„Autostrada” credintei si jertfelniciei

Un bilboard facut de Vlad Nanca care vorbeste de la sine despre cele doua constructii ce vor impodobi intr-un final Dealul Arsenalului

Asa se va construi Catedrala Mantuirii Neamului, „cu credinta si jertfelnicie”, dupa cum zice o fata bisericeasca, si colateral cu 200 de milioane de euro, „adica cam cat opt km de autostrada”, dupa cum zice fostul ministru al lucrarilor publice, Nicolae Noica. Si cu mult tupeu, as adauga eu, ca o smintita necredincioasa ce ma aflu. Mult promisa ctitorie bisericeasca, pe care a poftit-o si raposatul Teoctist, pare sa fi intrat in linie dreapta, in faza selectiei pentru desemnarea firmei de constructie, dupa cum au anuntat azi capii Bisericii Ortodoxe Romane. Daca „autostrada” asta a credintei se face totusi in viata noastra eu zic sa-l votam in 2012 pe Preafericitul Daniel, „ca conducator unic”,  ca biserica stie sa-i puna mai bine la munca pe credinciosi, decat guvernul pe contribuabili.

Pentru cine nu stie, Catedrala Mantuirii Neamului a aparut in discutia publica dupa Primul Razboi Mondial, dar in istoria recenta a Romaniei a reinceput sa se perinde prin Bucuresti de pe la inceputul anilor 2000, cand prima cruce a fost pusa pe parcul din fata Magazinului Unirea. S-a facut concurs de arhitectura si s-a ales si solutia. In aceeasi perioada viitoarea megalomanie ar fi primit si o finantate din partea Papei Ioan Paul II, cu ocazie vizitei sale istorice in Romania. Zic ca „ar fi primit” pentru ca nimeni nu stie exact de cati bani dispunea la vremea respectiva BOR pentru atare ctitorie, nici cat ar fi costat, si deci nimeni din aceeasi structura bisericeasca nu a avut interesul sa faca transparent publicitate donatiei Papei. Preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a sustinut intotdeauna ca biserica dispune de suficienti bani pentru „inceperea” constructiei, gratie donatiilor numerosilor credinciosi.

Daca ridicarea catedralei a fost zadarnicita pana acum de diverse scandaluri, BOR s-a consolat cu puzderia de bicerici aparute dupa 1989 in toata Romania, in ritm de o biserica la doua zile. Cu credinta si jertfelnicie, dar mai ales cu multa persuasiune si manipulare, biserica a stiut totusi sa-si urmeze si masterplanul de ridicare a celei mai opulente constructii religioase facute vreodata in Romania. Amplasamentul de la Unirea a fost mutat in 2005 in Parcul Carol, unde ar fi urmat sa se demoleze Mausoleul pentru a-i face loc Catedralei. Opozitia apriga a primarului Traian Basescu, ajutat si de societatea civila, cu precadere de Asociatia Pentru Libertatea de Constiinta condusa la vremea aia de Remus Cernea,  au salvat Parcul Carol de a o betonare intru Hristos si au mutat catedrala, in 2007, pentru a treia oara – si se pare si ultima – pe Dealul Arsenalului, in spatele Casei Republicii, flancata din spate de Ministerul Apararii si de Hotelul Mariott.

Aici BOR a simtit in sfarsit ca are unde sa de desfasoare. Din cauza lacomiei clericilor, care au cerut in proprietate terenul de peste 11.000 de mp din curtea Casei Poporului (pe amplasamentul fostului stadion Republica), si l-au si primit de la Guvernul servil Tariceanu, construirea propriu zisa a intarziat din cauza unor revendicari ale fostilor proprietari din zona. Dupa cum mi-a explicat la vremea respectiva un director din Primaria Capitalei, care a manageriat negocierile dintre BOR si Guvern, terenul n-ar fi putut fi revendicat daca ar fi ramas in proprietate statului, care l-ar fi dat doar in folosinta bisericii, cum se intampla in cazul tuturor celorlalte biserici din oras, construite cu milostenie pe domeniul public. Dupa stingerea reclamatiilor, prin despagubiri, BOR s-a vazut in sfarsit in masura sa inceapa ostilitatile.

S-a ajuns astfel, de la o constructie de arhitectura clasica romaneasca , care sa reprezinte sufletul national, cum se spunea initial, la ditamai Mall-ul crestin, inalt de peste 100 de m, dotat cu trei subsoluri, parcari, magazine, muzee, 12 lifturi, trei altare si un hotel. Nici nu ne putem imagina cam cati pupatori de moaste ar incapea in noua Catedrala. 125.000 cica ar fi zis preotul Stoica.

Banii vor veni, fara indoiala, si de la buget, asa cum au venit, an de an, de zece ani incoace, pentru miile de biserici construite in toata tara. Scuza cu finantarea „din preaplinul credinciosilor” este o marota depasita a clericilor, care au deprins demult managementul construirii unei biserici: strangi niste bani, primesti un teren de la primarie, sapi fundatia, apoi mergi cu cersitul pe la institutiile statului, ca s-o terminie. Ca doar nimanui nu-i plac santierele interminabile. De anul acesta BOR va fi favorizata fatis si prin trecerea Secretariatului de Stat pentru Culte din subordinea Ministerului Culturii (condus acum de un ungur) in aceea a primului ministru. Il vedeti in stare pe micul Boc sa-l refuze pe Marele Daniel cand acesta ii va mai cere bani de-o caramida si un etaj, si-i va da crucea ca s-o pupe si sa-l apere de furia poporului infometat?

In teorie catedrala ar incepe sa se inalte in august 2010, s-ar finaliza „la rosu” in 2013, iar tarnosirea ar urma sa se faca in 2015. La final, cu tot cu dotari, picturi si odoare, Catedrala Mantuirii Neamului va costa dublu, adica 400 de milioane de euro, deci 16 km de autostrada, daca nu se scumpeste si autostrada si catedrala pana atunci.  La banii astia nu trebuie sa uitam sa adunam, insa, valoarea terenului donat de stat, care a fost evaluat la momentul donarii cam la 100 de milioane de euro. Culmea ingineriei financiare pe care a anuntat-o Preafericitul Daniel e ca BOR are de gand sa plateasca Catedrala abia la finalizare. Se cauta, deci constructor-investitior pana in 2015.

* Poza am luat-o de pe blogului lui nanca – http://bukresh.blogspot.com/

Etichete: , , ,

13 comentarii la “„Autostrada” credintei si jertfelniciei” Subscribe

 1. George Lacatus 24/02/2010 at 02:18 #

  arata ca un mall de fitze.

  o avea si cinema? ce-ar fi sa vezi filme in format 3D cu Iisus?

  la caruta asta de bani care se investesc in hardughia asta…si noi n-avem spitale, scoli, drumuri. tichie de margaritar ne trebuie. hm, ii dau link lu' Tarziu C, sa ma injure putin :))

  • Dollo 25/02/2010 at 01:41 #

   @george – pai lasa sa te si injure, ca destul te-am laudat amandoi in postul precedent de la el de pe blog 😛
   @armand – mall-urile, oriunde s-ar construi ele, atata vreme cat se intampla pe bani si teren privat, pot sa aiba crucea, semiluna si pe Baha'i in varful cupolelor. Nu ma deranjeaza catusi de putin. Cum crezi ca am evoluat de la Stefan cel Mare incoace, prin rugaciune sau cercetare?
   @andrei – ? 🙂
   @andreea – orice limbaj indecent se iarta cu post si rugaciune 🙂
   @aristocle – mi s-a spus ca acest tip de gandire se cheama sminteala fata de biserica 😀

 2. Armand 24/02/2010 at 03:23 #

  Iar te legi de lucruri pe care ar trebui sa le sprijini…nu e bine, mai ales ca e Post. Gandeste-te un pic cam cum parea Putna in comparatie cu bordeiele moldovenilor acum 500 de ani, si cam cati km de drum puteau fi reabilitati de Stefan cu banii alocati constructiei Sfintei Manastiri. Daca tot te deranjeaza constructiile mari astept un post pe tema Mall-ului ce se deschide maine poimaine in Berceni. Sau daca nu au cruce in varf nu deranjeaza ochiul privitorului?

 3. Andrei 24/02/2010 at 12:38 #

  Felicitari !!!

  Azi, a inceput bine 😉

 4. Andreea 24/02/2010 at 14:24 #

  Cata nesimtire! Mai mult nu pot sa spun, ca mi-e ca nu reusesc sa pastrez un limbaj decent…

 5. Aristocle 24/02/2010 at 14:42 #

  Da' nişte spitale nu contruiesc cinstitele feţe bisericeşti? Mi-e scârbă de toată gaşca asta preoţească, de glasul mieros şi vorba agramată cu care ne aburesc ori de câte ori au ocazia pentru a mai aduna nişte bani, pentru a-şi mai ridica o biserică în care proştii să-şi facă cu dreapta cruce, iar cu stânga să plătească acatiste, pomeni, parastase, contribuţii bisericeşti… Mi-e scârbă de pretenţia arogantă că ei ar sluji în vreun fel la mântuirea sufletului, că ar veghea la buna rânduire a lumii, că ar fi garanţi ai bunului simţ, ai moralităţii. Mi-e scârbă că promit paradisul de după moarte, dar se preocupă doar de creşterea averii şi puterii proprii din timpul vieţii. Îmi vine să îi iau de poalele rochii şi să-i arunc afară din şcoli atunci când aflu cum decurge o oră de Religie, când ştiu că nu fac decât să îndobitocească viitorii clienţi, îndoctrinându-i cu metodă, punându-i la începutul şi la sfârşitul orei să se ridice în picioare, să se uite cu evlavie la icoana de pe perete şi să spună Tatăl nostru, speriindu-i că dacă nu fac ce zice popa atunci Dumnezeu îi vede şi îi va pedepsi.

 6. cris 25/02/2010 at 19:03 #

  eu, ce sa zic nou? sunt si eu consternata de aceasta stare de fapt! si vin si eu tot cu scarba si greatza si cu parere de rau ca nu se poate altfel! nu de mult am simtzit si eu pe pielea mea, intr-adevar la o scara incomparabil mai modesta, mitocania, lacomia, lipsa de credintza si respect, lipsa unei etici (in primul rand religioase) la reprezentantzii asezamintelor religioase ortodoxe din ro.

  @aristocle – de-ai sti cat de fericita sunt, ca copilul meu intamplator nu trebuie sa mearga la scoala in ro si nu trebuie sa asiste la astfel de ore de religie. m-ar durea sa-mi stiu copilul in contextul dat ca trebuie sa asimileze asemenea calomnii.

 7. spufi 25/02/2010 at 20:56 #

  catedrala asta e lucrul dracului:))

 8. Gilbert 26/02/2010 at 01:23 #

  @ Armand – Tu ai dreptate în principiu. Dar, pe vremea lui nea' Fane, cam tot poporul aprecia astfel de "înălţări", pentru că tare mult mai credeau, cu toţii, în Dumnezeu. Pe atunci nimeni nu comenta un astfel de efort. Dar nu de teama lui Fănică, ci de teama lui Dumnezeu.

  Ori astăzi treburile stau cu totul altfel… N-aş crede că se potriveşte comparaţia. Cel puţin nu în totalitate 😉

 9. Radu Vasile 01/03/2010 at 02:16 #

  Fenomenal, daca niste insi faceau la 1470 ceva, noi ar trebui sa facem la fel? Domnul meu, daca se intimpla asa, muream dracu de malarie pana si in ziua asta. Nu ar vrea cinstitii credinciosi sa se duca sa isi faca statul lor crestin ortodox si sa ne lase pe noi in pace cu statul nostru laic? Vedeti ca in africa inca sunt la moda culturile, vracii, preotii si alte animale dinastea. Sa va spun si o intimplare? Aveam un coleg nevazator, care a dorit sa dea la teologie la facultate. Pe vremea aia (nu mai stiu cum e acum) aveai nevoie de binecuvantarea patriarhului sau ma rog a prea sfantului din zona ca sa intri la preotie. Toti de la preasfantul zonei pana la cel mai mare (Teoctist) i-au zis ca nu poate sa intre in cler pentru ca e "stricat la trup". Asta inseamna orbirea pentru ei.

  In atare situatie, sa ii mai ascult eu pe acesti nemernici?

  Cum spunea si boris vianu:

  "Am sa scuip pe mormintele voastre"!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Dollo are "Glob" » Blog Archive » Catedrala “securistico-patriarhală” - 04/03/2010

  […] din România acuză un “mega eşec” cultural architectural şi urbanistic in construirea Catedralei Mantuirii Neamului, deoarece Patriarhia a refuzat să facă un concurs pentru alegerea proiectului viitoarei ctitorii. […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști

politie-prostituate

Partea a doua din interviul cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. După anii de glorie din comunism și zorii revoluției capitaliste, vin anii de hărțuire democratică din partea poliției și jandarmeriei

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

Palatul lui Becali din București

“Intrați, bey, fotografiați ce vreți voi, vizitați tot, mi se rupe! O să văd eu ce-o să scrieți după aia, dacă sunteți cu sufletul curat… Intrați, faceți ce vreți, numa’ să nu furați!”. Așa ne-a primit Gigi Becali în curtea casei sale din Aleea Alexandru nr.1

Moartea iedului, mănânc și trăiesc

cioban-ied

Ciobanul mi-a zis să nu mă uit, că la ei femeile pleacă de acasă când se taie mieii. Am decis să nu-l ascult. Credeam că o să fiu mai tare ca Labiș și n-o să mai pot mânca după asta.

Când Manhattanu era un soi de Ferentari…

Martha-Cooper-Kids

… iar Martha Cooper, prima femeie fotograf de la New York Post. Azi e septuagenară, dar se aleargă cu poliția și grafferii prin Brazilia ca la tinerețe. Și vine la București în 13-15 octombrie la Make a Point