O fi pentru unii aia turcească. Pentru mine va rămâne pentru totdeauna un etalon în materie de halva produsul care nu mai există pe piața capitalistă, dar cu care mi-am obișnuit papilele din copilărie: aia făcută de fabrica de ulei din Iași, învelită în hârtie cerată, veșnic unsuroasă. Arăta ca o cărămidă împachetată în hârtie unsuroasă. Se numea Unirea. Cei care ați copilărit în comunism știți despre ce vorbesc.
Nu era vreo halva fină, nu avea arome identic naturale, cacao, mirodenii sau alte adaosuri: era o masă de sâmburi de floarea soarelui, zdrobiți și compactați, cu zahăr, de o culoare căcănie dar cu un gust minunat.
Pentru că gustul meu s-a format pe această halva grosolană, nu mai pot aprecia nicio altă specialitate din familia halvalelor, de la turci sau aiurea. Și am încercat, pentru că e un dulce care-mi place. Azi am găsit la un supermarket Halvaua Feleacul, produsă la Cluj, fără alte adaosuri, doar sâmburi și zahăr. Plus glucoză, evident. Seamănă cel mai bine cu vechea halva de care vă spuneam.
Șmecheria e că trebuie s-o pipăi un pic atunci când o cumperi, să nu fie tare ca piatra, că asta înseamnă că e deja învechită.
***
Și ca să vă fac poftă, vă mai povestesc o amintire din copilăria mea, legată de halvaua Unirea 😀
Străbunica mea, mama lui mamaie, a trăit până pe la 90 și ceva de ani. De când am prins-o eu și mi-o amintesc, avea placă dentară. Care placă, însă, se cam lărgise și-i clămpănea când vorbea. Sau i se atrofiaseră ei gingiile, e greu de spus. Cert e că bunicuța (așa îi spuneam noi, nepoții) găsise o metodă ieftină și eficientă de fixare a dinților în gură, fără să mai apeleze la dințar. Care oricum nu exista în sat… Băga niște halva în gură, o morfolea acolo și când intra între placă și cerul gurii o lăsa să se lipească. Și o ținea așa o zi-două. Până când mesteca altă halva… 🙂 Halvaua Unirea își merita numele.
Și tot timpul avea un zâmbet dulce și cuceritor, bunicuța, vă asigur :))
🙂 🙂 🙂 cea mai reclama de reclama la halva – chestia cu placa bunicutei !
Halvaua aia plina de ulei, intr-o hartie patata de ulei, daaaa, era taaaare buna .. si mai avea si cateva coji de seminte 🙂 exact cat sa fii sigur ca este ceea ce spune ca este. Evit de mult timp sa cumpar halvaua turceasca fara textura, mult prea dulce si cu „fitze si figuri” prin ea. Si eu ma uit prin rafturi dupa ceva care sa imi aduca aminte de halvaua copilariei.
Si daca tot este sa povestim ceva din copilarie … 🙂 🙂 … imi amintesc de singura halva straina, de undeva de prin tarile sovietice, o cutie de tabla, aurie, cu niste ornamente cam asiatice, buuuuuuunaaaaaaa tare, atat de buna incat cutia a fost pastrata, folosita la aţe, nasturi si ace cu sau fara gamalie :).
Și mamaie avea niște cutii din tablă de la diverse alimente vechi, dar uite nu mai rețin ce fusese în ele.
Aia era Halva turceasca nu era sovietica. Era o cutie rotunda din tabla aurie si cu rosu.
Am luat si eu acum 2-3 saptamini halva Feleacul. N-a fost rea, dar nici culoarea, nici aroma celei de pe vremuri….
Da, cred că au stors-o înainte de tot ce era bun 🙂
Cu ocazia asta am aflat si eu din ce era facuta chestia aia pe care o taiam in felii grosolane si o puneam pe paine #panalarevolutie
si eu ii duc dorul . Ca si tine , am cautat peste tot vechea halva , insa nu am gasit . Am impresia ca vechea fabrica de la Iasi nu mai exista de ceva ani .
O sa incerc si eu halvaua de la Cluj.
sincer sa fiu am luat azi halva feleacul cu cacao si cu ocazia asta stiu ca nu voi mai lua de acum încolo ;nu se compara cu cea bulgareasca de departe mult mai saraca in coji de seminte ;e buna la gust dar atat ,parca e facuta cu aceleasi utilaje comuniste de acum 25 de ani că la fel de plină de coji de semințe este .
cum se poate sa nu mai existe ? intr-una caut disperata prin magazine si nimic decat feleacu asta pe care mi-e ciuda , simt ca i-a luat locul…..mor de dorul halvaii
unirea
sa DEA CINEVA RETETA DE LA halvaua ORIGINALA SI ADEVARATA de la Unirea Iasi.!!!!!!!!!!! -chiar nimeni din zona IASULUI (fosti lucratori la fabirca) NU ARE ATITA MINTE SA FACA HALVAUA AIA BUNA- SI RENTABILA –sigur , mai ales acum ca vedem ce KAKA DI VACA fac altzii… ASTEPT RASPUNS pe zarandarad@aim.com MULTUMESC FFFF MULT
Va dau un pont! In Rep Moldova se fabrica inca acea halva despre care voi vorbiti cu atata patos aici. Am intalnit-o in zona Iasului la un moldovean care-si hranea prepelitele cu ea sa se oua indestulator! Avea vreo 4 tone intr-o magazie, ambalate in acele cutii unsuroase 🙂 Cand am gustat am sarit in sus de bucurie regasind gustul copilariei atat de indragit. Mi-am pus in masina 6 cutii, adica vreo 12 kg cred :)) ca sa-mi ajunga!!!
Deci cautati cu incredere din surse moldovenesti de peste prut si nu veti regreta!
succesuri
Și cum se numește?
Nu se numeste nicicum decat halva de floarea soarelui! e ambalata in cutii de carton pe care scrie compozitia: miez de rasarita 🙂 melase, zahar si extract de vanilina. Evident nu e un ambalaj de comercializare la raft in magazin, banuiesc ca (si aici imi dau cu presupusul) ei o comercializeaza vrac.
Halva ca Unirea nu va mai exista probabil, alte norme de productie UE, abureala. Intr-adevar singura halva demna de gustul deodata, cam 60 %, ERA Feleacul (simpla, fara cacao,susan sau alte nebunii), asta pana cam acum jumatate de an, cand au schimbat ambalajul, dar din pacate au schimbat si continutul. Si pana sa ajung la ea (Feleacul), am aruncat cam 6 tipuri de halva de la diferiti producatori (de prin Metro, Selgros, cam tot ce am gasit), cea mai rea fiind de la Tecsa. Pe piata noastra predomina gustul „chimic”, nu mai spun de miros, infect. Mai pe scurt si-au batut joc de noi europenii (UE), si inca o mai fac. Deci, ramanand fara nici o optiune al gustului mult ravnit, am decis chiar astazi, mergand prin hala de la piata dupa branzeturi si alte nevoi de pregatit pentru Paste, am vazut din intamplare halva la vrac, si bine am facut ca am cumparat o bucata de proba, fiind in raport de 80 % gustul de odinioara, 20 % fiind lipsa de „unsoare”. Pentru cei din Bacau, in piata Sud se gaseste bunatatea, tot simpla fiind, nu cu cacao. Eu zic sa incercati mai degraba prin piete, dar la vrac, aveti mai multe sanse decat in comertul din hipermarketuri. Si ca tot veni vorba de „dulciurile copilariei”, pentru cei interesati de Cavit (batoanele de vitamine dulci 🙂 in folie blister), cel mai bun se regaseste in farmacii si este Cavit cu aroma de Vanilie.
O seara buna.