De ce, Tată?!

Știți videoclipul ăla cu cum se roagă tinerii în România? E, așa m-am rugat eu azi când abia terminasem de deszăpezit mașina și trotuarul aferent și a apărut în capul străzii o volă de la primărie.

Tată, cu puterea ta, fă Tată o minune să nu cadă bolovanii ăia de gheață din vola ăstuia exact în dreptul mașinii mele, Tată! Fă Tată să nu cadă, Tatăăăă!

Se pare că legile lui Murphy au fost mai tari ca puterile lu Tata, așa că, ați ghicit, bolovani pe care strada nu putea să-i mai încapă au căzut din preaplinul volei frumos, uniform, și s-au stivuit ca un zid de gheață de-a lungul mașinii mele proaspăt scoasă (pentru a doua oară într-o săptămână) din nămeți.

Am luat-o de la capăt și acum plec să dau la rațe în Parcul IOR, cu sentimentul datoriei supraîmplinite. Nu e o figură de stil, chiar merg să dau ceva de mâncare la rațele de pe lacul IOR care mor de foame. E un apel făcut de veterinari. Dacă locuiți prin preajmă aruncați și voi niscai firimituri pe lac.

Hai, Tată, să fim mai buni! 😛

P.S. Ah, și din cauza frigului și a diverselor alte motive specifice cititorilor de cărți, întâlnirea de la clubul de carte de astă seară se amână pentru o dată necunoscută încă. Stați pe aproape că urmează să stabilim și ce cărți vom mai citi în lunile următoare.

Etichete: , , , , , , ,

25 comentarii la “De ce, Tată?!” Subscribe

 1. Alina M 01/02/2014 at 18:23 #

  Sora mea a observat că în zilele în care plouă nu merge nimeni să le dea mâncare rațelor de pe lac, așa că de multe ori își ia umbrela și se achită de datorie. În zilele în care plouă torențial nu merge, iar după 2-3 zile de foame rațele sar disperate după orice firimitură.

 2. Bozgoru' 01/02/2014 at 21:43 #

  Dollo tata, schimba figura de stil ca se intelege cu totul si cu totul altceva. Pina m-am prins ca te duci sa dai de mincare ratelor am crezut ca ti s-a facut rau si ai mers sa dai la rate/boboci cu totul altceva…

 3. AT 01/02/2014 at 22:53 #

  Am trei colegi de birou, toti musulmani. Asa se face ca zilnic am ocazia sa asist de vreo doua-trei ori la practica rugaciunii musulmane la locul de munca, dar nu imi permit sa o iau in ras. Si daca as face-o, cu prima ocazie as fi acuzat de bigotism.
  Un an de zile am avut doi colegi de apartament crestini evanghelici, din aia considerati de stanga americana fanatici religiosi. Opinia mea subiectiva este ca sunt cei mai buni oameni din cati mi-a fost dat sa intalnesc.
  Oricat as fi de ne-carismatic si ne-penticostal in parerile mele teologice, nu as putea sa imi bat joc de niste oameni care se roaga.
  Si mai cred ca daca toti tinerii din Romania ar fi ca aceia tara asta ajunge departe, fata de unde este acuma.

  • mihai 02/02/2014 at 21:36 #

   am ajunge departe, la malul garlii…ca sa ajungem departe trebuie sa punem mana la munca, nu sa ne rugam sa ne pice din cer

 4. ady 01/02/2014 at 22:58 #

  ma gandeam azi, dupa ce am reusit sa ma scutur un pic de somn, ca e ciudat totusi. adica reusesc in fiecare zi sa ma adun si sa ies din casa si sa merg pe jos si cu metroul si sa ma duc la serviciu unde, de la o vreme nu mai e absolut nimic placut, si nu reusesc sa ies sa ma vad cu niste oameni care imi plac, intr-un loc dragut, ca sa purtam o discutie care implica principalul meu hobby, despre o carte care chiar mi-a placut.
  am decis ca sambata viitoare sau in orice alta sambata sa nu-mi mai fie lene sa ies la club. poa’ sa fie viscol, zapada, ger, ploaie sau canicula.
  si profit de ocazie sa ma propun vreo doua carti:
  1. culoarea sentimentelor. http://fructitza.wordpress.com/2012/12/28/culoarea-sentimentelor-kathryn-stockett/
  2. …sa ucizi o pasare cantatoare. http://ro.wikipedia.org/wiki/S%C4%83_ucizi_o_pas%C4%83re_c%C3%A2nt%C4%83toare

 5. Iolanda 02/02/2014 at 09:35 #

  „cu cum”…?

 6. Motanul 02/02/2014 at 10:45 #

  Lăsând la o parte „WTF” din titlul filmului pe YouTube, postat probabil de un ortodox feroce, ce zici Dollo de modul asta de rugat http://m.youtube.com/watch?v=X4qCbLj57LA ?

  • Dollo 02/02/2014 at 13:29 #

   conform celor spuse de domnul AT mai sus ar trebui să zicem că dacă mai mulți ar face ca ei, altfel ar arăta lumea, nu? 😉

   • Motanul 02/02/2014 at 15:16 #

    Ma rog, mie nu mi se pare hazliu. Știu o persoana care se roagă asemanator(e penticostala cred) si e voluntar la un ONG care se ocupa cu problemele prostituatelor din Amsterdam. Eu prefer sa nu judec oamenii după niște ritualuri pe care le practica, ci după fapte. Iar pe tinerii din film nu-i cunosc, dar n-ar fi exclus sa fie studenți din București(posibil si la medicina). Poate intr-o zi ajungi la mana vreunuia dintre ei, daca ai noroc, cand o sa ai nevoie si tu de un medic, de exemplu.

    • Dollo 02/02/2014 at 22:58 #

     Mi se pare că s-a amblat cam aiurea lumea pe aici pe tema dată. Dacă tinerii din videoclip sunt studenți la medicină și oi ajunge vreodată pe mâna lor sper doar să-și facă profesia învățată la școală și să nu mă pună să mă vindec prin post și rugăciune.

     • Motanu 03/02/2014 at 12:16 #

      Nu-ti face griji pentru asta. Ma refeream la faptul ca n-o sa trebuiasca sa le dai spaga si n-o sa te trateze ca pe un gunoi daca nu o faci, cum se cam intampla in spitalele din Romania.

     • Dollo 03/02/2014 at 13:35 #

      să nu ne amăgim cu agheasmă, dragă Motane, nu s-a demonstrat că un practicant religios este mai moral și mai puțin înclinat să fure decât un agnostic. e plină presa de cazuri de popi care fac tot felul de măgării zilele astea.

     • Motanul 04/02/2014 at 18:24 #

      @Dollo Nu de EI e vorba ci de TINE! Intelegi?

 7. Om bun 02/02/2014 at 17:28 #

  Dollo, asa cum un copil merge pe strada de mana cu parintele lui si cere tot felul de lucruri, iar parintele ii da ce considera el de cuvinta sa primeasca copilul, tot asa si tu te rugai azi sa primesti ceva (sau mai bine zis sa nu primesti bolovani de gheata).
  Toate vin la timpul lor si nu cred ca e frumos sa aratam cu pumnul de pe pamant catre cer, pana nu ne invatam lectia, altfel e posibil sa suferim.

 8. Emanuel Conțac 02/02/2014 at 21:50 #

  Nu înțeleg de ce această luare peste picior a unor tineri care se roagă în felul în care consideră ei de cuviință!

  Nu sunt adeptul acestui stil de rugăciune, însă mă întreb: de ce sunt luați în râs în această manieră? Dacă în clip ar fi fost prezentați niște budiști care făceau incantații, niște evrei rugându-se la Zidul de Vest (în stilul lor caracteristic) sau niște islamiști prosternându-se cu fruntea la pământ, s-ar fi spus: „e religia lor, să se roage cum le place, trebuie respectați etc.”.

  Una peste alta, apelativul „Tată” este unul folosit de însuși Iisus Hristos, în bine cunoscuta rugăciune „Tatăl nostru”.

  Apostolul Pavel însuși afirmă în Epistola către Romani: „Voi n-ați primit un duh de robie, ca să aveți frică, ci ați primit duhul înfierii, prin care strigăm: Avva, tată!” (Rom. 8:15).

  Dacă dvs., dna Benezic, nu aveți cu Dumnezeu o relație în virtutea căreia să-i puteți spune „Tată”, s-ar cuveni să nu râdeți de cei care cred că au o astfel de relație. Poate chiar au! În definitiv, nu cunoașteți experiența lor religioasă, nu-i cunoașteți ca persoane. Disprețuiți ceea ce nu înțelegeți (ceea ce nu vă obosiți să înțelegeți). Pentru un jurnalist asta este capcana cea mai mare.

  Judecând după tonul postării, socotiți că sunteți (intelectual) superioară acestor tineri. Dacă într-adevăr sunteți, ar trebui să-i tratați măcar ca niște ciudățenii care merită investigate. Nu ca pe niște țăcăniți care trebuie luați în balon.

  Stranii vremuri trăim. Intelectualul român (agnostic, prin definiție) se simte ultragiat că libertatea de expresie e periclitată când se cenzurează un film de von Trier, dar are grijă să terfelească libertatea de expresie religioasă a unor tineri al căror mare păcat este că se roagă pentru țara lor!

  • Dollo 02/02/2014 at 23:11 #

   Nu e nicio luare peste picior, mi se pare trist că în secolul ăsta niște tineri își pierd timpul cu prostii din astea în loc să exploreze lumea, să cerceteze, să-și deschidă mintea, să-și ia soarta în mâini, să nu aștepte mântuiri iluzorii și să iasă din obscurantismele astea din secolele apuse.

   • Motanul 03/02/2014 at 12:26 #

    Asa, bine zis! Numai ca vezi, chiar asta si au facut respectivii! Evanghelicii nu-si boteaza copiii mici, fiecare se boteaza cand si daca crede de cuviinta. Dar ce zici despre ei, poti sa zici si depre evreii care se roaga la zidul plangerii, dand din cap ca rockerii. Asta nu-i impiedica sa conduca lumea(dupa unii) ;).
    Chiar ma surprinde atitudinea ta! Ai mai multa intelegere pentru prostituate decat pentru niste tineri carora n-ai ce la le reprosezi decat faptul ca se roaga(ciudat din punctul dau de vedere). Ce comunista esti!

    • Parmezan 03/02/2014 at 16:23 #

     Da o comunista…hai Motane pune mana si aduna ceva lemne si adu benzina si chibriturile sa o facem de o inchizitie…cheama si tineri din clip sa participe…

     • Motanul 04/02/2014 at 18:13 #

      Nu, mai bine ii luam peste picior pe cei care se roaga ciudat, dar:
      -biserica lor nu primeste bani de la stat;
      -nu-i obliga nimeni sa faca chestia respectiva,
      -la scoala sunt izolati de restul clasei care e practic obligata sa tina ore de religie ortodoxa.
      Dollo se asociaza cu niste „bullies”, si eu am o mare problema cu asta!

    • zibusor 03/02/2014 at 18:26 #

     @Motanul: Pe mine ma incearca fix acelasi sentiment cand vad o fata semidezbracata pe marginea strazii ca atunci cand vad filmuletul pus de Dollo: pe jumatate suparare ca nu isi folosesc mai bine capul, pe jumatate intelegere ca nu fac rau nimanui, si daca asta vor ei sa faca, treaba lor… Si in ambele cazuri ma intreb daca societatea noastra, din care fac parte si eu, nu e partial responsabila de situatie.

     @domnul Emanuel Conțac:

     Punctul de vedere al agnosticului: Marele pacat al lor -lipsa de ratiune- nu e mare, pentru ca toti ne facem vinovati de el intr-o masura sau alta, si singura modalitate in care ma consider intelectual superioara fata de ei este ca eu nu ma mandresc cu situatiile in care sunt irationala si nu incerc sa fac din asta o virtute.

     Va rog sa tineti insa seama, in judecata pe care o emiteti asupra celor care ii critica pe acesti tineri, ca e mai probabil ca respectivii critici sa fie credinciosi decat atei sau agnostici.

     O caracteristica fundamentala a bisericii ortodoxe ca institutie religioasa este intentia de a norma activitatile religioase (si nu numai, toata viata fiind vazuta ca tinand de acest domeniu) ale oamenilor. Cand toata lumea din jurul tau se roaga intr-un anumit fel si ti se spune ca cine nu face ca tine greseste si va fi pedepsit dupa moarte, nu vi se pare normal sa te simti superior celor care nu fac ca tine?

     De fapt, singurele persoane care pot apara un mod diferit de rugaciune decat al lor sunt persoanele cu sentiment religios, dar care nu adera in totalitate la normele si crezurile bisericii ortodoxe, de care se considera totusi ca apartinand. Persoane pe care nu le pot considera decat ipocrite, pentru ca aleg doar ce le place si interpreteaza crestinismul dupa plac. Va recomand, pentru lamurire, aceasta pagina http://www.credo.ro/ecumenism.php
     cu cateva citate interesante ale unor intelectuali crestini:’

     Pr. Arsenie Boca: „Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor! Caderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apuslui. Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxa”

     Pr. Arsenie Papacioc: „Sunt impotriva! Pe viata si pe moarte impotriva! Ce ecumenism?”

     Observati deci ca daca agnosticii poate rad de videoclip, ortodocsii l-ar condamna…

     • Motanul 04/02/2014 at 18:20 #

      Pe mine nu ma incearca nici un sentiment in cazul tinerilor respectivi, dar nu-mi bat joc de persoanele in cauza. De ce s-o fac? Supararea ar fi pentru prostituate. Majoritatea ajung astfel fortate de impejurari. Pentru cei care se roaga, ei bine, am vazut chestii si mai si, cum ar fi marsuri in genunchi in jurul bisericilor ortodoxe. Nu-i condamn nici pe aia. Daca asta le face placere, n-au decat!

     • Dollo 05/02/2014 at 11:01 #

      Motane, exagerezi, ia gândește-te la câte din postările de pe aici sau de aiurea, care iau peste picior tot felul de chestii, de la politicieni la alte categorii sociale, ai achiesat? Mi se pare că toți avem niște slăbiciuni în legătură cu ceva, dar ne hlizim când e vorba de luatul în balon a unor chestii de care nu ne pasă. Sărim în sus ca arși și strigăm „discriminare”, „hărțuire” sau „așa ceva nu se face”, „eu nu fac așa ceva” bla, bla, numai în anumite situații. Deci, mai ușor cu ipocrizia, zic.

 9. zwilling 03/02/2014 at 15:14 #

  Eu cred totusi ca ruga ta a fost auzita si bolovanii nu au cazut ci au alunecat gratios 😛 Probabil ca drumul tau in viata devenise prea neted?!

 10. Ciprian 09/02/2014 at 18:24 #

  Varianta asta suna mai bine:

  http://www.youtubedoubler.com/?video1=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DWrNwbNgCooY&start1=15&video2=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DRL7w3NREBdE&start2=0&authorName=klubbingman

  🙂

  • Ganditorul 16/02/2014 at 17:43 #

   Buna ziua,

   Sunt un cititor frecvent al blogului dar nu ma asteptam la avalansa de comentarii negative. Cred ca e vorba de un cult religios cu multi tineri care probabil sunt foarte familiarizati cu netul. Si foarte probabil ca fiind o comunitate mica si entuziasta s-au anuntat unii pe altii si au inceput sa comenteze negativ, s-au simtit amenintati. Intr-adevar sentimentul meu e de perplexitate. Relevant ar fi sa-i vedem ce fac si cum se comporta in afara ritualului religios. In general ritualurile religioase nu sunt foarte „logice” prin perspectiva rationala insa capata logica intr-o perspectiva emotionala.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Scrisoarea pe care n-a mai primit-o Eugen Ionescu

dosarul-profesorul

Povestea profesorului Ion Nițulescu – un „element dușmănos” față de orânduirea socialistă – și a delatorilor săi, dintre care numai securistul șef mai trăiește azi bine mersi, măncându-și pensia într-o vilă somptuoasă chiar în satul natal al victimei sale

Cât ne costă să „stârpim” prostituția și cât am câștiga dacă am legaliza-o

ashley

Statul a cheltuit un milion de lei și doi ani de anchete ca să descopere că prostituția se face și prin mica publicitate. Printre „proxeneți” – o femeie de serviciu care cumpăra prezervative la un salon de masaj, o studentă care-i organiza agenda unei fete, un ziar de mică publicitate…

Din Buenos Aires con mucho calor

eu

Zgomotos, fierbinte, cu iz de grătar și cu aromă de tango – Buenos Aires, orașul cu 13 milioane de oameni

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

Life’s a bitch, prison bitch

irina-jianu-6-560x419

Irina Jianu, condamnată în lotul „Trofeul calității” alături și pentru Adrian Năstase, ispășește șase ani de pușcărie în închisoarea construită chiar de firma ei, în 2006, la Bacău

Strâns uniți în jurul SRI, întru salvarea planetară a Internetului

dumbrava-cosmoiu

Cum se derulează o ședință în Parlamentul României, în care SRI încearcă și reușește să impună o lege abuzivă, iar deputații se fac că se opun.