Pușculița versus cutia milei

- Am mai multe monede de 50 de bani dintr-o pușculiță, pe care vreau să le schimb, aveți nevoie de mărunt? - Nu avem nevoie, că au venit cei de la biserică adineauri și le-am schimbat trei milioane.

În ultimele zile am plimbat după mine cele două kilograme de monede de 50 de bani pe care le-am strâns în câțiva ani în pușculiță. Se pare că e mai ușor să-i strângi decât să-i cheltuiești, mai ales dacă vrei să-i schimbi înainte în hârtii de valoare. Aveam 187 de lei în cutia aia de conserve (nimeni n-a ghicit suma exactă, deci nu aștept vreo bere de la nimeni 😉 și toți vânzătorii se speriau de uriașa sumă când le spuneam că vreau să mi-o schimbe cu hârtii.

pusculitaMajoritatea mă refuzau pe motiv că n-au nevoie de mărunt. Unul de la un Mega Image mi-a spus că are nevoie de mărunt, dar să vin peste două săptămâni, că acum e plin de monede de la sărbători.  Azi am avut o jumătate de oră de pierdut prin oraș așa că mi-am pus ambiția să mărit monedele alea cumva, măcar în episoade dacă nu pe toate odată. Așa că am luat la rând toate magazinele de pe Calea Victoriei.

Primul a fost un magazin de haine. Mi-am exprimat interesul pentru o rochie care costa mai puțin decât punga mea cu galbeni. Vânzătoarea, șocată, m-a îndrumat să merg la niscai chioșcuri și să încerc să schimb sume mai mici. Decât să numere 150 de lei în fișicuri de câte 5 lei a preferat să mă piardă de clientă. A fost ca în scena aia din Pretty Woman (minus Richard Gere ;), când frumușica merge în magazinele de fițe și vânzătoarele refuză să-i arate marfa pentru că o bănuiesc că n-are suficienți bani. Iar ăsta nu era un magazin de fițe. Dar i-am urmat sfatul vânzătoarei și am intrat în următorul mini market. Am schimbat acolo 50 de lei.

A urmat farmacia de lângă biserica aia de vis a vis de clădirea CEC-ului mare. Farmacista de la tejghea înclina să-mi schimbe ceva, dar a intervenit șefa ei care mi-a tăiat-o scurt: tocmai veniseră cei de la biserica vecină cu 3 milioane de lei în diverse monede și le-au schimbat, așa că nu mai au nevoie de mărunt. Cutia milei a fost mai tare ca pușculița mea.

Am mai întrebat la un chioșc, apoi la o farmacie, primul m-a refuzat, farmacista mi-a schimbat 20 de lei. Următoarea sumă a fost 10 lei, schimbată la un chioșc chiar lângă Pizza Hutt, care de asemenea avea prea mult mărunt de la clienți și n-a vrut să-mi schimbe niciun leu. Mai aveam deci 107 lei de schimbat.

Traversând Bulevardul Elisabeta am văzut un homeless lângă un chioșc care vinde diverse și mi-am zis așa în gând: dacă reușesc să schimb 100 de lei la chioșcul ăsta îi voi dona homeless-ului cei 7 lei rămași. Mi se părea aproape imposibil așa că aproape că am râs nervos când vânzătorul m-a întrebat: cât aveți? Mi i-am schimbat pe toți, ba chiar și-a lăsat două cliente să aștepte numărând împreună cu mine banii în valoare de 100 de lei. M-am ținut de gândul cu care am cumpărat bunăvoința zeilor și i-am vărsat omului întins pe cartoane cei 7 lei rămași. Mi-a privit picioarele surprins, dar nu s-a uitat mai sus.

Așadar, am reușit să schimb banii din pușculiță cu un comision de doar 7 lei. Ce am învățat noi de aici a fost că nu contează numărul banilor, ci forma lor.

 

Etichete: , , ,

16 comentarii la “Pușculița versus cutia milei” Subscribe

 1. Radu 08/01/2014 at 07:25 #

  Doamna, cu cei de 50 de bani n-am avut probleme. Monezile de 5 bani le dau ratb-ului cand cumpar bilete sau abonament. Eu am o problema cu monezile de 1 ban. Nimeni nu le primeste. Am ceva adunate si nu stiu ce sa fac cu ele. :)))

  • VASILIU MIRCEA PAUL 08/01/2014 at 07:47 #

   Încercați direct la Banca Națională – Mugur Isărescu doar „ea” le-a inventat. :)))

  • Adi 08/01/2014 at 14:28 #

   Cate monede de 1 banut ai? Sunt noi / frumoase / stralucitoare? 😀

 2. Sonia B 08/01/2014 at 08:04 #

  Cu fisele de 1 ban (pe care le tin intr-un ou kinder ) merg la Kaufland si le returnez acolo . Ca doar de la ei le primesc 😀

 3. bugsy 08/01/2014 at 09:30 #

  +1! excelent!

 4. Gabi 08/01/2014 at 09:54 #

  Incep sa ma ingrijorez, sotul meu a strans intr-o cutie de Jack vreo 5 kg de monezi de 50 de bani si tot ma impinge sa ii schimb.
  o sti el ceva?!

 5. dojo 08/01/2014 at 10:44 #

  O alta metoda este sa incepi sa ai la tine marunt (din toate felurile), incat sa nu mai fie nevoie sa iei acasa in pusculita. Oricum, daca faci efortul asta de a-i aduna, iti dai seama cati bani ai fi lasat la casa, doar pentru ca ai fi doamna (cum multi romani sunt, ca nu se ‘injosesc’ sa-si ia restul.

  Noi avem in general si marunt la noi (nu mult, dar destul sa putem da rest) si am mai si bagat in pusculita. S-au adunat vreo 60 de lei asa la gramada (fara sa pun banii pe care ii dam in mod normal ca rest, ca aia nu au mai ajuns la pusculita).

  Acu’ daca ii spui vreunui roman ‘modern’ sa lase rest 60 de lei, s-ar uita la tine ca la nebuni. Dar nu au probleme sa lase banii astia (si mult peste chiar) pe ‘bucati’, ca e rusine sa iei rest sub un leu 😀

 6. ady 08/01/2014 at 12:15 #

  Eu n-am pusculita pt ca, prec dojo, tin maruntisul in portofel si il dau rest. Iau tot restul, inclusiv monede de 1 ban. Inca nu mi s-au refuzat monedele de 1 ban. Cred ca la chioscurile de ziare nu aveai probleme.

 7. varsator 08/01/2014 at 13:22 #

  Cred ca ti-i accepta fara probleme la banca, cel putin daca ii depui in contul tau. Posibil sa aiba si ceva aparate care sa-i ajute la numarat.

  Eu am probleme numai cu cei de 10, 5 si 1 ban. Pe ce-i de 50 de bani mi-i confisca fata cea mica. 🙂

 8. Ioana 08/01/2014 at 14:30 #

  Eu nu am probleme din astea, ca ma buzunareste zilnic tanarul mare, ii strange el intr-un portofel, si din cand in cand luam paine de ei. Cam o data pe saptamana, 90 de centime din pusculita lui 🙂 de 1, 2 si 5 centime, ca tot de la brutarie ii avem si noi…

 9. Anca 09/01/2014 at 10:01 #

  Eu am schimbat 10 lei din monezi de 10 bani la bancă. Sunt în Polonia acum și 100 de monede miniscule nu fac decat 1 zlot (=mai mult sau mai putin 1 leu); vreau să văd cum o să mă primească la bancă. :))

 10. Adi 09/01/2014 at 17:03 #

  Cine a castigat cafeaua din partea ta? 🙂

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Miron Radu Paraschivescu, jurnalul unui comunist fără partid

Miron Radu Paraschivescu

Cine ar ști să se roage cu adevărat pentru sufletul meu decât o curvă – însemnările unui ratat oarecare din România secolului trecut. Miron Radu Paraschivescu, Jurnalul unui cobai

Din câte încercări reușește un nevăzător să intre la metrou

florin georgescu metrou2

Din cel puțin două, la fel ca noi ăștia care nu nimerim să băgăm cartela cum trebuie în noii turnicheți. Asta de când s-a lansat aplicația gratuită Tandem acces, care le permite nevăzătorilor să folosească metroul ca toată lumea

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.

Slăbiciunile unei femei puternice

katharine-graham

„Personal history”, de Kay Graham, cândva cea mai puternică femeie din America, la cârma Washington Post: despre jurnalism, politică, feminitate și neîncredere. O carte despre cum era America great în secolul trecut.

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

Zen and the Art of Marcela Maintenance*

marcela

Calitatea service-urilor din București: prețuri europene, servicii făcute românește, pentru că „așa facem noi și n-am avut niciodată probleme”. Avatarurile unui șofer care se încăpățânează să citească manualul mașinii.