Să-l cheme Seif, ca pe bunicu…

La maternitatea Polizu: „Nu se acceptă prenume de nou născuți ciudate (Seif, Boss, Q7, Ancheta, Contesa, Dacia, Hitler) etc. Vă mulțumim!

La Maternitatea Polizu din București se naște, pe bază de noroc, din toată țara. Pe ușa biroului de „înregistrări nașteri” șade scris cu pixul, pe foaie de caiet dictando, următorul anunț: „NU SE ACCEPTA PRENUME DE NOI NOU NASCUTI CIUDATE (SEIF, BOSS, Q7, ANCHETA, CONTESA, DACIA, HITLER) etc. Vă mulțumim!”.

Maternitatea Polizu e un spital de stat, dar în interior zici că ești la privat. Un amic a rămas plăcut șocat de ambianța și personalul care i-au asistat soția la naștere, într-un moment greu pentru familie, când bebe ar fi trebuit să mai aștepte câteva săptămâni înainte să vadă lumina salonului de nașteri. Omul zice că a dat șpagă abia după patru zile de la internarea soției, și atunci a făcut-o „de drag”. Cică medicii și asistentele se purtau așa de frumos, că nu-ți venea să crezi.

Odată depășit șocul civilizației din Polizu, proaspătul tătic s-a dus să-și înmatriculeze juniorul. Pe ușa biroului de înregistrări dă cu nasul de anunțul din poză. Cu mențiunea că în loc de „nou născuți” scria „noi născuți”. Îi atrage atenția doamnei de la birou că se zice „nou născuți”, și primește un răspuns înțepat, că de vreme ce sunt mai mulți (de doi) născuți, e firesc să fie „noi”.

Totuși, ceva semne de întrebare în capul doamnei or fi rămas, că a doua zi, când a fost pozat, anunțul avea i-ul (de la noi) transformat în u.

Trecând peste aspectele gramaticale ale situației, eu aș avea două nedumeriri în legătură cu numele alea.

1. Poate că am prejudecăți, dar eu n-am auzit nume ca „facturiera”, „ancheta”, „procuror”, „seif”, „Q7” decât la țigani. E lesne de înțeles adâncul respect al acestor oameni față de autorități, de legislația fiscală și, prin urmare, de roadele de lux ale muncii lor. Prin urmare, întrebarea ar fi: să se fi născut așa mulți puradei la Polizu, încât să determine administrația spitalului să le interzică numele astea „ciudate”?

2. Și dacă așa multe pirande nasc la spitalul de stat, cu aparențe private, au ele oare asigurări medicale de sănătate? Sau se pune doar șpaga dată de drag la medici și asistente?

Apoi, despre un tată care ar dori să-și boteze fiul Hitler e deja o discuție complicată, dar unul care-și botează fiica Dacia poate fi socotit chiar patriot, că doar nu-i zice Logan sau Duster.

Voi ce părere aveți?

Am mai scris despre nașterea „în saloanele americane” de la Maternitatea Polizu aici.

Etichete: , ,

16 comentarii la “Să-l cheme Seif, ca pe bunicu…” Subscribe

 1. mircea 27/01/2011 at 00:13 #

  „să se fi născut așa mulți puradei la Polizu, încât să determine administrația spitalului să le interzică numele astea „ciudate”?”
  Mai multi decit crezi. Cichicean si fratele lui Brusli (ii gasesti pe Youtube..) nu sint doar niste exceptii.
  Pe de alta parte nu mi se pare totusi normal sa nu fie acceptate nume „ciudate”. De ce e mai ciudat Contesa Caldararu sau Seif Linguraru decit Olimpiodor Antonescu, de exemplu,sau Culita Tarita… sau Mugurel Surupaceanu? Sau Daciana Sirbu?

 2. Raluca 27/01/2011 at 03:44 #

  Sa-i spuna cineva „duamnei” de la biroul de inregistrari ca si pe o „personaja” a lui Tudor Musatescu o chema, patriotic, Dacia… :))

 3. Xanaxdu 27/01/2011 at 11:36 #

  La scoala la mine erau doi frati gemeni, Dacia si Decebal (ambii emigrati ulterior in Americuta, in ciuda patriotismului parintilor). La liceu am dat de gemenele Daciana si Romana. Astfel ca eram pregatita mai tirziu sa dau peste Decebal Traian Remes…

  Acu, nu va suparati, dar, chiar daca nu ar fi prima alegere de nume pentru fata mea, Dacia(na) e un nume OK, nu se compara totusi cu Televizorina.Eu as fi preferat sa nu am un nume atit de comun incit 3 colege in clasa mea sa il impartim (Dana). Mai apoi, in clasa aveam 3 Adrian, 5 Calin, si intre ei 2 Calin-Adrian…

  Si mai apoi, cine are dreptul sa decida daca un nume e ‘ciudat’ sau nu? Dupa unii, poate si Dolores ar fi trebuit interzis la vremea lui…Am prieteni care au avut probleme in a-si inregista copiii (unul a vrut ca bebeul sa aiba numele romanesc Victor, intr-o tara in care se scrie VIktor – cu greu a induplecat autoritatile…Parintii unui alt amic au avut probleme sa il inregistreze drept Richard (nu e roman), ca autoritatile au spus ca numele asta nu exista in lista lor de nume oficiale (era in anii 60).

  Mai apoi, cunosc cazul in care unui maghiar din Romania autoritatile nu au vrut sa ii inregistreze fata cu numele Para Zita…Parintii fac copilul, lasa-i pe ei sa decida cit se va ride de copil, si cite emailuri vor circula pe internet cu cópii dupa buletinul lui de identitate…

  • Dollo 27/01/2011 at 12:29 #

   Aveți toți dreptate. Ca una care toată viața a fost marcată de nume, pot să zic că are și avantaje și dezavantaje. M-am confruntat și cu profesori indignați, că „ce nume e ăsta, nu putea să te cheme Maria?”, dar și cu persoane care m-au reținut datorită numelui. Mai târziu în presă am avut avantajul (uneori dezavantajul) de a-mi impune semnătura cu mai mare ușurință decât dacă m-ar fi chemat Ioana Popescu. În ultima vreme, însă, mi s-a întâmplat tot mai des să fiu întrebată dacă existau telenovele și pe vremea când mi-a pus mama numele ăsta. Așa am putut să constat cum trece gloria 😉 Nimeni nu mai știe azi despre Dolores Ibaruri, președinta partidului comunist din Spania, dar toți știu că Dolores e nume de personaj de telenovela…

 4. mircea 27/01/2011 at 13:21 #

  Dolores aia comunista o fo’ prietena cu tata lu’ Petrica Roman, de pe vremea cind neea Valter Roman lupta in Spania in anii ’36-’38.
  Si io am nume de familie haios, incape si pe numarul de la masina. Iar vorbitorii de engleza cind imi citesc numele string din buze. Ca si-n limba lor inseamna ceva ce nu te-ai astepta sa fie un nume…

  • Dollo 27/01/2011 at 14:28 #

   Dap, aia e 🙂

 5. Kitana 27/01/2011 at 15:39 #

  Decat sa ma cheme Marghioala, Paraschiva, Filofteia, sau Gheorgita as prefera infinit sa ma cheme Dacia…

 6. Raluca 27/01/2011 at 16:12 #

  Da, dar tu esti mai cu mot, ca te cheama cu doi „l”…desi numele original are doar un „l”… 🙂

  • Dollo 27/01/2011 at 16:20 #

   Asta cred ca se trage de la faptul ca tata era cam „afumat” cand a ajuns la starea civila sa ma declare. Sau de la excesul de zel al functionarului de acolo. Desi mama zice ca in cartea pe care au citit-o ei inainte sa ma nasc, acea Dolores despre care vorbim era scrisa cu doi L. Ceea ce nu pot nici sa neg, nici sa susțin. Ramane ca-n certificatul de nastere… 😉

 7. Jack 27/01/2011 at 20:40 #

  daca m-ar chema asa , cand as creste mai mare cred ca i-as taia pe a mei pentru numele care le-au debitat mintea lor :)) , oricum oamenii aia (copii aia) vor avea toata viata marcata de numele lor ….ca la noi la nimeni TARA LUI PAPURA VODA

 8. Ale3n 27/01/2011 at 22:09 #

  astept articolul despre inmatricularea de al sectorul 1, unde dureaza fix 2 luni pana la eliberarea unui ceferticat de nastere

  • Dollo 28/01/2011 at 10:50 #

   Ale3n – tocmai le-ai mai dat o idee ăstora de la Antene :))

 9. Ale3n 29/01/2011 at 01:11 #

  uite cum dintrun baiat simplu de la tara (din provincie pt jurnalisti) ajung eu sursa de inspiratie a jurnalistilor.
  btw pt sector 1` se fac inmatriculari la protectia copilului – langa arcul de triumf corp d. et 1. sa nu cautati mult

Trackbacks/Pingbacks

 1. Antena 1 fură de la o bloagă amărâtă | Dollo zice Bine - 28/01/2011

  […] ar trebui să mă simt mândră că un articol de pe blogul meu e sursa de inspiratie pentru un post de televiziune. Nu e prima dată. Când scriam […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

Casutele de vacanta ale lui Jonas din Valea Verde

„Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini

Slăbiciunile unei femei puternice

katharine-graham

„Personal history”, de Kay Graham, cândva cea mai puternică femeie din America, la cârma Washington Post: despre jurnalism, politică, feminitate și neîncredere. O carte despre cum era America great în secolul trecut.

Când și de ce s-au dat ultimele amnistii în Europa

oug_gratiere-curcan

De la Ceaușescu, în 1988, care voia să fie iubit, la Vaclav Klaus, în 2013, care a vrut să scape niște corupți, Europa a trecut prin mai multe aministii și grațieri colective. Președinții care le-au dat nu s-au bucurat, însă, de simpatia populară.

Regrete eterne fără semnul exclamării

Discuție despre pronumele de politețe pe marginea unei jerbe mortuare în Piața de flori George Coșbuc: se zice „nu vă vom uita niciodată” sau „nu te vom uita, fată?” 😉

„Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei

Faur, Gheorghe și Vișovan în fața scutului cu care vor săpa tunelul de metrou

Au plecat de 10-20 de ani din țară, s-au specializat în săpat tuneluri în Spania sau Italia, și acum vin ca specialiști „străini”. Vestea proastă e că vor să plece înapoi. Sunt dezamăgiți că România nu a ajuns Europa din urmă cât timp ei au fost plecați.

Ce bucurie aș vrea eu să-mi facă Volksbank

bucurie

Banca pe care au dat-o mii de clienți în judecată oferă trei „lozuri” de câte 1000 de euro pentru satisfacerea unor bucurii omenești. Bucuria mea de client ar fi să-mi achit mai repede creditul la ei și să nu-i mai calc pragul niciodată.