Aerul german al Clujului

Clujul m-a cucerit în seara asta cum n-a mai făcut-o niciun oraș românesc vreodată. E fotogenic, respiră un aer calm, de normalitate din aia vestică, în care pare că lucrurile funcționează pentru oameni, locuitorii nu sunt isterizați, iar administrația nu pare făcută la mișto

cluj5

Am mai fost în Cluj cu diverse ocazii, mereu în trecere, și niciodată nu l-am străbătut un pic la pas, ca să-i simt aroma molcomă. Aseară când am ajuns aici am făcut asta: am coborât din coama dealului Belvedere, de unde ți se așterne la picioare o splendoare verde-cărămizie, și l-am călcat agale până la Catedrala Adormirea Maicii Domnului /statuia lui Avram Iancu și înapoi.

cluj cluj17

cluj15O seară oarecare din săptămână, aer de primăvară, magazine închise (toate caută „consilier de vânzări”), terase deschise, dar cam pustii,  străzi curate, asfalt bun, benzi unice pentru transportul în comun, autobuze ce par noi, benzi pentru biciclete, bicicliști, parcări, parcometre, nicio mașină urcată pe trotuar, trotuarele sunt pentru oameni, automate de bilete în stațiile de autobuz, multă lume ieșită la aer, pe bănci, trafic moderat, zgomot în surdină.

cluj6Un lucru la care eșuează lamentabil administrația Clujului: bordurile și panseluțele. Florile sunt puține și neaspectuoase, contrar datinii moderne de pe la noi (și țineți cont că vorbim de centru), bordurile sunt vechi și sparte sau lipsă, ba unele par de pe vremea Crăișorului munților. De altfel cred că asta e ce m-a frapat mai mult, că nu am văzut investiții de cosmetizare, aspectul e unul de casă veche în care mobilele încă sunt bune, trainice, deci folosite și puse în valoare. Sau poate că Boc cheltuiește bugetul numai pe materiale de construcție vintage 😉 Prin contrast, Bucureștiul geme de marmură, granit, dale noi și deja sparte, ca un parvenit care își cumpără țoale de firmă scumpe, dar n-are dinți în gură.

cluj8 cluj2  cluj7 cluj11 cluj4 cluj3

Clujul m-a cucerit în seara asta cum n-a mai făcut-o niciun oraș românesc vreodată. E fotogenic, respiră un aer calm, de normalitate din aia vestică, în care pare că lucrurile funcționează pentru oameni, locuitorii nu sunt isterizați, iar administrația nu pare făcută la mișto. Firește că or fi multe hibe pe care turistul de ocazie nu ajunge să le vadă. Mă întreb dacă așa i-o părea și Bucureștiul cuiva venit pentru prima dată în el?

cluj-arenaStau la un hotel probabil vechi dinainte de 89 după aparențe – Belvedere – în care nu pare că s-au investit prea mulți bani în cosmetizare, însă care are servicii bune: curățenie, instalații funcționale (ce chestie, am ajuns să mă minunez de asta! cred că am rămas marcată de Cuba), internet de mare viteză și o piscină curată în care se respectă regula de aur a piscinelor – casca de păr. Mi-a fost oferită una gratis doar pentru că aparatul automat care vinde căști de înot nu dă rest de la 15 lei și eu nu aveam mărunt. Ospitalitate ardelenească.

 cluj14 cluj13 cluj12  cluj9 cluj1

Sunt conștientă că ce spun eu aici este superficial, știu, Clujul are o mare problemă nerezolvată, a romilor de la groapa de gunoi, bănuiesc că viața de zi cu zi nu e așa cum se vede într-o seară de primăvară de pe dealul Belvedere. Însă, după un drum greu pe Valea Oltului, cu blocaje și trafic în coloană, plus o autostradă Sibiu-Orăștie presărată cu gropi strategice, Clujul mi s-a arătat ca un oraș atipic pentru România, aparent bine administrat și civilizat. Sau poate că Bucureștiul o fi rămas de fapt un oraș atipic pentru România?

cluj-catedrala

Am venit aici la întâiul congres al USR, așa că o să mai fie vești zilele astea despre ce se întâmplă la Cluj, dar am zis să scriu primele bune impresii, că cine știe ce mai intervine și pierd ocazia să laud și eu ceva, că prea mi s-a dus buhul de cârcotașă 🙂

Etichete: , , , , , , ,

11 comentarii la “Aerul german al Clujului” Subscribe

 1. mihai 12/05/2017 at 10:11 #

  Măi, eu la Cluj n-am prea fost în ultima vreme (mai exact din 2005, când mi-am plimbat prima dată prietena prin țară – și mi s-a spart pompa de benzină la Cheile Turzii, fugit irreparabile tempus!), dar ca bucureștean născut în Sibiu îți recomand și prima „capitală europeană a culturii” din România (2007) 😉 Vreo câțiva ani înainte centrul a suferit niște reparații capitale long overdue, dar de-atunci încoace arată superb. Și tot așa, administrația dă senzația că e acolo pentru oameni, fie că discutăm despre Primărie, despre Casa de Sănătate sau de Pensii sau chiar de (ptiu, drace!) Administrația Finanțelor Publice!

  • mihai 12/05/2017 at 10:16 #

   PS: În autobuzele din Sibiu se poate plăti direct cu cardul bancar (Mastercard PayPass/Visa PayWave) la validator!

  • Dollo 12/05/2017 at 11:07 #

   De acord, Sibiul e demult în liga mare a orașelor civilizate.

   • bugsy 12/05/2017 at 14:19 #

    Un centru nou pietruit si cateva cladiri proaspat zugravite nu cred ca-l califica pentru nustiuce liga.
    Sibiul are 147.245 locuitori. Sectorul 6 are 333.422 locuitori! Ok, Bucurestiul nu este tocmai buricul civilizatiei, dar nici chiar asa sa-l judeci prin comparatie cu un oras de provincie care are cat doua bulevarde mari din „mizerabilul” de Bucuresti.

    • Dollo 12/05/2017 at 14:46 #

     Drept e, dar nici alte orașe nu au miliardul de euro buget, ca Bucureștiul.

     • bugsy 12/05/2017 at 15:09 #

      ………….din care jumatate merge la RATB si RADET.

 2. Ronnie 12/05/2017 at 10:24 #

  Clujul e orasul studentiei mele, imi va fi mereu drag. Si pe atunci era Funar carmuitor si tot mi se parea frumos. L-am mai vizittat de mai multe ori dupa, cu Boc primar si am observat schimbarea radical in bine.

  De curand am stat cateva zile in Brasov si am vazut si acolo aer occidental: autobuze care vin pe ceas, culoar de biciclisti, zone cu sosele cu sens unic de 4 benzi, atmosfera calma si relaxata. Multe orase s-au schimbat in bine, inclusiv Sibiu si Alba Iulia.

  Cat despre intrebarea „Sau poate că Bucureștiul o fi rămas de fapt un oraș atipic pentru România?” e cu dus-intors: un non-bucurestean cazat in zona Kiseleff – Aviatorilor ar avea aceeasi senzatie pe care o ai si tu in Cluj 🙂

  • Dollo 12/05/2017 at 11:08 #

   Da, asta ma gândeam și eu, că Bucureștiul poate să creeze impresia asta falsă pe bucăți.

 3. Motanul 12/05/2017 at 16:47 #

  Ultima data când am stat in Cluj mai multe zile (acu câțiva ani) am făcut bronșita vara de la praful de pe tot felul de santiere.

 4. bogdan 12/05/2017 at 22:26 #

  Ca si clujean (de cateva generatii), ma simt flatat sa il vad laudat si perceput ca un oras occidental. Cum au remarcat si altii mai sus, nu e singurul oras mijlociu sau mare din Romania schimbat in bine in ultimii 10-15 ani. Ma mir ca nu a mentionat nimeni Oradea. Si nu e vorba numai de aspectul turistic al centrului_care se incadreaza intr-un tipic regasibil si in alte orase de categoria lui din UE, de la Riga pana la Bilbao, ci si de faptul ca ai un nivel de viata demn de secolul 21. Adica servicii cat de cat ok. Insa tine cont ca ai fost doar turista….
  Totusi, eu am plecat din Cluj. De fapt chiar din Romania. Ce are totusi asa de negativ, de ce nu am ramas in acel „paradis”? Pentru aceleasi motive pentru care nu iti place tie Bucurestiul: trafic care nu mai face fatza (da, stiu ca e mai rau in B), piata imobiliara scumpa, si nu in ultimul rand, coruptia, poate o ide mai redusa decat la B sau TM. A propos de ultimele doua, tocmai am aflat ca o casa frumoasa a uni fost profesor, decedat in conditii dubioase, a incaput pe mana mafiei tiganesti.

 5. Altu' 14/05/2017 at 08:31 #

  Stau in Cluj de vreo 23 ani, intr-adevar sunt schimbari majore in ultimii 10 ani – unele in rau, cum ar fi afluxul mare de masini din alt judete, dosit cu tot cu mitocania soferilor respectivi.
  Sibiul era frumos si deosebit acum 15 ani, Timisoara acum 10 ani, Brasovul se ajusteaza intr-una, Bucurestiul insa e vai de el. Asta discutand de orasele cu buget mare. Oradea trage tare in liga a 2-a, as zice ca e cel mai frumos dintre acestea.
  Iasi – arata bine, dar n-am stat decat 2 zile deci nu prea imi dau cu parerea. Constanta si Mamaia – dezolante…
  Tragand linie si socotind doar orasele in care am stat/ plimbat pe jos – Timisoara imi place mie cel mai mult, urmat de Cluj, Oradea, Sibiu.
  Ultimul oras in care as sta e chiar capitala.. .

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum le iertăm greşiţilor noştri

Roland Jahn, intre dosarele Stasi

Şeful arhivelor Stasi din Berlin a aflat, când şi-a văzut dosarul, că avocatul care-l apăra era informatorul securităţii. Acum le predă lecţii de organizare şi de iertare trimişilor din ţările arabe care s-au trezit că au eliberat arhivele şi nu ştiu cum să le mânuiască

Cât ne costă să „stârpim” prostituția și cât am câștiga dacă am legaliza-o

ashley

Statul a cheltuit un milion de lei și doi ani de anchete ca să descopere că prostituția se face și prin mica publicitate. Printre „proxeneți” – o femeie de serviciu care cumpăra prezervative la un salon de masaj, o studentă care-i organiza agenda unei fete, un ziar de mică publicitate…

Fără dosar cu șină la Consulatul Boliviei

20180224_105612

Aventurile birocratice din lumea care nu vrea să înțeleagă avantajele renunțării la vize turistice.

Cum am fost jefuiți în Valparaiso

20180312_112948

Tâlhăriți de bagaje în piața centrală a celui mai vechi port sud-american, Valparaiso, orașul chilian de patrimoniu UNESCO.

Viața și moartea într-un sat românesc. În 2012

Ale lor mâini bătrâne

Despre mutarea clasei muncitoare de la oraș la sat, înmormântarea organizată de firma de pompe funebre a preotului, despre UE care ne obligă să nu mai ținem mortul în casă, dar noi vrem să facem economie. Și despre politicieni.

Ziua 8 – Dumneata scrie ce trebuie, eu mă fac că nu văd… și semnez

Sursa foto: http://monstersketch.blogspot.com/2009_05_01_archive.html

Cea mai drăguță văduvă din blocul recenzat de mine, mă roagă să nu-i arăt ce am bifat la starea civilă, pentru că ea încă îl simte alături pe bărbatul ei mort de 35 de ani.