Nu este o schemă piramidală, nu vindem produse, noi vă ajutăm să vă construiți o afacere care se bazează pe cele mai noi tehnologii inventate în domeniul antiaging-ului și wellnes-ului. Practic noi plasăm în România o tehnologie pentru care firma Nu Skin deține monopol, și vrem să vă prezentăm această tehnologie. Nu e vorba de vânzare de produse, nu pierdeți nimic dacă ne întâlnim jumătate de oră ca să vă prezentăm această tehnologie.
Degeaba i-am spus cucoanei, din start, că nu mă înteresează rețelele MLM (Multi Level Marketing), că nu sunt capabilă să vând nimic, că nu și nu. Ea m-a tot sunat, pentru că avea numărul de la un domn cu care am colaborat mai demult și care, cică, a intuit deja oportunitatea acestei minunate afaceri, și s-a băgat în ea până în gât. Pentru că pe domnul cu pricina l-am stimat cândva, am zis că hai, dacă e vorba de tehnologie, nu de creme, șampoane, vitamine – cum fusese la Amway – să mă duc să văd despre ce e vorba.
Și după câteva programări ratate – întotdeauna intervenea câte ceva – am ajuns azi pe la prânz în Piața Romană. Doamna Olteanu insistase să ajung fix la cafeneaua Boema, etajul 1, unde „aici suntem noi și vă așteptăm”. M-am gândit că „noi” o fi cel puțin un comitet de persuasiune compus din două persoane, plus tehnologia renumită. Pentru că era cât pe ce să întârzii, și nu se cădea, am decis să iau mașina în loc de metrou. Așa că am întârziat căutând un loc de parcare. Un sfert de oră, pe ceas, m-am învârtit pe străduțele din jurul ASE. Până la urmă am ajuns la Grădina Icoanei unde i-am dat 1,50 lei omului lui Oprescu și am parcat.
Când am intrat în cafenea, doamna Olteanu mă aștepta îmbietoare ca un zaț de cafea răcit pe fundul ceștii. Nu tu tehnologie, nu tu „noi”. Era ea singură, cu ceașca goală, și cu o mână de reviste tocite de atâta răsfoială, undeva pe măsuța îngustă de cafenea.
Eu, un pachet de nervi pus la rece de drumul pe jos, prin frig, făcut de la parcare până la cafenea. Am știut că mă voi enerva și mai tare când am văzut că nu era nicio tehnologie de față, și m-am enervat binișor când doamna Olteanu a început să mă întrebe dacă sunt mulțumită de cât câștig.
A urmat apoi discursul clasic, despre cum toți oamenii sunt niște sclavi moderni, cum muncim noi, dar n-avem bani sau dacă avem bani n-avem timp, și cum ea, doamna Olteanu, a descoperit că le poate avea pe amândouă prin ceea ce se cheamă „venit pasiv”. Adică visul oricui: să stea degeaba și să câștige bani.
Cut the crap, cucoană!, i-am zis într-un limbaj cat de cât elevat.
Cum e cu tehnologia aia?
Tehnologia e de fapt un aparat care-ți citește în palmă, câți antioxidanți ai în corp. Pe bază de undă laser vede că ai diverse carențe în corp și-ți recomandă după aia să consumi vitamine și minerale. Ghici de unde? De la Nu Skin of course!
Evident, tehnologia e numai a lor, companie listată la Bursa din NY, al treilea plătitor din lume după Microsoft și nu știu mai cine, premiul Nobel pentru stiință sau fizică în nu știu ce an, mii de savanți care lucrează în continuare pentru ei ca să ajute omenirea să lupte împotriva ridurilor…
Unde naiba stau ascunse valorile astea ale științei/tehnologiei de așteaptă să le descopere omenirea prin niște MLM-uri?
Doamna Olteanu, o bună recitatoare, mi-a derulat discursul învățat pe de rost – în numai două săptămâni cică – presărat abil cu cifre, nume și cuvinte cheie.
În principiu schema e aceeași ca la Amway: cumperi un pachet de start – aici costă 1000 de euro – în care primești niște produse și materiale informative. „Dar ce afacere poți să pornești cu 1000 de euro în ziua de azi? Niciuna!” Pachetul ăsta te va ajuta să înțelegi filosofia companiei de la care tocmai ai cumpărat iluzia unei francize. Trebuie să mai convingi încă vreo 3-4 ca tine, să cumpere și ei pachetul de bază, ca să acumulezi punctele ce-ți trebuie ca să faci cunoștință cu tehnologia aia inovativă. Adică abia de atunci încolo vezi aparatul minune, care s-a răspânit până acum în România în vreo 200 de exemplare, dar trebuie să ajungă la vreo 4000, zice doamna. Deci o felie groasă de afacere din care doamna Olteanu dorește să mă înfrupt și eu.
De unde va veni câștigul ăla pasiv?
Păi de la fraierii care vor cumpăra pachetul de 1000 de euro, de la ăia care se vor duce nu știu unde (că n-am înțeles exact unde stă tehnologia asta ascunsă ca sfântul Graal) să-și măsoare antioxidanții, pe 25 de lei/măsurătoarea. De la fraierii care vor cumpăra consumabilele, că de acolo vine de fapt banul. Vitamine, minerale, creme, șampoane, gel de duș, pastă de dinți etc. Tot ce trebuie să faci e să găsești fraierii. Lucru destul de greu și pentru doamna Olteanu, de vreme ce doar 10% din ăia pe care-i aburește ea cumpără pachetul de 1000 de euro, iar din ei doar 50% reușesc să-i aducă și pe alții în sistem. Astea sunt cifrele date de ea, care o fi adevărul, numai ea și piatra ei prețioasă care a adus-o în sistem știe.
Deci cam pierdem timpul aici, doamnă, și pe al meu și pe al dumneavoastră, i-am zis cucoanei, când mi-a fost clar nu numai că sistemul e la fel – ba nivelul de ascensiune se măsoară tot în diamante, rubine, aur și alte prețiozități – dar și că o ardem aiurea fără să pot vedea măcar tehnologia revoluționară.
„Dar vai, nu pierdem timpul, pentru că de aceea Nu Skin ne plătește așa de bine, ca să găsim persoane care vor să facă parte din această rețea, pentru că Nu Skin este al treila plătitor din lume, pentru că…!”.
Păi cum vă plătește, doamnă Nu Skin că stați aici cu mine degeaba, că eu nu vă aduc niciun ban și nici nu intenționez. Destul mi-am plătit fresh-ul de portocale cu 15 lei, pentru că chelnerul de la cafeneaua aia boemă nu dă rest mai jos de 2 lei. Minciuna asta cu „veniți aici că trebuie să vă arăt tehnologia” e deja un minus în ochii mei, presupunând că aș crede restul aburelilor.
„Da, e prea devreme, dar o să scot aparatul dacă mai vine lume…!”
N-a fost în stare să-mi explice de ce nu pot să văd aparatul minune, dar m-a întrebat de ce sunt așa neîncrezătoare, că pot să verific tot ce mi-a spus ea – da, am googălit și am găsit fix discursul ei, multiplicat pe zeci de site-uri, diverși care spuneau că e și asta o țeapă ca orice MLM, și un set de vreo trei produse Nu Skin care costa 580 de lei pe site-ul lor – și că dacă cred cântarul care-mi arată ce greutate am, sau termometrul, ce temperatură am, de ce nu cred și că tehnologia Nu Skin îmi zice pe bune câți antioxidanți am?
Chiar nu știu să spun de ce sistemul ăsta piramidal – cărora ei îi spun „arborescent”, că piramidal e ilegal de fapt în România, plus că are conotații nașpa după Caritas – are un renume așa prost, dar știu sigur că un exponent ca doamna Olteanu, care transpiră minciuna prin discurs, nu-i face deloc bine „melemeului”.
În final aș dori să le transmit pe această cale tuturor cunoscuților mei care au încercat sau au de gând să încerce a mă mai băga în vreun sistem din ăsta în care „nu pierzi nimic dacă vii să asculți, dar poți cîștiga o idee de afaceri” să se ducă în „melemeu” meu și să uite că mă cunosc!
Buna seara tuturor,
Interesanta dezbatere, mai ales ca e vorba despre acest scaner si Nuskin. Culmea e ca am mai scris o data si mi-a expirat pagina, asa ca voi rescrie, dar altfel ceea ce s-a pierdut undeva in spatele acestui forum. Vorbiti de mlm si de faptul ca: it sucks; adevarat! ca oamenii mint; real! ca se investesc bani multi in cercetare: corect; ca ar trebui sa profitam; nu ne contrazicem! ca dna Olteanu ne-a invitat la una si ne-a spus alta: si mai adevarat!
Ce nu stiti, dragi cititori, e ca eu sunt un pinguin imperial prezent la Nuskin si prezent la Lyoness! New in business! A freshie, cum ar spune altii, a sucker unii si, nu stiu cum veti spune voi. Eu sunt deschis tuturor calificativelor, so, shoot!
Insa, nu ar trebui sa amestec lucrurile, ci sa vedem dincolo de tot ce ni se prezinta in orice imprejurare. Adica, mlm-ul e un business la fel ca cel clasic doar cu alte haine, dupa cum stiti si voi: pozitionari de rubini, diamanti, smaralzi, etc. mai grav, multe aplauze fara a se cunoaste motivul lor. Lumea aplauda pe unul care a vorbit, dar nu stie de ce il aplauda si nici nu a inteles nimic din ce a vorbit. Cam asta e prezentarea mlm! Din pacate, nu e ok. Nu e ok nici invitatia care, la final, se dovedeste a nu fi invitatie din moment ce ne platim cafeaua sau fresh-ul. Minciunile sunt cu duium, insa as spune ca nu conteaza fiindca din acestea avem parte si la TV cate vrem si pe categorii: economice, politice! Insa, ma intorc la scaner si preventie. Why not? Nu trebuie sa fii mlm-ist ca sa verifici cum stai cu sanatatea, in cazul de fata, cu antioxidantii care, dupa cum scriu toti, sunt noua descoperire in lumea medicala impotriva cancerului. Nivelul optim de antioxidanti ne garanteaza mai mult de 50% ca nu ne vom imbolnavi de bolile fara leac ale secolului 21: boli cardiovasculare, cancerul, diabetul, alzheimer. Daca ni se deschide o usa, fie ea si de un mlm-ist, de ce sa nu bagam capul si sa vedem ce e dincolo de ea? Nu ne obliga nimeni sa luam produse de la Nuskin. Antioxidanti se gasesc in alimente: rosii, pepene rosu, vinul rosu, portocala, peste, caise si multe altele sau in farmacii. Acum vine intrebarea: cum stam cu asimilarea lor? Pai, ne scanam de cate ori avem chef si ne urmarim corpul. Mie mi se pare scanerul o super inventie, care oricum e veche. In secolul acesta a fost doar imbunatatita si cosmetizata, binenteles cu foarte multi bani. Sanatatea costa multi bani! Confortul costa multi bani! Ne dorim si una si alta, atunci platim! Nu ne dorim sau nu ne intereseAza, atunci ne imbolnavim. E logic. Ce e netul, domnilor si doamnelor? cumva un NETWORK?
Ce sunt hypermarket-urile? Cum RETELE? Ce sunt MLM-urile? Tot retele? Toate acestea intr-o continua competitie? Cine suntem noi? Consumatorii lor. Si ce trebuie sa facem? Doar sa profitam! Atat si nimic mai mult.
Noapte buna cu ganduri cat mai bune!
Irina, îmi pare rău dacă ai mai scris și nu ți-a apărut comentariul. Eu una nu l-am văzut, că l-aș fi aprobat. În privința ultimei părți a comentariului tău – nu există niciun loc în postarea mea în care să spun că nu sunt de acord cu prevenția în sănătate și că desconsider rolul antioxidanților în organism. Îmi rezerv, însă, dreptul de a nu mă lăsa amăgită și mai mult de ceva ce pare o fraudă numai pentru că doamna Olteanu a fost neseriosă. Nu mă apuc acum să fac cercetări despre asta și de ce o fi nedreptățit doamna Olteanu scanerul ăla. Pentru simplul motiv că am o mulțime de alte lucruri de făcut. De sănătate îmi permit să mă îngrijesc în felul meu, și să caut soluții și informare din surse mai credibile 🙂 Altfel, te mai aștept pe aici să ne povesteși din viața ta de „pinguin” 😉 Suces în ceea ce faci, dacă îți asumi asta e o meserie ca oricare alta, până la urmă. Cu bune și rele.
M-am bucurat de mesajul primit si orice mai scrieti pe aici, voi citi! Si, cand voi mai fi o cucuvea in noapte, pe site-uri bu-hu-hu, poate voi si adauga 5-6 randuri de prezenta!
Somn usor!
Pentru ca vad ca se dezbate cu atata indarjire un subiect asupra caruia exista multe semne de intrebare si anume MLM-ul …
De ce exista aceste semne de intrebare ?
Din cauza unor experiente anterioare gen Caritas … care nu are nimic de’a face cu o afacere MLM…
Din cauza lipsei informarii …
Din cauza unor persoane mai mult sau mai putin profesioniste din aceasta bransa …
Pentru ca toate acestea sa isi gaseasca raspunsuri si pentru a face cat de cat lumina in acest caz, in foarte scurt timp va fi organizata in Bucuresti o conferinta pe tema sus mentionata. In cadrul acesteia, vor lua cuvantul persoane cu notorietate, publice, care fac parte din acest gen de afaceri.
Cei interesati, pot trimite un mesaj in acest sens.
Buna,
Chiar sunt curioasa sa aflu ce conferinta va fi; adica se va dezbate MLM-ul ca tema sau se va vorbi despre un MLM anume?
Si cine sunt vorbitorii?
Din ce am mai citit, reviste americane, MLM-urile ca cifra de afacere si-au crescut vanzarile pe timp de criza, foarte multe dintre ele de la, sa zicem, unele 46-50% cu pana la 700% (Herbal Life)! Stiam eu ca pinguinii sunt simpatici! Ca o gluma…
Cu ganduri bune!
Stau si ma intreb de ce si mai ales de unde atata aversiune.
De unde asocierea cu organizatii gen Caritas?
Si de ce sunt categorisiti drept „pinguini” niste indivizi care reusesc sa inteleaga si altceva decat o afacere clasica?
Sa nu omitem, ca dintre acesti pinguini exista numerosi indivizi care, dupa o perioada relativ scurta de activare intr’o asemenea afacere, au ajuns sa nu mai aiba grija zilei de maine. Si asta fara a comite ilegalitati.
Ar trebui sa ne gandim ca, in cazul in care ar fi teapa, asa cum se doreste a se afirma mai mult sau mai putin voalat in multe dintre comentariile neavizatilor, cum de tot apar astfel de afaceri.
I se pare cuiva ca celebra dna Monica Tatoiu este o infractoare ? Dna Tatoiu conducand pana la un moment dat afacerile companiei Oriflame in Romania. Oare toti cei din Oriflame, Amway, Avon … sunt infractori ? Inclin sa cred ca nu.
Este foarte drept ca si in aceste companii, ca in oricare alta, au fost introduse si persoane care au mai mult sau mai putin de’a face cu etica. Dar, pe baza acestora, nu trebuie etichetat un sistem, o companie, un concept.
Sunt persoane care se vor autoelimina pentru ca nu vor face fata.
Cei care intr’adevar au inteles si vor intelege conceptul de business, vor reusi sa faca ceva mai multi bani decat daca ar fi angajati in orice alta multinationala.
Oare tepele gen Caritas pot supravietui zeci de ani fara a fi desfiintate ?
Pentru conformitate:
Amway functioneaza din 1959.
Nu Skin din 1984
Oriflame din 1967.
Avon de mai bine de 100 de ani
Si lista poate continua.
Poate o teapa sa functioneze 100 de ani ??? Pe bune acum. Poate cineva sa prosteasca atatia indivizi intr’o perioada atat de lunga de timp.
Inclin sa cred ca nu.
Iar daca ar fi o teapa care ar functiona atata timp, inseamna ca ar fi o teapa geniala, si fara indoiala ca m’as alatura respectivei tepe cu ochiii inchisi.
Cred ca este usor a emite pareri.
Este si mai usor a emite pareri fara beneficia de informatii, doar noi ca natie le stim pe toate, incepand de la fotbal si terminand cu medicina.
Si la mine au venit o groaza de persoane incepand de la Avon, au continuat cu Rainbow, au urmat Amway si multi altii si nu intelegeam de ce fosti colegi de facultate, unii dintre ei cu grade in armata foarte bine platite dupa jumatatea anilor ’90, alegeau sa faca asta. Intre timp ei nu mai activeaza nici in armata si nici in alte afaceri private ci doar in aceste structuri multi-level.
Cu greu am inteles conceptul, dupa tomuri de literatura economica devorate, si mi’a parut extrem de rau ca am ratat momentele de deschidere ale multora dintre respectivele afaceri. Sau tepe cum le place unora sa spuna.
Merge sau nu afacerea? Doar cei care sunt în ea pot spune. Dar carte de munca au? Se platesc toate obligaţiile sătre stat pe care le plăteşte un angajator?
Cand iti deschizi propria ta afacere, sa vinzi MURE (sa zicem) iti trebuie carte de munca? NU! Daca vinzi mure pe marginea drumului tot ceea ce trebuie sa faci este sa culegi murele, sa le trensporti pana la marginea drumului si sa le vinzi la pretul pe care il doresti. Daca te controleaza cineva, poti sa te imbraci mai tiganeste asa si sa ii spui cateva propozitii care sa se termine cu expresia „…sa moara mama”.
In cazul in care ai mai mult de cateva sute de kilograme de mure de vandut, atunci nu prea mai merge sa vinzi doar la marginea drumului. Trebuie sa mergi la primarie, sa te inregistrezi ca si producator si sa iti faci o forma juridica de inregistrare (PFA, II, SRL, asociatie, etc). Ti se da chitantier, iti iei casa de marcat pentru emitere bon fiscal si platesti statului 16% impozit pe venit, 5% sanatate, 332lei CAS, 2% somaj si asa mai departe.
In cazul in care vorbim de zeci de tone de MURE, atunci trebuie sa ai si mijloace de transport, sa ai contracte cu cofetarii, patiserii si alte firme de profil, ai departament contabil, ai departament juridic, ai departament IT, ai angajati. TU AI CARTE DE MUNCA IN ACESTE CAZURI? NU! ESTI PROPRIUL TAU ANGAJAT. Vinzi murele primesti comision. Nu vinzi murele, primesti gaura de la covig.
Acelasi lucru se intampla si in MLM si orice alt tip „afacere” numai ca acolo trebuie sa respecti regulile impuse de companie. In fond si la urma umei, ei fabrica aceste produse.