În timpul ăsta, poporul…

Câteva din realizările avocatului poporului în 2011 și 2012: s-a autosesizat că nu merg scările rulante la metrou la Universitate, că șoferii parchează haotic pe anumite străzi din sectorul 3, că RCS a scos din grilă posturile Antena și Euforia. Anastase și Blaga au fost schimbați pentru mai puțin de atât.

Am fost azi la o întâlnire cu niște ONG-iști, care vor să modifice legile ce reglementează adunările publice. În sensul de a le face mai democratice. Cine a fost săltat de jandarmi în Piața Universității astă iarnă știe despre ce vorbesc. E un proiect finanțat extern, pentru democratizarea României. Cum în contextul actual, proiectul ăla pare tichie de mărgăritar, discuțiile au divagat rapid spre „arde țara, fraților!”, adică lovitura pe care Ponta și ai lui o dau asupra statului lui Băsescu și ai lui. Mărturisesc că am fost un pic mirată de reacțiile unora dintre cei de la masă, din categoria „pe toți ne așteaptă canalul, eu îmi scot valuta din bancă și plec etc!”.

Când ajung acasă și dau drumul la televizor, găsesc în el alți panicați, indignați, îngrijorați de starea democrației și de bunăstarea poporului. Săriți, că ne schimbă avocatul poporului! Muică, îl revocă pe Blaga! O schimbă și pe Anastase, țațo! Îl suspendă pe Băsescu. Lovitură de stat, dictatură, nazism, jihad, apocalipsă!

Poate că sunt eu mai incultă, dar simt nevoia unui ton mai puțin isteric. Dacă poporul se va uita, de exemplu, pe site-ul avocatului său, va afla că acest domn schimbat azi – de la PDL – conducea instituția împreună cu alți trei domni și doamne, care reprezintă întregul spectru politic. Dovadă că unul dintre ei, Valer Dorneanu, este azi interimar. Deci în realitate avem doar o mică rotire a cadrelor. Mai triste mi se par, de exemplu, realizările din 2011 și 2012 ale acestei „instituții fundamentale pentru democrație”, cum o plângea un deputat azi, de la tribuna Parlamentului. Avocatul poporului s-a autosesizat, de exemplu pentru că:

– nu merg scările rulante de la metrou la Universitate;

– o tânără a murit din cauză să părinții ei, martori ai lui Iehova, nu au fost de acord cu transfuzia de sânge;

– nu erau încălzite grădinițele din orașul Bălan și că un copil a căzut de la fereastra grădiniței;

– sunt prea multe accidente rutiere și a întrebat poliția câte sancțiuni le-a dat șoferilor care nu au dat prioritate pietonilor pe trecere;

– că șoferii parchează haotic pe anumite străzi din sectorul 3;

– că RCS a scos din grilă posturile Antena și Euforia.

Desigur, traversatul pe zebră, mersul pe scări rulante, încălzirea în grădinițe sau urmărirea postului Euforia, sunt drepturi fundamentale într-o democrație, dar eu una așteptam ceva mai mult de la un Avocat al Poporului. De aia nu știu cum să vă spun, dar mă lasă rece înlocuirea unui nene de la PDL, de care n-am auzit decât acum, cu altul de care aud de pe vremea lui Iliescu și care e un dinozaur. Ce o să facă mai rău Dorneanu decât predecesorul lui, o să se autosesizeze că lipsește hârtia igienică din budele ecologice de prin parcuri?

Apoi, Blaga a fost pus președinte la Senat în locul lui Geoană, un alt băiat care a căzut în dizgrație, ca și PDL-ul acum. Când l-au schimbat pe Geoană PDL-iștii parcă făcuseră o oarecare înțelegere cu niște persoane nominalizate azi de Băsescu printre dușmanii democrației, nu? Anastase e fata aia care număra voturile precum Pristanda steagurile, și ar fi trebuit schimbată mai demult chiar de PDL, dacă ar fi ținut cu adevărat la respectarea legilor. Prin urmare, mie și aici mi se pare că poporul nu are vreo legătură cu bătălia, dimpotrivă. E un schimb de putere între două găști, începută acum două luni, când USL a căpătat brusc majoritate parlamentară prin migrația unora din PDL.

Ce legătură au toate astea cu poporul? Niciuna. Poporul (jumătate din el, cât s-a prezentat la urne) a votat niște tabere în 2009, care s-au schimbat în timpul dansului ca la cadril. Politicienii care azi sunt schimbați din funcție să nu vină să-mi plângă mie pe umăr, că ce rău e Ponta și USL, că eu mi-am făcut datoria de cetățean și i-am votat crezând ca proasta în promisiunile lor. Nu eu am făcut alianțe cu PSD sau PNL de-a lungul ultimilor patru ani de guvernare, și nu stătea la mâna mea, ca popor, să dau o lege prin care să interzic traseismul politic, de exemplu.

Nu vi se pare că de două luni în România nu se mai vorbește de șomaj, de criză economică, de recesiune, de creșterea euro, de nivelul de trai din ce în ce mai gâfâit, ci toată agenda publică s-a concentrat pe cum își trag ei la gioale unii altora? Mie îmi e din ce în ce mai greu să-mi plătesc rata la bancă. Atunci când mă duc în piață văd că un coș oarecare cu alimente îmi golește cardul. Piața muncii pare mai blocată ca oricând – cel puțin pe domeniul meu – iar în jur văd prieteni încremeniți în dilema: să mă înham la un credit pentru o casă sau să plec dracu din țara asta?

Așadar, nu știu cum să vă spun, dar nu empatizez nici cu drama Robertei Anastase, nici cu aceea a lui Antonescu, silit de acum să stea treaz la toate ședințele de senat. Nu reușesc să mai empatizez nici cu Băsescu, pentru că numele alea identificate de el ca dușmani ai democrației au fost rostite tot de gura lui și cu alte ocazii, ba de bine, ba de rău, după nevoie. Știu că e un mod limitat de a vedea lucrurile, și că dacă vorbim de prințipuri și valori democratice, azi România a făcut mulți pași înapoi. Dar i-aș ruga pe toți analiștii neamului care au ocupat televiziunile și feisbucu azi, să dea o fugă până în piață și să întrebe poporul cu adevărat cum îi afectează viața de zi cu zi schimbările de azi, și o să aibă o surpriză. Poporul în numele căruia plâng politicienii acum o duce cam la fel și cu Băsescu președinte, și cu Antonescu interimar. Și în ritmul ăsta o vom duce și mai greu. Și nu din cauza dictaturii, ci din cauza falimentului.

Văd că PDL, după ce s-a lăsat siluit prin surprindere și deposedat de putere, scoate capul lui MRU pe fereastră, precum fata din fotografie, și ne cheamă să mitingim pentru democrație. Joi la Universitate. Am două vești proaste pentru ei. Una că pe aceeași fereastră ies și picioarele păroase ale vechii gărzi din PDL, și a doua că legile alea ale adunărilor publice, despre care vă spuneam la început, sunt neschimbate din 1991, de pe vremea mineriadelor. Iar PDL-ul ăsta cu picioarele păroase a vrut anul trecut să le modifice și mai rău, ceea ce azi nu i-ar mai fi permis să cheme lumea la miting deloc. Noroc că le-a luat-o istoria înainte și n-au apucat să facă prostia. Poate, cine știe, cine merge la miting îmbrăcat în alb zilele astea scapă doar cu o vizită la secție, în dubă, un proces verbal pentru „larmă” și, în cel mai rău caz, câteva pulane administrate regulamentar.

Între timp, Ponta și Antonescu îl vor fi ajutat deja pe Năstase să scape definitiv de Băsescu care-i stătea în gât.

Etichete: , , , , , ,

36 comentarii la “În timpul ăsta, poporul…” Subscribe

 1. irina 04/07/2012 at 05:05 #

  Din punctul meu de vedere problema nu este ca se schimba oamenii, ci modul in care este facut acest lucru. Din cite stiu, presedintii de Camera si Senat se aleg dupa fiecare vacanta parlamentara (nu mai stiu, o data sau de doua ori pe an). Cind a fost povestea cu Geoana, majoritarii PDL si prietenii au stat frumos cu Geoana presedinte pina cind i-a venit sorocul sa fie schimbat si l-au ales pe Blaga. Din cite vad, acum au fost incalcate niste regulamente dar, nu-i asa, Curtea Constitutionala nu se mai pronunta pe asemenea probleme (ca numai ce a fost schimbata legea), asa ca nu ai cui sa te mai plingi de nerespectarea lor. La fel o sa se intimple si cu suspendarea lui Basescu. Problema nu este ca il suspenda pe Basescu, Ionescu sau mai stiu eu pe cine. Problema este ca in Constitutie scrie ca poate fi suspendat pentru anumite fapte, dar nu are cine sa mai judece daca aceste fapte exista sau nu, Curtea Constitutionala nu mai are dreptul sa se pronunte pe asemenea aspecte. Si, din cite stiu, in Curtea Constitutionala PDL a obtinut o majoritate de judecatori numit de el doar de vreo doi ani, pina atunci a stat, bine-mersi, cu judecatori numiti de PSD. Si a asteptat, cuminte, sa ii vina rindul la numiri.

  Asa ca problema nu este cine cu cine este schimbat, ci daca se face cu incalcarea legii. Si legea este incalcata, mai pe fata, mai cu smecherii, dar este incalcata. Iar asta poate duce la orice.

  • Dollo 04/07/2012 at 07:21 #

   Da, Irina, eu sunt de acord cu ce spui, dar cine face lucrurile astea? Cumva niște tâlhari din afara sistemului? Nu, sunt oameni aleși de noi în Parlament. Poate chiar și de noi cei care am votat cu PDL. Sunt parlamentari ai României, trimiși acolo prin vot. Ce ți se pare că ar trebui să facem în cazul ăsta?

 2. D 04/07/2012 at 08:10 #

  Mai pe mine personal ma sperie mult mai mult dictatura decat falimentul. E adevarat ca jumatate din generatia noastra isi pune problema sa emigreze pentru ca lucrurile nu merg bine. Dar macar POATE sa emigreze. Poate sa vorbeasca, sa critice, sa incerce sa faca ceva, fie pentru a incerca sa schimbe ceva aici sau sa ii fie macar lui personal bine altudeva. Cand vine la putere orice forta politica care in cateva saptamani arata ca sfideaza si schimba dupa bunul plac orice lege si mecanism democratic normal ca ma sperii un pic: daca nu plec acum o sa mai pot?? Sau o sa ajunga la concluzia ca sunt prea utila pentru ca in domeniul meu, printre putinele care chiar merg si lucreaza pentru export pe bai buni, aduc prin impozite mult mai mult decat asistatii sociali? Uite, eu vreau sa stau acasa cu copilul care se va naste peste cateva luni 2 ani. Ma resemnasem cu cei 1200RON chit ca m-ar fi avantajat mult mai mult plafonul ala vechi de 3000 si ceva, pana la urma eu si sotul meu am avut grija sa ne permitem sa avem grija de un copil cu sau fara „stat” dar mi se parea corect sa imi dea „mult” ca sa stau acasa 2 ai pentru ca de la mine ia „mult” tot restul carierei minunatul meu stat. Ceea ce m-a revoltat a fost atiitudinea tantiei care a anuntat ce modificari va face PSD din august: femeile care castiga mult oricum sunt putine si se intorc repede la serviciu pentru ca au job-uri importante. Sunt putine pe care le afecteaza asemenea masuri. NU CONTEAZA asa mult. Eu nu sunt electoratul lor si nu contez. Sper ca nu voi conta nici cand nu vor mai avea impozit de la mine. Dar acum macar stiu ca, daca vreau si imi asum riscurile, POT sa plec si maine.

  • Dollo 04/07/2012 at 08:20 #

   Da, nici eu nu sunt electoratul lor, dar după cum am spus mai devreme, ce au făcut ei ieri au făcut și cu ajutorul celor aleși de mine. Deci trebuie că soluția stă undeva în afara celor două tabere care se ceartă acum.

 3. umoristu 04/07/2012 at 08:41 #

  Bun text Dollo, strasnic combati:)
  Darrrrrr…pe linga ca si mie mi se rupe de cum se ciomagesc si se inlocuiesc intre ei hienele cu sacalii si vulturii cu corbii….am o mica-mica MAAAAAAARE problema cu iegzisztenta LOR.
  Tot circul E PE BANII MEI. De la hirtia de buda, molecula de aer conditionar pina la benzina, curentul, salariile lor si ale sobolanilor din curtea fiecarui parlamentar si tonner-ul lor de xerox…TOTUL e pe banii mei. Si is cam taxat, tva-izat, impozitat si muncit . Si dragutii de ei (unii de peste 20 de ani deja) au si au avut maaaaaare grija sa scape de munca….asa ca..am o fffff mare problema.

 4. Motanul 04/07/2012 at 11:15 #

  Dollo, n-ai mentalitate de occidental si pace! Pai tu zici ceva in genul asta: Intr-o noapte vine un hot si-ti fura o gaina din cotet. Descoperi dimineata furtul, dar ce poti sa faci? Treci gaina lipsa la inventar. A doua noapte vine alt hot si-ti fura vaca din grajd. Il prinzi in flagrant si hotu zice: „Stii ce, de gaina ti s-a falfait, ce-ti pasa de vaca? „. Si tu zici, „Mda, ai dreptate, poftim vaca!”. Nu e vorba ca astia de la PDL sunt ingeri(in special ca unii „draci” din PDL au trecut cu catel si purcel in tabara USL), ci e vorba ca vin niste mafioti mai mari si mai periculosi la putere decat „gainarii” din PDL. Chiar sa zicem ca Basescu a vandut flota, desi s-a lasat judecat pentru asta. Paguba ar fi in cel mai rau caz 500 de milioane de Euro. Dar in cazul Bechtel paguba e de un miliard jumate, in cazul FNI poate de mai mult, in cazul loteriei romane inca cateva sute de milioane, etc, etc. Parerea mea de fapt e ca toata mascarada asta are scopul de a-l gratia pe Nastase si a „rezolva” niste dosare(Voiculescu). USL-ul stie ca nu se prezinta 50%+1 din populatia cu drept de vot la referendum, asa ca Basescu va fi reinstarurat dupa 30 de zile. Dar astea 30 de sile sunt suficiente pentru rezolvarea dosarelor, cum am zis.
  Oricum, modul in care se fac miscarile astea (trecerea MOF in subordinea guvernului peste noapte si selectarea a ce apare in el, inlocuirea neregulamentara a presedintilor de camere ale parlamentului, si incalcarea flagranta a constitutiei cu avocatul poporului(nu exista notiunea de „presedinte interimar”)) e un semnal foarte grav. Adica, legile sunt doar pentru ceilalti, nu pentru noi. Chiar esti de acord cu asa ceva?!?

  • Motanul rau 04/07/2012 at 11:22 #

   Da stiti ce? Daca ramane USL-ul la butoane pentru urmatorii 60-70 de ani(s-a intamplat asaceva in Mexic) o sa ma bucur. Romanii o sa aiba „de munca” de o sa le iasa pe urechi, numai ca o sa fie cam fortata si prost platita. Bine ca n-am intrat in spatiul Schengen si zona Euro(cu USL-ul la putere mici sanse sa mai intram), ca un popor de prosti si lenesi (cum sunt si grecii) duc Europa de rapa.

   • angel 04/07/2012 at 19:24 #

    Nu stiu ce fel de persoana se poate bucura ca tarii ii merge rau. Chiar si cind nu mai ai nimic de a face cu ea (si eu si multi altii ne bucuram de o cetatenie straina), inca ne mai pasa. Din pacate, asta nu se poate spune si de o parte din cei care traiesc in ea.

    • Motanul rau 04/07/2012 at 20:40 #

     „Nu stiu ce fel de persoana se poate bucura ca tarii ii merge rau”.

     Tarii ii merge dupa cum merita! Ma bucur sa vad lasii, prostii si lenesii suferind pentru ca ei au tras tara inapoi si o trag inca o data acum. Ma bucur cand oamenii sufera consecintele faptelor lor, asa e corect!

     • angel 05/07/2012 at 06:49 #

      Si tu faci parte din acest popor (ma indoiesc ca ai fi un strain care a invatat limba), si prin urmare si tu esti las, prost si lenes.
      Daca te afli intr-o barca cu alti oameni (prosti), si ei incep sa legene barca, tu ce le spui: „asa, baieti, dati-i mai tare ca asa va trebuie”?

 5. TNH 05/07/2012 at 21:55 #

  Măi, eu merg să protestez. Când în monitorul oficial apare doar ce vrea puterea şi când avizul Curţii Constituţionale devine consultativ pentru că unii nu mai reuşesc s-o controleze ca în ultima vreme, eu încep să-mi pun întrebări.

  Mi se rupe că pedeliştii s-au băgat pe felia protestelor. Mi se rupe că PNL-ul e parte din USL şi că ar trebui să fiu consecventă cu mine însămi şi să le aprob acţiunile. Pur şi simplu vreau să plece Băsescu şi să vină cine-o veni, dar numai cu condiţia ca peste 4 ani alegerile să se ţină, nu să devină opţionale ca în Coreea de Nord.

 6. TNH 05/07/2012 at 22:02 #

  P.S. La câte cazuri de agresiune asupra jurnaliştilor au fost pe vremea lui Năstase, mi se par dubioase metodele puse în practică azi de USL. Nici despre sinuciderea lui Cristian Panait nu s-a mai auzit nimic, nu?

 7. Motanul 06/07/2012 at 13:32 #

  Vesti bune! Euro e la 4,52 si continua sa urce. Cum ziceam, ma bucur cand oamenii suporta consecintele actiunilor (sau inactiunii lor).
  @angel: daca sunt Roman n-am voie sa ma bucur de raul altui roman? Unii se bucura de pe margine de cum „o incaseaza” Base. Acum, toata lumea are cate un motiv de bucurie :).

 8. Bogdan 07/07/2012 at 23:32 #

  Vad ca-i de pe 3 iulie articolul, banuiesc ca pana acum ai aflat adevarata problema – nu rotirea cadrelor, schimbarea diversilor etc si toate cele cu care suntem obisnuiti in cazul schimbarii puterii -, ci incalcarile constitutiei (sprea usor spus) si pur si simplu asigurarea unei puteri discretionare, care va fi aceeasi necontand rezultatul de la referendum (faptul ca au putut modifica prin oug legi organice fara nici o jena, si ca controleaza ce legi se publica – dovada ca o fac arbitrat sta faptul ca n-au publicat nici pana azi in monitorul oficial decizia CCR cu privire la reprezentarea Romaniei in Consiliul Europei -, fara a fi supusi nici unui control va continua cu siguranta pana la alegerile din toamna). Cum ziceam, banuiesc ca toate astea le stii deja.

  • Dollo 08/07/2012 at 09:36 #

   le știu, dar m-a apucat lehamitea de vechii și disperarea de actualii. iar după ce am văzut și cine iese în stradă, sentimentul de zădărnicie e maxim.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Când Manhattanu era un soi de Ferentari…

Martha-Cooper-Kids

… iar Martha Cooper, prima femeie fotograf de la New York Post. Azi e septuagenară, dar se aleargă cu poliția și grafferii prin Brazilia ca la tinerețe. Și vine la București în 13-15 octombrie la Make a Point

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.

A venit toamna, acoperă-mi gresia cu niște antiderapant

placi

Robert Negoiță, iubitorul primar al sectorului 3, a lipit bucățele de material antiderapant pe plăcile de gresie de pe Bulevardul Unirii – pe care a dat 10 milioane de euro – ca să nu-și rupă trecătorii picioarele când merg să-și plătească impozitele.

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.

Cum stăm cu moralitatea, noi ăștia educați în comunism

pionieri

Dacă e adevărat că predarea religiei în școli are rol de moralizare a maselor, atunci noi decrețeii, pionierii, șoimii patriei, de unde am învățat onoarea și moralitatea?

Românul s-a născut poet, de aia e mai lent

casca

Când o lucrare unică intră pe mâinile unor muncitori români termenele contractuale devin opționale. Totul în România durează mai mult, zice spaniolul șef de șantier. Dar la final iese o operă brâncușiană, zice inginerul român