Ce poți face cu 200.000 de lei în sectorul 3

Primăria sectorului 3 întreabă pe ce să cheltuiască banii de la buget, cetățenii propun și apoi votează. Primăria numără voturile ;)

Primăria sectorului 3 testează bugetarea participativă anul ăsta și a invitat cetățenii să trimită idei și propuneri despre cum ar cheltui ei 200.000 de lei inclusiv TVA, din bugetul local. Proiectele au fost înscrise în 11 domenii de activitate ale primăriei și suntem deja în etapa în care aceste proiecte sunt supuse votului popular, așa că aseară am pierdut și eu vreo două ore citind ideile concitadinilor mei. Regulamentul concursului spune că nu poți vota decât maxim un proiect din fiecare categorie, până la 29 aprilie 2018.

Unele mi-au plăcut, cu unele am rezonat, dar oftat că sigur nu se poate, în altele am văzut sclipirea lacomă din ochiul celui care propune, sub un scop nobil, doar să-și tragă niște bani și alte foloase materiale de la buget. Unele sunt scrise simplu, așa cum i-a dus mintea pe oameni că ar trebui făcut, altele sunt un pic mai calculate, iar câteva trădează experiența unora de a umple foile cu bla-bla-uri stufoase care să acopere goliciunea de conținut a proiectului. Dincolo de exercițiul democratic indiscutabil, demersul ăsta (care înțeleg că vine dinspre USR), este unul care ar trebui să-i arate primarului Negoiță ce preocupări au oamenii din sector, ce dorințe și frustrări și, de ce nu, să-i dea niște idei valoroase despre ce ar mai trebui făcut, dincolo de nesfârșitele spații verzi și reabilitări de blocuri, atât de dragi primarului nostru.

Din parcurgerea celor 70-80 de proiecte înscrise eu una am tras concluzia că oamenii sunt preocupați de infrastructura pentru biciclete și pietoni, de amenajarea de parcări, de colectarea selectivă de deșeuri și de îmbunătățirea vieții animalelor lor de companie. Sunt multe alte proiecte interesante. Mie una mi-a fost greu să aleg un singur proiect la unele categorii, așa că vă invit să vă rupeți câteva minute din timpul vostru într-o seară până la finele lunii și să dați și voi câte un vot. Vă recomand să le deschideți pe toate înainte de a vota, ca să știți ce conțin. Majoritatea sunt descrise în fraze scurte, nu ia mult parcurgerea lor.

Dat fiind că expunerea lor pe site-ul primăriei face greoi accesul la fiecare proiect în parte, și asta cred că va dăuna popularizării, vă spun câteva din favoritele mele, poate vă inspiră:

Infrastructură – Parcari supraetajate – proiectul cu nr. 1 al lui Horia B. – construcția de parcări supraetajate în locul celor de reședință actuale, insuficiente. Omul a dat și niște exemple de locuri virane existente unde se pot construi, dar sigur mai există și altele.

Amenajare de spații verziArtă stradală – proiectul nr.15 al lui Mircea T. care presupune derularea unor concursuri de artă stradală care să înveselească aspectul orașului. Mircea T. pare un cetățean cu multe idei, unele sunt și un pic utopice sau cel puțin descrise superficial, dar multe sunt votabile. Mi-au mai plăcut din proiectele propuse de el cel cu nr. 14 Crearea de spatii verzi pe verticală, nr.3 – Zone dedicate la nivel de blocuri pentru posesorii de caini și un proiect ce ar viza înființarea de grădini pe terenuri virane pentru cultivarea legume pentru centre sociale, camine de batrani, gradinite, scoli etc – nr.2 – ăsta însă nu a fost aprobat pe motiv că nu face obiectul de activitate al primăriei, deci nu-l veți găsi pe lista de vot, ci doar pe lista cu toate proiectele depuse.

Nici nr.1 nu e rău, – Modernizarea Insulei Cățeilor din Parcul Titan, a unui domn George V.

Mobilitate și accesibilitate – proiectul nr.9 – Cu bicicleta pana la metrou – a domnului Marin, care propune crearea unor dispozitive sigure de parcat bicicletele la stațiile de metrou, în special cele de la capete de linie, din cartierul 23 August, cel mai populat din sector, pentru încurajarea oamenilor să meargă cu bicicleta măcar până la metrou;  proiectul cu nr.7 tot al lui Mirceea T – autostrăzi pentru biciclete, în tot sectorul 3, și o reiterare a proiectului nr.1 al lui Horia B, doar că domnul Mircea T. vrea Parcari subterane si supraetajate pe locul parcarilor din spatele blocurilor.

Un alt proiect bun este cel cu nr. 4 al Irinei Z. – trasee pietonale – propune soluții existente în alte țări pentru încurajarea traficului pietonal și limitarea vitezei automobilelor la intersecții prin înălțarea carosabilului la nivelul trotuarelor. Scopul acestor speed-bump-uri nu ar fi doar reducerea vitezei ci și ușurarea traversării pentru persoanele aflate în scaun rulant sau a celor care împing cărucioarele copiilor, plus (o chestie la care se pare că noi suntem mereu repetenți) eliminarea băltirii apei în intersecții, când plouă sau când se topește zăpada.

SocialContainere Colectare Haine și „Cantina Sanatoasa”- laborator de nutritie in scoli

Sănătate – Dinti sanatosi – copii sanatosi. Cabinet dentar in scoala – din păcate nici ăsta nu a fost eligibil, zice că nu e de competența primăriei, deși cred că ar putea să facă un parteneriat cu Ministerul sănătății în sensul ăsta, și nu numai pentru o singură școală.

Educație – proiectul nr.2 al lui Marin U. – Cursuri iniţiere în Sistemul de operare Ubuntu – pentru economisirea banilor aruncați de administrație pe licențele de Microsoft el propune instruirea funcționărimii în sistemele de operare open source.

Mediu – Acoperisuri verzi pe cladirile institutiilor publice din sector – este tot un proiect al inventivului domn Mircea T.; Colectare selectiva deseuri sau Aparate pentru colectare ambalaje PET si aluminiu contr-acost; un alt proiect pentru posesorii de căței – Strâng după cățelul meu  și unul care știu că era într-o vreme o preocupare și pentru Apa Nova, dar n-am văzut prea multe cișmele de atunci pe străzi – Cișmele stradale.

DigitalPublic eye  – din păcate înțeleg că nu a fost aprobat de primărie pe motiv că e deja ceva similar în derulare, deci poate că face deja primăria din proprie inițiativă o aplicație de telefon prin care să poți semnala, cu indignare cetățenească, orice abatere de la lege și bunele maniere prin sector; aș că ar mai fi QRiosity – tot o aplicație de citire a QR codurilor aplicate clădirilor istorice și monumentelor din centrul Capitalei.

Cam astea mi-au plăcut mie, dar dacă aveți timp și chef ar fi indicat să le citiți și voi pe toate, fiecare rezonează cu alte nevoi. Oricum, vă incurajez să votați, din fiecare categorie câte un proiect. Procedura de vot e de asemenea un pic mai alambicată, intrați aici, dați click pe fiecare bandă grena de sub fiecare categorie (dacă vă uitați bine scrie pe ea „votați proiectele înscrise”), se deschide o altă pagină unde trebuie să introduceți adresa de email, apoi se deschide pagina propriu-zisă cu toate proiectele din categoria respectivă, alegeți unul și bifați „votat”, apoi scroll la final și apăsați pe „terminat”. Și tot așa pentru fiecare categorie în parte. Nu e musai să votați în toate categoriile, dar odată votat într-o categorie nu mai puteți vota cu aceeași adresă aceeași categorie.

Teoretic, zece proiecte vor primi 200.000 de lei, iar al 11-lea va fi finanțat multianual cu bani mai mulți, fără număr, cum s-ar zice. Cred că e un exercițiu bun și pentru noi și pentru administrație. Să vedem dacă chiar vor ține cont de ce vrem noi și să vadă că ne implicăm. Poate la anul vor fi și mai multe proiecte. Asta dacă nu descoperă primăria vreun mod de a dirija banii spre niște proiecte favorite, că doar se știe că uneori nu contează câți votează, ci cine numără voturile 🙂

*Teoretic ăsta e un articol care îi privește doar pe cetățenii sectorului 3, dar cum în regulament nu scrie că e musai să ai domiciliul aici ca să poți vota, cred că proiectele astea pot fi votate și de nerezidenți. Presupunând că sunt interesați de subiect. 

Etichete: , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ce poți face cu 200.000 de lei în sectorul 3 | România curată - 18/04/2018

    […] DOLLO.RO […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Discuție cu o viitoare ziarizdă/piarizdă. Trizdă!

A fost odata copiutza - sursa foto: http://www.cheatingculture.com

Pentru cine zicea că presa e plină de ingineri, făcuți ziariști de ocazie, am un mesaj încurajator: vine tare din urmă generația copy/paste. Hold your breath!

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

Cum s-a întors ţurcana în Haţeg, în loc să emigreze

iovaneasa

Şapte tineri de la poalele Retezatului s-au apucat să crească oi când alţii ca ei voiau să emigreze. În câţiva ani au adunat în jurul lor peste o sută de crescători şi speră să fie urmaţi şi de consătenii care acum stau la poartă şi-i bârfesc.

De ce nu s-a surpat Bucureștiul când „ne-a făcut Ceaușescu” metroul

metrou5

Pentru că pe vremea aia s-au folosit mulți mineri cu târnăcoape, care au săpat cu grijă tuneluri, pentru că specialiștii de atunci și-au făcut doctoratele pe bune la metrou, nu plagiindu-i pe alții, și chiar și atunci au existat tasări de teren.

(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști

politie-prostituate

Partea a doua din interviul cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. După anii de glorie din comunism și zorii revoluției capitaliste, vin anii de hărțuire democratică din partea poliției și jandarmeriei

Cum am fost jefuiți în Valparaiso

20180312_112948

Tâlhăriți de bagaje în piața centrală a celui mai vechi port sud-american, Valparaiso, orașul chilian de patrimoniu UNESCO.