Cât valorează munca ta?

Cât ați fi dispuși să plătiți sau cât ați cere, dacă ar fi să faceți o muncă de menajeră de trei ori pe săptămână, la negru?

Am o rudă mai îndepărtată care prestează munci fizice pe la diverși cetățeni. Mai exact e femeie de serviciu la câteva firme mici, iar unuia dintre patronii acestor firme îi administrează și casa.

Fata se duce de trei ori pe săptămână la el acasă, deretică, spală, calcă, face cumpărături de strictă necesitate, îi plătește facturile și ține o contabilitate primară a acestor cheltuieli făcute de ea pentru gospodăria patronului, ca să știe ăla că nu bagă în buzunar din banii dați de el pentru casă.

M-am întâlnit cu ea de curând și-mi spunea că e obosită, pentru că a avut de spălat serios la bucătărie după sărbători, că în familia omului s-a gătit intens și au fost stropiți toți pereții, mobila, aparatura din bucătărie. A schimbat și un bec care se arsese și a pus la spălat niște rufe. După aproape jumătate de zi petrecută în casa ăluia se ducea la altă firmă unde trebuia să o ia de la capăt.

De curiozitate am întrebat-o cu cât o plătește, pentru că mi se pare că face o muncă destul de importantă pentru gospodăria lui, iar ca să ai un astfel de om bun la toate, de încredere și pe mâna căruia să-ți lași casa de ani de zile, e o mare chestie. Părerea mea.

Când am auzit suma mi s-a părut că … nu e corespunzătoare cu cantitatea și calitatea muncii. Ea s-a mirat de mirarea mea și mi-a zis că s-a obișnuit de ani de zile, că nu i-a cerut niciodată mai mult, că acum nici atât nu mai poate s-o facă „pentru că e criză” și că e mulțumită per total deoarece patronul nu-i reproșează niciodată ceva – eu cred că nu are ce, fata e destul de silitoare – și că nu-i impune niciodată un program fix, astfel încât ea poate să ajungă și la celelalte firme la care mai lucrează. Freelancer, deh 🙂

De aceea vă întreb și pe voi, pentru un astfel de job cam cât ați fi dispuși să plătiți sau cât ați cere, dacă ar fi să o faceți? După ce văd ce ziceți voi vă spun și cât ia fata asta, ca să nu vă influențez 🙂 Deci, merge de trei ori pe săptămână acolo, face tot ce am zis mai sus (într-un apartament cu patru camere, ultracentral), primește banii la negru. Din tot ce strânge ea de la toate firmele la care prestează se duce și-și plătește din mână asigurările și impozitele pentru un venit minim, ca să aibă o pensie și asigurare de sănătate.

Aștept bursa, care dă mai mult?

RĂSPUNS: Vă mulțumesc pentru păreri, supoziții și sugestii. M-am lămurit că probabil eram eu prea înflăcărată când am auzit că fata primește doar 400 de lei pentru toată munca ei. Înțeleg din ce spuneți voi că „e pe acolo”. Adică asta ar fi piața. Și mai înțeleg din comentariile voastre că există o piață destul de grasă a menajerelor „la negru”. Probabil de asta România nu e așa afectată de criză, pentru că duduie economia neagră.

Astă seară ruda mea gătea șnițele pentru „patron”, pentru că el avea o masă între prieteni și-i comandase un soi de „catering de casă”, pentru care i-a dat carnea și ea a pus la bătaie bucătăria proprie, gazul, ouăle, făina, munca, uleiul și grijile că „aoleo, dacă nu ies snițelele frumoase, se supără șefu și nu mă mai pune să fac altă dată”.

Când am întrebat-o ce dă „șefu” la afacerea asta a zis că e drăguț și-i dă de lucru…

Etichete: , , , , ,

46 comentarii la “Cât valorează munca ta?” Subscribe

  1. Catalin 08/01/2012 at 17:29 #

    Tanti acasa (4 camere, strict curatenie, saptamanal) = 50×4=200 lei/luna, la negru; Craciun si Pasti curatenie mai amanuntita (in teorie), paianjenii si sub paturi/fotolii/canapele, in final tot noi am facut treaba…
    Servici (firma de curatenie, cu factura, hala+birou+anexe=400 m2): tanti lucreaza cam 2,5 h/zi; primeste 150 lei/luna, firma factureaza 550 lei, dar trimestrial face curatenie aprofundata (spalat cu perie rotativa, paianjeni, faianta etc).

  2. stelian 08/01/2012 at 17:31 #

    Inainte de a discuta de bani, trebuie sa se depaseasca faza: munca de jos – munca de sus.
    De aici vine si sistemul de plata, daca e putin sau mult.
    Apoi mai trebuie ajuns la un respect al omului.
    Cind omul va fi respectat ca om, va exista si respect pentru sarcinile de servici, orele de munca…
    A fost o perioada cind am avut nevoie de cineva pentru menaj acasa. Dar am stabilit de la bun inceput exact ce trebuie sa faca, iar cind si-a depasit atributiile (in sensul ca a facut mai mult-si era nevoie), i-am spus si am platit in plus.
    Dar vedeti, insusi primul om din stat a spus (poate in gluma, desi nu cred), ca are posturi de consilier cu program lejer, vii la 9 si pleci cind se poate…
    Asta e chestie de educatie si respect pentru altii…

  3. jhonny206 08/01/2012 at 17:39 #

    Am menajera la ap. cu 3 camere, 100 mp, Cluj-Napoca.
    Vine o data pe saptamana si face curatenie generala, spala vase, calca, pune hainele la spalat, etc. In general ii ia cam 2h – 3h sa faca toata treaba.
    Nu plateste facturi, pt ca alea se platesc automat prin regulile setate in homebank.
    Costa 200 de lei pe luna, la negru. (Deci aprox 40-50 lei pe 2-3h).

    • Liliana 08/01/2012 at 21:38 #

      Scuze, dar trebuie sa fie o greseala: in 2-3 ore face curatenie generala intr-un apartament de 3 camere, spala vase, pune rufe la spalat si calca? Este robot??? Eu sunt femeie si stiu cat timp iti ia sa faci toate aceste lucruri.

  4. blo 08/01/2012 at 17:40 #

    eu as putea pune pariu ca mai mult de 250 de roni nu ia

  5. Codruta 08/01/2012 at 18:09 #

    Stai asa! abia acum mi-am dat seama: deci de la „toate firmele la care presteaza” este platita „la negru”? DE CE trebuie sa-si plateasca EA taxele?

  6. tanase elena 08/01/2012 at 18:11 #

    Atita timp cit nu traim niste vremuri de normalitate si valoarea muncii este pe masura… patronul vrea sa plateasca cit mai putin iar angajata se multumeste cu cit ii ofera pt. a cistiga totusi ceva care sa-i asigure nu o viata tihnita si normala ci doar existenta la limita a fiecarei zile si o si mai precara situatie la anii de pensie(daca ii mai apuca!!!!)….lectie de economie: de ce factori este influentat pretul? cind cererea este mai mare decit oferta……..Un oftat adinc si din rarunchi, pentru ea, mentru mine, pentru oricare traitor al acestor meleaguri….

  7. Eli 08/01/2012 at 18:21 #

    Pentru 6 ore zilnic in care intra menaj complet deci si gatit platesc la o pensionara de 52 de ani ,700 plus banii de abonament deoarece face naveta.Cred ca multumirea este reciproca. La sarbatori ofer o prima .

  8. M 08/01/2012 at 18:35 #

    Probabil ca 150 Ron/ saptamina e realistic. Eu am platit o doamna 70 Ron/ zi pt cca 5-6 ore. Stiu ca e putin, insa daca judeci comparativ cu sal mediu/ economie… In UK stiu ca se cere in jur de 15£/ 2-3 ore. Problema e pt munca la negru angajatul e complet la mina (a se citi mila) angajatorului, iar in Ro angajatorii astia nu-s neaparat cele mai delicate fiinte. Succes doamnei!

  9. kozmo 08/01/2012 at 19:45 #

    cat ii da patronul femeii e strict problema lor, iar pe noi nu ne priveste (ar trebui, cel putin). e o relatie intre parti si cat timp ele sunt multumite, nu vad care e problema.

    P.S.: daca tot cunosti femeia, spune-i sa nu mai arunce banii in sistemul public de pensii // un depozit bancar ar fi mult mai potrivit

  10. Alui 08/01/2012 at 21:36 #

    Banii cinstiti se castiga greu. Mai ales in Romania. Mai jos aveti cateva sfaturi cum sa faceti economie:) cand sunteti soferi si va opreste politia(scuze ca e off-topic):
    1. Nu va desfaceti centura de siguranta pana nu vine politistul la geam si va vede ca o purtati. Altfel riscati o amenda.
    2. Nu inmanati certificatul de inmatriculare al masinii in original politistului. Oferiti-i o copie. Daca vi se retine certificatul, puteti sa-l ridicati doar in persoana, dupa cateva zile, de la politia judetului unde vi s-a ridicat.
    3. Nu semnati niciodata procesul verbal, indiferent de presiunile la care sunteti supusi. Daca il semnati nu mai puteti sa-l contestati.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Tata

tata

Mama, aplecată asupra crucii lui, exclamând cu o imperceptibilă urmă de satisfacție: „Deh, Nelule, ai murit așa cum ai trăit, ca un câine!”. Mi-am dat seama că ea nu l-a iertat niciodată.

Ce ar fi de văzut/făcut în Portugalia

Porto, râul Douro și un pod făcut de Eiffel

Vizitat Lisabona, Porto, Estoril, Sintra, Coimbra, Fatima, Obidos&co; lăfăit pe plajele din Algarve, mâncat fructe de mare sau ce vă poftește apetitul, băut vin verde, ascultat Fado live, simtit bine pe bani putini

Meșterul român: manualul sunt eu! (IV)

turnare placa

În care se face, în sfârșit, fundația casei și se vorbește despre hachițele meșterului român, despre cât de priceput e și cât se cere plătit. La final, un scurt video demonstrativ.

(III) Clientul român e mitocan și nespălat

sexwork is work

Ultima parte a interviului cu „Profesoara” – una dintre cele mai vechi prostituate din București – face un portret robot al clientului român, de la gunoier și căcănar, până la politician și preot.

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

O masă cinstită la cea mai umană închisoare din lume

curte

Halden este cea mai nouă închisoare din Norvegia, a costat 250 de milioane de dolari și le oferă deținuților condiții de viață ca în libertate