Cât durează să-ți iei salariul de la un angajator român

Dacă-ți dai patronul în judecată acum, că nu ți-a plătit salariile de acum un an, primul termen la proces e în decembrie 2013. Justiția din România funcționează ca ochii mortului, iar noi plângem pe la TV că niște bogați au pierdut bani pe mâna unui broker șmecher.

C onstat că media românească o ține langa de vreo săptămână pe marginea cazului Cristian Sima, brokerul care ar fi fugit cu banii a vreo 60 de bogați din țărișoară și acum vrea să-l bată pe Eminescu la numărul de scrisori deschise. Mie ca muritor din salariu, o viață întreagă, mi-a fost de ajuns  faptul că acest tip l-a făcut pe un fost ministru de finanțe, mare specialist mare într-ale economiei, recte pe domnul Dăianu. Restul e gargară și sunt convinsă că pe români nu-i interesează cazul mai mult decât cele cinci minute în care le-or fi licărit ochii de bucurie că niște bogați au luat țeapă.

Pentru că, stimați jurnaliști care abia vă luați și voi salariile în presă, în țara asta un subiect mai de interes decât țeapa luată de Dăianu & co. este plata cu întârziere a salariilor și imposibilitatea salariatului de a-și constrânge patronul să-l plătească corect și la timp. Pentru că, ghiciți ce, instituțiile statului nu funcționează, iar justiția română…

Exemplu concret, mi se întâmplă mie, dar și multor altora

Angajatorul nu-ți plătește salariul, cu lunile, ci cu țârâita, pe principiul românesc „n-am! ce să fac? că e climatul economic nenorocit, și sistemul de taxe și impozite e hain cu patronii!”, dar îți zice că „tu prestează că ne vom redresa”. Curând, zilele astea, până-n toamnă… Tu vezi că nu poți și nu poți să trăiești din scuzele lui, și-ți cauți altceva de lucru, dar dintr-un ciudat sindrom Stockholm continui să-l mai ajuți și pe el, patron, cu una alta, că și el îți mai scapă câte o sută-două, când și când, cât să nu uiți că are o datorie la tine. Iar o colaborare în plus nu strică niciodată, te gândești că dacă omul chiar se va redresa? Când decizi că gata, l-ai ajutat destul și datoria-i mare, ai două-trei alternative:

1. Îl păsuiești o vreme, că tu oricum ți-ai găsit altceva de lucru, și el o să termine la un moment dat de achitat datoriile față de alții și va ajunge și la tine…

2. Când vezi că el nu mai achită nimic, nici măcar promisiuni, îl reclami la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Și primești răspuns, după 30 de zile, cum că da, aveți dreptate, nu vi s-au plătit salariile pe ultimele x luni, și nici dările către stat, gen asigurări de sănătate, de pensie, alea, alea. Și ITM zice că i-a dat termen angajatorului să se conformeze, adică să-ți plătească până la data de… peste altă lună. Și aștepți data de, cu încrederea că, de frica instituțiilor statului, angajatorul se va conforma cuminte. Și constați că pe card nu s-a pus, ci s-a luat. Comisionul de administrare. Și faci o revenire la ITM, și întrebi, dacă el tot nu, eu ce fac? Și ITM îți răspunde că l-a mai amendat o dată pe angajator (!), dar că tu mai bine îl dai în judecată, că oricum ei nu mai au altă putere.

3. Și mergi la un avocat – alți bani, altă distracție – care se uită la acte, se uită la tine, te întreabă „dar nu vă supărați, de ce ați stat până acum?” (că între timp s-a cam scurs anul, deh, trece timpul ca nebunu) și tu zici că oameni suntem, am zis că ne înțelegem, dar uite că eu om cu el și el țepar cu mine. Și avocatul înaintează acțiune în instanță, dar te avertizează din start să nu-ți faci planuri pe termen scurt cu banii ăia, că oricum nu se judecă mai devreme de un an jumate. Păi cum, nu făcură ăștia reforma în justiție, nu merg procesele repede și ca unse acuma? Nț!

Pentru acțiune depusă în septembrie 2012, la Tribunalul București, Secția pentru conflicte de muncă și asigurări sociale, primul termen de proces este… ta-naaaa:  pe 5 decembrie 2013!

Nu știu exact de ce, ori sunt așa mulți oameni care-și cer drepturile de la angajatori, în instanță – ceea ce înseamnă că mai bine desființăm ITM-urile, că și așa nu fac decât hârtii fără valoare – ori avem prea puțini judecători pe domeniul ăsta. Ori avem o problemă cu raporturile de muncă în România, în care angajatorilor li se rupe de amenzi, ultimatumuri și controale de la autoritățile statului, pentru că știu că și dacă-i dai în judecată îți vine rândul la beregata lor după ce nu mai ai ce roade. Și nu vorbim aici de contracte ce implică riscul, ca în cazul lui Sima, ci de un banal contract de muncă. Eu am prestat, el trebuia să plătească. Și mai vorbim despre faptul că acești angajatori în timp ce te țepuiesc pe tine, țepuiesc și statul, adică sistemul de asigurări, de sănătate etc.

Așadar, mă scuzați că mă lasă rece cazul Sima-Dăianu, deși sunt convinsă că el dezvăluie mega-mizerii din societate,  dar pentru mine ar fi mai important ca ITM să aibă putere, ca justiția să funcționeze și să ne dea termene de judecată pământene, ca instituțiile „abilitate” să fie capabile să recupereze banii de la astfel de patroni nu să-mi zică mie când mă duc la spital că n-are bani, și să-mi cumpăr singură medicamentele etc.

Acuma nu ne mai rămâne decât să ne rugăm la Sfânta Paraschieva să ne țină sănătoși și pe noi și firma patronului până în decembrie 2013, să nu și-o „reorganizeze prin insolvență” între timp. Că în baza justiției din România, cine știe, o să ni se graveze dreptatea pe cruce, sub formă de fluturaș de salariu. Și poate nici acolo, că și un loc în cimitir costă cât nu face, iar dacă nu te-ai rugat cui trebuie în timpul vieții s-ar putea să nu ai loc nici acolo.

Etichete: , , ,

23 comentarii la “Cât durează să-ți iei salariul de la un angajator român” Subscribe

 1. Béranger 15/10/2012 at 10:57 #

  Mda, cumnată-mea ar trebui să dea în judecată Romtelecom, și avocata i-a spus că termenul va fi în 2014.

  Mârșăvia Romtelecom este că recent a mutat un număr de angajați pe alte poziții (funcții), prin simplă decizie internă — deci nimeni nu a semnat nimic, contractele au rămas aceleași contracte pe durată nedeterminată —, adăugând în mod ILEGAL că noua poziție include o perioadă de probă de 60 sau 90 de zile (permisă de Codul Muncii). Cum glandul calului să bagi perioadă de probă într-un contract de muncă neschimbat de 10 ani, în care omul este angajat pe perioadă nedeterminată?

  Bun, și oamenii au plecat în concedii în septembrie, iar la întoarcere au găsit pe ușa apartamentului propriu (!) decizia Romtelecom de „desfacere a contractului de muncă în perioada de probă” (care cred că se poate face și în concediu, dacă e perioadă de probă), datată 28 sept., cu aplicare din 29 sept.!

  N-am văzut cum arată documentul, dar în afară că este total ilegal (angajații nu erau în perioadă de probă decât în mintea oligofrenilor de la Romtelecom, ei erau angajați pe perioadă nedeterminată, fără criterii de evaluare, fără a li se vi comunicat vreo neconformitate — ba chiar cumnată-mea primise e-mail de felicitare înainte de plecarea în concediu!), ce-i bizar e că el a fost lipit pe ușă de un executor judecătoresc!

  Ce-are sula Romtelecom cu prefectura unui executor judecătoresc? Cum poate Romtelecom să obțină o hotărâre judecătorească sau o ordonanță președințială care să aibă legătură cu o decizie de desfacere a unui contract de muncă?!

  Și asta, în timp ce, cum spui, ca să ajungi la o primă înfățișare la trebonal, trebuie să aștepți până în decembrie 2013, sau mai sigur în 2014…

  • Dollo 15/10/2012 at 11:15 #

   Se pare că unii sunt mai justițiabili decât alții și obțin termene instant. Mă gândesc că în cazul cumnatei tale, dacă au fost mai mulți în aceeași situație ar putea face un proces colectiv, poate au șanse să găsească dreptatea mai repede.

 2. angel 15/10/2012 at 12:04 #

  Statul este cel mai mare tepar, amana salarii si pensii cit poate de mult. Patronul roman face si el ce poate sa suprevietuiesca: ba mai fura, ba mai amana sau chiar nu plateste, etc.
  Tu stii ce greu e sa fii patron? Amanta cere bani mereu, copii vor bani mereu, masinile de lux si vacantele costa bani, statul vrea bani, angajatii vor bani, toti vor bani de la tine… esti doar un bancomat abuzat 🙂

  • Dollo 15/10/2012 at 14:27 #

   He, he, nici nu știi ce aplicabilitate mare are descrierea asta 😉

 3. VASILIU MIRCEA PAUL 15/10/2012 at 13:08 #

  Doamnelor și Domnilor (angajați),

  Știați că un angajator (cînd spunem „patron” deja intrăm în capcana frazeologiei leniniste) trebuie să achite către stat taxele aferente salariilor INDIFERENT DACĂ LE-A PLĂTIT SAU NU ? Pînă spre sfîrșitul anilor 1990 obligația era legată de plata efectivă a salariilor (3 zile). Onor´ statul bolșevic ahtiat după bani (urlau baronii, căpușele, lipitorile și alte jivine), DUPĂ CE A MĂRIT NERUȘINAT TAXELE PE SALARII, s-a prins că antreprenorii jonglau scriptic CU DATA achitării salariului. Drept consecință A DECUPLAT (pervers și conștient) cele două operații – poate să-ți moară muncitorul de foame, tu să-mi dai banuții că baroneii nu au vreme de așteptat.

  ACESTA ESTE (ÎNCĂ) UNUL DIN MOTIVELE PENTRU CARE AVEM MULȚI „PATRONI” ȘI FOARTE PUȚINI ANTREPRENORI VERITABILI.

  • Dollo 15/10/2012 at 14:27 #

   Le-or fi decuplat, dar în cazul meu nu s-au plătit nici așa decuplate, nici salariul, nici dările către stat.

   • VASILIU MIRCEA PAUL 15/10/2012 at 15:37 #

    Asta fiindcă „patronii” de care vorbeam (NU antreprenori veritabili) sînt șmecherii care s-au pus bine cu statul și LOR nu li se aplică legea, altfel controalele, dacă nu îi desființau-falimentau direct, le tocau nervii pînă la internare. PENTRU UNII MUMĂ, PENTRU ALȚII CIUMĂ.

 4. Motanul 15/10/2012 at 15:13 #

  Succes si viata lunga(sa apuci finalizarea procesului)!
  Ce sa mai zic? Misto c-am plecat din tara!:)

 5. Daniel 15/10/2012 at 16:15 #

  Imi dau lacrimile….nu se poate asa ceva….eu chiar am crezut in vorbele Presedintelui nostru ca a reformat Justitia si ca a simplificat procedurile….si voi, acuma ? Imi naruiti toata credinta……nu cred, nu va cred, refuz sa cred…..Presedintele nostru nu minte, numai voi, jurnalistii, distorsionati realitatea…..voi si cu mogulii vostri…..
  .
  .
  .
  .
  :)))))))….:))))))…..:))))))
  .

  Sa mor, de parca v-ati nascut alaltaieri…..

  • Motanul 15/10/2012 at 16:54 #

   Mai las-o balta ca macane. Pana nu demult procesele se deschideau mai repede, stiu din proprie experienta. Cauzele intarzierilor astora pot fi mai multe:
   1. A crescut subit numarul proceselor.
   2. Nu mai sunt bani de la buget pentru functionarea tribunalelor.
   3. La ministerul justitiei au ajuns niste incompetenti care au creat haos.

   Alege ce vrei tu ca explicatie, dar mai las-o dracu’ pe asta ca Basecu e de vina pentru tot ce merge rau in tara asta! Numai c.retinii pun botu la asa ceva.

   • Béranger 15/10/2012 at 18:44 #

    Zât în morții mă-tii de băsist jegos! N-a crescut subit nimic. În ultimii câțiva ani, prima înfățișare o obții tot mai în viitor, cred că acuși ajungem în 2020 cu termenele… Firește că nu-s bani la justiție, că (1) de dat n-a dat NIMENI, ba chiar Băse-Boc au tăiat: (2) există o criză cronică de judecători, lipsesc vreo 2000, dar se creează doar cca. 100 pe an, căci școala aia de magistratură de după facultate N-ARE FONDURI și n-a avut niciodată în ultimii douăjdeani!

   • Daniel 16/10/2012 at 16:26 #

    Auzi bah istetule…..da` ministerul asta al Justitiei nu cumva e de vreo 8 ani sub regimul Basescu ? Deci cum au ajuns acolo incompentii aia de care zici ?

 6. Gogu 15/10/2012 at 17:06 #

  La mine patronul face parte din tribul fugit de la constructorii piramidelor acum niste mii de ani si in afara de un arici la buzunar foarte bine dezvoltat isi plateste si salariile si darile la stat la timp.
  Am observat ca exista mai multe tipuri de tepari. Tipul autohton se cam deosebeste de tipul din orientul mijlociu. Aia nu prea fura pentru ca pe vremuri li se taia mana pentru asta. Aia te smenaresc din vorbe asa incat sa fii de acord cu ei. Fie-incep sa-ti zica cati copii au ei de hranit si de unde lipsa disponibilitatilor financiare. Fie iti zic ca te platesc/cresc salariul imediat ce le iese o afacere/incheie un cotract, lucru care de obicei se-ntampla joia dupa MiercureaCiuc.

 7. Motanul 15/10/2012 at 18:19 #

  FYI:
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-13419763-senatul-suspendat-sedinta-dupa-incercat-voteze-sase-ori-degravarea-instantelor-crin-antonescu-numaratoarea-umana-din-ochi-are-avantaje-certe.htm

  • Dollo 15/10/2012 at 18:26 #

   Păi ei au alte urgențe acum, împărțirea locurilor în colegii.

   • Motanul 16/10/2012 at 09:06 #

    Da știi ce-nseamna asta, nu? Poți sa-l jefuiesti pe patron sub amentintarea unui pistol. Pana sa ți se deschidă proces, fapta se prescrie;).
    BTW, felicitări! Vad ca te citește si Becali, sub numele de Beranjer:).

    • Béranger 16/10/2012 at 09:28 #

     Bă-bă-bă-bă-bă-bă, păi tu știi cine-s eu?
     Sâc, nu-s Becali.

 8. scutaru 15/10/2012 at 23:57 #

  Perfect adevarat. Statul roman e impotent cand e vorba de drepturile celor fara putere. Pentru marea masa, el nu functioneaza decat intr-un singfur sens: sa traga banul de pe prostime – aka „colectarea taxelor si impozitelor”. Cu cei care fac parte din sistemul mafiot e suspect de ingaduitor. Sigur, puterea institutiilor a fost dinamitata de legiuitor si de executiv, guvernele preferand sa faca pantofii celor cu bani – in traducere oficiala „favorizarea mediului de afaceri”.
  M-am confruntat si eu cu patroni de presa care s-au comportat ca niste porci, cand eram foarte tanar si neprihanit. Am preferat s-o trec la capitolul „lectie de viata” si sa merg mai departe. Nici prin cap nu mi-a trecut sa-mi pun vreo speranta in justitia de doi bani din aceasta tara. Cred ca am procedat corect: timpul valorificat in folosul meu si nu petrecut pe holurile tribunalelor sau pe la avocati m-a facut mai castigat decat as fi fost recuperandu-mi banii dupa n ani si alti bani dati pe avocati. Si asta doar teoretic, daca avocatul ar fi fost macar suficient de bun sa nu piarda procesul pe vreun viciu de procedura. Caci, in aceasta gluma de tara, legea se aplica selectiv. Mult succes, oricum 🙂 .

 9. VLAD TEPES 18/10/2012 at 07:06 #

  In primul rand de vina sunt legile din acesta tara, sunt foarte permisive, apoi cei ce muncesc in institutiile de stat, toti sunt corupti . PatroniI pentru a nu interveni in aplicarea de amenzi dau in stanga si in dreapta. Asta e ROMANIA, tara hotilor si a nemernicilor ce-si permit sa faca ce doresc cu angajatii lor, aici vorbesc de programul de lucru de 10 , 11 , 12 ore pe zi …si toti se fac ca ploua, de salariul ce este dat cand au ei chef sa-si aminteasca de tine si te tin ca pe un sclav. Pana nu se schimba in codul muncii LEGEA, nu se va face nimic.Mai exact,angajatorii ce nu-si platesc salariatii la data stabilita sa fie PENAL, exact cum sunt contributiile angajatului. Altfel se va incuraja SCLAVAGISMUL MODERN.
  In functiile de conducere ale acestui stat sa nu existe oameni ce sunt patroni ei sau familia lor, interzis prin lege, nu sotia , fiul …etc, asa isi fac legi doar pt ei.

  • cora 29/10/2013 at 14:51 #

   App de asta cu 10,11,12 ore pe zi…Am facut intr-o zi un calcul, exasperata de insistentele patroanei de a sta peste program, motivand ca atunci se obtin rezultate mai bune(?!) : Daca in fiecare zi stai peste program 1 ora ( sa fim seriosi, ce mai e o ora, majoritatea au ajuns nici sa n-o mai bage in seama(sic!)…)asadar intr-o luna sa zicem cu 20 de zile lucratoare, muncesti in plus 20 de ore. Intr-un an, muncesti in plus 20 ore x 12 luni=240 ore. Impartind la 8 ore cat e legal ziua de munca, 240/8=30 zile LUCRATOARE. DECI, intr-un an muncim IN PLUS pentru patroni, absoult neplatiti,cel putin 1 LUNA !! Daca patronul are sa zicem, vreo 20 de angajati cu care procedeaza la fel, inumultiti si dvs pe an ce bani baga el in buzunar , in loc sa-i scoata, PE CARCA ANGAJATILOR…dar nimeni nu baga de seama…deh, ce-i 1 ora in plus peste program…si vorba lui Dollo, cand ne ducem la spital ne pun sa ne cumparam medicamentele….manca-i-ar pamantu’ pe toti de hoti!!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Medierea sau privatizarea justiţiei | Critic Atac - 30/01/2013

  […] generată de lipsa de celeritate a rezolvării tuturor proceselor în instanțele naționale. Iată un caz de dreptul muncii (neplata drepturilor salariale) în care acțiunea în instanță a fost depusă […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

„Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei

Faur, Gheorghe și Vișovan în fața scutului cu care vor săpa tunelul de metrou

Au plecat de 10-20 de ani din țară, s-au specializat în săpat tuneluri în Spania sau Italia, și acum vin ca specialiști „străini”. Vestea proastă e că vor să plece înapoi. Sunt dezamăgiți că România nu a ajuns Europa din urmă cât timp ei au fost plecați.

Zen and the Art of Marcela Maintenance*

marcela

Calitatea service-urilor din București: prețuri europene, servicii făcute românește, pentru că „așa facem noi și n-am avut niciodată probleme”. Avatarurile unui șofer care se încăpățânează să citească manualul mașinii.

Și ce ne-a dat nouă UE? Mai mult ne-a luat!

dabuleni

Cum se vede Uniunea Europeană de la margine, de pe malul românesc și mai prost al Dunării – de la Cazane până la Dăbuleni.

Cu prejudecățile la Roma

Vaticanul după ploaie

Cum am cheltuit pensia pe o lună a mamei la o masă de fițe la Pierluigi în Roma

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.

Visiting Transilvania: “Traditional roma people on the left!”

Port traditional la un copil care cersea in Sighisoara

Turul bisericilor fortificate săseşti din Transilvania a fost, pentru cei şase ziarişti, o ocazie să cunoască România reală, cu drumuri proaste, cu monumente dărăpănate, cu prea mulţi “roma people” în locuri în care li se spunea că au trăit “the saxons”, dar şi cu oameni ospitalieri şi calzi, cu mâncare multă şi gustoasă, şi cu peisaje fabuloase.