#MeToo și fondul fără formă

În societatea în care fetele sunt învățate să mimeze castitatea, băieții își fac o datorie de onoare din a încerca, iar educația sexuală e considerată corupere de minori, toată lumea se miră că există hărțuirea sexuală

Am avut o discuție acum câțiva ani cu un bărbat care se declara hotărât împotriva avortului. Avea 30+, studii superioare, căsătorit și avea și un copil. Motivele lui erau declarativ religioase, însă la o discuție mai aprofundată mi-a spus că el a ajuns la convingerea asta după ce, băiet fiind, a avut o iubită cu care a făcut sex neprotejat, aia a rămas gravidă și a făcut apoi avort. De vreo trei ori. Pare-se că abia după al treilea, el, tatăl, a înțeles sau a văzut prin nu știu ce împrejurare că avortul înseamnă efectiv ciopârțirea embrionului în uterul mamei și apoi scoaterea lui pe bucăți afară. Asta a fost ceea ce l-a șocat și a decis de atunci încolo că avortul e rău și trebuie interzis. Nu îi trecea prin cap nici măcar atunci când am vorbit că ar putea să folosească prezervativ tocmai ca să nu ajungă femeia lui să facă avort. Mi-a spus inocent că știa oarecum că sex=procreere și că avort=înlăturarea unei probleme, dar că nu credea că asta înseamnă de fapt o crimă. Credea în continuare că protecția e numai pentru boli venerice, de aia nici nu vedea utilitatea prezervativului că avea încredere în iubita lui.

Mi-am amintit de ipocrizia ăluia în ultimele zile, de când Facebook-ul a fost asaltat de mesaje cu #MeToo în coadă, iar o grămadă de lume, bărbați în special, a fost șocată să afle „amploarea fenomenului”. E o întrecere cam patetică pentru gustul meu, de femei povestind experiențele lor trecute, de la cele mai banale pipăieli în autobuz până la violuri în toată regula, dar nu neg că aceste realități există. Nu cred că e vreo femeie care să nu fi pățit măcar o dată în viață o chestie din asta, însă epidemia asta de #MeToo nu va schimba din păcate nimic în societate, oricâte voci celebre sau nu se vor alătura corului.

Părerea mea e că toată campania e mai degrabă marketizată decât de vreun efect și că treaba va sfârși ca orice alt subiect care antagonizează lumea inutil: feminizdele vor mai fi avut o ocazie să se dea cu curu de pământ, anticorecții politic, să se vaiete că vom ajunge o soțietate de fătălăi. La final o să rămână tot femeile cu onoarea nereperată, iar abuzatorii își vor vedea liniștiți de obiceiurile lor. Și apropos, nu numai fetele pot fi hărțuite sexual. Aveam în liceu o profă de chimie căreia îi plăceau în mod special băieții din clasă, și știu că pentru unii dintre ei atingerile ei din ore erau stânjenitoare. Dar să zicem că nu-i împiedică nimeni și pe băieți să se confeseze azi pe Fb.

Ce mi se pare mie în neregulă cu spiritul ăsta de turmă online, deși unora le place să creadă în efectul de bulgăre de zăpadă al destăinuirilor, este tocmai faptul că va supraexpune o problemă fără să aibă vreun efect asupra obiceiului. Campania #MeToo a pornit de la niște actrițe de la Hollywood care și-au amintit, după niște ani în care au reușit să parvină în carieră, că la un moment dat un individ din industrie le-a molestat. Mai bine mai târziu decât niciodată, probabil ele sunt norocoasele care au obținut ceva de pe urma molestării. Câte femei or fi rămas niște ilustre necunoscute tocmai pentru că au preferat să nu se lase mozolite, cu prețul renunțării la o carieră în cinema? Totuși, principalul câștig la Hollywood este că individul a fost arătat cu degetul, expus, denunțat. Ar fi fost de preferat să fie dat pe mâna justiției, că de aia suntem o societate modernă și trăim în state de drept, ca dreptatea să fie făcută de justiție, nu de corul indignaților de pe Facebook. Dar, în fine, hai să zicem că uneori îți mai faci dreptate și singur dacă vezi că justiția doarme. Tot Hollywood-ul e ăla unde niște regizori acuzați de acte sexuale cu minore, unii chiar de viol, se bucură bine mersi de celebritate, ba chiar sunt premiați pe la festivaluri, și singura lor pagubă e că nu se pot duce să ridice premiul personal, pentru că asta ar însemna să se expună pericolului de a fi arestați.

Ceea ce se întâmplă mai departe (chiar în România) cu #MeToo, însă, nu mai e despre expunerea abuzatorilor, ci despre autoexpunerea victimelor. Aceleași victime care la momentul abuzului nu au avut curajul să se expună, deci au tăcut mâlc, ba unele preferând să sufere ani la rând după, crezându-se vinovate că s-au aflat în situația aia. Încurajate de acest spirit de turmă online, femeile recunosc acum nu numai față de apropiați, ci față de o listă întreagă de necunoscuți, că li s-a întâmplat și lor, povestesc cu detalii emoționale, evident, însă omit să îi numească fix pe abuzatori. Ieșim deci în piața publică, ne dezgolim și arătăm cu degetul spre tot satul, spre jumătatea masculină a lui, fir-ar ai dracu de obsedați. Mi s-ar părea mai firesc ca fiecare care vrea să intre în jocul ăsta să își privească în ochi și călăul, să-l expună și pe el prietenilor și familiei lui, mamei lui care l-a educat așa și care nu a știut să-l învețe să nu le facă femeilor ceea ce cu siguranță pățise și ea la viața ei. Înțeleg că în Franța hashtagul îndeamnă mai mult la expunerea porcului, ceea ce îmi pare mai eficient.

A acuza bărbații în general de hărțuielile la care sunt expuse femeile echivalează cu a blama toate femeile că vor să parvină prin nuri, când de fapt numai unele o fac. Sau că poartă fuste scurte, deci o caută cu lumânarea. Lumea e plină de femei cocoțate în diverse poziții după ce au trecut prin diverse p…aturi. Când eram în facultate umblau vorbe că unii profesori cereau favoruri sexuale de la unele studente, după cum vedeai cu ochiul liber că și unor studente le cam plăcea să li se ceară. N-o să le vedem acum pe alea împărtășindu-și momentele #MeToo pe Facebook, după cum nu vom vedea punându-și cenușă în cap vreun profesor, șef de partid, instituție publică sau firmă. În schimb se autoflagelează, inutil săracii, unii care nici n-au abuzat vreodată o femeie, nici nu o vor face de acum încolo.

Ce se va întâmpla mai departe? Va fi mai ușor de dovedit o astfel de măgărie petrecută în autobuz, pe stradă sau în vreun birou la ore târzii după program? Nu. Poliția va trata mai serios cazurile de hărțuire? Nu. Firmele vor accepta să concedieze hărțuitori ajunși în poziții cheie? Nu, pentru că dacă ăla e în poziție de putere este fie pentru că firma e a lui, fie pentru că e prea valoros pentru firmă, iar hărțuita va fi mai degrabă o persoană neglijabilă în biznisul respectiv.

Singura cale, după părerea mea, este educația. Educația care începe cu modul în care mamele își cresc băieții (și fetele) și formează bărbații de care au parte femeile mai târziu. Apoi educația sexuală care și ea tot din familie trebuie să înceapă. Mama s-a jenat să-mi vorbească despre sex, era și altă epocă, însă mi-a cumpărat și pus pe masă celebra carte Adolescența, pe care am tocit-o pe alocuri. Multe mame se codesc să le vorbească băieților despre cum ar trebui să se comporte cu fetele și îi trimit la tac-su. Tac-su, și el, după cum îl duce capul sau experiența. Nu cred că vă spun o noutate, dar mulți părinți (inclusiv mame) de băieți considerau pe vremea mea și consideră și azi că feritul de „probleme” cade în sarcina fetei, că băiatul de aia e băiat, să zburde din floare în floare, să încerce, iar dacă ea „se lasă” îți merită soarta, curva naibii, i-a plăcut, a mâncat-o… Educația sexuală trebuie să formeze adulții echilibrați care să nu se jeneze că vor sex (da, și fetele vor sex, nu trebuie să joace rol de neprihănite), să știe când o joacă devine o glumă proastă sau o hărțuire, când și cum e ok să insiști, dar nu să abuzezi, când sexul e consimțit și când nu înseamnă nu. Și, firește, care sunt urmările sexului, ca să nu ne trezim cu adulții oripilați că avortul înseamnă crimă, dar nedeprinși cu uzul prezervativului.

Educația sexuală în școli are poate un efect și mai aplicat, pentru că la vârsta la care apar primele probleme adolescentine ele se întâmplă la școală. Fără îndrumare și discuții deschise în grupuri mixte fiecare își trage concluziile personale doar privind în jur: fetele preferă băieții îndrăzneți, poate chiar obraznici sau răi? Păi atunci asta e cheia succesului! Firește că nicio oră de educație sexuală nu va reuși să descifreze mecanismul de luare a deciziei la femei, însă asta deja face parte din misterul ei și e altă poveste.

Aș vrea, deci, să văd că #MeToo se va transforma dintr-un bulgăre de zăpadă într-o politică coerentă de introducere a educației sexuale în școli, în proiecte de lege de descurajare a hărțuielii sexuale, în măsuri concrete de facilitare a raportării agresiunilor și de sprijinire a victimelor. Adică de crearea unor forme concrete pentru combaterea acestui fond greu, moștenit, genetic și netratat în vreun fel până acum. Mă tem că nu se va întâmpla, iar #MeToo, ca orice haștag, se va duce să moară și el în istoria feisbuc, alături de celelalte jesuis-uri.

Etichete: , , , , , , , , ,

37 comentarii la “#MeToo și fondul fără formă” Subscribe

 1. mihai 30/10/2017 at 10:32 #

  Au dispărut comentariile?

  • Dollo 30/10/2017 at 12:50 #

   nu, sunt acolo, dar pe pagina cealaltă, vezi că ai sub ultimul, al tău, un link către „comentarii mai vechi”

   • mihai 30/10/2017 at 13:40 #

    E un bug al blogului. Când am scris eu, mesajele ar fi încăput pe o singură pagină, iar pe acea singură pagină era doar secțiunea de trackbacks/pingbacks. Nici un comment, nici un link, indiferent de câte ori am dat refresh. După ce am scris au apărut toate, dar n-am mai vrut să poluez suplimentar cu încâ un mesaj.

 2. Munteanu 21/11/2017 at 20:34 #

  Subiect sensibil deci riscule de a fi cenzurat sunt mari. Abuzarea femeilor este o forma a barbarei exploatari capitaliste partial inlaturata de comunism care desigur ar fi inlaturat-o total daca comunismul ar fi existat destul ca sa devina total. Nu am auzit sa se planga femeile bogate dar tragedia e ca sunt mult mai multe femei sarace decat barbati saraci in capitalism. Azi femeile sunt doar abuzate spre deosebire de trecut cand erau abuzate si apoi ucise, arse pe rug, etc. Mary Wade avea 11 ani cand a fost condamnata la moarte prin spanzuratoare pentru ca furase ca sa nu moara de foame. Miraculos vindecat de nebunie regele George i-a comutat pedeapsa in deportare in Australia. Calatoria a durat 9 luni la bordul navei „Lady Juliana”. A fost violata de multi membri au echipajului asa ca a ajuns la Sydney deja insarcinata. Nimeni nu a ajutat-o sa-si creasca copii, toti o trimeteau „la munca”. Si Mary a muncit si-a construit singura o ferma azi muzeu dar au venit alti si alti violatori. Nu a fost nici-o-data casatorita dar a avut 21 de copii. A trait 82 de ani sau chiar 87 caci data ei de nastere nu e cunoscuta cu precizie. Este considerata „mama fondatore” a Australiei. Kevin Rudd fost prim ministru al Australiei este stra-nepotul ei.

  • mihai 22/11/2017 at 12:26 #

   Călătoria a durat 11 luni, nu 9, nava Lady Juliana a ajuns la Sydney în 1790 iar primul copil s-a născut în 1793. Iar cei 21 de copii au fost 11, făcuți cu doi bărbați din care cu unul a fost căsătorită.

   Spune-mi și mie, ce fumezi și de unde faci rost? Pare să fie tare!

   • Munteanu 22/11/2017 at 17:24 #

    Dintre cei 21 doar 11 au trait suficient sa aiba proprii lor copii.

    • mihai 22/11/2017 at 18:45 #

     Ba din contră. Din cei 11 doar 7 au trăit să aibă proprii lor copii, și anume: Sarah Mary Wade, William Brooker, Edward Harrigan, John Brooker, Elizabeth Brooker, Mary Brooker, James Brooker.

     Ceilalți 4 au murit în fragedă pruncie: Edward Wade <1 an, James Broker 1 an, Edward Harrigan 3 ani, Elizabeth Broker 1 an.

     Așadar, habar n-ai nimic despre viața acestei persoane sau a familiei ei. Ai auzit pe undeva diverse frânturi de informație, parțial eronate, pe care nu le-ai verificat, dar asta nu te împiedică să le faci salată și să ni le servești cu un aer sentențios și doct. Întrucât nu știi nici informații de bază, larg accesibile despre familia Mary Wade, ar trebui să-ți fie rușine să vii în public cu astfel de aere de expert. Este clar că din ce ai spus tu nu putem ști dacă Mary Wade a fost un caz fericit, un caz tipic sau un caz nefericit pentru vremea ei. Iar singurul lucru pe care îl putem bănui despre Anglia Victoriană este că cunoștințele tale în materie sunt catastrofale.

     Repet cele două întrebări de mai devreme pe care le ignori:
     – ce fumezi?
     – la psihiatru ai încercat?

     • Munteanu 22/11/2017 at 22:07 #

      Esti un ticalos Mihai ! Te legi de unele inexactitati pe care intr-adevar le-am comis in loc sa fii indignat ca o fata de 11 ani a putut fi condamnata la moarte prin spanzuratoare. Cine o fi condamnat-o Stalin ? Hitler ? Nuu ! Blestematii Anglo-Saxoni care au ars-o pe rug pe Ioana d’Arc si conduc si azi lumea si comit si azi crime pe care le aflam de la Wikileaks. Cine stie cate alte fete de 11 ani nu au fost chiar spanzurate in Anglia sau violate pe Lady Juliana si apoi aruncate peste bord la rechini. Cine o fi inventat lagarele de exterminare Hitler ? Stalin ? Nuu ! Churchill in Africa de Sud. Stalin si Hitler au totushi calitatea ca sunt morti. Blestematii Anglo-Saxoni continua si azi sa ucida atat cei din GB cat si cei din SUA.

     • mihai 23/11/2017 at 12:02 #

      Bineînțeles, deși tu ești cel care nu e în stare să distingă realitatea de ficțiune, totuși eu sunt cel ticălos că fac totul să mă rezum la realitate. În fond, poți susține cu aceleași argumente și originea mea marțiană. De altfel, mă și mir că nu ai aflat încă despre strămoșii mei de la a căror debarcare pe planeta voastră vom aniversa pe 30 octombrie anul viitor 80 de ani. Au și fost o serie de buletine de știri la radio CBS despre asta la vremea respectivă, dar din motive necunoscute toată povestea a fost trecută sub tăcere. O fi fost tot din vina blestemaților de Anglo-Saxoni, mai știi?

   • Munteanu 22/11/2017 at 18:18 #

    Mary Wade a fost totushi un caz fericit. Putem doar banui cate alte fete de 11 ani au murit de fome in Anglia Victoriana sau au fost violate si apoi ucise ca sa se stearga urmele crimei.

 3. Munteanu 21/11/2017 at 21:12 #

  Un preot American s-a dus la doctor pentru un control de rutina: Ai cancer, i-a spus medicul, care nu poate fi tratat nici operat. Vei mai trai cel mult 6 luni. Disperat s-a dus la alt medic care insa i-a confirmat diagnosticul pus de primul. Stiind asta si-a cumparat o pushca, a intrat intr-un spital unde se faceau si avorturi si a inceput sa traga. A tras 30 de gloante si-a re-incarcat pusca si a tras din nou. Abea dupa 60 de gloante trase a venit politia si l-a arestat. Politia a constatat ca preotul a fost un bun tragator: Nici un glont nu a fost irosit si dintre cele 60 de persoane ranite doar 5 au supra-vietuit si aia grav raniti. In pushcarie preotul a fost vizitat de un avocat foarte competent platit de biserica sa il apere. „Va trebui sa pledez „vinovat”, spuse avocatul pentru a evita pedeapsa cu moartea caci achitarea este imposibila”. Pedeapsa este ne-importanta pentru mine, raspunse preotul, sufar de cancer si oricum nu mai am mult de trait. Auzind asta avocatul a solicitat eliberarea conditionata pentru tratament in spital. Cererea a fost acceptata si preotul a fost internat intr-o clinica de oncologie moderna. Acolo el a fost consultat de un medic foarte competent ateu doctor in medicina. Medicul era bine specializat in multe domenii ale medicinei. Ca ginecolog efectuase multe avorturi sigure fara efecte secundare. De asemenea administrase pacientelor lui un medicament anti-conceptional Frantuzesc foarte eficient. Medicamentul impiedica aparitia in corpul pacientei de noi vase de sange. Vasele de sange deja existente nu erau afectate. Fara noi vase de sange sarcina nu se putea produce. Ca oncolog operase multi pacienti de cancer. Obsevase ca tumoarea creste repede alimentata de mult sange. Bolnavului ii cresc noi vase de sange care alimenteaza tumoarea chiar si acolo unde de obicei ele lipsesc. Constatad asta medicul a inceput sa trateze bolnavii de cancer, barbati si femei, cu medicamentul anti-conceptional. Rezultatele au fost excelente. Fara sange tumoarea scadea si in timp ea putea fi eliminata complet. Preotul a fost tratat imediat cu medicamentul anti-conceptional. Ca rezultat al tratamentului sanatatea lui s-a imbunatatit. Acest lucru l-a constatat si politia deci procesul nu a mai putut fi amanat. Asa cum a promis avocatul a pledat „vinovat”. A spus ca preotul a suferit o „nebunie temporara” datorita bolii de care suferea si inca mai sufera deci un spital nu o pushcarie ar fi locul cel mai potrivit pentru executarea pedepsei. Judecatorul a fost de acord si preotul s-a intors in spital. Eliberarea de acolo a fost conditionata de judecator prin trecerea unui examen psihiatric. Chiar eliberat preotul nu mai putea cumpara arme de foc. Avocatul a cashtigat multi bani si este si azi foarte apreciat si solicitat. Medicul a cashtigat premiul Nobel in medicina pentru tratarea cancerului. Preotul este sanatos si liber. A fost externat din spital dupa ce a promovat testul psihologic. Combate si azi avortul in biserica si la TV inclusiv medicamentul care i-a salvat viata pe care el il numeshte „baby poison”.

  • mihai 22/11/2017 at 12:00 #

   Vrem nume.

   • Munteanu 22/11/2017 at 17:23 #

    Medicul se numeste Juda ( Iuda ) pe Romaneste. Este nascut intr-o familie de Evrei dar el este ateu. Lucreaza la marele spital Columbia din New York. Este foarte bine platit dar a spus la TV: Majoritatea pacientilor mei sunt foarte bogati deci ma platesc foarte bine dar nici-o-data nu am refuzat un pacient sarac si nici in viitor nu voi refuza. Daca pacientul nu are bani sa ma plateasca vand mashia, casa chiar dar nicio-data nu voi refuza un pacient pentru ca nu are bani sa ma plateasca.

   • Dollo 22/11/2017 at 18:51 #

    Mihai, îți admir răbdarea 🙂

 4. Munteanu 21/11/2017 at 22:23 #

  Abuzarea femeilor ar trebui sa inceteze dar combaterea ei necesita eliberarea de rushine si spunerea adevarului chiar daca el deranjeaza multe femei si barbati. Legenda cu barbatul viril care violeaza zeci de femei intr-o noapte este doar o legenda lipsita de contact cu realitatea. Actritele porno trebue sa schimbe mai multi parteneri pentru a face un film caci nici unul, si sunt selectionati, nu rezista mai mult de 20 de minute si filmul dureaza doua ore si cum la montaj cad multe scene filmarea propriu-zisa dureaza chiar si 12 ore uneori. Majoritatea femeilor violate au fost batute mar innainte sau inbatate caci daca s-ar mai fi putut opune multe ar fi reushit. Multe femei au fost ucise de furie caci violatorul nu a reushit sa le violeze. Asta fiind situatia in cazuri normale ea se agraveaza mult in cazurile anormale dar destul de frecvente. Dupa cum am spus intrecut femeile erau abuzate si apoi ucise de multe ori fara nici o vina caci impotent era barbatul. Nadejdia Krupskaia suferea de o boala genetica atunci netratabila care o impiedica sa aiba relatii sexuale. Nu era singura si in SUA a fost assasinata o femee care ca si Krupskaia nu putea intretine relatii sexuale. Nu se stie daca a fost un viol nerushit sau un chirurg care a incercat sa trateze boala dar pacienta a murit. Oricum cazul este nesolutionat si azi de politia Americana. In regimul Czarist ca si in Europa feudala femeile diagnosticate cu acea boala erau ucise. In feudalism si capitalism femeea e utila doar daca face copii de preferinta baieti. Daca nu-i face trebue ucisa. Krupskaia urma sa fie ucisa prin munca grea din Siberia. Ea era cazata in conditii mult mai grele decat Lenin. Lenin si gardienii Czaristi cunosteau boala Krupskaei dar Lenin s-a casatorit totushi cu ea ca sa-i salveze viata. A fost inclusiv in biserica cu toate ca si Lenin si Krupskaia erau atei. Asta fiind situatia evident Krupskaia nu a divortat cand Lenin a inshelat-o cu Inesa Armand. Comunismul si numai comunismul respecta femeile asa cum si Lenin a respectat-o pe Krupskaia pe care Czaristii voiau sa o ucida si a tratat-o ca pe un egal si tovarash de viata cu toate ca a stiut mereu ca relatiile sexuale cu ea sunt imposibile.

 5. Munteanu 22/11/2017 at 19:10 #

  Avortul este cunoscut si practicat inca din Egiptul antic. Inca de atunci riscul de a muri ca urmare a unui avort era mai mic decat ca urmare a unei nasteri. Cetatile Grecesti aveau pareri diferite despre avort. Atena, Troya, Smirna, etc. aliate permiteau avortul stiind ca astfel se poate salva viata femeilor care au o sarcina ne-dorita sau complicata. Sparta era obsedata sa fie crescuti cat mai multi copii deci interzicea avortul. Sparta admitea ca asfel vor muri mai multe femei la nastere dar le construia calor decedate monumente funerare fastuase. Stiind asta femeile Spartane evitau pe cat posibil relatiile sexule. Majoritatea Spartanilor isi violau nevestele caci de consimtamant nu putea fi vorba. Totushi femeile Spartane erau puternice si multe reuseau sa-i bata pe violatori. Spartanul care nu reusea sa-si violeze nevasta devenea foarte probabil el nevasta altui Spartan. Spartanii se numeau intre ei „homeoi” adica egali deci ei au inventat relatiile homosexuale. Sparta era un iad inclusiv pentru femei de aceea multe fugeau din Sparta pe insula Lesbos. Elena a fugit in Troya. Homer nu ne spune de ce dar putem banui. Aceste fapte au dus la decaderea Spartei care a fost invinsa de Teba. Silvia i-a nascut pe gemeni ca urmare a unui viol. Silvia a murit la nastere pentru ca traia in padure si nimeni n-a ajutat-o sa nasca. Foarte probabil daca ar fi avut un medic el ar fi avortat gemenii caci se stia in antichitate ca gemenii se nasc cu compicatii. Impresionat de tragedia mamei lui Romulus a construt Roma astfel incat toate femeile sa aiba adapost terme unde sa se spele si medici care sa le ajute sa nasca. Inca de la inceput Roma a fost democratica si a permis avortul daca femeea sau medicul ei il considerau necesar. Toti regii Romei au fost aleshi si nici unul nu a fost fiul regelui precedent. La alegera regelui vota poporul numit atunci „plebe” deci de acolo se spune „plebiscit”. Totushi fiul ultimului rege a violat o femee pe care apoi a sechestrat-o ca sa o oblige sa nasca si sa creeze o dinastie la conducerea Romei. Planul nu a reushit. Ea s-a sin-ucis si apoi Romanii indignati au proclamat republica si au scris contitutia Romei care pana atunci era transmisa oral. In constitutie a fost scris dreptul femeii Romane de a face un avort daca ea sau medicul ei il considera necesar. Caesar, Pompei si Crassus incheie primul triumvirat. Ca rezultat al intelegerii Caesar primeste comanda legiunilor care ataca si cuceresc Galia, Crassus comanda legiunile care ataca fara succes Partia numita azi si Bactria azi parte din Afganistan pe atunci un mare imperiu care includea si tot Iranul si Iraqul de azi. Crassus este invins si moare impreuna cu majoritatea soldatilor. Pompei ramane la Roma este ales consul si se casatoreste cu Iulia fata lui Caesar. Pompei era putin mai in varsta decat Caesar si Iulia era foarte probabil minora dar Pompei cica arata bine, era si consul deci se pare ca Iulia il iubea. Totushi Iulia a solicitat sa avorteze copilul lui Pompei pentru ca era prea tanara ca sa nasca si se pare ca sarcina era complicata. Pompei i-a interzis asta incalcand astfel constitutia Romei. Iulia a murit la nastere. Nu a putut fi salvat nici copilul. In Galia Caesar a fost indignat sa auda asta. Pe buna dreptate l-a acuzat pe Pompei de crima. Acuzatia e valabila si pentru toti cei care se opun avortului azi. Caesar trece Rubiconul, il ucide pe Pompei si garanteaza ca orice femee Romana poate face o „caesariana” daca ea sau medicul ei o considera necesara. Prin Caesariana se intelege avort caci doar mult mai tarziu chirurgii au reushit sa salveze si viata copilului. Ce parere a avut Iisus despre Caesariana nu stim dar e putin probabil ca el i-a dat dreptate lui Pompei ucigashul Iuliei. Biserica insa a interzis Caesariana. Multe moashe si medici au fost arshi pe rug pentru ca au comis sau doar au incercat vre-o Caesariana. Au fost arshi pe rug chiar si medici care au incercat sa perfectioneze Caesariana ca sa decurga ca azi cand atat mama cat si copilul pot fi salvati. Asta fiind situatia un porcar Olandez nu un medic a fost primul care a reushit o Caesariana cum a stim azi dupa ce a exersat pe scroafe. Daca ajungea papa si in Olanda protestanta sigur il ardea pe rug si pe ala.

Trackbacks/Pingbacks

 1. #MeToo și fondul fără formă | România curată - 25/10/2017

  […] Citește integral articolul pe Dollo.ro […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Perla Harghitei din Călărași (V)

noi

Povestea casei din lemn de la Harghita și minunații unguri de la Ecowoodenhouses care au construit-o

Cum s-a „optat” pentru ora de religie

scoala

Curtea Constituțională îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. Motive pentru care peste 90% dintre părinți au făcut cereri ca să-și înscrie copiii la ora de religie.

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

Cum e PSD-ul în Germania

metin-hakverdi2

Ce promite în campanie un parlamentar german de origine turcă, votat de peste 40% dintre alegători: impozitarea multinaționalelor, creșterea impozitelor pentru bogați, subvenții pentru femei și săraci

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

Palatul lui Becali din București

“Intrați, bey, fotografiați ce vreți voi, vizitați tot, mi se rupe! O să văd eu ce-o să scrieți după aia, dacă sunteți cu sufletul curat… Intrați, faceți ce vreți, numa’ să nu furați!”. Așa ne-a primit Gigi Becali în curtea casei sale din Aleea Alexandru nr.1

Recursul la argumente

ilusion

De ce în 2017 e nevoie să le explici unora că oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi indiferent de rasă, sex sau etnie – pentru că la televiziunea națională vine un avocat al poporului și neagă Holocaustul, și nimeni nu-l contrazice, deși avem și o lege care-l face pasibil de pușcărie pentru asta.