestui incident cu părinții homosexuali înjurați în vestiar. Mi se pare o sfidare și din partea celor doi tați, că și-au dus fetița în vestiarul bărbaților, și o lipsă de educație a clientului care i-a înjurat. Dar de aici până la escaladarea situației, în care au fost chemați să-și dea cu părerea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Protecția copilului, e o demonstrație a modului în care societatea românească eludează meandrele concretului și bate câmpii pe teme cât se poate de simple: dacă legea ar spune că nu ai voie să-ți deschizi bazin de înot fără vestiare separate pentru femei, bărbați și copii nu am mai avea aceste false discuții.

Așadar, dragi părinți, indiferent de orientarea voastră sexuală, ce ar fi să vă constituiți într-o puternică voce socială și să cereți patronilor de cluburi sportive din țara asta mai mult respect. Să-i boicotați pe cei care nu vă oferă vouă și copiilor voștri condiții decente de acces, și abia apoi să le cerem celorlalți să fie toleranți.

A nu se înțelege că-l scuz pe mitocanul care i-a jignit pe cei doi, dar în cazul de față mi se pare că ambele părți au dat dovadă de intoleranță. Unii față de nevoile celorlalți.

 

*poza e de aici

Etichete: , , , , , , , ,

41 comentarii la “Părinții din vestiarele adulților” Subscribe

  1. Andreea 12/09/2014 at 13:29 #

    Buna, Dollo,
    iti citesc de ceva timp cu multa placere blogul, dar general nu-mi sta in fire sa ma bag in discutii pe bloguri, forumuri, etc.
    Cumva insa, subiectul asta ma intarita, mai ales prin prisma comentariilor pe care le tot citesc…
    De ceva timp locuiesc in Germania si am avut ocazia sa ma aflu de o parte si de alta a „baricadei” – la piscina din apropierea noastra merg in general eu singura cu baietelul meu. Vestiarele sint intr-adevar individuale, dar pentru a ajunge din vestiar la piscina si invers, trebuie sa treci prin zona dusurilor. Zona care este intr-adevar separata pe sexe. In mod zic eu evident, femeie fiind, drumul nostru trece prin dusul femeilor, unde nu exista usi sau perdelute care sa individualizeze fiecare dus in parte. Iar tipele pe aici nu se spala cu costumul de baie pe ele, ci dezbracate. Recunosc c-am avut ceva noduri in git de fiecare data cind mi-am expus fiul la astfel de peisaje, mai ales ca unele erau departe de perfectiune (pentru a ma exprima politicos…). Nu stiu insa ce alta solutie as putea gasi, avind in vedere ca nu-l pot trimite inca singur sa treaca prin dusurile barbatilor…
    Pe de alta parte, ma duc si la un club de fitness care ofera si servicii de stat cu copiii cit timp parintii fac sport. Aici am avut ocazia sa trebuiasca sa ma dezbrac in vestiar de fata cu un baietel destul de marisor care o astepta pe mama lui. Recunosc ca nu m-am simtit foarte in largul meu…
    Acestea fiind spuse, nu inteleg totusi de ce razboiul pare sa fi ajuns acum la stadiul persoane cu copii vs. persoane fara copii… Am mai citit un comentariu mai sus si legat de prezenta mamelor la toalete cu copiii de sex opus sau pur si simplu cu copii..se pare ca si aici e ceva ce deranjeaza… si sincer aici chiar nu pricep care mai e pina la urma problema… cabinele sint totusi inchise, nu se uita nimeni la tine indiferent daca e baietel sau fetita. Iar cind o mama vine cu copilul/ copiii, sint pina la urma 2-3 persoane care trebuie sa utilizeze toaleta. Care e diferenta intre a intra toti o data in toaleta si a sta acolo pina-si termina toti treaba sau a intra 2-3 persoane separate la toaleta inaintea ta? Timpul de asteptare e pina la urma tot ala…
    Si pentru ca m-am pornit, as fi totusi curioasa sa stiu cum se intimpla cu persoanele care au astfel de probleme cind erau ele mici si mergeau cu parintii la o toaleta publica? Oare se duceau asa, siguri si neasistati de la o virsta frageda?! Mergeau mereu cu parintele de acelasi sex? Si cind acela nu era prezent ce se intimpla?
    Sincer eu nu vad o problema nici daca un tatic vine cu fetita la toaleta femeilor. Alternativa ar fi sa mearga cu ea la toaleta barbatilor un pisoarele sint la vedere…

  2. zwilling 12/09/2014 at 14:10 #

    Problema pare similara cu cea a parcarilor.

    Piscinele au fost construite intr-o perioada in care lumea era ceva mai libertina si nu si-a pus nimeni problema cabinelor individuale. Cred ca o modificare este acum imposibila sau nerentabila.

    Blocurile au fost construite intr-o perioada in care doar cateva procente din locatari isi permiteau o masina. Acum nu numai ca foarte multi au masina, unii au chiar doua. Numai ca blocurile sunt inghesuite precum sardelele in conserva.

    • Xanaxdoo 12/09/2014 at 18:39 #

      Hai ca am ris bine la umorul involuntar al postarii asteia, Cind a fost lumea „ceva mai libertina” decit acum? Nu era lumea mai libertina, era comunism si avortul interzis cam pe cind s-au facut bazele sportive cu piscine. Probabil insa ca nimeni nu se gindea la cu chef la sex, de frica Decretului celebru…

      • Kathy Bates 15/09/2014 at 11:01 #

        Pai aici sunt doua probleme complet diferite: lumea si administratia comunista erau doua lucruri diferite.

        Comunistii puteau fi agresivi, dusmanosi, uraciosi si tirani in diverse imprejurari in care te intalneai cu ei, asa cum sunt si acum, cu toate ca sunt mosi uzati, iar restul lumii era si ea agresiva, dusmanoasa, tiranica, dar in alte privinte.

        „Acum”, in multe cazuri, diversi oameni de la noi, “normali in ochii societatii”, cu o meserie sau elevi/studenti, au fost amenintati cu moartea, castrarea, sterilizarea si alte delicateturi de genul asta, de catre alti „oameni normali”. Pentru niste infractiuni monstruoase in ochii publicului, spre exemplu fiindca au fost la plaja la nudisti, sau au spus un banc cu unguri.

        „Atunci” riscai sa fii amendat, ridicat de Militie sau batut tot de ei, fiindca ei se ocupau cu asta, nu publicul obisnuit.

        (In cazul cu vestiarul, nicio autoritate nu a reactionat, de la patronii clubului si angajatii lor pana la politisti si justitie, dar niste persoane particulare au facut-o.)

        Astfel incat e posibil ca publicul obisnuit cu o generatie sau doua in urma sa fi fost mai liberal sau libertin decat acela de azi. Chiar daca pe atunci detinatorii puterii nu erau libertini deloc.

  3. pvladc 12/09/2014 at 19:00 #

    Dollo,

    mie nu mi se pare OK sa faci dus dezbracat/a (a se citi la vedere) intr-un spatiu public fie el si unisex.
    inteleg separarea pe sexe la vestiare ca un plus de intiminate/confort si nicidecum un prilej de exhibitionism.

    in cazul „familiei” gay in cauza cred ca parintii deranjau prin prezenta mai mult decat copii.

  4. pvladc 12/09/2014 at 19:00 #

    i 😐

  5. bubu 12/09/2014 at 20:21 #

    😀
    Se da un cuplu vesel (gay). Prin analogie cu unul hetero pasivul ar fi doamna si activul ar fi domnul, nu?

    Cine nu isi are locul in vestiarul barbatilor:
    1- pasivul pt ca e o doamna?
    2- activul pentru ca ne priveste ca pe niste … partenere?
    3- niciunul pentru ca nu stii care ce este?

    Aaa? :)))

    • Kathy Bates 29/01/2016 at 13:56 #

      Asta numai dacă ei ar fi nişte occidentali din cei politically-correct şi ar ţine să practice nişte gender roles conservatoare.

      Ar putea fi şi amândoi versatili.

    • mihai 29/01/2016 at 18:42 #

      Ma, daca e sa stam stramb si sa judecam drept, impartirea in vestiare barbatesti si femeiesti nu e politically correct 🙂 Se presupune ca noi toti stim cum arata sexul opus, si ca atare n-avem de ce sa ne holbam si sa provocam jena. Din punctul asta de vedere, doar nudistii au inteles corect cum sta treaba.

  6. marin 12/09/2014 at 21:38 #

    aici in Norvegia, la toate piscinile unde am fost, dusurile si vestiarele sunt unisex, nuditatea e permisa, toti barbatii se spala, schimba in vazul tuturor, si unii tati aduc fetitze de cativa ani in vestiarul, dusul sau sauna de barbati.unde penisurile atarna, flasce, din fericire, dar la vedere. si nimeni nu pare deranjat, intrigat etc.eu totusi am surprins privirea unei fetitze, mai jos de buricul meu. nu m-a interesat. daca tatsu crede de cuviinta s-o aduca acolo, treaba lor.

  7. sibarit 12/09/2014 at 23:36 #

    Inot zilnic la un club nou situat in Bucuresti . Pe langa vestiarele separate ( care contin si camere individuale pentru cei care isi doresc sa se schimbe ) exista si vestiare speciale-family room- dedicate parintilor si copiilor. Cu toate acestea destul de des in vestiarul femeilor ma intalnesc cu mame insotite de baietii lor ( 6 si 12 ani) . Am intrebat si un angajat mi-a confirmat ca intr-adevar acele vestiare separate nu sunt foarte folosite . Sincer nu inteleg de ce chiar si atunci cand au la dispozitie aceste facilitati luxoase, mamele aleg in continuare sa isi aduca baietii in vestiarul femeilor.

    • marin 13/09/2014 at 20:24 #

      la 12 ani e chiar revolatator sa-i fie permis baiatului sa intre in vestiarul femeilor. imi aduc foarte bine aminte ce orgasme aveam la 12 ani, si cum ma uitam la pantalonii profesoarelor mai tinere din scoala.

  8. Discutii fara sens 02/08/2020 at 14:20 #

    Atatea discutii pe tema asta cand este atat de simplu. Barbatii intra cu copiii la barbati si femeile la femei. Desfiintati dracu pisoarele alea ca acasa nu aveti asa ceva si va pisati bine merci. Atatea discutii fara sens. La barbati e liniste si pace la wc uri, la vestiare. La femei intra toti masculii cu fetele ca nu vor sa le expuna sa vada pute blege la pisoar. Ne zapaciti de tot. Repet, este atat de simplu de rezolvat. Care barbat intra aiurea primeste din partea doamnelor o geanta dupa ceafa. Sa vedeti ca data viitoare se gandeste de doua ori daca sa mai intre sau nu.

  9. Gabi 23/06/2022 at 14:44 #

    In țara unde trăiesc copiii merg in vestiarul de sex al părintelui însoțitor, indiferent ce sex are copilul. Dar e rar sa fie folosit decât pentru lecții de înot, care sunt programate pentru copii in anumite intervale orare și nu interferează cu Adulții. Așadar eu asta as vedea mai degrabă ca o rezolvare la problema ridicată. Însă evident ca exista și intervale orare pentru grupuri, familii când totul e la comun. Însă recunosc ca mereu am găsit niște cabine suficient de mari sau mici și ne-am îngrămădit in ele. Cât despre dușuri, sunt de-a dreptul deschise. Deci faci dus cu o groaza de oameni lângă tine. Însă in costum de baie, evident.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Metodologia bătutului în ușă

suricate

Sau cât de mult seamănă românul cu americanul, când trebuie să-și dea zăpada din fața casei sau să facă front comun cu vecinii în fața autorităților

Ziua presei: Cum pui pe butuci o publicație

free press

Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului. Se întâmplă în România.

Epoca post adevăr, UE ține presa de mână și o încurajează să meargă spre lumină

eu-oficials

Jurnaliști europeni cer Comisiei Europene să-i apere de bogați, de politicieni și de ura cititorilor. UE știe că moartea presei = sfârșitul democrației, dar habar n-are ce e de făcut nici pentru salvarea uniunii, nici a presei.

Jurnalul unei pisici de garsonieră

toshiba cu bile

Best of #pisicaToshiba 2017, foto, video și cugetări adânci 😉

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

De ce ea?

tarau-victoriei-an

Povestea neromanțată a unei românce care a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese