De ce am făcut revoluția? Ca să aibă ăla micu cu ce să se joace!

Bătaie pe jucării în supermarketul Auchan din Titan. Instigarea la promoție, live, noua găselniță cu care comercianții vă fac să cumpărați tot ce nu aveți nevoie

Azi, la Auchan Titan. Revoluția cumpărăturilor de dinainte de Crăciun. Oameni nervoși care nu știu să-și adapteze frustrările la situația dată. Niciodată nu ai loc de căruțul altuia, deși al tău blochează la fel de mult spațiul insuficient. Da, de sărbători poate fi mortal să participi la o astfel de revoluție.  Se duc lupte de culoar până și la pâine. Paradoxal, la carne e mai liniște, semn că Ghiță a fost sacrificat mai înainte. Niște duamne scociorăsc ca găinile într-o grămadă de mandarine. Le merg mâinile rapid, cred că au fost sortatoare într-o altă viață. Poate la banda cu marfă de export, că prea nimeresc din prima fructele cele mai bune.

Coadă la măsline, câțiva bărbați debusolați la raionul cu vinuri – rafturile sunt sărace, deși dacă nu bei de Crăciun și Anul Nou, atunci când? La dulciuri două cucoane își dispută ultima cutie cu ciocolată Milka ediție specială. Mulțimea se rărește pe măsură ce avansezi spre fundul magazinului, în zona cu marfă de spălat vasele și curățat buda. Nimeni nu se gândește că după atâta mâncare și băutură, inevitabil toți vom ajunge și acolo.

Vecine cu detergenții sunt jucăriile. Tone de cutii, păpușele, mașinuțe, plușuri. Deodată, în boxe se aude vocea unui angajat al supermarketului:

– În cinci minute veți putea achiziționa un produs de la raionul de jucării la jumătate de preț. Fiți atenți, numai timp ce cinci minute e valabilă promoția.

– Mai sunt patru minute până când puteți afla care este jucăria pe care o puteți cumpăra la jumătate de preț

– Peste trei minute…

– Mai sunt două minute…

– Un minut și veți afla…

Niște tipi îmbrăcați în uniforma magazinului – vestă roșie cu înscris pe spate „Bună ziua, pot să vă ajut?” – staționează suspect în jurul unui container învârfuit cu animale de pluș. Cumpărătorii vigilenți și-au dat seama că acolo vor fi reducerile, așa că ocupă strategic locuri în jurul containerului. Alde Pluto, Donald, Kermit și Baloo nu mai au nicio șansă. Vocea din microfon anunță necurțătoare ca pocnetul unei puști de vânătoare:

– Numai acum, timp de 5 minute veți putea achiziționa jucării de pluș la prețul de 16 lei bucata, față de 32 de lei cât e prețul normal. START!

Știți imaginile alea de la știri când mulțimile furioase s-au dezlănțuit ca să cumpere tigăi? E, așa a fost azi cu Pluto. Mâini hrăpărețe s-au repezit în grămada cu pluș. Unii și-au aruncat în container chiar copiii, ca să-și aleagă personal. Copiii urlau speriați. De pe margine continuau să vină cumpărători, atrași de vocea de la microfon, care de data asta număra minutele până la finalul promoției. Dinspre container veneau fericiți oameni cu animale colorate în brațe. Verzi, roz, maron și gălbejitul Pluto. De pe margine un tip transmitea în direct prin telefon, soției:

– Da, dragă, dar sunt nașpete. Vrei tu să iau? Da, sunt mari. Să se joace ăla micu? Bine, hai că iau…

Îmi dau seama cât de puternică e influența acestei imagini când mama îmi zice: Ia și tu unul! Ce să fac cu el?, o întreb. Așa e, zice, dar dacă e doar 16 lei…

Gata, mulțimea s-a calmat când bărbatul de la microfon a anunțat finalul promoției. Dar ne-a anunțat să fim pe fază că urmează alta în câteva minute. La alte jucării.

O doamnă cu doi Pluto în brațe radia de fericire. Cineva îi spune că Pluto nu era la promoție, că el costă în continuare 69 de lei. De altfel ăsta e unicul preț afișat deasupra containerului, nu știe nimeni de unde a scos tipul de la microfon prețul ăla de 32 de lei. Dar vor vedea ei la casă dacă au cumpărat cu 16 lei sau cu 69. „Da doamnă, la promoție sunt doar jucăriile maron și verzi, nu și astea galbene!”, îi confirmă unul în uniformă roșie de magazin. Doamna îi depune pe alde Pluto la loc în grămadă.

Când am ajuns la casă vocea din microfon dădea startul la altă vânzare la juma de preț. De data asta la microscoape de jucărie. Poate a avut mai mult noroc doamna cu Pluto.

Acasă, la intrarea în bloc, mă întâlnesc cu un vecin care a participat la Revoluție. Cel puțin are certificat, nu știu mai multe, că eu n-am fost. Mă întreabă pe la ce ziar mai lucrez, că e interesat să-mi prezinte un caz. Un prieten de-al lui revoluționar vrea să facă scandal că nu mai primește drepturile, deși fratele lui a murit la Revoluție. Îi zic că nu mai lucrez la ziar. Dezamăgit, empatizează cu mine: „Așa e, unde dracu să mai lucrezi, că toți sunt cu can-can-uri acuma. Nu mai vezi unul interesat de Revoluție!”.

Ce can-can, frate, trăiască promoția, aia e adevărata revoluție!

Etichete: , , , ,

10 comentarii la “De ce am făcut revoluția? Ca să aibă ăla micu cu ce să se joace!” Subscribe

 1. Liviu Filip 21/12/2011 at 20:04 #

  Dollo, esti o artista:)!
  Acu, vezi sa nu te arunci pe geam sau ceva in genul asta, conform traditiei;). Gandeste-te la Toshibe!
  Despre Auchan: Bravo! Ii pun pe romani la sport.:)

 2. Aristocle 21/12/2011 at 20:48 #

  Eu cred că cel mai bine este să-i dăm lui Pluto certificat de revoluţionar. E drept, nu el a fost capul răutăţilor, dar am impresia că a pătimit cel mai mult. El este o victimă a dictatorilor consumerişti nebuni care se dedau la genocid faţă de tot neamul pluşăresc. Jos promoţia! Jos reducerea! De Crăciun ne-am luat raţia de jucării!

  • Dollo 22/12/2011 at 20:45 #

   Sau măcar să-i dăm o funcție în Parlament 😉

 3. mircea 21/12/2011 at 21:12 #

  Nu orice prost merge acasa cu o jucarie de plus la jumatate de pret…

  • Dollo 22/12/2011 at 20:44 #

   Profund! 😛

 4. Aurel C 22/12/2011 at 04:37 #

  Cand am vazut titlul credeam ca e un dialog al tovarasului Iliescu despre Revolutie si Victor Ponta.

 5. camil 22/12/2011 at 11:04 #

  (încă) n-am călcat într-un hypermarket de Crăciunul acesta, pentru cumpărături masive – și sper să nu o fac, nefiind prea festivist de fel; probabil pentru că – de la o vreme încoace – sunt tot mai puțin permeabil la „spiritul sărbătorilor”…
  și ca sa fiu nun pic nostalgic: și înainte de 89 erau jucării frumoase, românești – nu foarte sofisticate, dar imaginația făcea restul 🙂

 6. ileana 22/12/2011 at 13:08 #

  Am fost aseara la Auchan Titan pentru cateva maruntisuri. Este cumplit. Carucioarele sunt pline, gospodinele nervoase si sotii din dotare nedumeriti. Eu tot imi pun o intrebare : exista oameni care mananca cu 7 guri?

  • Dollo 22/12/2011 at 20:42 #

   De sărbători da 🙂

 7. ady 22/12/2011 at 17:55 #

  eu fac shopingul craciunesc cu cel putin 10 zile-2 saptamani inainte de craciun si salvez o gramada de timp si nervi.
  si inca nu m-a prin „magia” promotiilor. e la promotie ceva ce cumpar de obicei/imi trebuie/e marca pe care o folosesc/imi place, da, pun in cos. nu e, pa si pusi, sa ia altii. poate si pentru ca n-am bani de dat pe ce apa nu curge, cum zice maica-mea.
  in acest moment sunt acasa la ai mei de o zi jumate (am reusit sa ciordesc 3 zile de conced :)), am shopinguit pt craciun, am facut deja fursecurile, am impartit o parte din ele la fratelo (care nu ajunge acasa de craciun) si la colegele-prietene, am luat cadourile, o parte le-am si dat, cealata astepta deja impachetate in hartie rosie in dulap si acu’ frec menta pe net asteptand sa termine maica-mea de copt foile cu amoniac pt prajitura cu crema de zahar ars (ma doare capul cumplit cand se degaja amoniacul la copt),… deci asteptand ca sa pot sa coc cojile pentru choux. 🙂
  procedez asa de mai multi ani si nebuneala din magazine ma lasa rece.
  craciun fericit tuturor si sa n-aveti nevoie sa mai ajungeti la magazin.
  ma duc sa pun ouale in faina oparita pentru choux. 🙂

  ps. n-am avut timp la momentul cu pricina. dollo, mi-a placut articolul cu cheltuielile. clar si la obiect. genul de articol cum mi-ar place sa citesc si in ziare. dc ar fi mai dese, poate chiar as cumpara vreun ziar.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Ziua 8 – Dumneata scrie ce trebuie, eu mă fac că nu văd… și semnez

Sursa foto: http://monstersketch.blogspot.com/2009_05_01_archive.html

Cea mai drăguță văduvă din blocul recenzat de mine, mă roagă să nu-i arăt ce am bifat la starea civilă, pentru că ea încă îl simte alături pe bărbatul ei mort de 35 de ani.

Autorizația de construcție – când primăria e mai parolistă decât arhitectul (II)

unelte

În țara lui „așa se face”: dom profesor îți face o onoare cu forța, iar producătorul îți zice, voalat, că proiectantul tău e praf; Și se întâmplă că ne dispare din proiect și al treilea structurist

În așteptarea telefonului de la Angela Merkel

tausance-bun

Ce mai face echipa care l-a ajutat pe Iohannis să strângă un milion de like-uri pe Facebook și să ajungă președinte

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.

Pentru Dan. Și pentru toți cei care au murit „ca fraierii” la Revoluție

O bunică de pe strada care-i poartă numele lui Dan

Azi e doar un nume de stradă în Berceni. Pe ea locuiesc oameni. Probabil unii dintre ei s-au enervat acum câțiva ani când au fost nevoiți să-și schimbe buletinele pentru că primăria le schimbase numele străzii.

A venit toamna, acoperă-mi gresia cu niște antiderapant

placi

Robert Negoiță, iubitorul primar al sectorului 3, a lipit bucățele de material antiderapant pe plăcile de gresie de pe Bulevardul Unirii – pe care a dat 10 milioane de euro – ca să nu-și rupă trecătorii picioarele când merg să-și plătească impozitele.