„Autostrada” credintei si jertfelniciei

Un bilboard facut de Vlad Nanca care vorbeste de la sine despre cele doua constructii ce vor impodobi intr-un final Dealul Arsenalului

Asa se va construi Catedrala Mantuirii Neamului, „cu credinta si jertfelnicie”, dupa cum zice o fata bisericeasca, si colateral cu 200 de milioane de euro, „adica cam cat opt km de autostrada”, dupa cum zice fostul ministru al lucrarilor publice, Nicolae Noica. Si cu mult tupeu, as adauga eu, ca o smintita necredincioasa ce ma aflu. Mult promisa ctitorie bisericeasca, pe care a poftit-o si raposatul Teoctist, pare sa fi intrat in linie dreapta, in faza selectiei pentru desemnarea firmei de constructie, dupa cum au anuntat azi capii Bisericii Ortodoxe Romane. Daca „autostrada” asta a credintei se face totusi in viata noastra eu zic sa-l votam in 2012 pe Preafericitul Daniel, „ca conducator unic”,  ca biserica stie sa-i puna mai bine la munca pe credinciosi, decat guvernul pe contribuabili.

Pentru cine nu stie, Catedrala Mantuirii Neamului a aparut in discutia publica dupa Primul Razboi Mondial, dar in istoria recenta a Romaniei a reinceput sa se perinde prin Bucuresti de pe la inceputul anilor 2000, cand prima cruce a fost pusa pe parcul din fata Magazinului Unirea. S-a facut concurs de arhitectura si s-a ales si solutia. In aceeasi perioada viitoarea megalomanie ar fi primit si o finantate din partea Papei Ioan Paul II, cu ocazie vizitei sale istorice in Romania. Zic ca „ar fi primit” pentru ca nimeni nu stie exact de cati bani dispunea la vremea respectiva BOR pentru atare ctitorie, nici cat ar fi costat, si deci nimeni din aceeasi structura bisericeasca nu a avut interesul sa faca transparent publicitate donatiei Papei. Preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a sustinut intotdeauna ca biserica dispune de suficienti bani pentru „inceperea” constructiei, gratie donatiilor numerosilor credinciosi.

Daca ridicarea catedralei a fost zadarnicita pana acum de diverse scandaluri, BOR s-a consolat cu puzderia de bicerici aparute dupa 1989 in toata Romania, in ritm de o biserica la doua zile. Cu credinta si jertfelnicie, dar mai ales cu multa persuasiune si manipulare, biserica a stiut totusi sa-si urmeze si masterplanul de ridicare a celei mai opulente constructii religioase facute vreodata in Romania. Amplasamentul de la Unirea a fost mutat in 2005 in Parcul Carol, unde ar fi urmat sa se demoleze Mausoleul pentru a-i face loc Catedralei. Opozitia apriga a primarului Traian Basescu, ajutat si de societatea civila, cu precadere de Asociatia Pentru Libertatea de Constiinta condusa la vremea aia de Remus Cernea,  au salvat Parcul Carol de a o betonare intru Hristos si au mutat catedrala, in 2007, pentru a treia oara – si se pare si ultima – pe Dealul Arsenalului, in spatele Casei Republicii, flancata din spate de Ministerul Apararii si de Hotelul Mariott.

Aici BOR a simtit in sfarsit ca are unde sa de desfasoare. Din cauza lacomiei clericilor, care au cerut in proprietate terenul de peste 11.000 de mp din curtea Casei Poporului (pe amplasamentul fostului stadion Republica), si l-au si primit de la Guvernul servil Tariceanu, construirea propriu zisa a intarziat din cauza unor revendicari ale fostilor proprietari din zona. Dupa cum mi-a explicat la vremea respectiva un director din Primaria Capitalei, care a manageriat negocierile dintre BOR si Guvern, terenul n-ar fi putut fi revendicat daca ar fi ramas in proprietate statului, care l-ar fi dat doar in folosinta bisericii, cum se intampla in cazul tuturor celorlalte biserici din oras, construite cu milostenie pe domeniul public. Dupa stingerea reclamatiilor, prin despagubiri, BOR s-a vazut in sfarsit in masura sa inceapa ostilitatile.

S-a ajuns astfel, de la o constructie de arhitectura clasica romaneasca , care sa reprezinte sufletul national, cum se spunea initial, la ditamai Mall-ul crestin, inalt de peste 100 de m, dotat cu trei subsoluri, parcari, magazine, muzee, 12 lifturi, trei altare si un hotel. Nici nu ne putem imagina cam cati pupatori de moaste ar incapea in noua Catedrala. 125.000 cica ar fi zis preotul Stoica.

Banii vor veni, fara indoiala, si de la buget, asa cum au venit, an de an, de zece ani incoace, pentru miile de biserici construite in toata tara. Scuza cu finantarea „din preaplinul credinciosilor” este o marota depasita a clericilor, care au deprins demult managementul construirii unei biserici: strangi niste bani, primesti un teren de la primarie, sapi fundatia, apoi mergi cu cersitul pe la institutiile statului, ca s-o terminie. Ca doar nimanui nu-i plac santierele interminabile. De anul acesta BOR va fi favorizata fatis si prin trecerea Secretariatului de Stat pentru Culte din subordinea Ministerului Culturii (condus acum de un ungur) in aceea a primului ministru. Il vedeti in stare pe micul Boc sa-l refuze pe Marele Daniel cand acesta ii va mai cere bani de-o caramida si un etaj, si-i va da crucea ca s-o pupe si sa-l apere de furia poporului infometat?

In teorie catedrala ar incepe sa se inalte in august 2010, s-ar finaliza „la rosu” in 2013, iar tarnosirea ar urma sa se faca in 2015. La final, cu tot cu dotari, picturi si odoare, Catedrala Mantuirii Neamului va costa dublu, adica 400 de milioane de euro, deci 16 km de autostrada, daca nu se scumpeste si autostrada si catedrala pana atunci.  La banii astia nu trebuie sa uitam sa adunam, insa, valoarea terenului donat de stat, care a fost evaluat la momentul donarii cam la 100 de milioane de euro. Culmea ingineriei financiare pe care a anuntat-o Preafericitul Daniel e ca BOR are de gand sa plateasca Catedrala abia la finalizare. Se cauta, deci constructor-investitior pana in 2015.

* Poza am luat-o de pe blogului lui nanca – http://bukresh.blogspot.com/

Etichete: , , ,

13 comentarii la “„Autostrada” credintei si jertfelniciei” Subscribe

 1. Aida 08/09/2010 at 22:35 #

  POT FI DE ACORD CU RIDICAREA CATEDRALEI NEAMULUI NUMAI DACA :

  -ROMANIA NU VA MAI AVEA SATE FARA CURENT ELECTRIC SI ALTE UTILITATI STRICT NECESARE

  -RATA ANALFABETISMULUI VA FI APROAPE DE ZERO

  -TINERII PLECATI ,SLUGI STRAINILOR,VOR REVENI IN TARA SI VOR AVEA LOCURI DE MUNCA AICI ,IAR SALARIILE LOR VOR FI DECENTE .

  -CAND RATA CRIMINALITATII SI A SUICIDULUI VA FI FOARTE SCAZUTA.

  -CAND GRIJA ZILEI DE MAINE NU VA MAI FI PROBLEMA “NATIONALA”

  -CAND BISERICILE EXISTENTE DEJA, VOR FI PLINE DE CREDINCIOSI

  -CAND DORINTA DE A AJUTA ACEST NEAM VA FI MAI MARE DECAT DISPERAREA DE A INTRA IN ISTORIE CU ORICE PRET SI IN ORICE CONDITII,CHIAR DE CRIZA SAU COLAPS ECONOMIC ,SUB PRETEXTUL FALS CA -”ASA VOR CRESTINII ROMANI !”

  -CAND FIECARE PAROHIE SI PAROH SE VOR IMPLICA ACTIV SI DEZINTERESAT FINANCIAR ,IN AJUTORAREA CELOR IN NEVOI SI VOR FI CA O ADEVARATA MARE FAMILIE .

  -CAND PREAFERICITUL VA VEDEA TRISTETEA ACESTUI NEAM SI SE VA IMPLICA DIRECT ,”COBORAND” LA INALTIMEA SARMANULUI MURITOR ,TRAITOR IN CREDINTA SI IN SARACIA EXISTENTA ,DESTUL DE VIZIBILA , LA UN ANUMIT PUNCT DE APROPIERE SUFLETEASCA .

  -CAND TOTI COPIII ROMANILOR VOR AVEA UN PACHETEL CU MANCARE LA SCOALA,FARA SA-I FIE JENA SAU SA PRIVEASCA PE COPIII CARE AU SI ALTII DUC FOAMEA .

  -CAND TOATE CLADIRILE-MONUMENTE ISTORICE ,SIMBOLURI ALE ACESTUI NEAM VOR FI RESTAURATE SI NU VOR MAI FI LASATE IN PARAGINA,SPUNANDU-NE CA NU SUNT BANI , CA TARA ESTE SARACA SI CA ,IN CURAND NU SE STIE DACA SE VOR MAI PUTEA DA PENSIILE UNOR OAMENI CARE AU MUNCIT CINSTIT ZECI DE ANI SI AU COTIZAT PENTRU A AVEA UN TRAI DECENT ,LA BATRANETE .

  -CAND OLIMPICII SI COPIII SUPERDOTATI AI ACESTEI TARI ,VOR FI SPRIJINITI SI RASPLATITI PE MASURA REZULTATELOR SI A POTENTIALULUI FIECARUIA .

  -CAND FEMEILE ROMANCE VOR FI AJUTATE SA INTELEAGA CA ,CELE 2 MILIOANE DE COPII CARE AR FI TREBUIT SA SE NASCA DACA ELE NU AR FI ALES SA-I OMOARE PRIN AVORT,ESTE UN MARE PACAT SI CA TARA ARE MARE NEVOIE DE TINERE GENERATII .

  -CAND ARTICOLUL LEGISLATIV PRIVIND ACCEPTAREA HOMOSEXUALITATII IN ROMANIA CRESTINA ,VA FI ABROGAT SI ,PRINTRE “BENEFICIARII “ACESTUI ARTICOL SA NU MAI EXISTE FETZE BISERICESTI SI NICI PREOTI DESFRANATI NEPEDEPSITI DRASTIC ,UNII POZAND CHIAR FOARTE APROAPE DE ARIPA OCROTITOARE A – P. FERICITILOR , P. INALTILOR SI A P. SFINTIILOR LOR !!!

  -CAND MANASTIRILE SI PAROHIILE CARE AU SUTE DE MII DE HECTARE ,HOTELURI ,FABRICI ,STATII DE BENZINARIE ETC VOR HOTARI SA PLATEASCA JUMATATE DIN COSTUL NECESAR CONSTRUIRII ACESTUI COLOS ARHITECTURAL.

  -CAND VOM AVEA SPITALE DOTATE LA STANDARDE EUROPENE IAR SALARIILE PERSONALULUI MEDICAL, DECENTE

  -CAND NU VOR MAI FI OAMENI PUSI IN TRISTA SITUATIE DE A NU SE PUTEA DUCE LA BISERICA NICI MACAR DUMINICA ,DE RUSINE CA NU AU BANI DE LUMANARI ,PREFERAND SA CUMPERE PAINE LA COPII DE ACEI BANUTI .

  -CAND NU VOR MAI FI ROMANI CARE,AUZIND DE ACEASTA IMENSA INVESTITIE PE CARE TREBUIE SA O SUPORTE TOT SARMANUL POPOR,NU VOR MAI SPUNE -”ASTA NE TREBUIE NOUA ACUM ? !! TARA ARDE SI PATRIARHUL SE PIEPTANA ….! ”

  -CAND TREZIREA CONSTIINTEI MAI MARILOR CONDUCATORI AI B.O.R SI SOLIDARITATEA LOR CU PROBLEMELE SI NEVOILE ACESTUI NEAM ,VOR FI ATAT DE VII SI REALE INCAT SE VA RENUNTA LA DESELE DEPLASARI IN STRAINATATE,FOARTE COSTISITOARE ,IAR FALA ,ORGOLIUL ,VANITATEA SI OPULENTA DEVENIND TOTAL STRAINE CELOR CARE ,APROAPE CA NE OBLIGA,SUBLIMINAL,SA “SEMNAM “CA ….ANALFABETII ,DECIZIILE LOR ,DEJA LUATE !!

  -CAND NIMENI NU VA MAI SPUNE – “CREZI CA MAI marii PRELATI ASTEAPTA ACORDUL POPORULUI SARMAN ?! DECIZIILE AU FOST LUATE DAR -”PROSTIMEA “CA SA COTIZEZE,TREBUIE BAGATA IN SEAMA …!”

  -CAND NU VOM MAI FI DATORI-VANDUTI LA ORGANISMELE FINACIAR-BANCARE INTERNATIONALE,DATA SCADENTEI SI A UNEI POSIBILE INCAPACITATI DE PLATA IMPRUMUTURILOR ,DANDU-NE FIORII RECI AI UNEI POSIBILE SCHIMBARI ADMNIISTRATIV-TERITORIALE PE HARTA FRUMOASEI SI MULT RAVNITEI TARI-ROMANIA .

  -CAND NUMARUL CRESTINILOR PRACTICANTI VA CRESTE SUBSTANTIAL,CA URMARE A EFORTULUI SI TRUDEI TUTUROR FETZELOR BISERICESTI SI ,NU VOR MAI “EMIGRA”PERICULOS DE MULTI OAMENI SPRE ALTE ORIENTARI RELIGIOASE .

  -CAND TARA MEA VA FI PROSPERA ,OAMENII VOR AVEA UN TRAI DECENT ,SARACIA SI FOMETEA VOR FI GASITE DOAR IN DICTIONARUL LIMBII ROMANE SI TOATE BISERICILE ATAT DE PLINE INCAT,SIGUR,NE VA TREBUI ACESTA CATEDRALA ,DAR SA FIE CU ADEVARAT A NEAMULUI IAR ACEASTA SA FIE AMPLASATA IN HARGHITA SAU COVASNA.

  ATUNCI SI ,NUMAI ATUNCI VOI FI DE ACORD CU ACEASTA IMENSA INVESTITIE !!!

  STIU,INSA ,CA PAREREA MEA SAU A ALTORA NU CONTEAZA SI SE VA INTAMPLA INCA O “JUPUIRE “,FOLOSINDU-SE NUMELE LUI DUMNEZEU SPRE SATISFACTII PERSONALE …

  ISTORIA O SCRIE CINE POATE DAR ADEVARUL POATE FI SPUS DE CATRE ORICINE-L CUNOASTE SI-L TRAIESTE .

  VOI AVEA GRIJA SI MA VOI STRADUI CA ACEST ADEVAR SA NU PIARA ,ORICAT DE MULT VOR UNII SA AIBA UN NUME TRECUT PE ZIDURI SAU ….”ZIDIRI “.

  ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !

  DOAMNE AJUTA !

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vanghelie a binecuvantat Catedrala neamului | Dollo News - 06/09/2010

  […] Fata de fastul cu care a sfintit celelalte doua locuri la care a poftit biserica pana acum – Piata Unirii si Parcul Carol – de data asta ceremonia a fost facuta aproape pe sest. Noroc ca Patriarhia are propriul […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Regrete eterne fără semnul exclamării

Discuție despre pronumele de politețe pe marginea unei jerbe mortuare în Piața de flori George Coșbuc: se zice „nu vă vom uita niciodată” sau „nu te vom uita, fată?” 😉

Nu există o legătură între creșterea avuției bisericii și calitatea vieții enoriașilor

oti

Interviu cu fondatorul Asociației Secular Umaniste din România, Atila Nyerges, despre religie, credință, știință și imoralitatea legăturii dintre biserică și politicieni, pe la spatele poporului prezumat credincios.

Minune, în decembrie în sectorul 3 au răsărit părăluțele

flori-negoita

În triunghiurile decupate în gazonul din sectorul 3 astă vară, s-au ofilit begoniile și au răsărit părăluțele. O afacere horticolă de 49 de euro/mp fără TVA.

Cum a salvat Vodafone caii din Deltă

Cai din Letea

Ca un violator care promite să ia fata de nevastă, ca să nu facă pușcărie, Vodafone promite să hrănească cu 20.000 de euro caii salvați de alții anul trecut. După ce le-a folosit imaginea fără să-i întrebe, ca să-și facă publicitate.

Miron Radu Paraschivescu, jurnalul unui comunist fără partid

Miron Radu Paraschivescu

Cine ar ști să se roage cu adevărat pentru sufletul meu decât o curvă – însemnările unui ratat oarecare din România secolului trecut. Miron Radu Paraschivescu, Jurnalul unui cobai

Dumnezeu preferă proștii

catedrala

A te mai opune acum Catedralei Neamului echivalează cu a cere demolarea Casei Poporului. Istoria ne arată că în 25 de ani nu am învățat valoarea prevenției în tratarea bolilor, nici a dezbaterii publice în luarea deciziilor.