Stenogramele celor două lumi între care ne zbatem

În noaptea de 31 ianuarie ne-au violat în grup, iar acum ne cer să ne căsătorim cu Grindeanu, că e băiat bun, n-a vrut, a avut un moment de rătăcire, a băut, s-a înhăitat cu un golan din Teleorman, dar altfel el e băiat de casă.

stenograma

De câteva zile mă tot gândeam cum ar fi ca printr-o minune să se scurgă în spațiul public niște înregistrări ale convorbirilor dintre Dragnea și partidul lui și chiar dintre Johannis și oamenii lui, ca să vedem și noi cum se duc luptele adevărate pentru putere în sferele lor. Sunt sigură că aceste înregistrări există pe undeva și poate chiar le vom auzi vreodată, dar până atunci avem azi ocazia nesperată de a vedea efectiv la lucru, prin comparație, ultimele două guverne ale României.

Pe lângă abrogarea Ordonanței 13/2017 (despre care încă se mai dezbate dacă e ok sau nu), Guvernul a desecretizat azi și stenogramele ședințelor de guvern în care s-au modificat Codul penal și cel de procedură penală. Adică mai concret ședința Guvernului Cioloș din 18 mai 2016 și ședința Guvernului Grindeanu din 31 ianuarie 2017. Nu știu cine a fost cu ideea asta, dar parcă a vrut să-i mai tragă o smetie peste ochi PSD-ului. Pentru că din parcurgerea celor două stenograme nu reiese decât ce fel de oameni au fost în guvernul ăla mult hulit, de tehnocrați, și prin comparație, ce căprari au ajuns să conducă acum țara. Cu scuzele de rigoare față de căprari.

Să fim înțeleși din start, a guverna prin ordonanțe de urgență nu e OK, câtă vreme rolul de legislativ în stat îl are Parlamentul (așa cum e el) și nu Guvernul. Se poate găsi, dacă vrem neapărat, o scuză pentru Guvernul Cioloș, și anume aceea că avea un Parlament ostil de la care nu putea să aștepte colaborare, și un timp limitat în care să demonstreze că sunt capabili să facă bine, și să-i facă astfel pe oameni să voteze cu PNL-ul la alegeri. Guvernul PSD nu are nici măcar această scuză: tocmai au câștigat zdrobitor alegerile, pot face absolut orice în Parlament,  deci încă o dovadă că aceste ordonanțe nu sunt decât acte cu dedicație pentru anumite persoane a căror situație juridică nu mai suportă amânarea. Dar trecând peste asta, citiți cum se pune problema și se motivează urgența în cabinetul Cioloș și cum se derulează ședința în cabinetul Grindeanu. 

În stenograma Cioloș:

Premierul îi cere ministrului justiției, Raluca Prună, să explice ordonanța. Ministra face o expunere de vreo două pagini, în care amintește de articolele din Codul penal declarate neconstituționale de către CCR și de nevoia de a le corecta prin ordonanță de urgență, pentru că s-a depășit cu mult termenul de 45 de zile prevăzut pentru asta și ea e de 6 luni ministru și nu reușește să ajungă la o colaborare eficientă pe tema asta cu Parlamentul. În timpul ăsta, în justiție s-au aglomerat dosarele în care procurorii și judecătorii trebuie să depună muncă suplimentară ca să pună în acord Codul penal cu cerințele CCR.

Intervine ministrul consulătrii publice, Violeta Alexandru, care punctează că deși e de acord că argumentația colegei Prună e foarte corectă, guvernarea prin ordonanțe de urgență nu e ok, pentru că dacă adopți una vor vrea toți miniștii să vină cu ordonanțe și ei îi va fi greu să le spună celorlalți că nu e bine.

Faţă de pledoaria doamnei ministru, absolut justă şi pe nişte argumente de necontestat, simt nevoia, însă, să spun că acest lucru înseamnă că pentru toţi colegii din celelalte ministere este posibil a se veni cu proiecte de ordonanţă, întrucât tot ce facem în acest moment are caracter de urgenţă, adică, mi-e greu să mai pledez faţă de fiecare dintre colegii cărora le trimit, săptămânal, o serie de mesaje, cum că la ei nu ar trebui să se întâmple prin ordonanţă de urgenţă, pentru că nu e aşa de important, sau nu.
Evident, fiecare iniţiator îşi asumă şi, repet, doamna ministru a făcut o pledoarie absolut corectă vizavi de anumite lucruri care trebuiau să se întâmple de mai multă vreme. Sunt conştientă că suntem la jumătatea mandatului, dar, în acelaşi timp, sunt responsabilă să aduc la această masă şi această perspectivă, a faptului că ne-am angajat şi la un proces care se numeşte „bună guvernare” şi în temeiul căruia ar trebui să fim atenţi la modul în care reglementăm prin ordonanţă de urgenţă.

Dacian Cioloș îi răspunde că de principiu și ea are dreptate, că nu e OK să abuzezi de ordonanțe, dar că:

Da, sigur, ne-am angajat la lucrul ăsta şi, în continuare, susţin că trebuie să evităm să dăm ordonanţe de urgenţă punctuale, prin care să ne rezolvăm o problemă sau alta, împotriva intereselor altora. Şi mai ales, pe subiecte care trebuie dezbătute în Parlament.

noi am discutat, eu ţin minte, şi cu Parlamentul, la începutul mandatului, ideea că Parlamentul va accelera procesul de dezbatere pe anumite modificări ale Codului penal şi Codului de procedură penală, pentru că e o aşteptare mai mare, de mai multă vreme.
Se pare că nu s-a întâmplat, din diferite motive. Perspectivele pentru a face asta în următoarele luni sunt reduse, dată fiind campania electorală şi atunci eu înţeleg şi o susţin pe doamna ministru, care şi-a asumat aceste decizii.

În stenograma Grindeanu:

Ședința are loc la ora 21.30, totul se petrece pe repede înainte, nu există aproape deloc discuție pe fond, ci doar o grabă explicată poate de ora târzie. Nu există nicio voce contra, apropos de ministrul ăla care și-a dat demisia din guvern câteva zile mai târiu. Oare de ce n-o fi zis nimic în ședința aia? Premierul întreabă de avize, simte nevoia să întărească, să repete că totul e legal, avizat, parafat, ștampilat, el face doar un serviciu de intermediere acolo. La unul dintre punctele de pe ordinea de zi Grindeanu spune tare și răspicat, să se audă la cameră: „spun lucrul ăsta pe bandă, ca să rămână”. Deci știe foarte bine că tot ce se întâmplă acolo este destinat mai devreme sau mai târziu publicării, și simte nevoia să se acopere. Discuția despre Ordonanța 13 se reduce la:

Dl. Sorin-Mihai Grindeanu
Domnule ministru, aveţi toate avizele?
Dl. Florin Iordache
Bineînţeles.
Dl. Sorin-Mihai Grindeanu
Toate procedurile care sunt cerute?
Dl. Florin Iordache
Da domnule prim-ministru.
Dl. Sorin-Mihai Grindeanu
Sunt îndeplinite?
Dl. Florin Iordache
Da.
Dl. Sorin-Mihai Grindeanu
Domnule secretar general, toate lucrurile sunt îndeplinite, toate avizele?
Dl. Mihai Busuioc
Domnule prim-ministru din punct de vedere tehnic toate avizele sunt luate.
Dl. Sorin-Mihai Grindeanu
Mulţumesc.

Citiți cele două documente, sunt scurte și ilustrează perfect cele două lumi între care ne zbatem. Una la care aspirăm, și în care am avut ocazia, pentru scurt timp, să trăim, și alta în care trăim de fapt de 27 de ani și pe care ne chinuim acum s-o modificăm în stradă. Iar ce ne propune acum PSD-ul (abrogarea ordonanței, dar în rest nu se schimbă nimic, combinagiul ăsta de Iordache rămâne șef peste justiție) este ceva ce numai în Codul penal comunist se putea: violul să nu mai fie pedepsit dacă victima accepta să se mărite cu agresorul.

Ne-au băgat mâna în chiloți la alegeri și am zis că las că n-o fi așa rău. În noaptea de 31 ianuarie ne-au violat în grup, iar acum ne cer să ne căsătorim cu Grindeanu, că e băiat bun, n-a vrut, a avut un moment de rătăcire, a băut, s-a înhăitat cu un golan din Teleorman, dar altfel el e băiat de casă. Nu știu voi, dar mie nu mi se pare normal să-mi petrec viața verificând guvernul în fiecare monitor oficial ca să văd dacă nu cumva mi-a mai tras vreo țeapă peste noapte.

Etichete: , , , , , ,

15 comentarii la “Stenogramele celor două lumi între care ne zbatem” Subscribe

 1. Stelian 05/02/2017 at 23:20 #

  Super articol!

 2. Tudor 06/02/2017 at 01:20 #

  Nu, n-a vrut nimeni sa-i dea peste bot PSD-ului.

  Grindeanu a pulsat agresiv cu aceasta desecretizare, in credinta lui sincera ca Ciolos a facut acelasi tip de abuz si poate ii mai manjeste imaginea.

  Cam in acelasi fel in care cineva care se suie fara semnal si il obliga pe alt participant la trafic sa evite o coliziune vine agresiv dupa cu afirmatia: „Ce ba, si tu ai trecut pe galben la semaforu de dinainte da?! Esti si tu un jeg!”

  Surpriza! Ce s-a intamplat in sedinta guvernului Ciolos a fost cat se poate de normal si logic in timp ce in sedinta guvernului Grindeanu s-a vazut clar abuzul de putere.

  La fix vine proverbul clasic „Cine sapa groapa altuia, cade in ea” 🙂 Grindeanu a incercat sa-i sape o groapa lui Ciolos prin aceasta desecretizare a sedintei din 2016 si a cazut singur in ea.

 3. Mirela 06/02/2017 at 10:29 #

  Multumim frumos 🙂
  As mai puncta ceva: din mersul sedintei se vede formalitatea deciziilor luate in guvern. Deciziile au fost luate in alta parte iar guvernul doar isi pune semnatura.
  Mie cel mai grav lucru mi sa parut nu atat continutul ordonantei (care este dincolo de orice discutie) si ca vor scapa niste oameni aflati in urmarire penala, ci faptul ca modificarea codul penal prin ordonanta de urgenta deschide portita pentru impredictibilitatea legilor penale, ceea ce este mult mai grav.

  • Dollo 06/02/2017 at 10:49 #

   Da, păi asta ziceam și eu, că e evident că Grindeanu & co execută doar niște ordine, de asta zisesem de „căprari” 🙂 Dar chiar știindu-se executant, Grindeanu tot a vrut să se acopere repetând în microfon că totul e legal, avizat.

 4. Motanul 06/02/2017 at 11:01 #

  Avizele alea nu erau negative? 🙂

  • Dollo 06/02/2017 at 11:17 #

   Nu se știe despre ce avize vorbeau ei, că CSM nici nu apucase să-l dea pe forma adoptată.

   • Radu 06/02/2017 at 18:37 #

    Oare trecerea unei ordonante fara avizele legale nu e un mic abuz in serviciu? Iar la Grindeanu neglijenta in serviciu, ca n-a verificat?
    A,stai, ca tocmai dezincriminasera abuzul in serviciu pt emiterea de acte normative. Ce chestie.

    • Dollo 06/02/2017 at 23:23 #

     Păi văd că DNA a aînceput să-i cheme pe la audieri. A început cu secretarul de stat de la MJ. Cine știe unde vor ajunge.

     • mihai 07/02/2017 at 10:10 #

      Tăriceanu știe. De aia a și deschis focul la BBC, ca să poată pe urmă să zică „v-am zis eu!”

 5. Motanul 06/02/2017 at 11:37 #

  http://www.youtube.com/watch?v=gneBUA39mnI&t=0m32s
  Ala nu e Dracnea? Se potriveste. „You wanna be me” :))

 6. bogdan 06/02/2017 at 13:14 #

  3 intrebari foarte clare (+una sa-i zicem „lamuritoare”) la care chelnerul raspunde foarte clar da.
  daca acest grindeanu ar fi cat de cat onest, soferulchelner ar fi zburat din guvern miercuri la prima ora.
  degeaba mai incearca acum grindeanu sa se acopere.

 7. Mihai 06/02/2017 at 21:46 #

  Eu nu pot sa cred ca este prezentat in stenograma guv. Grindeanu exact ce s-a discutat acolo. Adica un subiect atat de sensibil (o prima incercare esuata, toata lumea in fierbere) si Grindeanu nu il intreaba pe Iordache decat daca are toate avizele? Toata lumea stia ca la ora 17 fusese trimisa la CSM, numai Grindeanu nu stia? Mi se pare inca o magarie si un fals marca PSD. Chiar suntem de acord sa fim condusi 4 ani de asa nulitati?

  • Dollo 06/02/2017 at 23:22 #

   Ei, să nu devenim paranoici, mie îmi pare destul de plauzibilă, dat fiind că toți se știau înregistrați

  • mihai 07/02/2017 at 10:08 #

   Sunt sigur că este 100% autentică. Măsura s-a discutat și s-a decis la partid, iar la guvern s-a făcut doar o ședință formală, „for the record”.

   • Mihai 07/02/2017 at 20:06 #

    Imi si imaginez cum radeau pe sub mustata in timpul sedintei de guvern. In acest caz Iordache nu poate fi anchetat pentru fals avand in vedere ca a mintit? Stenograma este dovada. Sau ar fi trebuit macar demis. Iar Grindeanu, este si el doar un prefacut/impostor daca in sedinta de la partid avusese deja discutia, iar la guvern s-a discutat numai partea pentru public. Asta pentru inca cine mai spera (naiv) ca poate Grindeanu este diferit de alti pesedisti. In acest caz si el trebuie sa isi dea demisia pentru ca a girat o asemenea porcarie. Sunt curios totusi, in stenograma figureaza si discutia unde se spune ca trebuie publicata OUG 13 urgent in acea noapte? Dar stenograma de la OUG 14 unde este? Acolo l-a intrebat din nou Grindeanu pe Iordache daca are toate avizele? 🙂 Daca tot se vrea transparenta….

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Megastructuri și mini-popoare

catedrala2

Cum ne privesc turiștii care ne vizitează Casa Poporului. Ce diferență e între uimirea lor și a noastră când le vizităm catedralele lor, vechi de secole. Și la ce ne ajută clădirile astea impunătoare pe noi, oamenii de rând.

Sanssouci, casa de la țară a unui rege cool

pajiste

La 1740 oricine putea să intre pe domeniul lui Frederick cel mare al Prusiei, cu condiția să fi fost îmbrăcat corespunzător. Azi intrarea costă 19 euro și îți dezvăluie un colț de rai și o poveste frumoasă.

Când Manhattanu era un soi de Ferentari…

Martha-Cooper-Kids

… iar Martha Cooper, prima femeie fotograf de la New York Post. Azi e septuagenară, dar se aleargă cu poliția și grafferii prin Brazilia ca la tinerețe. Și vine la București în 13-15 octombrie la Make a Point

Tata

tata

Mama, aplecată asupra crucii lui, exclamând cu o imperceptibilă urmă de satisfacție: „Deh, Nelule, ai murit așa cum ai trăit, ca un câine!”. Mi-am dat seama că ea nu l-a iertat niciodată.

Primăria Capitalei cumpără lumina soarelui la suprapreț

panouri

Aministrația parcurilor București a cârpit sistemul de iluminat din Parcul Tineretului cu niște panouri fotovoltaice pe care le-a cumpărat cu de patru ori prețul pieței, de la o firmă care a făcut în viața ei o singură afacere: asta.

Miron Radu Paraschivescu, jurnalul unui comunist fără partid

Miron Radu Paraschivescu

Cine ar ști să se roage cu adevărat pentru sufletul meu decât o curvă – însemnările unui ratat oarecare din România secolului trecut. Miron Radu Paraschivescu, Jurnalul unui cobai