Primiți cu biserica?

După ce va fi cotropit toate peticele de verdeață din orașe, BOR își va deschide francize în mașini, precum ăștia care vând acum RCA și CASCO

Bisericile nu se fac întotdeauna la dorinţele oamenilor. Preotul vede o zonă care nu are biserică, încearcă să vadă dacă lumea e dispusă la aşa ceva şi … Acuma dacă unii nu vor, preotul ce să facă, să nu mai facă biserica?

E declarația consilierului Arhiepiscopiei Bucureştilor, preotul Visarion Alexa, din vara lui 2010, când l-am întrebat de ce insistă biserica să ocupe spațiul verde dintre blocurile în care nimeni nu o vrea? A fost un răspuns sincer și tupeist, așa cum e atitudinea generală a Bisericii Ortodoxe Române în ultimii 20 de ani, în care a construit o biserică la două zile. În textul pe care l-am scris atunci găsiți toată gama de explicații penibile pe care le-au dat reprezentanții bisericii și ai Primăriei sectorului 3, ca să-și acopere ilegalitățile din părculețul Emil Gârleanu.

emilgarleanu

Zona ocupată de biserică în Parcul Gârleanu

Persuasivă și hotărâtă să-și îndeplinească planul de afaceri, după trei ani BOR a avut câștig de cauză și în parcul Emil Gârleanu din sectorul 3, cum va avea și pe spațiul verde din Piatra Neamț și cum va avea peste tot unde interesul politic va fi întotdeauna mai presus de interesul public. Prin puterea faptului împlinit. Din 2010 de când am scris acest text biserica a tăcut și a mers pe burtă până într-o zi când a intrat direct cu utilajele pe teren, a defrișat copacii și a ridicat hidoșenia asta din poză. Teoretic locatarii din zonă au cîștigat un proces, dar practic nicio instanță din România democrată nu va da o dispoziție de demolare a unei biserici. Chiar dacă asta e doar o baracă cu termopane.

biserrica

Noua biserică din Parcul Emil Gârleanu

 

O baracă din placaj și polietilenă, acoperită cu tablă ondulată, oblonită cu termopane și învârfuită cu o cruce de lemn ca să nu se confunde cu vreun hambar oarecare. Construită în grabă, hoțește, ca orice măgărie făcută pe un teren căpătat de pomană și în ciuda vecinilor. Când va sfârși de cotropit toate peticele de verdeață din orașe BOR își va deschide francize în autoturismele preoților, precum ăștia care vând acum asigurări RCA și CASCO în preajma secțiilor de înmatriculări auto.

biserica2

Dacă voi nu ne vreți, noi vă vrem

Care era nevoia imperioasă de încă o biserică în acest loc, în afară de nevoia de a mulge niște bani de la enoriași? În zonă sunt mai multe biserici vechi și două construite în ultimii doi-trei ani. Sunt sigură că niciun preot de bun simț nu poate să răspundă la întrebarea asta sau să comenteze situația asta. Deși ar fi nevoie ca odată și odată oamenii ăia cu har despre care se tot vorbește că ar exista în sânul bisericii să ia atitudine și să-și asaneze propria breaslă. Dacă nu din bun simț, măcar de frica Iadului cu care-i amenință pe locatarii care nu sunt de acord cu construirea de biserici în parcuri…

iadul

Iadul explicat la Mănăstirea Horezu

Etichete: , , , , , , , , , ,

17 comentarii la “Primiți cu biserica?” Subscribe

 1. Rossi 11/01/2014 at 00:22 #

  Acum o baraca din placaj si ceva tabla pana se linistesc apale suficient de mult si in 1 – 2 ani, cu tupeul specific, preotul va intinde mana mai ca un cersetor la banii statului ( deci ai nostrii ai tuturor ) sa isi consolideze „cladirea”, sa puna niste betoane ici, niste betoane dincolo, mai un sistem de sonorizare sa fie sigur ca e auzit de cei care nu doresc aceea biserica acolo si, nu in ultimul rand, de o cupola si o cruce suflata frumos cu haur ca asa e frumos mancati’as !!!

  BOR in acest moment se bate cot la cot cu al nostru drag guvern … bataia e care ne usuca mai repede si mai frumos de bani !

  • doru 11/01/2014 at 19:32 #

   te dai de gol, tu si inca 7,ce treaba au crestinii cu mancati-as

   • Rossi 14/01/2014 at 09:29 #

    Daca nu intelegi legatura mai baga o manea si poate te v-a lumina 😉

    • las vegas 07/07/2014 at 17:05 #

     … uăi-uăi, „te VA lumina”… ! scuipa-te-ai! 😛

 2. upn 11/01/2014 at 00:59 #

  dar de ce sint calugaritele in riul de foc? (in fotografia de la manastirea Horezu)

  • AT 11/01/2014 at 13:12 #

   dar de ce este bacanul in raul de foc?

   • Dollo 12/01/2014 at 03:06 #

    întreabă biserica

 3. Cristi 11/01/2014 at 12:32 #

  ..’biserica’ Bechtel sau ‘biserica’ Mechtel (asta e de la rusi) sau ‘biserica’ Mittal Steel,sau ;biserica’ Gold sau ‘biserica ‘Gasprom’ sau ‘biserica’ Chevron..si alte mii de ‘biserici’ din astea, au distrus si au furat toooata economia Romaniei, dar tu se pare ca ai o singura tinta,,Biserica aia adevarata.care mai incearca sa dreaga cate ceva..

  • Dollo 12/01/2014 at 03:08 #

   în cazul de față drege cu forța chiar

 4. Fluieratorul 11/01/2014 at 13:00 #

  Mie mi-a placut ca stau la coada la iad si „pacatosii” a caror singura problema e ca nu se scoala duminica de dimineata sa mearga la biserica… Imi imaginez ca astia sint cei mai multi.

 5. Rossi 11/01/2014 at 14:58 #

  Conform ultimei liste cu pacate, coada cea mai lunga va fi formata din femei, motivul foarte simplu: vopsirea, unghiile false si fardurile … ( trebuie sa regasesc lista cu pacate conform BOR sa nu fiu acuzat pe urma ca nu iubesc femeile 😀 )

 6. gogu 11/01/2014 at 19:15 #

  Motivarea bisericii e simpla. In fiecare an ies din facultatea de teologie (si seminariile teologice) foarte multi popi.
  Astia trebuie incadrati in sistem, dar unde, ca nu sunt suficiente biserici pentru asa ceva. Asadar, conform cererii si ofertei un loc de popa in parohie se vinde pe bani foarte buni.
  Ca o paranteza stiu pe cineva care pentru un loc intr-o biserica din Bucuresti a dat 50.000E prin 2004-2005.

  Deci sa construiesti biserici e foarte profitabil, mai ales ca in general intr-o biserica nu e doar 1 popa, ci sunt 3-4.

 7. Anonim 13/01/2014 at 10:47 #

  1.Spaga parohie, anul 1970: 30.000 lei. Deci asta cu spaga e poveste veche, nu de-acum.

  2. Asociatia Generala a Clerului Ortodox Roman – intreaba orice inalt ierarh al BOR de asa ceva si o sa vezi cum se inverzeste instantaneu. Inainte de razboi, asta era sindicatul preotilor, care lupta cu aberatiile ierarhilor BOR. Evident, dupa revolutie nu a mai fost reinfiintat, ca BOR are nevoie de oi, nu de berbeci…

  3. Ceea ce nu intelege IPS Daniel e ca BOR nu poate obtine averile Vaticanului in sec XXI. Daca incerca asta prin Evul Mediu, poate…acum e prea tarziu 😀

 8. geo 17/01/2014 at 14:58 #

  raul de foc e portocaliu ca pdl lui negoita zis lachita…

  BOR e in faliment moral si financiar.

 9. george m. 27/03/2014 at 23:33 #

  Dragi credincioși. Vi se pare normal ca într-o țară cu circa 18 milioane de cetățeni(asta este cifra oficială) să existe peste 3000 de biserici,majoritatea construite dupa 1989, la un număr de 300 de spitale? Popii sunt platiți de la bugetul de stat,adică de fiecare dintre noi,cel mai mic salariu fiind de trei ori mai mare față de salariul minim al unui muncitor care produce ceva, iar acești paraziți te jupoaie când ai nevoie de ei(botez,nuntă,etc.).În numele cărei democrații popii nu sunt impoziați,iar atunci când, conform tradției,bătrânești, ești nevoit să apelezi la serviciile lor îți dau o chitanță de zece ori mai mică față de ce ai plătit?Să nu confundăm credința cu acești jefuitori.

  • las vegas 07/07/2014 at 17:12 #

   „Gigel”, nu tre să fim gâgă: acele lăcaşuri de cult numărate de tine, au fost foarte puţine ‘nainte de 89 şi acum situaţia a fost reabilitată… poate te întrebi de bombele unde se bea licorile ce aduc nenorocirile la rinichi, ficat, ţeastă… iar pentru spitale, ai noştri conducători – pe care îi alegem – tre să mişte… aici să facem ce trebuie: să promovăm pe cei buni! că, „acolo unde se ridică oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună prettindeni”… normal, asta e vorbărie goală… omul n-are nici o incidenţă cu peştele care de la cap se-mpute şi de la coadă se curăţă…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Link-urile săptămânii | Razvan Pascal's Blog - 13/01/2014

  […] Primiţi cu biserica? […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum e PSD-ul în Germania

metin-hakverdi2

Ce promite în campanie un parlamentar german de origine turcă, votat de peste 40% dintre alegători: impozitarea multinaționalelor, creșterea impozitelor pentru bogați, subvenții pentru femei și săraci

Sanssouci, casa de la țară a unui rege cool

pajiste

La 1740 oricine putea să intre pe domeniul lui Frederick cel mare al Prusiei, cu condiția să fi fost îmbrăcat corespunzător. Azi intrarea costă 19 euro și îți dezvăluie un colț de rai și o poveste frumoasă.

Bolivia: cocaleros, cholitas, sărăcie și frumusețe cât cuprinde

20180320_141433

Frunze de coca amare și politică dulce, socialistă. Bolivia și oamenii ei.

Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

Casutele de vacanta ale lui Jonas din Valea Verde

„Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini

„Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei

Faur, Gheorghe și Vișovan în fața scutului cu care vor săpa tunelul de metrou

Au plecat de 10-20 de ani din țară, s-au specializat în săpat tuneluri în Spania sau Italia, și acum vin ca specialiști „străini”. Vestea proastă e că vor să plece înapoi. Sunt dezamăgiți că România nu a ajuns Europa din urmă cât timp ei au fost plecați.

O zi la probațiune

alb-negru

Ce face un VIP condamnat cu suspendare, când ajunge în biroul consilierului de probațiune, unde trebuie să-și demonstreze îndreptarea: răspunde la telefon cu „dragă, sunt în oraș, la un interviu, vorbim mai târziu” 😉