Corespondența părinților cu copilul, în care și-a băgat și Biserica coada

Olimpica la istorie nu pare chiar elevă, ci un activist bine pregătit și priceput la comunicare, iar asociația părinților îi dă cu Tetraevanghelul de la 1500 în cap, ca să știe cui să-i mulțumească pentru educația primită.

Am citit scrisoarea deschisă a unei eleve olimpice la istorie către Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) și către Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB). Am citit și răspunsul APOR. Deocamdată nimic de la ISMB. Inspectoratul e de stat și probabil dreptul lor la replică n-a apucat să strângă încă toate ștampilele din instituție pe el.

Am două observații în legătură cu aceste două texte:

1. scrisoarea elevei este foarte, foarte bine scrisă, argumentată și pertinentă. Da, e evident că APOR vrea să-și facă imagine pe spatele muncii acestor copii și e suspect că îi amestecă în asta și pe cei care obțin rezultate bune la olimpiadele de știință. Dacă tot îi roade grija de religie ar putea să încurajeze predarea tuturor religiilor, deci să-și premieze olimpicii la toate soiurile de religii, nu numai aia ortodoxă.  Dar, revenind la scrisoare, frazele un pic cam lungi și măiastru lucrate, nespecifice unui elev, fie el și de liceu, mă fac să cred că nu este scrisă de eleva însăși. E doar o bănuială izvorâtă din vechea mea experiență de citit texte scrise de studenți la jurnalism. Dar dacă ea a scris-o, atunci e clar că ar trebui să fie olimpică și la română, nu numai la istorie. Oricum, cine a scris scrisoarea asta e o voce care se va mai auzi în spațiul public, chiar sub diverse alte nume, în perioada asta în care ni se tot arată spectrul referendumului pentru modificarea Constituției. Pe un ton ceva mai ovarian mi s-a părut că vocea a stat și în spatele scrisorii mămicii refuzată de Mall Vitan să intre la film cu copiii, la preț de familie. E doar o părere, poate nu e așa.

2. scrisoarea de răspuns a APOR este un model de fariseism de modă nouă prin care, sub masca smereniei și a îngăduinței față de un spirit rebel și tânăr, biserica ascunsă în asociația asta sub toate fustele de mămici îi răspunde elevei că ar trebui să-i pupe inelele bisericii că ea a ajuns azi olimpică, pentru că, se știe, dacă nu era biserica la 1500 să tipărească prima carte și să facă prima școală, România era și azi undeva în evul mediu timpuriu și nu pupa ea educație. E un non argument cu care se laudă mulți dintre apărătorii prezenței religiei în școlile publice, la fel ca și ăla că bisericii i se cuvin bani de la stat încă o mie de ani de acum încolo, ca despăgubire pentru secularizarea averilor făcută de Cuza. Ar trebui să fim toți trași de urechi când nu ne place o carte, că Gutenberg și-a rupt de la gură la 1400 ca să inventeze tiparul. Iar ca să mergem până la capăt cu argumentul ăsta, biserica ar trebui să reclame și maternitatea pentru termenul de fake news 😉
Și dacă tot am intrat și eu pe site-ul APOR, asociație atât de preocupată de calitatea educației, aș zice să încerce să-și angajeze un corector pentru comunicate. Sau măcar să premieze și niscai olimpici la română, că poate le explică cum e cu virgula între subiect și predicat sau câte i-uri se pun la „membrii” când sunt nearticulați. Ei, membrii 😉

Scrisoarea elevei D.S. (sursa):

„Sunt unul dintre cei 12 elevi despre care mi s-a comunicat că ar fi invitați să participe la o acțiune denumită ”Gala Olimpicilor APOR”. În textul invitației nu se explică înțelesul exact al termenului de ”Olimpic APOR”, dar nu cred că eu sunt unul dintre ei. Nu am nicio legătură cu organizația dumneavoastră și, din motive pe care le voi explica mai jos, nici nu îmi doresc acest lucru.

Este adevărat că, așa cum se precizează în invitație, am făcut parte ”din lotul național din Municipiul București, la Olimpiada de Istorie, 2018, Alba Iulia” dar, din câte știu, această competiție nu a fost organizată de APOR. Până în acest moment nu am aflat despre vreo contribuție a organizației dumneavoastră la desfășurarea, pregătirea sau vreuna dintre etapele concursului. Dacă această contribuție există și dacă aș fi fost informată despre acest lucru, nu aș fi participat.

Consultând mijloacele prin care vă promovați, am constatat că evenimentul similar de anul trecut deține un loc de frunte în comunicarea dumneavoastră: este primul lucru care apare în conținutul paginii ”Acasă” din site, iar fotografiile în care apar și elevii premiați constituie ”coperta” și deschiderea paginii de Facebook. Am mai remarcat că, în 2017, ”Olimpicii APOR” au fost cei de la disciplinele Religie și Chimie.

Observ că APOR desfășoară o intensă activitate în domeniul disciplinei Religie, lucru precizat foarte clar și de numele său dar și de ”Textul programatic al APOR”. Nu am reușit însă să identific absolut nimic în legătură cu eventuale implicări ale APOR în ceea ce privește Chimia, Istoria sau orice altă disciplină științifică. Singurul dumneavoastră interes pare a fi acela de a avea cu ce să vă promovați cauza și ideile. Este un interes perfect legitim, susțin cu ardoare dreptul oricui de a milita pentru lucrurile în care crede, dar nu mi se pare corect să facă acest lucru servindu-se de performațe obținute de alții și cu care persoana în cauză nu are vreo legătură.

De asemenea, am remarcat o maximă grijă ca, în tot ceea ce afirmați, să nu faceți vreo discriminare între diversele religii. Ba chiar, unul dintre primele lucruri prin care definiți APOR este: ”organizație non-guvernamentală […] fără afiliere confesională”. Dar colaborați constant numai cu Biserica Ortodoxă. Cu reprezentanții celorlalte culte pare că vă întâlniți doar la activități la care sunteți invitați de către instituțiile publice. Iar când dați premii, îi recompensați doar pe olimpicii ”de la disciplina Religie, cultul ortodox”. Nu știați că Olimpiadele se organizează și pentru alte confesiuni? Sau urmează să restabiliți echilibrul în acest an?

Despre modul în care priviţi situaţia elevilor şi a părinţilor care, eventual, chiar sunt „neafiliaţi confesional” şi nu aderă la nicio religie, cred că este lipsit de sens să discutăm. Punctul 7 din ”Textul programatic al APOR” rezolvă orice eventuală dilemă în această chestiune: „[…] Educaţia fără religie înseamnă şcoală fără suflet, neam fără Dumnezeu şi fără identitate.”

În sfârșit, dar nicidecum cel mai lipsit de importanță, am constatat că APOR face parte din Coaliția pentru Familie. Această ”inițiativă civică fără personalitate juridică” este fervent angajată public într-un demers de revizuire a Constituției. Acest tip de acțiune, firesc, se adresează exclusiv persoanelor cu drept de vot. Cei mai mulți dintre elevii cu imaginea cărora vă promovați inițiativele și opiniile sunt minori. Faptul că îi recompensați cu premii în bani nu justifică, ci agravează situația.

În plus, multe dintre luările de poziție publice ale APOR contravin flagrant valorilor și principiilor după care îmi trăiesc viața. În opinia mea, organizația dumneavoastră nu încearcă să educe în spiritul unor principii, ci încearcă să impună în societate o serie de convingeri personale ale membrilor.

N-am nicio îndoială că ideile pe care le promovați au o largă susținere. Dar atunci când un punct de vedere este impus prin forța votului majoritar în detrimentul altora, minoritare, vorbim despre ceea ce se numește ”tirania majorității”. Dacă dumneavoastră considerați că faceți educație, cu tot respectul, vă rog să-mi permiteți să vă atrag atenția că metoda dumneavoastră pedagogică este cea a nuielei pe spate și a riglei la palmă.

Tot ceea ce transmiteți celor pe care credeți că îi educați este că trebuie să se prefacă obedienți, cuminți, până când se vor face suficient de mari ca să poată să-i răspundă opresorului cu aceeași monedă.

Trebuie să recunosc faptul că mi-am format un punct de vedre despre APOR destul de ”pe fugă”, în puținele momente de răgaz pe care l-am avut, în plină perioadă de teze, între anunțul dumneavoastră și termenul la care a trebuit să vă dau un răspuns. Este posibil să greșesc în aprecierile mele și, dacă voi constata acest lucru, îmi voi cere scuze public. Dar, deocamdată, nu sunt deloc convinsă de justețea demersului dumneavoastră. În consecință, refuz premiul pe care intenționați să mi-l acordați. Dacă el constă în bani, la fel ca anul trecut, cred că sunt multe locuri în sistemul educațional unde orice contribuție ar fi binevenită.

Chiar îndrăznesc să vă sugerez ca, anul viitor, în loc să cheltuiți cu festivități pompoase și premii pentru care nimeni nu a concurat, să încercați, de exemplu, să dotați un laborator de științe al unei școli. Cred că toate au mare nevoie și consider că o astfel de acțiune ar fi mult mai convingătoare.

O ultimă remarcă: sunt convinsă că Inspectoratul Școlar al Municipiului București a primit cu mare bucurie, chiar cu ușurare, inițiativa dumneavoastră. Mulți dintre cei care lucrează în sistemul de educație public și cu care am avut ocazia să vorbesc de-a lungul timpului și-au exprimat regretul că nu există fonduri mai mari din care să fie recompensați elevii merituoși și cadrele didactice performante. Dar nu cred că este corect faptul că i-ați convins pe reprezentanții acestei instituții ca, pe o invitație care poartă antetul unor autorități publice și semnăturile unor angajați ai acestora, atunci când este vorba despre o acțiune a unei entități din afara sistemului Educației Naționale, să treacă mențiunea ”prezența elevilor este obligatorie”.

În final, vreau să îi asigur din nou pe membrii APOR că acțiunea mea nu este îndreptată împotriva dreptului dumnealor de a promova ideile în care cred. Dar îi rog să facă acest lucru fără să încalce dreptul meu de a nu fi de acord cu mijloacele și modalitățile pe care această organizație înțelege să le folosească. Aceasta este o scrisoare deschisă și, în consecință, publică, pentru că la fel este și activitatea în care ați dorit să mă implicați fără să cereți acordul meu și al părinților mei.

Vă informez oficial că, împreună cu părinții mei, vă solicităm ferm să nu folosiți public numele meu, orice imagine în care apar și orice fel de alte date personale. Suntem de acord să faceți publice numai conținutul acestei scrisori deschise și/sau al auto-prezentării pe care mi-ați solicitat-o și numai integral.

Respect și chiar sunt decisă să acționez prin toate mijloacele pentru libertatea de opinie și dreptul de liberă exprimare al membrilor APOR și al tuturor ”ființelor umane născute libere și egale în demnitate și în drepturi”.

Cu acest respect, vă salut!
DS”

Răspunsul APOR (sursa):

Dragă D.S.,

Înainte de toate, dorim să te felicităm pentru performanțele școlare obținute și să ne exprimăm regretul în ceea ce priveste refuzul tău de a da curs invitației noastre de a participa la „Gala Olimpicilor APOR”, Ediția a II-a.

Am primit scrisoarea ta, în care abordezi o paleta largă de teme, cu privire la care, neavând legatură cu evenimentul organizat de asociația noastră, ne rezervam dreptul de a nu îți răspunde momentan. Pentru a clarifica totuși scopul demersului nostru, te informăm că „Gala Olimpicilor APOR” este un eveniment în cadrul căruia dorim să felicităm și să premiem, din surse proprii, copiii care au performat la concursurile organizate sub egida Ministerului Educației Naționale. 

Asociația noastră este alcătuită din părinți, mame și tati din această țară, cu meserii diverse, direct interesați de calitatea educației copiilor lor. Potrivit propriilor noastre convingeri, suntem preocupați de instruirea pe care copiii o primesc în cadrul sistemul școlar românesc, în mod particular sub aspectul educației spirituale, dar sprijinim în egală măsura promovarea excelenței și performanței actului de educație și la alte materii. Acesta este motivul pentru care ne-am implicat activ, la nivel național, în anii anteriori, sub diverse forme, în dezbaterile pe baza planurilor-cadru de învățământ. Am venit cu propuneri pertinente către Ministerul Educației Nationale, un partener deschis către toate asociațiile din România. 

Fiind olimpică la Istorie, cu siguranța cunosti relatia religie-educatie: cunosti faptul că prima carte din România (1508), prima carte în limba română (1561), prima școală românească (1583), în fapt, începuturile educației în România, au un punct comun: au fost inițiative ale unor oameni din sânul bisericii. Acțiunile de susținere a educației de către oamenii care împărtasesc credința în Dumnezeu, au fost, sunt și vor fi și de acum înainte, o constantă firească a valorilor comune credinței creștine, potrivit căreia cunoașterea este un dar aflat la temelia atât a educației laice cât și a celei religioase.

Dorim ca recunoașterea rezultatelor valoroase în educație să fie salutată și promovată și la nivelul societătii civile în cadrul unor evenimente publice, prin oferirea de premii celor merituoși. Din acest motiv, alături de alte asociații din Romania, încercăm să oferim copiilor olimpici o modestă recompensă pentru eforturile depuse, încurajându-i să continue parcursul lor în atingerea performanței în materiile lor de interes. Te asigurăm de faptul că aceasta nu este singura noastră manieră de susținere a copiilor în domeniul educațional.

În relatie cu tine, indirect, ți-am adresat o invitație de a participa la acest eveniment. Ne spui că frecventezi ora de religie. Ne bucurăm. Probabil îți aduci aminte de momentele în care Hristos a adus alinare celor cu suferințe fizice, vindecându-i. Ai obsevat probabil că punea mereu întrebarea „Vrei să te faci bine?”. Știi de ce? Avea un profund respect față de persoana umană și libertatea ei. Te asigurăm că, în ceea ce ne priveste, același lucru l-am facut și il vom face întotdeauna: vom invita pe toți să primească darul nostru, respectând totodată dreptul fiecăruia de a-l accepta sau nu.

Acceptarea unei invitații, Dumnezeu și credința nu sunt obligatorii.

Iți urăm mult succes pe mai departe!

Cu drag,

Echipa APOR

P.S. daca vrei să ne cunoști, te așteptăm la eveniment 

Etichete: , , , , , , ,

13 comentarii la “Corespondența părinților cu copilul, în care și-a băgat și Biserica coada” Subscribe

 1. Motanul 18/05/2018 at 15:30 #

  Nesimțiți cei de la APOR! Își asuma niște elevi/diplome sau concursul de olimpiada cum și-au asumat și Elena Ceaușescu și Victor Ponta niște diplome/studii. Hoți!

 2. mihai 18/05/2018 at 16:46 #

  Mie mi se pare că scrisoarea Asociației este nesperat de coerentă și formează un răspuns evaziv destul de elegant. Au apelat la Tetraevanghel pentru că n-au avut altă muniție potrivită pentru un istoric, iar la obiecțiile fetei n-au răspuns punctual, ci i-au transmis un elegant „dacă nu vrei nu veni, dar nouă ne-ar face plăcere să vii”.

  În altă ordine de idei, bisericile, religiile și religioșii vor exista întotdeauna, indiferent de progresul științei, ba poate chiar în pofida sa, mai ales în următorii zeci de ani, când avansul inteligenței artificiale va crea mulți complexați (circulă deja un banc: telefon inteligent, televizor inteligent, aragaz inteligent… practic rămâi singurul prost din casă). Iar alternativa la religie e ateismul/agnosticismul, unde aerul e tare și nevrotic: und wenn du lange in einen Abgrund blickst blickt der Abgrund auch in dich hinein.

  • Dollo 18/05/2018 at 23:37 #

   Coerența răspunsului asociației nu mă miră. Dacă urmărești acțiunile Coaliției pentru familie o să vezi că stau foarte bine la comunicare. Și toată e în stilul ăsta, evaziv și aparent elegant. Cu câteva excepții de comunicatori care se pricep chiar să și convingă.
   Sunt de acord cu partea a doua a comentariului tău. De asta am lăsat-o și eu mai moale cu postările despre biserică& stuff în ultimii ani. Dar azi m-a întărâtat un pic schimbul ăsta de replici care e de fapt între două echipe de PR. Pe care le urmăresc de ceva vreme 😉

  • Un Domn 19/05/2018 at 12:23 #

   Sunt dezamagit de Comentariul Tau Mihai ( seamana izbitor cu iscalitura lui @altiro de pe Hotnews). Cine nu este cu BOR este Ateu, cine repudiaza BOR nu este din Familia Traditionala, samd…religiile si religioshii Acestui Mileniu imprumuta si aduc cu multa NEmilostenie Apucaturile Inchizitiei, ceea ce este Foarte Grav. Exemple de Buna Practica gen Steinhard, Maica Tereza, Dallai Lama si Papa Ioan Paul sunt doar pe internet Numai cu citate; biserica din URSS sfinteste tunuri si rachete, biserica din Romania va Polua Fonic cu niste clopote austriece…decenta am vazut o doar in Grecia, da o salba de locasuri ortodoxe de acolo mi au intarit idea ca..avem multe de invatat

   • mihai 21/05/2018 at 15:19 #

    Domnule, ești un zarzăre…

    Eu nu am spus nimic din ce ți s-a părut matale,

  • Stefan Bragarea 19/05/2018 at 18:54 #

   Nu prea sunt de acord cu dvs că unica alternativă la dogma religioasă ar fi ateismul.
   Sunt fost om de știință și panteist ca filozofie religioasă. Nu sunt ateu. Ați cunoscut vreo minune mai mare decât nașterea unui pui de om? Religia nu are nimic de-a face cu asta, credința însă, da!
   Se discută mult (și eronat) despre opoziție dintre religie și știință. Astfel de opoziție NU există. Există lipsa de cultură științifică a celor care practică religia ca profesie.

   • mihai 21/05/2018 at 15:26 #

    Am subțiat intenționat linia dintre credință și religie, și nici n-am pus în opoziție religia si știința. Am spus doar că e mult mai confortabil să fii credincios decât să nu fii, și am mai lăsat să se înțeleagă că cei lipsiți de simț critic sunt victime ușoare pentru dogme și mânuitorii dogmelor.

 3. Stefan Bragarea 18/05/2018 at 17:19 #

  Din păcate problema nu este simplă și este adeseori interesat denaturată.
  Sunt creștin ortodox și de multe ori în dezacord cu politica (preferențial economică) a BOR.
  De asemenea, nu sunt părinte, ci bunic.
  Trebuie făcută diferența între filozofia religioasă și dogma religioasă. Din păcate, în școli se dorește predarea dogmei creștin-ortodoxe, ceea ce este stupid. Nu cred că o filozofie religioasă poate fi superioară alteia.
  Învățământul în România este LAIC. Filozofiile religioase pot fi predate duminica sau în timpul liber, nu în învățământul finanțat de către stat. A discuta în anul 2018 despre rolul învățământului bisericesc cu două secole înainte nu dovedește nimic, s-au cam schimbat lucrurile între timp.

  • Dollo 18/05/2018 at 23:41 #

   Despre predarea dogmei în școlile laice deja nici nu se mai vorbește, domnule Bragarea, e un fapt împlinit și acceptat. Singura scăpare e prin retragerea copilului de la ora de religie, dar nici asta nu se mai întâmplă pentru că la religie de regulă se dau note mari și sunt bune și alea la medie. Vedeți și în pozele de pe site-ul asociației câți olimpici sunt la religie, versus câți sunt la olimpiada de chimie.

   • Stefan Bragarea 19/05/2018 at 06:34 #

    Mulțumesc! Asta este viața

 4. Dorin 20/05/2018 at 07:38 #

  Dupa cum arata titlul, cred ca cel care isi baga coada este dollo.A iti baga coada este tipic manipulatorilor.Va place sa bagati rahat in ventilator.Imi este sila de fariseismul vostru…

  • Marius Georgescu 21/05/2018 at 09:35 #

   Comentariu tipic de hater.În loc de dileme și întrebări oneste,ca în articolul lui Dollo, ironii,dispreț, sarcasme ieftine(și inutile).
   Ca să mai scrii azi,într-un blog,opinii legate de religie,BOR …ejusdaem farine, trebuie să fii vaccinat contra violenței verbale ca argument.Trist.

 5. Munteanu 28/05/2018 at 16:53 #

  Religia ucide ! Au pierit deja ucishi de religie ateii Olof Palme, Ana Lindh, Itzic Rabin si multi altii. Mereu aflam din presa ca un alt medic ginecolog a murit ucis cu pushca cu luneta de un credincios fanatic. In trecut medicii erau arshi pe rug. Sunt mult mai multi atei dar multi nu indraznesc sa recunoasca asta ca sa nu pateasca ca cei de mai sus. Lumea s-a saturat sa aleaga doar intre Statul Islamc care ucide mai mult si Statul Creshtin care ucide cica mai putin.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Ziua 8 – Dumneata scrie ce trebuie, eu mă fac că nu văd… și semnez

Sursa foto: http://monstersketch.blogspot.com/2009_05_01_archive.html

Cea mai drăguță văduvă din blocul recenzat de mine, mă roagă să nu-i arăt ce am bifat la starea civilă, pentru că ea încă îl simte alături pe bărbatul ei mort de 35 de ani.

Când și de ce s-au dat ultimele amnistii în Europa

oug_gratiere-curcan

De la Ceaușescu, în 1988, care voia să fie iubit, la Vaclav Klaus, în 2013, care a vrut să scape niște corupți, Europa a trecut prin mai multe aministii și grațieri colective. Președinții care le-au dat nu s-au bucurat, însă, de simpatia populară.

Metodologia bătutului în ușă

suricate

Sau cât de mult seamănă românul cu americanul, când trebuie să-și dea zăpada din fața casei sau să facă front comun cu vecinii în fața autorităților

Românul s-a născut poet, de aia e mai lent

casca

Când o lucrare unică intră pe mâinile unor muncitori români termenele contractuale devin opționale. Totul în România durează mai mult, zice spaniolul șef de șantier. Dar la final iese o operă brâncușiană, zice inginerul român

Cum stăm cu moralitatea, noi ăștia educați în comunism

pionieri

Dacă e adevărat că predarea religiei în școli are rol de moralizare a maselor, atunci noi decrețeii, pionierii, șoimii patriei, de unde am învățat onoarea și moralitatea?

O zi la probațiune

alb-negru

Ce face un VIP condamnat cu suspendare, când ajunge în biroul consilierului de probațiune, unde trebuie să-și demonstreze îndreptarea: răspunde la telefon cu „dragă, sunt în oraș, la un interviu, vorbim mai târziu” 😉