De ce nu intru în politică

Ca să nu fiu nevoită să-mi pun cenușă în cap pentru poza asta și eventuale concepții pe care le-oi fi avut în tinerețe, și care nu mai cadrează cu vremurile în care trăim

Când eram la grădiniță, la una din serbările de sfârșit de an am fost îmbrăcate în țigănci. Mamele noastre au fost nevoite să ne coasă rochii înflorate, cu volane, să ne cumpere tamburine, să ne agațe de gât mărgelele lor și de urechi cei mai afro/indo cercei din cutia cu bijuterii a familiei. Cine avea părul lung a căpătat și o coafură potrivită, mie din ce văd mi-a trântit mama veșnicul pampon roșu în creștet și aia a fost. Singura mea amintire de atunci e că nu reușeam să-mi coordonez mișcările, ca celelalte fete, să îmi unduiesc trupul nedezvoltat în ritmul cu care ar fi trebuit să zdrăngănesc și din tamburină.  Amintirea vizuală e poza asta. Ulterior rochia aia a stat destul de mult prin șifonier, mă mai îmbrăcam cu ea când și când prin casă, îmi plăcea că era singura mea rochie lungă. Apoi a ajuns cârpă de praf.

Alte repercusiuni n-a avut serbarea aia asupra mea sau a mentalității mele. Habar n-aveam la 5 ani că oamenii sunt diferiți, că unii sunt discriminați pentru originea sau felul lor de a se îmbrăca/trăi, nu mi-a creat vreun sentiment de superioritate faptul că am jucat rol de țigancă/indiancă la serbarea aia. Am mai jucat rol și de ghiocel, din ce văd prin alte poze, și chiar de cățel. Alții au fost pe rând pisicuțe, dovleci sau albinuțe. Nu că ar fi vreo legătură cu țigăncile de la început. Erau doar niște jocuri de rol, așa făceam lumea pe vremuri, se deghiza și se amuza cu asta.

Dacă aș fi trăit în Canada și aș fi intrat în politică, acum ar fi trebuit să-mi cer scuze public și să-mi pun cenușă în cap în fața acestei poze, scursă misterios în presă. Quelle horreur! În tinerețe candidatul x a participat la o serbare/petrecere, în care a jignit prin costumația lui populația de culoare. Albul privilegiat a considerat că e amuzant să se travestească în negru, indian sau chinez, tocmai pentru că nu-i pasă de greutățile cu care se confruntă oamenii din categoriile „imitate” în viețile lor reale. Huo candidatul alb privilegiat!

Este ce înțeleg că se întâmplă în aceste zile în Canada, premierului Justin Trudeau, care candidează din nou. Progresismul și corectitudinea politică pe cele mai înalte culmi de civilizație. Nu disperați, vine și la noi.

N-am urmărit și nu cunosc prea bine situația lui Trudeau, îmi amintesc ce impresie a făcut când a fost ales, cu guvernul lui de secol 21, cu femei și diverși reprezentanți ai naționalităților conlocuitoare în funcții publice. Apoi cum dau ochii peste cap toate muierile de politicieni care ajung prin preajma lui de băiat frumos etc. Înțeleg că există și acuzații de corupție la adresa lui sau măcar de afaceri dubioase, dar uite că nu alea îi pun în pericol acum candidatura, ci poza în care se deghizase în prinț arab la o petrecere de acum 20 de ani. Ce să vezi, omenirea moare de grija antidiscriminării mai mult decât de grija anticorupției. Mă rog, nu că a doua n-ar naște și ea monștri.

Ce să zic, e o ușurare că la noi încă mai cad capete pentru chestii banale, cum ar fi falsificarea unei diplome de licență sau amenințări cu moartea la adresa unor ziariști. Poze sau filmări în care se presupunea că un fost președinte i-ar fi dat o palmă unui copil sau în care un politician își târăște nevasta de păr în curte n-au reușit să clintească opinia publică, dar e drept că nu poți fi niciodată sigur dacă copilul ăla sau nevasta n-au făcut și ei ceva ca să și-o merite.

P.S. Ca să nu avem vorbe, titlul e doar un cârlig, ca orice titlu, oricum n-am avut niciodată gânduri să intru în politică.

Etichete: , , , , ,

7 comentarii la “De ce nu intru în politică” Subscribe

 1. dodoi 20/09/2019 at 15:40 #

  Daca asta era retinerea ta, cred ca n-ai de ce sa-ti faci griji. Alina Gorghiu a folosit expresii ca „sa te ineci ca tiganul la mal”, d-na prim ministru Dancila a facut opozitia „autista”, dar CNCD a spus ca nu e discriminare. (vezi https://adevarul.ro/news/politica/desprerasismul-vorba-romanului-despre-poti-scoate-gura-prostii-cuiz-rasist-1_5a98e93bdf52022f752022dc/index.html si https://adevarul.ro/news/politica/ciprian-necula-despre-declaratie-iz-rasist-alinei-gorghiu-urmeaza-cncd-declarase-senatoarea-pnl-1_5a985079df52022f751cfb99/index.html )

  Peste ocean lucrurile stau un pic diferit. La servici daca spui cuiva asa ceva poti fii sigur ca o zbori (e asa numita toleranta zero fata de discriminare de orice fel).

  Ajungand la Trudeau trebuie sa spun ca desi sunt de vreo 20 de ani in Canada n-am inteles de ce e rasist ce a facut el mai ales ca unii spuneau ca atunci cand a facut-o nu era considerat rasist si a trebuit sa-l intreb pe fiul meu care e crescut si educat pe aici. Are legatura notiunea de „blackface” (vezi https://en.wikipedia.org/wiki/Blackface ) si e considerat o ofensa la adresa populatiei de culoare in special in America.

  Oricum nu cred ca ar avea de ce sa se teama prea mult intrucat e vazut in general ca progresist, dar in vreo luna sunt alegeri. In guvern sunt minoritati, un ministru al apararii sikh (cei cu turban pe cap). Un scandal mult mai serios fost cel cu procurorul general si compania Lavalin unde Trudeau ar fi incercat sa-i faca scapati pe cei de la Lavalin care dadusera mita prin Libia pentru niste contracte si procurorul general n-ar fi acceptat dupa ce i s-ar fi cerut acest lucru (vezi si https://www.cbc.ca/news/politics/trudeau-snc-ethics-commissioner-violated-code-1.5246551 ). Ca o comparatie ministru justitiei in Romania, d-na Birchall, e pe faras pentru vrea sa implementeze o recomandare, de altfel obligatorie, GRECO si nimeni nu se revolta.

 2. David 21/09/2019 at 15:53 #

  Scandalul cu poza lui Trudeau e o tema asa de falsa incat incepi sa-ti imaginezi teorii conspirationiste. O fi vazut ca i-a mers lui Trump cu altele mai rele si o fi zis sa incerce si el :-P.

  Chiar daca te-ai imbracat in rochie de tiganca la gradinita sa stii ca te votez.

 3. Zamfi 22/09/2019 at 16:49 #

  Vai, vai, io am poza cu mine costumata in iepulaș! Mă face asta d-ale lu domnu cu Playboy?! Imi reconsider și eu trecutul acusi!

 4. Adi 24/09/2019 at 11:56 #

  In cazul lui Justin Trudeau nu cred ca e vorba despre un curent politically correct. Mai degraba adversarii lui politici nu au cu ce altceva sa-l atace si atunci consilierii lor creativi si lipsiti de scrupule nascocesc astfel de strategii. Un astfel de mesaj, poate prinde la o parte din populatie/electorat, dar cu siguranta nu la toti. Nu va prinde la oamenii educati si cu o gandire rezonabila si echilibrata.

  Gandirea „Politically Correct” e, din pacate, de cele mai multe ori, o gandire Alb/Negru, ceea ce e specific doar fanaticilor. Si asa cum se stie, orice fanatic ascunde o mare indoiala legata de obicetul fanatismului sau.

 5. santamanta 24/09/2019 at 12:04 #

  nu stiu daca la o gradinita in canada multiculturala, daca ar face o serbare unde fiecare copil sa se imbrace in portul tarii de bastina a colegului de banca, si unul ar veni imbracat in nazist, iar altul in tziganca, cati parinti ar privi cu umor treaba.
  si nu stiu de e clar ca nu ai voie sa injuri la tv si in general (la care categorie de corectitudine intra?), insa „blackface” e moft

 6. Nila 07/11/2019 at 17:22 #

  Pacat ca nu intri in politica deoarece ai fi fost singurul politician caruia as fi putut sa-i scriu si pe care
  l-as fi intrebat ce putem face ca fostul cinematograf Gloria pe care au pus mana bolsevicii, transformandu-l in sala lor de adunari personale in care au investit circa 4 milioane de Euro din banii nostri, sa fie pus la dispozitia publicului.
  Stiu de la tine ca stai in acest cartier si de aia zic.
  Care institutii care toaca banii nostri ar trebui sa se autosesizeze acum cand „NOI suntem la putere”

  • Dollo 07/11/2019 at 18:31 #

   Te referi la acest subiect/cinematograf: https://www.dollo.ro/2017/07/psd-confisca-cinema-gloria/ ?
   Cred că instituția care ar trebui să se autosesizeze ar fi Curtea de Conturi. Poate la anul, în campania pentru locale, cine știe 😉

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Dubița albă din Vitan, monumentul neputinței poliției și Primăriei sectorului 3

Celebra dubiță abandonată în fața Poștei Vitan

O dubiță zace de câteva luni încurcând traficul din Vitan. Poliția locală știe, dar nu are platformă de ridicat, Poliția rutieră o filmează și-l amendează pe proprietar, Primăria Capitalei zice să apelăm la țiganii care fură fier vechi, să fure și mașina abandonată.

Cum se aproba un film pe vremea lui Ceaușescu

gabriela petre

Povestește Mihai Constantinescu, regizor care și-a început cariera cu niște pușcărie pentru delict de opinie, a stat pe bară zece ani după asta, fiindu-i interzis să lucreze în branșă, apoi a făcut un balet ideologic ca să nu-i fie rușine azi cu filmele semnate în vremea aia

Cât ne costă să „stârpim” prostituția și cât am câștiga dacă am legaliza-o

ashley

Statul a cheltuit un milion de lei și doi ani de anchete ca să descopere că prostituția se face și prin mica publicitate. Printre „proxeneți” – o femeie de serviciu care cumpăra prezervative la un salon de masaj, o studentă care-i organiza agenda unei fete, un ziar de mică publicitate…

Primăria Capitalei cumpără lumina soarelui la suprapreț

panouri

Aministrația parcurilor București a cârpit sistemul de iluminat din Parcul Tineretului cu niște panouri fotovoltaice pe care le-a cumpărat cu de patru ori prețul pieței, de la o firmă care a făcut în viața ei o singură afacere: asta.

Fiecare moment dificil din istoria unei țări are nevoie de victime

mineriada

Ce or mai face oamenii ăia care au bătut la Mineriadă? Or fi bine, sănătoși, or avea copii, planuri, or fi mulțumiți de viața lor, de deciziile pe care le-au luat, or dormi liniștiți? Or face politică?

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.