Părinții din vestiarele adulților

Și pe mine mă deranjează prezența copiilor de sex opus în vestiarele bazinelor de înot. De ce ar trebui să fim doar noi toleranți cu părinții, iar reciproca nu e valabilă?

Înțeleg că în ultimele zile societatea românească a mai găsit un motiv să urască creștinește homosexualii: pentru că-și duc copiii la bazin și-i schimbă în vestiarele adulților, ba chiar în alea destinate sexului opus. Scandalul iscat în vestiarele bărbaților de la World Class, când un cuplu de homosexuali a vrut să-și schimbe acolo fetița de 3 ani, a iscat un val de false dezbateri despre discriminarea de gen, când de fapt subiectul ar trebui să fie altul: faptul că avem puține bazine de înot, cu investiții minimale, pentru ca patronii să scoată profituri mari, și că părinții români în general suferă de sindromul celor care cred că li se cuvine și spațiul altora, doar pentru că au în dotare un copil, dar nu fac nimic ca să-și revendice firesc acele spații necesare de la cei cărora le dau bani, nu de la ceilalți clienți ai biznisului, care nu au nicio vină, dimpotrivă, au fix aceleași drepturi de acces la dotările alea de rahat ale bazinului.

Scriu asta pentru că am fost și eu deranjată de prea multe ori de atitudinile astea sfidant părintești pe care le au mulți prin vestiarele din puținele bazine de la noi. Și pe mine mă deranjează părinții care-și aduc copiii în vestiarele adulților. În anii trecuți am schimbat câteva bazine din București din diverse motive: ba igiena spațiilor lăsa de dorit, ba a clienților, iar la unul dintre ele am renunțat să mai merg exact din motivul ăsta: că era veșnic sub ocupația unor hoarde de mame și tați nesimțiți. Vestiarele erau destul de mici pentru fluxul de clienți, iar când mai mult de jumătate dintre ei erau părinți veniți cu copiii, făcea practic imposibilă conviețuirea.

Probabil nu sunt suficient de deschisă la minte să accept ca un băiețel de 6-7 ani să se holbeze în fundul meu când îmi pun chiloții după duș, după cum îmi imaginez că nici dacă aș avea o fetiță nu mi s-ar părea normal s-o las să vadă o colecție de penisuri atârnânde la vestiar, după duș, doar pentru că vreau să-i dezvolt mușchii înotului. Aș prefera să-i las privilegiul să-și aleagă ea momentul când le va vedea și în ce stare. Nu văd normale nici regulile astea, clamate că ar fi și la bazinele din „lumea civilizată”, unde accesul copiilor de până în 7 ani este permis în vestiarele adulților de același sex. Ceva mă face să cred că lumea aia civilizată a descoperit înaintea noastră vestiarele speciale pentru părinți cu copii, și au rezolvat în acest fel tensiunile inutile dintre clienți.

Există și în București cel puțin un astfel de loc de care știu eu, poate or fi și altele. E ca și cum la budă faci și a treia cameră, pentru persoanele cu handicap locomotor. Nu găsește nimeni că asta ar fi o discriminare, dimpotrivă, e o facilitate pe care, din respect pentru clienți, patronul biznisului o oferă. E normal ca indiferent de vârstă, copiii să beneficieze de un vestiar al lor, unde pot intra deopotrivă părinți de toate orientările sexuale. Oricât de libertini am fi, nu cred că vestiarul unde fiecare are niște tabieturi (pe care mi se pare firesc să ți le poți exercita atâta vreme cât plătești destul de mult abonamentul la bazin) este locul în care se poate face educație unui copil. Fie el dintr-o familie monoparentală, homosexuală sau de altă natură. Spun asta pentru că am citit părerea unui psiholog consultat de nu știu ce ziar, care spunea că copilul va fi traumatizat doar dacă i se va spune că organul sexual opus este ceva murdar, deci câtă vreme nu i se spune că e câh, fetița poate să vadă și penisurile celorlalți clienți, chiar dacă ei nu vor. Rahat. Aici nu e vorba despre cum îi explici copilului diferența dintre organe, ci despre confortul personal al celorlalți clienți.

Mi s-ar părea normal ca aceste pretenții teritoriale pe care părinții le emit de regulă, în orice spații ajung cu copiii lor, să fie îndreptate spre aceia cărora le dau banii și nu spre ceilalți clienți ai afacerii. De vreme ce plătim fiecare aceeași sumă de bani, e firesc să avem acces la duș, dulăpior, băncuță pentru bagaj sau pentru pus fundul ca să te schimbi. Or în realitate în aceste locuri se petrece altceva: spațiul este ocupat abuziv și expansiv de către părinți (pentru că au copii, pentru că plodul are nevoi mai multe, pentru că au bagaje mai multe, pentru că… bla, bla) iar noi ceilalți trebuie să ne limităm și să tăcem mai ales, pentru că nu avem copii. Și nici nu știm ce înseamnă asta.

Se întâmplă însă ca uneori unii dintre noi ăștia fără copii sau care pur și simplu s-au săturat să le tot arate părțile intime diverșilor minori introduși pe sub prosoapele altora cu de-a sila, să reacționeze mai violent. Am citit tot felul de aberații pe marginea acestui incident cu părinții homosexuali înjurați în vestiar. Mi se pare o sfidare și din partea celor doi tați, că și-au dus fetița în vestiarul bărbaților, și o lipsă de educație a clientului care i-a înjurat. Dar de aici până la escaladarea situației, în care au fost chemați să-și dea cu părerea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Protecția copilului, e o demonstrație a modului în care societatea românească eludează meandrele concretului și bate câmpii pe teme cât se poate de simple: dacă legea ar spune că nu ai voie să-ți deschizi bazin de înot fără vestiare separate pentru femei, bărbați și copii nu am mai avea aceste false discuții.

Așadar, dragi părinți, indiferent de orientarea voastră sexuală, ce ar fi să vă constituiți într-o puternică voce socială și să cereți patronilor de cluburi sportive din țara asta mai mult respect. Să-i boicotați pe cei care nu vă oferă vouă și copiilor voștri condiții decente de acces, și abia apoi să le cerem celorlalți să fie toleranți.

A nu se înțelege că-l scuz pe mitocanul care i-a jignit pe cei doi, dar în cazul de față mi se pare că ambele părți au dat dovadă de intoleranță. Unii față de nevoile celorlalți.

 

*poza e de aici

Etichete: , , , , , , , ,

41 comentarii la “Părinții din vestiarele adulților” Subscribe

 1. spufi 12/09/2014 at 05:48 #

  De acord, mai putin cu chestia cu ” Mi se pare o sfidare și din partea celor doi tați, că și-au dus fetița în vestiarul bărbaților”. Pai unde sa se duca?
  Nu concep sa vad un barbat in vestiar la femei – cu copil, fara copil, homosexual, nehomosexual, bisexual, asexual.
  E logic ca un adult sa intre doar in vestiare corespunzatoare genului – insotit sau nu de copii.

  • Dollo 12/09/2014 at 09:03 #

   Eu am pățit și destui tați în vestiarul femeilor, depinde de tupeul respectivului părinte. În cazul de față ceva mă face să cred că situația a fost măcar un pic provocată. A apărut în presă la câteva luni distanță după incident și s-a accentuat pe faptul că au fost admonestați numai din cauză că sunt gay. Eu sunt convinsă că au mai existat discuții tensionate și între alți clienți, doar că nu au ajuns în presă, pentru că nu reprezintă o știre faptul că ne înghesuim ca vitele în câteva bazine prost dotate și ne scoatem ochii între noi.

 2. bubu 12/09/2014 at 07:03 #

  🙂 Se intampla si in occident sa intre cu copii de sex opus in vestiare si nu se scandalizeaza nimeni.
  Am patit de cateva ori ca pe bancuta, langa dulpul meu, sa fie o fetita care astepta ca tatal ei sa se schimbe. De fiecare data m-am schimbat cat se poate de lejer cu totul atarnand la vedere. De vreo doua ori s-a uitat taticul urat la mine si atunci am simtit nevoia sa punctez cu un scarpinat temeinic la boase sau cu o plimbare pana in fata oglinzii unde sa ma „admir” vreo 2 minute :D. Consider ca daca esti destul de nebun incat sa duci o fetita in vestiarul barbatilor n-ai decat sa suporti si consecintele. Poti alege sa mergi la piscina, sala etc. in zilele in care poate si mama sau bona. Sau poti ruga pe cineva de la receptie sa te ajute. Solutii se gasesc, numai sa vrei.

  • Dollo 12/09/2014 at 09:05 #

   În cazul lor mama e tot bărbat.
   Cât despre admiratul bijuteriilor în oglindă… te invidiez 🙂 Mie când mi s-a întâmplat să nu-i pot dezlipi unui puști ochii din fundul meu a trebuit s-o atenționez pe mă-sa că nu are ce căuta acolo. Iar ea s-a revoltat că am o minte așa de murdară să-mi imaginez că băiatul ei ar fi curios 😉

   • val 12/09/2014 at 14:23 #

    Trebuia sa-i raspunzi mamei respective: „Vaai, doamna, dar e cumva bolnav, cum sa nu fie curios !?”

   • bubu 12/09/2014 at 15:46 #

    Nu ma invidia ca nu e mare lucru de admirat =)).

    Si iti zic din proprie experienta ca pe la 5-6 ani ma gandeam exact la ceea ce nu credea mamica respectiva ca se poate gandi un pusti. 😀
    Poate fetele sa nu fie asa precoce dar baietii, mai toti, sunt extreeeem de interesati de fenomen. 🙂 Ma rog, cei hetero…

 3. Alina M 12/09/2014 at 07:44 #

  Ce mi se pare urât în toată povestea asta e că și alți tați își schimbau fetele în vestiarul bărbaților, dar nu le-a zis nimeni nimic.

  • Dollo 12/09/2014 at 09:07 #

   Nu avem de unde să știm că nu au mai fost discuții și între alți clienți, de vreme ce e o practică ce deranjează pe mulți. Nu neg, însă, homofobia mândrului popor român, așa că e posibil ca și asta să fi contribuit la răbufnirea respectivă.

 4. cris 12/09/2014 at 08:38 #

  Despre parinti nesimtiti se pot scrie muulte. Circul cu un bicrobuz amarat mereu aglomerat. Minorii nu platesc. Si se gasesc mame cu copii mici sa ocupe 2 locuri cand mibrobuzul e plin de oameni in picioare. Iar cand i-am facut observatie unei astfel de mame sa isi tina copilul in brate(avea loc) fiindca stau oameni in picioare, parca am oparit-o!! Cum am indraznit? In cazul asta cred ca domnii ar fi facut bine sa isi gaseasca o bona, prietena etc, sau sa nu vina. Sa se abtina.

 5. dojo 12/09/2014 at 09:20 #

  Regula cam peste tot, unde e ceva mai des apa calda, este ca un copil va fi schimbat in vestiarul in care parintele are dreptul sa fie (deci la barbati, daca parintele este mascul, respectiv la femei, daca e cu ma-sa). Nu conteaza sexul copilului.

  Acu’ in alta ordine de idei, tot prin locatiile pe unde e mai des apa calda (si mentionez aici diverse business-uri din astea de agrement chiar si la noi, in Romania), problema se poate rezolva FOARTE usor: pui 3-4 cabine in vestiar si la fel la dus. Ce mare rahat este sa oferi totusi intimitate si sa pui 4 scanduri cu o usa?

  Eu merg in Timisoara la Arena Aqua Sport (na, drace, ca le fac reclama) .. Ok, acu nu mai merg, dar in 4-5 luni incepe fii-mea inotul si acolo o duc. Vestiarul – soc si groaza – E COMUN. Deci gagici, masculi si copii, toti de-a valma. Dar exista 2 sectoare cu cate 4 cabine in care te schimbi, asa ca in vestiar doar iti aranjezi bulendrele in dulap, te imbraci cu geaca de iarna, te usuci pe par etc.

  Hainele de inot (sau pentru fitness, ca au si asa ceva), le schimbi in cabina, ca nu e obligat nimeni sa-ti admire fizicul.

  La dus sunt iar cabine, ai intimitate si te poti spala in liniste. Apoi iesi impaturat in prosop (chestie care nu mai deranjeaza pe nimeni, ca nu se vede nimic), te duci in vestiar, iei toalele de oras si te bagi in cabina sa te schimbi.

  Asa fac toti pe acolo, inclusiv parintii.

  Eu personal NU as merge undeva unde sa nu am intimitate si nici pe fii-mea nu as expune-o oricum. Nu neaparat ca umbla pedofilii pe acolo, pur si simplu mi se pare o chestie de minimal bun simt ca, la sutele de lei pe care le pretinzi pe luna si milioanele de euro investiti intr-un asemenea amplasament, sa poi pune un rahat de cabina.

  • o femeie 12/09/2014 at 11:35 #

   dojo, noi avem fete, ne e relativ simplu si normal.
   Dar mamele de baieti? Cand decid ca nu mai e in regula sa nu mai tina baiatul langa femei?

   • dojo 12/09/2014 at 15:05 #

    Pai stai, ca poate vrea ta-su sa o duca la sport 😀

    Oricum, fata sau nu, chiar nu consider ca e oportun ca un copil sa vada de toate. Ok, nu consider ca e oportun ca EU sa vad de toate, ca sincer nu tin mortis sa admir ce atarna la unul sau la alta.

    Si de asta imi aleg mereu locatiile si din punctul asta de vedere. Daca nu exista posibilitatea sa ma spal pe nementionabila fara sa fac spectacol pentru alte priviri sau sa-mi schimb hainele fara a face si un striptease ad-hoc, atunci nu merg acolo.

    Cam la fel si cu fata, nu intentionez sa ii dau de vazut tot felul de ‘chestii’ si nici sa o expun 😀

    • o femeie 17/09/2014 at 09:56 #

     eu am noroc, fiica mea de la 3 ani se imbraca/dezbraca singura, cand nu poate (la unele tricouri sa le traga pe cap) cere ajutorul, asa ca o pot trimite cu taica-su la piscina ca ea se duce la fete, si el la baieti.
     In plus, aici lumea face dus cu costum de baie.
     In plus, fiecare vestiar are sectiuni individuale.

 6. val 12/09/2014 at 10:14 #

  solutia ar fi sa existe in plus cateva cabine mici, cat sa incapa un adult si un copil mic, unde vizitatorii inotatori sa poata sa se schimbe. aceste cabine sa fie in afara vestiarelor mari, de ex pe culoarul spre dusuri, depinde de fiecare locatie.

 7. Xanaxdoo 12/09/2014 at 10:24 #

  Stai sa le luam pe rind. Pe mine (ca om care a decis in mod voluntar sa nu aiba copii), ma deranjeaza muuult mai multe a propos de parintii cu kinderi, fie ei gay sau straight, in conditii de piscina, WC, plaja.
  1. La piscina, cel putin unde ma aflu eu, timpul in care poti folosi piscinele, e sever restrictionat, pentru ca, de dimineata pina seara, piscinele sint dedicate scolilor de inot pentru copii. Pot, vezi Doamne, sa folosesc piscina, intre 7,30 si 9 in timpul saptaminii, in rest, ioc, pustanii au prioritate.
  2. La cabine, evident ca ma deranjeaza ca un prepuber sa imi masoare din priviri titele, de obicei cu gura cascata. De altfel, ma deranjeaza si nuditatea alorlalte femei – ori ca arata superbine si ma complexeaza, ori ca arata so-so. Ma lipsesc si de privirea dispretuitoare a damelor a caror singura ocupatie stabila este fitnessul in timp ce domnul lor face banii. Netraind prin caminele studentesti in junete, am parerea asta demodata ca nuditatea mea trebuie sa fie accesibila doar persoanelor carora eu decid sa le-o arat. Asa ca eu folosesc cu obstinatie cabinele de dus ca sa ma schimb.
  3. E de inteles insa ca aia doi gay nu au alternativa. Nu pot sa o lase pe fata sa se schimbe singura la femei. Totusi, din incheierea dramatica a articolului citat de tine („saraca Lucrezia, trebuie sa ramina acasa cind noi mergem la bazin”), deduc ca ei trebuie sa plateasca o baby sitter sa stea cu ea in timpul asta. Ei, la fel de bine pot plati o baby sitter sa vina cu fata la bazin. Ma rog, e un caz special, si nu cred ca omenirea trebuie sa stea in loc pina li se rezolva lor problema.
  4. Am (avut) un amic gay, care avea o fata dintr-o casatorie esuata. Fata acum are vreo 18 ani, dar in vremea copilariei ei, el imi spunea ca, atunci cind fata era in custodia lui, pe la 3-5-6 ani, avea mereu o dilema, cind iesea cu ea in oras, la care toaleta sa o duca. Nu voia sa o expuna pisoarelor cu penisuri mictioninde, dar la femei era privit cu ura si repros. Din cite retin, el a ales sa mearga la femei.
  5. Revenind la mine, si raminind in sfera toaletelor, sint la fel de iritata de baieteii adusi de mame la WCul de femei. Nu am sa inteleg niciodata de ce tatal aflat cu mama la restaurant, benzinarie, mall, etc, nu poate face efortul de a merge cu urmasul purtator al numelui peste inca o generatie la buda. Ma irita cumplit cind, intr-o toaleta cu unul-doua WCuri, nimeresc in fata o mama cu doi kinderi de sex opus, care intra cu amindoi copiii in cabina, dupa care aud lungi discutii gen „ai facut, ai terminat? asteapta, imediat, stai, imediat, gata? bine, iesi, vrei si caca? spala-te pe miini, de ce? ti-am spus ca trebuie, stai, fac si eu, gata, bine, hai, samd”. Intre noi fie vorba, poate noi astia crescuti in comunism avem hang-ups legate de nuditate si sex (vezi punctul 2 mai sus), dar e ciudat cum lumea evolueaza acum spre directia in care mama-tata-sora-fratele folosesc toaletele si cabinele la comun, toti se amesteca vesel si fara griji.
  6. Mai departe, sint mereu ingretosata de avalansa de putulici, vaginuri si titisoare de kinderi despuiati cu care sintem bombardati pe orice plaja, si vorbim de copii de 5-6 ani, chiar mai mari de atit (am fost expusa si la pozele de la Neptun ale unei familii cu o fata de 12 ani, cu sini clar vizibili, care nu purta sutien, ca de, e mai sanatos asa). Nu mi se pare dragut, nu mi se pare adorabil, mi se pare doar un deliciu pentru pedofili. Daca ii pui fetitei o palarioara cu bulinute roz, pune-i dracului si un chilotel roz. Mai apoi, cind incep sa ii inmugureasca sinii, ia-i sutien, la naiba. Nu mai vorbesc de putulicile de orice virsta. Cind aud argumentul cu „sa il prinda soarele, sa ii intareasca oasele”, samd, imi vine sa vomit. Nu cred ca chilotul in cauza sta in calea intaririi oaselor. Altfel, du-i la nudisti, unde naturismul nu deranjeaza pe nimeni. Intre noi fie vorba, pe plajele altor tari, parca sint mai imbracati copiii, dupa cum si vremea toplessului a apus. Si ca sa inchei circular, cu tema bazinelor de la care am inceput: daca ii pui slip la bazin, pune-i si la plaja. De unde conceptia asta ca la plaja costumul de baie la copii e facultativ?

  • Dollo 12/09/2014 at 10:28 #

   mă gândeam eu că o să te stârnească postarea asta 😛

   • Xanaxdoo 12/09/2014 at 14:46 #

    Banuiam ca banuiesti ca o sa ma stirneasca, si nu am vrut sa te dezamagesc 🙂

  • zwilling 12/09/2014 at 13:54 #

   5. Pen’ ca probabil urmasul trebuie sa se aseze … si foarte probabil nu stii cum arata colacul unei toalete la barbati … da, si tati trebuie „sa ia loc” cateodata, dar sistemul lui imunitar e mult mai solid decat cel al unui copil 😉 sau e ceva mai sportiv si face un pic de echilibristica 🙂

  • val 12/09/2014 at 13:55 #

   @Xanaxdoo
   pct 1. asa e si in târgul unde locuiesc eu, dar cum piscina e a scolii/primariei mi se pare destul de corect asa. sunt ore ptr copii (din orarul scolii), pentru clubul de inot (si copii si adulti) si pentru inot medicinal. eu ma duc (pentru mine) cand mai ramane loc.

   5. cred ca la aspectul asta nu mai e legat de nuditate. dar ce-ar putea sa faca o mama singura (divortata) cu copil baiat !? trebuie sa-l duca la WC. iarna nu-l poate duce la tufis. ma refer la copii mici care inca nu pot sa rezolve toate operatiile singuri

   eu ca tata de fete a trebuit uneori sa ma duc eu cu câte una dintre ele la buda. mami nu e tot timpul prezenta ca si ea are servici sau uneori mai vrea o ora pauza. atunci iau fetita in brate, o tin sa stea cu nasul la mine in geaca si intram la cabina unde nu deranjam pe nimeni. pe pisoar inca nu le-am asezat.

   si ca sa va oripilez si mai tare, vara prefer sa le indic vreun loc mai ferit in parcari decat sa intru cu ele la buda 🙂

   6. daca ar face blogerii patriei o campanie ca ce bune sunt razele ultraviolete pentru sânii zglobii, poate s-ar mai schimba partea cu toplessul atat puber cat si geriatric 🙂

  • Frobenius 12/09/2014 at 18:48 #

   Nu stiu de unde este cules citatul cu „saraca Lucrezia…” dar imi confirma convingerea ca toata tarasenia este provocata de doi idioti care nu au nici o legatura cu statutul de „parinte”. Ei pur si simplu si-au facut rost de un animal de companie mai exotic, nu de un copil pentru care au responsabilitati. Mitocania agresiva tot mai omniprezenta este independenta de orientarea sexuala sau de consumul mediu de apa calda in Burkina Faso. Unii isi plimba pet-ul pe unde a hotarit muschiul lor, altii isi scarpina ostentativ si mindri nevoia de libertate folosind drept tribuna neputinta de a se apara singur a unui alt copil. Nu mai vorbesc de banalul cotidian al celor 20 de convorbiri telefonice simultane dintr-un autobuz aglomerat sau expunerea de burti si membre paroase in izmene la defilare pe bulevard. Acestea nici nu mai sint observate, au devenit „normal”. Civilizatia nu se defineste prin cantitatea de sapun consumat iar bunul simt si educatia sint atribute individuale. Sau… nu sint.
   Cum discutia pare sa fie axata pe obligativitatea prezentei la indispensabila piscina neconforma cu propriile standarde… cam trebuie sa cer scuze pentru off-topic.

 8. Motanul 12/09/2014 at 10:34 #

  Cam ciudat (si inapoiat) sa te schimbi in vestiar la piscina.
  Aici in Olanda, toate piscinele au cabine individuale unde se schimba lumea de ambe sexe. La dusuri, lumea se spala in slip/costumul de baie , dupa care isi ia fiecare prosopul de pe cuier, hainele din dulapuri , se duce la cabine si se schimba, iesind pe partea opusa din cabina.
  Drept sa spun, si in Romania, in provincie, am fost la o piscina cu cabine individuale pt schimbat, ma mir ca nu exista asa ceva in Bucuresti.
  P.S. Asta e piscina unde merg eu:
  http://www.panoview.nl/7976/den_haag/zwembaden/hofbad/
  In coltul din dreapta jos, se vede planul cladirii, cu mov sunt cabinele de schimb.

 9. JB 12/09/2014 at 11:16 #

  Mai Dollo,
  ai dreptate. Cred ca este un scandal provocat ptr.promovarea agendei politice a grupului H….

  Dupa casatorie, infieri, educatia din clasele mici privind normalitatea absoluta a orientarii (materie obligatorie, teme ptr.acasa, compuneri cu tema, exercitii de toleranta, premii pe sectiuni)…urmeaza interzicerea identificarii in certificatul de nastere a sexului pers., presiuni ptr.hirotonisire a celor explicit H, favorizare la incadrarea ca angajati in instit.publice (discr.pozitiva), nr.de parlamentari raportat la nr.de H din societate, nr.de ministri, drepturi superioare privind asig.sociale deoarece au constituit/constituie un grup supus prejudecatilor (si statul e responsabil ptr.asta), ajutor material la constituirea de familii H (credite ptr.constructia de locuinte adecvate in spatii favorabile constituirii de comunitati), masuri ptr.pastrarea identitatii (posturi radio/tv de stat, literatura subventionata, etc.).
  E o evolutie interesanta.

  • Motanul 12/09/2014 at 11:44 #

   Te cam aberezi! Te-a speriat rau popa la orele de religie vad.:)
   Pai in Olanda, „H”, prostitutia si drogurile sunt la liber.
   Interesant ca cu toate astea olandezii o duc excelent, au cele mai mari economii pe cap de locuitor din Europa, criminalitatea e relativ scazuta(inchisorile s-au cam umplut de romani ce-i drept), natalitatea le merge (2.5 copii pe familie-una din cele mai mari in Europa), si conform sondajelor se pare ca sunt intre cei mai fericiti oameni din Europa.
   E drept, au Gay Parade in Amsterdam odata pe an, dar prezenta nu e obligatorie, cum nu e nici vizitarea celebrului cartier rosu sau a cafenelelor unde se vand droguri.
   Cand fiecare isi vede de treaba lui se pare ca lucrurile merg mai bine decat cand se gasesc unii mai destepti care vor sa decida pentru altii.
   Oricum, singurii care au inceput sa cam strice atmosfera sunt inslamistii, care se cred mai destepti decat restul, dar li s-a raspuns cu expulzari din tara si taierea ajutoarelor sociale daca nu se integreaza.
   In rest nu e nici o discriminare, nici pozitiva, nici negativa(chiar daca esti roman).

   • JB 12/09/2014 at 23:39 #

    Retine ceea ce „aberez” eu si stam de vorba.
    Mie mi se par lucruri interesante dintr-un viitor apropiat si neplicticos.

    p.s. Ia incearca tu droguri „la liber” in Olanda si vezi ce se intimpla.

    • Motanul 13/09/2014 at 10:09 #

     Pai tocmai asta e idea. Daca as avea chef, as putea sa consum droguri in mod legal, fara sa risc inchisoarea si fara sa mentin o mafie cumparand drogurile respective.
     De 11 ani sunt in Olanda si nu mi-am dorit niciodata sa consum droguri si nu vad de ce mi-as dori vreodata sa consum asa ceva. E la fel ca si cu fumatul(fumatul e chiar mai daunator cred eu). Si ca un fapt divers, cei mai multi consumatori de droguri in cafenelele respective sunt turistii straini. Sunt foarte putini olandezi care se drogeaza(sau fumeaza).

 10. o femeie 12/09/2014 at 11:30 #

  Solutia acelei piscine este ca nu are cateva mici separatoare, unde persoanele pudice se pot ascunde.
  Pe de alta parte, in conditiile cerute, o mama singura, cu 2 copii, baieti, se mai poate duce la piscina?

  Am norocul cu un copil independent, la 6 ani se dezbraca/imbraca singura la piscina. Doar uscatul pe parul lung e o problema. Asa ca daca eu nu pot sa merg la piscina din motive femeiesti, o trimit cu taica su. Sau pe taica su il trimit la piscina cu ea :))) ca uneori am mai mare incredere in copchil :)))

  • val 12/09/2014 at 13:29 #

   de ce ? copilul inoata mai bine decat tatal ? 🙂

Lasă un comentariu