Ce zice FMI de finanțarea găurii negre „biserica”, de la buget?

Biserica Ortodoxă Română nu vrea concurență pe piața lumânărilor și a locurilor de veci, dar vrea bani de la buget pentru salarii și catedrale. Oare FMI știe?

A flăm zilnic de la politicieni că FMI (și UE) ne obligă să fim competitivi, să închidem găurile negre ale economiei, să restructurăm bugetul, sănătatea, educația, să privatizăm marile monopoluri astfel încât întreaga noastră  economie să se așeze pe piloni sănătoși, capitaliști, numiți cerere și ofertă.

Biserica Ortodoxă Română s-a transformat demult într-un monopol economic ghidat după cele mai naturale reguli de piață. Totuși, statul român continuă să o subvenționeze masiv, de la buget, de parcă ar fi o regie pe pierderi. Mă gândesc că tot avem  petiția pe care v-am rugat s-o semnați acum o lună, către primarii voștri – și pe care până acum au semnat-o numai 2.200 de oameni – n-ar strica să o trimitem și la FMI, că poate îi impune Guvernului să nu mai acorde ajutoare de stat unei corporații care e deja privatizată, e condusă de un manager priceput, și a avut în 2011 și un profit mai mare decât McDonalds sau băieții deștepți din energie.

***

Avem așadar o companie privată cu peste 18.000 de filiale în toată țara, cu tot atâția angajați titlulari plus alte câteva zeci de mii pe lângă (personal neclerical, preot „mâna a doua” sau așa ziși profesori de religie). Pentru salarizarea acestor angajați ai unor companii private statul a alocat de la bugetul general, numai în 2012, o subvenție de 246.680.000 lei (peste 57 de milione de euro), conform informațiilor afișate pe site-ul Secretariatului de stat pentru culte. Iar CEO-ul BOR, preafericitul Daniel, are un salariu egal cu al primului ministru, plătit tot de la buget, adică 8.214 lei net lunar.

Sume considerabile alocă și bugetele locale pentru salarizarea personalului neclerical – adică țârcovnici și lumânărese – iar parlamentarii se pregătesc și anul acesta să depună sute de amendamente pentru dirijarea banilor de la buget către susținerea lăcașelor de cult din „parohiile” care i-au ales (în 2012 au depus peste 1600 de amendamente la buget pentru finanțarea bisericilor). Anual, statul laic român pompează câteva sute de milioane de euro numai pentru susținerea cultelor religioase, din care partea leului (peste 80%) revine BOR.

La rândul ei, BOR își consolidează poziția de monopol economic privat:

– le interzice ortodocșilor să se incinereze, deși este o practică civilizată, mai ieftină, și e treaba omului cum alege să scape din această lume – ultimul scandal a fost refuzul de a-i citi o rugăciune la sicriu lui Sergiu Nicolaescu, pentru că a vrut să fie incinerat;

– nu numai că incinerarea e lucrarea diavolului, dar acum și îngropatul într-un cimitir privat este la fel de interzis și diavolesc – după cum zice ProTV, citând o dispoziție dată se Sfântul Sinod – BOR face presiuni asupra primăriilor să retragă certificatele de urbanism acordate investitorilor care construiesc cimitire private, în condițiile în care în cimitirele locale din marile orașe abia mai sunt locuri în picioare;

– BOR are monopol și pe lumânări și pe obiectele de cult, de parcă biserica ar fi inventat ceara, dar nu taie chitanțe, nu oferă bon fiscal și este scutită de impozitare pentru afacerile pe care le derulează;

– BOR le cere tuturor primarilor din marile orașe să contribuie anul ăsta cu câte un milion de euro de la bugetele locale ca să sprijine construcția Catedralei Neamului.

Deci biserica face presiuni asupra politicienilor ca să o subvenționeze de la bugetul de stat, asupra primarilor ca să contribuie la construcții de noi biserici și catedrale, asupra enoriașilor să nu se incinereze, să nu se îngroape la privat unde e mai ieftin, să nu cumpere lumânări de la supermarket, unde e mai ieftin, să nu producă nimeni lumânări și icoane, că nu sunt „sfinte”, să nu deschidă nimeni cimitire private, că nu ajungi în Rai dacă te îngropi acolo.

În timpul ăsta noi toți, din impozitele noastre, contribuim cu sute de milioane de euro anual la veniturile, salariile, construcțiile religioase, dar nu avem libertatea nici de a refuza să plătim aceste sume, nici de a beneficia de serviciile alea religioase acolo unde vrea osul nostru să fie ars sau îngropat. Desigur că se poate spune că dacă nu ești credincios, nu e musai să te supui regulilor impuse de biserică. Foarte adevărat. Precum și că numărul de atei declarat la recensământ este prea mic pentru a fi luat în seamă. OK, minoritatea se supune majorității. Totuși, nu vi se pare că de banii pe care-i primesc lunar de la stat preoții refuză să presteze chiar și un serviciu minimal obligatoriu: acela de a îngropa oamenii fără să mai pună tot felul de condiții și piedici?

Ori biserica n-ar trebui să fie finanțată din bugetul tuturor (credincioși, necredincioși), ori n-ar trebui să pună bețe în roate afacerilor la fel de private ca și ea, născute din necesitatea evidentă că oamenii trebuie să fie duși undeva după moarte: fie la crematoriu, fie într-un cimitir privat. Iar familiile lor vor să facă asta și pe ritmuri aromate cu tămâie, cântate de un preot.

Cum e la alții

Pentru aceia care se întreabă cum o fi la alții, dacă tot ne place să ne raportăm la civilizația altora: în Germania și Austria statul colectează un impozit de la cetățeni, pe baza propriilor declarații că aparțin unui anume cult religios, și varsă strict acei bani în contul cultului respectiv. Cetățenii care se declară fără religie și ies voluntar din rândurile credincioșilor unei parohii, nu mai plătesc nimic, prin urmare nici nu mai beneficiază de serviciul religios. La înmormântarea lor există firme specializate care desemnează un cetățean să le vorbească rudelor mortului, lângă sicriu, despre cât de bun sau rău a fost omul respectiv. Și gata. Bisericile nu primesc bani de la stat, nu sunt obligate să presteze servicii decât acelora care le donează procent din impozitul lor pe venit.
La noi e cum v-am zis și așa:

Și ca să răspund la întrebarea din titlul, e puțin probabil că FMI și-ar permite să zică ceva despre subiectul ăsta, pentru că s-ar considera un atentat la libertatea religioasă a poporului. Numai că ce face biserica în cârdășie cu statul român nu e libertate religioasă, e cumpărare de bunăvoință. Ca să nu-i spunem corupție la nivel înalt.

În timpul ăsta, de exemplu cel mai mare spital de neurochirurgie din România, Bagdasar-Arseni, are un pavilion nou nouț care stă nefolosit de un an de zile din cauză că nu are paturi. I-ar mai trebuit de la buget infima sumă de 5 milioane de euro ca să fie pus în funcțiune.

*Poza aparține site-ului Rezistenta urbană, după cum mi s-a atras atenția. Îmi cer scuze pentru omisiune, eu am găsit-o pe Facebook, fără citarea sursei.

Etichete: , , , ,

102 comentarii la “Ce zice FMI de finanțarea găurii negre „biserica”, de la buget?” Subscribe

 1. miha 09/04/2013 at 22:34 #

  Caz concret apropos de cum are grija Bor de biserici. Biserica Udricani, foarte veche, acum renovata -preotul paroh a gasit o ruina si a vrut sa renoveze o cladire cu valoare istorica. Unde s-a dus? Firesc, la Sefu’. Raspuns: nu sunt bani, mergi la Ministerul Culturii(?!). Preotul a adunat donatii si a reusit ceva. Peste putin timp BOR a gasit bani si construieste o noua biserica la 50m (!) de biserica Udricani pt ca un nou angajat are nevoie de post. Puteti verifica la fata locului. O biserica unde se lucreaza cu picatura din donatii, una care se inalta mandra la doi pasi. Punct de reper: teatrul evreiesc. Deci nici pe ei nu se ajuta….Frate, frate, dar branza e pe bani!

 2. Ştefan (nokia2010) (djl) 23/05/2014 at 12:25 #

  Eu sunt contra incinerare (mi se pare o barbarie, nicidecum o metodă mai civilizată), dar ce are B.O.R. cu cimitirile private? Dacă doresc să lupt contra incinerări, facilitez înmormântarea, nu îi alung pe oameni.

 3. Nadia 30/09/2015 at 22:55 #

  Se spune că, pentru trei meserii, trebuie să ai har…să fii preot– să ai chemarea lui Dumnezeu, să fii modest și cinstit, să fii profesor–să iubești, să-i înțelegi și să te faci înțeles de copii și , să fii medic…să iubești viața și să lupți pentru a o păstra în orice trup.
  Referitor la preoți, avem și-un proverb: Să faci ce ZICE popa, nu ce FACE popa ( să-i fie scuzate păcatele, că-i și el om, supus greșelii ).
  În cazul de față, cred că-i mai bine să faci ce FACE popa, nu ce ZICE popa.
  Să te gândești numai la bani…ca popii de mai sus și să nu ascuți ce spun ei, anume…să cumperi lumânări numai din biserică, să nu optezi pentru cimitir privat sau incinerare.
  Mai marii bisericii, cu ce drept interzic preoților să facă slujba de înmormântare, într-un cimitir privat?
  Cred în divinitate, sunt ortodoxă dar, consider că-i o mare risipă de bani, efectiv bani aruncați pe apa sâmbetei, zecile de milioane de euro, cheltuiți pentru construcția noii catedralei. Avem destule, care mai de care mai frumoase, ctitorite de înaintașii noștri.
  Știu că mândria și fala sunt mari păcate. Oare ce pedepse vor primi slujitorii bisericii, care vor să se împăuneze cu acea construcție.Unii, poate nici nu apucă s-o vadă gata…îi macină anii .
  Vine iarna, colcăie canalizările de oameni fără adăpost, mor de foame și frig, mii de copii nu au haine și ce duce la gură, bolnavii nu au acces la tratamente care le-ar salva viață, din lipsa banilor și BOR construiește ceva falnic.
  Unde-i omenia și dragostea față de aproape, care nu lipsește din predicile preoților ?!?!
  O vorbă din bătrâni spune, despre femei, că-s poale lungi și minte scurtă.Din păcate, nu-s singurele cărora li se potrivește…mai încap muuuulți-mulți, în categoria asta.

  • Nadia 30/09/2015 at 23:06 #

   Ar mai fi o întrebare: De ce nu finanțează acea măreață construcție și toate anexele, din averile lor?
   Isus a fost sărac, nouă, enoriașilor ni se spune că toate-s zădărnicii –case, moșii, bănet–să ne smerim și să nu trăim în lux și desfătare ci, cât mai simplu, pe placul Domnului.
   Dacă ar pune mână de la mână, sigur ar mai și rămâne.
   De ce n-o fac?
   E mai bine de la altul…nu?!?!?!

 4. cobol 07/01/2018 at 19:16 #

  Ai uitat sa spui ca acum lupta pe toate caile pentru interzicerea vaccinarii obligatorii, a vaccinarii copiilor in general si inlocuirea acestora cu spovedanie si botez (cat mai adanc in cristelnita sa intre apa in toate orificiile)

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

casa becali

“Intrați, bey, fotografiați ce vreți voi, vizitați tot, mi se rupe! O să văd eu ce-o să scrieți după aia, dacă sunteți cu sufletul curat… Intrați, faceți ce vreți, numa’ să nu furați!”. Așa ne-a primit Gigi Becali în curtea casei sale din Aleea Alexandru nr.1

Când Manhattanu era un soi de Ferentari…

Martha-Cooper-Kids

… iar Martha Cooper, prima femeie fotograf de la New York Post. Azi e septuagenară, dar se aleargă cu poliția și grafferii prin Brazilia ca la tinerețe. Și vine la București în 13-15 octombrie la Make a Point

Când religia contrazice nevoile societății – eșecul german

biserica catolica

Biserica are monopol pe protecția socială în anumite zone din Germania, așa cum vrea și România să facă. Nemții își dau seama, după 50 de ani, că au greșit.

Construcția unei case în România, când nu ai bani, dar ai pretenții (I)

trasare

Arhitectul și proiectul – România geme de Gaudi nedescoperiți; 12 arhitecți în doi ani și al 13-lea care ne-a pus capac; Care e treaba cu proiectul casei – diferența dintre DTAC și PTh

USR, mai bine nu se poate

candidati-scena

Am fost la congresul USR ca să-i cunosc mai bine pe oamenii pe care-i susțin. Am vrut să înțeleg de ce Nicușor Dan ține cu dinții și de progresiști și de conservatori, și cum s-a tranșat soarta partidului prin alegerea celor mai buni 21 de oameni care să-l conducă.