La ce nu folosește cardul de sănătate

Legătura dintre cardul de sănătate și tatăl lui Ștefan cel Mare - o investiție de 40 de milioane de euro care, deocamdată, nu duce nicăieri.

A m ajuns azi la medicul de familie și, printre altele, mi-am „inițiat” și cardul de sănătate pe care-l primisem de câteva luni. Ca tot românul informat după ureche, aveam impresia că odată introdus cardul ăla în aparatul medicului se va deschide ca prin minune un fișier cu toate bolile mele, trecute, prezente și viitoare, toate tratamentele, analizele, opțiunile sau aventurile mele medicale, iar un ochi terorist va sta la pândă ca să-mi fure datele astea. Pentru o informare completă trebuie să menționez că medicul meu, un tip tânăr (de vârsta mea, deci tânăr :P), are deja de ani buni fișele pacienților lui computerizate.

Doctorul m-a privit zâmbind, ca și când i-aș fi cerut să mă joc cu unul dintre animăluțele aliniate pe biroul lui (pentru pacienții minori), și mi-ar fi dat voie spunându-mi „poftim, dar știi că e de pluș, nu?”. Cam așa și cu cardul. Judecând după calmul amuzat cu care a tratat toate mirările mele mi-am dat seama că răspunsese deja la toate întrebările astea, de multe ori în ultimele două luni.

– V-ați gândit la un PIN format din patru cifre?

– Nu…

– Puteți să puneți cum pune toată lumea… anul nașterii.

– Păi nu contează?

– Nu prea, că oricum cardul stă la dumneavoastră, deci nu are cine să-l folosească neautorizat.

Apoi ajungem la informațiile de pe el:

– Și ce treceți pe el?

– Nimic. Asta e o chestie pe care nu o înțeleg pacienții. Pe card nu e nimic.  Sau oricum nimic care să conteze.

– Cum așa, de ce s-au scandalizat oamenii ăia că e lucrul dracului, că or să ne fure organele…

– Nici măcar asta cu donarea de organe nu se poate bifa, deși există rubrică.

– De ce nu?

– Doriți să fiți donator de organe în caz că… ?

– Da

– Dacă încercăm să bifăm asta apare mesajul că nu este valabil decât cu declarație notarială.

– Păi de ce mai e nevoie să merg la notar dacă eu declar în fața dumneavoastră că sunt de acord?

– Oricum ar fi inutil și cu declarație și fără. Punem cazul că sunteți victima unui accident și nu sunteți conștientă. Declarația notarială oricum nu o purtați tot timpul la dumneavoastră. Iar cardul, chiar dacă-l purtați nu va ști nimeni ce cod PIN aveți, deci chiar dacă ar avea informațiile astea pe el ar fi inutil. Tot la mâna rudelor ajungem pentru această decizie

– La fel și cu grupa sanguină?

– La fel. Noroc că medicina a evoluat suficient ca să poată fi determinată grupa sanguină în câteva secunde, dar dacă vreți putem să trecem aici grupa sanguină…

– În concluzie la ce e bun cardul?

– Pentru verificarea medicilor care fac măgării. Pentru pacient nu aduce niciun beneficiu. Până acum noi puteam să susținem într-o lună că l-am văzut și pe tata lui Ștefan cel Mare. Că nu putea casa de asigurări să ne verifice câți pacienți am văzut. Decât prin sondaj, aleatoriu… să fi avut numărul de telefon al tatălui lui Ștefan cel Mare… practic imposibil. De acum, dacă nu introducem cardul tatălui lui Ștefan cel Mare în aparat, el nu apare în sistem, deci casa nu ne mai crede că l-am văzut și consultat.

Am introdus, totuși, ceva pe cardul de sănătate: numele a două persoane de contact „în caz de ceva” și numerele lor de telefon. Dificilă alegere pentru mine… Și oricum, dacă nu știe nimeni PIN-ul cardului cum ajunge la numerele acelor persoane ca să le anunțe că… ceva?

Pentru o investiție de 40 de milioane de euro cardul de sănătate e cam ca o autostradă care nu duce nicăieri. Bine măcar că nu trebuie să plătim și taxa de autostradă. Medicul de familie m-a asigurat că „nici bani nu conține cardul, că m-a întrebat o pacientă: ce facem acum, domnul doctor, de fiecare dată când venim la dumnavoastră trebuie să punem niște bani pe card și scoateți dumneavoastră puțin câte puțin din ei?”.

 

Etichete: , , ,

28 comentarii la “La ce nu folosește cardul de sănătate” Subscribe

  1. Ioana 22/01/2015 at 22:44 #

    Card, necard, eu m-am dus frumuşel la notar şi am declarat cum că sunt de acord să mi se preleveze orice după ce mor. Măcar să mor liniştită. Şi am spus despre asta prietenilor, că ei dau fuga în caz de ceva, nu cardul… să ştie unde să caute declaraţia, când oi fi cu un picior în groapă.

  2. mihai 23/01/2015 at 11:27 #

    Cred ca persista o confuzie, inclusiv la nivelul medicului tanar si informat. Cardurile astea ar trebui sa contina atat informatii publice cat si informatii private*. Sectiunea publica ar contine cel putin donarea de organe si grupa sanguina**, care sa fie citibile fara PIN, iar sectiunea privata ar contine cheia privata de acces in sistem, citibila doar cu PIN, pentru impiedicarea fraudelor***.

    *) Nu am lucrat in acest proiect si nu stiu pe nimeni care a lucrat acolo. Imi dau doar cu parerea, o parere de programator.
    **) Cu siguranta cipul din card are capacitatea asta, de a stoca informatii accesibile fara PIN. Ceea ce nu stiu e daca implementatorii au decis ca donarea si grupa sanguina sa fie publice. Eu asa le-as fi facut…
    ***) La cata neinformare circula pe tema asta, nu m-ar mira ca medicului sa i se fi spus ca „toate informatiile de pe card sunt accesibile doar cu PIN”. Sau poate ceea ce a spus el despre card sa fie doar o inferenta pe baza comportamentului softului pentru medicii de familie, care n-ar avea motive sa acceseze carduri fara prezenta pacientului constient care sa introduca PINul… Insa arhitectura, din cate am inteles din presa, e complexa, iar serviciile de urgenta ar putea teoretic accesa si fara PIN cardurile accidentatilor (evident, fara acces la cheia privata)

    • Dollo 23/01/2015 at 12:32 #

      Tot ce spui tu sună minunat de logic și normal. Ar fi bine să se întâmple, chiar și mai târziu.

  3. Lucian Mustață 23/01/2015 at 13:52 #

    Nu am reușit să înțeleg, așa că o să te întreb: ăsta e preluat cu sau fără acordul tău:
    http://www.romaniacurata.ro/la-ce-nu-foloseste-cardul-de-sanatate/ ?

    • Dollo 23/01/2015 at 14:00 #

      Mda, atâta vreme cât se specifică sursa. Uneori – ca și azi – mai uită…

      • Lucian Mustață 23/01/2015 at 15:11 #

        Măcar ți-au pus poza și numele :))

  4. Radu A. 23/01/2015 at 17:32 #

    Eu cred ca medicul tau de familie sau cine o fi fost acest „medic tanar” e putin cam confuz. Nu trebuie nimeni sa stie PIN-ul tau sau sa ai cardul la tine. Daca ti se intampla un accident si vine ambulanta sa te ia, verifica dupa CNP informatiile pe care le-ai furnizat. E si normal ca serviciile de urgenta sa aiba acces la informatiile astea… altfel pentru ce ar mai exista?

  5. Bogdan 23/01/2015 at 19:10 #

    LOL – acelasi lucru l-am intrebat si eu acum 5 ani cand era scandalul cu cardurile – la ce va folosi?

    Raspunsul era similar cu cel dat de doctorul tau – si atunci eu i-am intrebat pe cei de la CNAS:

    – Si atunci (daca eu sunt de rea credinta) de ce nu as lasa eu acel card la doctorul meu de familie?!?

    Mi s-a raspuns ca nu voi face asta…LOL

  6. Fara card 23/01/2015 at 22:44 #

    Nu am incredere in card. Permite localizarea posesorului, facandu-l mai vulnerabil. Cardul deschide poarta multor abuzuri. Ne jucam de-a sanatatea, de fapt. Vai de cei prin care vine sminteala! Lumea intreaga, orbita de lacomie, poate sa ajunga un soi de jungla.

    Puteti sa traiti bine sttiind ca ati incalcat un indemn formulat in Apocalipsa? Traiti bine, atunci si invatati-i si pe altii!

    Unei natii de infractori ii trebuie inchisoare electronica!!!

    • Lucian Mustață 24/01/2015 at 09:56 #

      Și cum, mai exact, acest card permite localizarea posesorului? Are vreun soi de receptor-emițător GPS integrat? Că dacă-i așa, eu nici nu-l mai solicit de la CJAS

      • Fara card 24/01/2015 at 11:08 #

        In plan lumesc, aceasta e problema, de fapt. Nimeni nu e interesat sa ne spuna ce fel de cip ni se pune in card, ce informatii despre noi exista in Dosarul Electronic de Sanatate sau in cip care se pot intoarce impotriva noastra.

        Cine garanteaza corectitudinea datelor introduse despre noi in DES si in cip? Nu e corect sa fie introduse in in cip si in DES diagnosticele gresit formulate de catre unii medici.

        Sper ca acest articol sa va aduca lamuririle necesare:

        https://savatie.wordpress.com/2009/01/22/o-parere-aproape-oficiala-a-bor-despre-cipuri/

        In plan duhovnicesc, ni s-a dat porunca sa nu acceptam in locul numelui de botez un numar al carui semn este 666. ( Apocalipsa, cap. 13, 14 si 15.) Abia in zilele noastre vedem clar de ce. Localizarea persoanei permite facilitarea traficului de organe, un alt pacat oribil pe care l-am putea incuraja .

        • Emil 25/01/2015 at 16:25 #

          Eu cred ca tu ai DEJA un cip; mai precis un CIP-CIRIP 🙂
          PS Si cand ai ciripit aici, ai lasat „urme”. Din fericire esti TOTAL neinteresant. Sa fie asta motivul pentru care ai scris?
          Posibil.

        • Emil 25/01/2015 at 16:28 #

          Daca stateai tu in varful muntelui, nu afla NIMENI ca ai organe bune de transplant. Ce zici, nu era mai simplu?

        • Ionescu 25/01/2015 at 16:30 #

          Renunțați la buletin, permis, pașaport, abonament de autobuz, titlu de proprietate apartament sau alte bunuri materiale, telefon mobil și fix – toate acestea sunt negre și dăunează purității duhovnicești!
          De fapt, renunțați și la Internet, cea mai satanică creație, prin care omul, creația Lui, poate fi localizat! Cu mesajul anterior, trimițându-l prin Internet, ați alimentat puterea Celui Rău! Nu accesați Internetul, în această lume dominată de rău. Veți ajunge în Împărăția Eternă, acolo veți putea accesa Internetul. fără frica satanei sau a virușilor.
          Nu accesați Internetul, deloc!

          • Ionescu 25/01/2015 at 16:56 #

            Mesajul meu anterior era un îndemn pentru sora/fratele „Fara card”. Tind să dau dreptate fratelui „Emil”, să ne dezicem de tot ce înseamnă tehnologie și să ne retragem în sânul naturii, să trăim ca strămoșii noștri, din ce ne poate da părintele Iisus.
            Dacă suntem cu adevărat credincioși, nu putem respecta doar o parte din ce a creat Dumnezeu; trebuie să respectăm TOT sau să ne curățăm, în focul de jos, întru veșnicie.
            Nu avem voie să luăm nici de la natură, ce nu-i al nostru. Chiar și fructele căzute din pom sunt creația Celui de Sus și aparțin pământului; pământul este sacru, deci este un păcat să-l muncim.
            Trebuie să trăim așa cum am fost creați.

            Sper ca sora/fratele „Fara card” să se căiască și să se întoarcă la viața reală, așa cum a fost ea gândită de Cel Atotputernic, și să renunțe la toate relele menționate aici și în mesajul meu anterior.

            Eu, nopți întregi m-am luptat cu gândul să trăiesc viața așa cum am scris și cum trebuie, dar am înțeles că Iisus vrea să rămân aproape de tentație, de Internet, de tehnologie, de societate, de așa-zisa „normalitate și logică”, ca să pot propovădui adevărul Său, ca ceilalți să fie salvați și să-și trăiască viața așa, cum mie nu mi se permite – rupt de „realitatea” susținută de toți ceilalți rătăciți.

  7. o femeie 25/01/2015 at 12:17 #

    Centralizarea datelor despre o persoana poate crea suspiciuni. Da, avem si diagnostice false, in Romania, medici corupti etc. Poate acum cardul nu face mare lucru, dar pe viitor lasa loc de multe incidente.
    Daca nu stocheaza faptul ca eu vreau sa donez organe si sange, atunci eu nu vad niciun avantaj sa il am.

    Si mai exista suspiciunea romaneasca: frauda. Numai ideea ca asigurari / firme de farmaceutice/angajare la o firma ar pune mana pe baza asta de date … nimeni nu are incredere tinand cont cate incidente sunt.

    Sa dau exemplu numai baza de date de la CASMB, unde un pacient era arondat la un singur medic de familie, si anterior sters de la primul pt inscrierea la al 2lea. Ei, uite ca nu era respectata, ba mai mult, a fost un incident cu un pacient internat pe fise la ginecologie si avea …4 ani, si era baiat. Practic aplicatia (facuta la SIVECO) era intentionat cu brese in sistem lasate.

    • Emil 25/01/2015 at 16:26 #

      Pe viitor poate ajuta la un tratament mai EXACT.
      Nu stiu daca ai aflat dar se trateaza BOLNAVUL (cu trecutul lui medical) si nu BOALA 🙂

      • o femeie 26/01/2015 at 11:54 #

        din pacate asta nu o vad realizabila in Ro.
        Se dau multe tratamente gresite, doar pt ca medicul avea comision de la firma de farmaceutice … Si nu exista penalizare pt asa ceva! ca in alte tari (in unele cu avocat, in altele e suficienta o reclamatie).

        Dupa experienta cu medici in Ro si medici in afara Romaniei, cardul nu va imbunatati tendinta obsesiva medicala romaneasca de a da tratament si a ignora preventia.

    • mihai 26/01/2015 at 15:57 #

      Afirmatia despre bresele lasate _intentionat_ este o simpla presupunere.

      Incidentul cu pacientul de 4 ani internat la ginecologie a reprezentat, cred eu, o incercare de fraudare – evidentiata de sistemul nou, astfel incat ati aflat de ea. In sistemul vechi nu ar fi aflat nimeni.

      Cat priveste regula de arondare a pacientilor la un singur medic, am auzit din mai multe surse ca pacientii sunt stersi de la la primul medic dupa inscrierea la al doilea. Dvs sunteti prima persoana care afirma contrariul. Puteti oferi detalii?

  8. Emil 25/01/2015 at 16:29 #

    Eu nu inteleg de ce nu se face un card care sa fie bun si pentru CARD EUROPEAN DE SANATATE?
    PS Poate iumi spune si mie cineva unde este CELEBRUL 666 in card?

    • o femeie 26/01/2015 at 11:54 #

      nici io, dar poate ne explica cineva.

    • mihai 26/01/2015 at 13:31 #

      Intrebarea e buna. Ar trebui transmisa catre Vlad Mixich de la hotnews, care s-a documentat in ultima vreme in zona asta a cardului cel nou.

      In ceea ce priveste celebrul 666, cred ca ar trebui intrebati cei care l-au vazut! :))

  9. geo 29/01/2015 at 00:00 #

    cred ca prostia asta cu 666 e draga BOR pentru ca nu vor sa se stie cati popi, calugari si calugarite ascund in sandramaua lor

    • Andrei 27/04/2015 at 08:53 #

      666 pe card e simplu

      card scris invers e drac 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. La ce nu folosește cardul de sănătate | România curată - 24/01/2015

    […] sursa: dollo.ro […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cine-l bate pe prinţul Charles, la popularitate, în Viscri

Patul care asteapta musafiri in casa Gerdei din Viscri

Transilvania li s-a arătat străinilor exact aşa cum este. Un ţinut minunat, locuit de oameni în esenţă buni, dar inconştienţi de valoarea moştenirii pe care o au în bătătură.

Ce caută englezii în Grecia

karaoke

În timp ce milioane de estici se dau peste cap să emigreze în vest ca să facă bani, englezi, germani sau canadieni vin în Grecia ca să trăiască decent, în căutarea unui stil de viață care nu le mai e accesibil în propriile țări.

Din Buenos Aires con mucho calor

eu

Zgomotos, fierbinte, cu iz de grătar și cu aromă de tango – Buenos Aires, orașul cu 13 milioane de oameni

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

Nostalgii maso-comuniste de 1 Mai

steaguri

O frântură dintr-o zi grea, muncitorească, a unui chelner hâtru de la Restaurantul Riviera din Parcul 23 August.