Unul din zece adolescenti activi sexual declara ca a facut-o cu parteneri de acelasi sex, arata un studiu publicat de Pediatrics, jurnalul academiei americane de pediatrie, citat de Reuters. Stirea abia urmeaza: procentul e aproape dublu fata de rezultatul unui studiu similar, facut in urma cu opt ani. Ce a dus la inmultirea asta? Influentele socio-culturale, zic unii.
In 2002, un studiu facut in Massachusetts si Vermont zicea ca 5-6% dintre adolescenti ar fi facut-o cu parteneri de acelasi sex. In noul studiu, facut pe 17.000 de adolescenti din New York, procentul a ajuns la 9.3. „Trebuie sa admitem vulnerabilitatile ce ar putea fi asociate cu acest tip de comportament”, zice doctorita Suzan Blank, de la Departamentul de stat al santatii din New York, referindu-se la procentele scazute de folosire a prezervativelor in randul adolescentilor, precum si la partidele de sex nedorite din aceeasi categorie de varsta. Ingrijorarea ei este confirmata si de cifre. Conform Centrului pentru controlul si prevenirea bolilor din Statele Unite, jumatate din cele 18 milioane de cazuri anuale noi de boli cu transmitere sexuala apar la tineri cu varste intre 15 si 24 de ani. Iar jumatate dintre baietii care practica relatii sexuale cu alti baieti o fac fara prezervativ. Un procent mare comparativ cu relatiile heterosexuale, dupa cum sustine acelasi studiu.
Studiul mai spune ca o treime dintre adolescentii care sunt angajati in relatii bisexuale ar fi facut-o fortat la un moment dat in viata. Procentele de sex fortat ar fi mai mici in grupurile declarate exclusiv gay – 6% la baieti si 16% la fete.
Elizabeth Saewyc, cercetatoare la University of British Columbia, a declarat pentru Reuters ca tendinta tinerilor de a se baga in relatii riscante s-ar datora intr-o oarecare masura si programelor de educatie sexuala scolara care nu ofera informatii despre homosexualitate, lesbianism sau relatii bisexuale. Iar ce se preda la scoala ar fi lipsit astfel de interes pentru adolescentii care, pe viu, le-au cam incercat pe toate.
De aceea, probabil, Preeti Pathela, doctor implicat in elaborarea ultimului studiu, ii sfatuieste pe parinti sa fie mai atenti la comportamentul adolescentilor, si nu neaparat la modul in care ei se identifica. Pentru ca cele doua aspecte n-ar fi intotdeauna corelate. „Comportamentul este un indicator mai bun a ceea ce se intampla cu adevarat, deoarece adolescentii se schimba rapid”, a conchis Preeti Pathela.
Psihologul zice ca e normal
Din articolul Reuters eu n-am inteles foarte clar care ar fi totusi cauza acestor statistici in crestere, dar in legatura cu acelasi subiect am gasit parerea unui psiholog, Daniel Carlat, citat de AOL Health. El zice ca cresterea numarului adolescentilor care fac sex cu parteneri de acelasi sex poate fi explicata in parte prin schimbarile culturale din ultimele decenii, inclusiv prin legalizarea casatoriilor intre homosexuali din unele state, precum si prin promovarea celebritatilor care vorbesc despre relatiile gay. El a exemplificat cu melodia „I kissed a girl”, a lui Katy Perry, care a fost nr 1 in topuri si ar fi generat o moda.
Deci am putea trage concluzia ca homosexualii se inmultesc prin influenta socio-culturala. Cum s-ar zice, acum e la moda sa fii gay. Nu stiu ce sa zic, in adolescenta il adulam pe Freddie Mercury (Queen), care inca nu murise, dar se stia ca era gay. Se mai stia si ca are SIDA. Si nu stiu cati baieti (sau fete) s-or fi apucat atunci sa experiementeze sexul intre ei (sau intre ele) ca sa fie ca Freddie.
Totusi, acelasi psiholog ne asigura: „Nu cred ca e un pericol. Nu cred ca prin asta adolescentii ar fi tarati intr-un gen de contact sexual pe care altfel nu l-ar practica. Cred ca e normal pentru adolescenti sa practice sexul cu acelasi sex in perioada de crestere si dezvoltare”.
Acuma, daca e normal, e normal. Cine suntem noi astia – care am fost demult adolescenti, si am ratat momentul sa experimentam si noi relatiile cu acelasi sex – sa zicem ca nu e normal?
Problema se numeşte cur. În principiu, dacă i-o bagi «uneia» în cur, poţi să i-o bagi şi «unuia» în aceeaşi gaură. Başca faptul că unii mor de curiozitate să vadă cum e să fi pe partea de recepţie…
What was wrong with the «traditional hole»?! (Şi încă n-am vorbit de cavitatea orală, alta care se poate folosi indiferent de sexul prestatorului de servicii, câtă vreme «obiectul lucrat» este copulator!)
Apropo de sexul între fete. Am şi eu un of cu lesbienele astea. Mă rog, de fapt nu cu ele, ci cu toţi sexo-psiho-oligofrenii ăştia.
Băi fraţilor, e aşa de rocket science să vedeţi că treaba nu e simetrică? Recte, lesbienele nu fac decât să de masturbeze reciproc – ce să spun, mare chestie – sau, treaba lor, fist-fucking şi limbi, dar ADEVĂRATA homosexualitate este cea masculină, singura «împotriva naturii», pentru că e singura care implică (cel puţin) un organ copulator (şi ejaculator, acelaşi organ), cu menţiunea că receptorului îi lipseşte un anumit recipient şi nu-l poate folosi decât pe cel anal (ca aperitiv, şi cel oral). Ce dracu, femeile nu şi-o pot trage în nici unul din orificiile de jos decât cu jucării (sau cu deştu etc), nu au organ copulator în dotare, singurul organ care, mă-nţelegi…
Nu dau doi bani pe sexologi, psihologi, sociologi.
Deci, barbatii o fac pentru ca pot si au cu ce, iar fetele doar se prostesc 🙂 What was wrong with the «traditional hole»?! ma intrebam si eu…
+1 Béranger
Observatiile din articol mi se par superficiale. Nu e clar daca se vorbeste de homosexualitate practica sau teoretica (ascunsi, inactivi). Cresterea tolerantei a facut sa fie mai putini ascunsi, dar asta nu inseamna ca a crescut numarul total de persoane homosexuale. E nevoie sa desenez o diagrama pentru a explica?
Sa nu uitam nici ca vorbim de SUA, o tara cu peste 300 de milioane de oameni si groaza de adolescenti si tineri. Topurile de preferinte sunt stabilite prin cantitate de "voturi", nu proportie din total.
Da, fetele doar se prostesc. Nothing really out of common. Părerea mea.
Apropo de americani, prin «au făcut-o» nu se înţelege: au primit-o în cur, sau au luat-o în gură? Ar fi o mică diferenţă, zic eu. (Bine, cazurile sunt patru, în fiecare orificiu poţi fi donor sau acceptor, în funcţie de valenţă.)
Beranger,
daca doi amici isi fac laba reciproc, sunt homosexuali?
Gogule,
Nu, nu-s homosexuali, căci fac fix ce fac şi lesbienele. Cum spuneam, în accepţiunea mea, «adevărata homosexualitate» este când unui din cei doi masculi îl blagosloveşte pe celălalt cu organul copulator în unul din cele două orificii buco-anale.
Credeam că e clară poziţia mea.
Adică, pur teoretic, fiind anormală/anomală laba reciprocă între doi masculi, gestul poate fi considerat homosexual. (De pildă, pe mine NU m-ar tenta această activitate.) Doar că, stricto sensu, nu e act sexual, deci nu poate fi act homosexual.
Cam cum a fost si cu Clinton si Lewinsky, n-a fost „intercourse”, deci nu se pune 😉
titlul e genial. de super clasa.
jos palaria!
Aveti voi prea multa imaginatie 😛 Sau limba romana prea multe ambiguitati 🙂
Apropo: http://beranger.org/post/1729822949/multiply-fill…
@Beranger: "Nu dau doi bani pe sexologi, psihologi, sociologi".
Astia-s din aia care te intreaba daca chinuiai animale in copilarie, sau daca mama nu te spala cam energic la putzulica. Inutili…