Ce părere au germanii despre biserica catolică

Hai că tot mă acuzau niște fani că am ceva cu Biserica Ortodoxă Română. Uite un sondaj cu părerea germanilor despre Biserica Catolică și cum știe o națiune dezvoltată să separe treburile între religie și politică. În Spiegel online.

Pentru nevorbitorii de engleză ar fi cam așa:

– 45% dintre intervievați consideră că nu are ce căuta Papa Benedict în Bundestag, să cuvânteze când vine în Germania;

– 87% consideră că celibatul preoților e o chestie revolută care trebuie abandonată;

– 88% cred că și femeile ar putea face parte din cler;

– 87% nu împărtășesc opinia bisericii, cum că homosexualii ar fi niște păcătoși;

– 77% consideră că reacția Bisericii Catolice la abuzurile petrecute în ultimul an în sânul filialei germane nu au fost corespunzătoare;

– 50% cred că influența bisericii în societate și politică pe viitor ar trebui să fie mai mică, iar 32% cred că e fix atât cât trebuie, nu e nevoie de mai mult.

Acuma, faceți un exercițiu de imaginație, așa ca și când ați visa frumos, în culori, și puneți în sondajul ăsta Biserica Ortodoxă Română, Republica Teocrată Română și respondenți români. Nu-i așa că vi se inversează procentele? Mă gândeam că numai mie mi se întâmplă… 😉

P.S. Sondajul e făcut cu ocazia vizitei Papei în Germania, a treia în țara natală de când e șeful Bisericii catolice (2005), ocazie cu care se va întâlni cu șeful statului German, care e un catolic divorțat și recăsătorit, cu diverși parlamentari și ei divorțați, și cu primarul Berlinului care e homosexual 😀 Detalii într-un articol foarte bun aici.

Câteva citate remarcabile:

– „More bishops in Germany’s dioceses are seeking refuge in the Church’s past, while Germany society is constantly becoming more dynamic, more Muslim, more atheistic and more multicultural. German society is divided over how to treat immigrants, and it is seeking alternatives to nuclear energy, a solution to the ongoing debt crisis and answers to the problems of an aging population. But Benedict and his Church hardly play a role in any of these debates anymore, because they are more concerned with the purity of their doctrine and their own problems”.

–  Spre deosebire de Spania, unde protestele s-au îndreptat împotriva banilor publici cheltuiți cu ocazia vizitei Papei, în Germania protestele vor fi de mai multe „culori” – pentru drepturile homosexualilor, ale femeilor, folosirea prezervativelor și, nu în ultimul rând, pentru că Biserica va cheltui 30 de milioane de euro (nu statul german) pentru vizita Papei, în timp ce despăgubirile pentru abuzurile făcute de popi au fost de numai 2 milioane de euro.

 According to the latest statistics by the German Bishops’ Conference, more than 2.6 million people in Germany have left the Church since 1990. Some 87.4 percent of Catholics no longer go to church on Sundays. The number of men hoping to become priests is at an all-time low, as is the number of baptisms and Catholic weddings. Germany is experiencing a large-scale, historic withdrawal of the Catholic Church from German society. Monasteries are being forced to shut their doors as Catholic orders are dissolved. About 700 churches nationwide have been sold or torn down. Catholic kindergartens are being closed, as are hospitals, nursing homes and educational institutions. Even the Catholics’ journalistic flagship, the Rheinischer Merkur, has not survived as an independent newspaper. It was shut down last November.

Etichete: , , , ,

2 comentarii la “Ce părere au germanii despre biserica catolică” Subscribe

 1. Eugen 20/09/2011 at 23:56 #

  Din pacate autoarea uita un aspect important, 30% din germani sunt catolici. Asa ca e normal ca restul de 70% din populatie sa nu doreasca din start ca BC sa aiba mai multa influenta. Cam ciudat ca un protestant sa isi doreasca mai multa influenta catolica. Restul datelor trebuie interpretate in aceeasi perspectiva(cum protestantii, care reprezinta aprox 30% din populatie, au femei pastor, cam care crezi ca o a fie parerea lor despre femei preot in BC?!) . Detalii legate de esantionul sondajului sau metodologie cred ca nu mai are rost sa cer.

  In rest, manipulari ale adevarului gen „some 87.4 percent of Catholics no longer go to church on Sundays” cand sondajul spune „13% of German Catholics attended Mass on Sunday” (e o diferenta). Acum nici nu vreau sa intru in detalii gen liturghia de sambata seara se ia in calcul ca participare duminica, lucru care nu e luat in calcul. Dar asta ar inseamna sa cer prea mult.

  Alt aspect important, credinciosii catolici (si nu numai) platesc o taxa suplimentara de cult(btw pe baza declaratiei fiscale sunt numaratii credinciosii in Germania, nu pe baza sondejelor de opinie ca in alte tari), deci e normal sa aiba un stimulent sa se declare atei( asta legat de numarul mare de credinciosi care au parasit biserica).A fost chiar o dezbatere teologica si legala la curtea suprema (nu intreba cum au ajuns acolo cu astfel de probleme) daca un catolic fara acte in declaratia de la stat, e catolic in sensul religios. Chiar si in conditiile astea 30% din populatie plateste taxa de cult catre BC.

  Daca folosim criteriul declaratilor fiscale vedem urmatorul lucru:
  „Still, in membership alone, the church today is only 2% down compared to its 1935 membership level of 33%.”

  Vezi cum e? Conteaza si ce reper folosesti.

  Un lucru si mai interesant a fost ca atunci cand Papa Benedict al XVI lea a anulat excomunicarea episcopului Lefebvre, numarul celor care au parasit biserica a crescut simitior. Asta arata ca germanii catolici urmaresc viata bisericii. Alt exemplu interesant e topul vanzarilor de carte de la ei: http://www.guardian.co.uk/world/2011/mar/14/new-europe-germany-in-lists te las sa ghicesti ce carte e pe locul intai. Acum compara cu topul vanzarilor de carte de la noi. E o diferenta.

  Imi pare rau ca nu ai zis nimic de Caritasul din Germania, multe din taierile dure de cheltuieli (inchideri de biserici etc) s-au facut (si) pentru a pastra intacte cheltuielile cu programele sociale. A da, am uitat, articolul era menit sa isi bata joc de BC.

  Paradoxal, cu ideea de final sunt de acord „Germany is experiencing a large-scale, historic withdrawal of the Catholic Church from German society.” Totusi nu e nevoie sa manipulezi date ca sa observi acest lucru.

  Sursa pentru diverse statistici : http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Catholicism_in_Germany

  • Dollo 21/09/2011 at 10:05 #

   Autoarea nu a făcut decât să semnaleze niște aspecte pe care le consideră interesante într-un articol din ediția online a ziarului german Der Spiegel. Sper că vorbim amândoi despre același lucru, da? Nu am pretenția că datele semnalate sunt documentate de mine, după cum nici încrederea în wikipedia nu mi-e așa de absolută cum e a ta. Ba chiar, dacă mă întrebi pe mine aș avea mai multă încredere sau tot pe acolo în ziarul amintit. Oricum, ca să fim de acord încă o dată, datele indicate de tine în Wikipedia vorbesc despre același lucru ca și articolul, doar că la o scară istorică la mare.
   Acum, dacă tot am stabilit această bază comună, hai să vedem și restul:
   – că germanii se declară atei ca să eludeze taxele am scris și eu aici
   – nu, articolul nu era menit că-și bată joc de BC, nici al meu și nici al celor de la Spiegel, era menit să arate distanța creată în numai 6 ani între biserică și poporul german, și viața lui cotidiană, paradoxal chiar sub domnia unui papă de-al lor.
   Asta mi-a plăcut la acel articol, că pune foarte bine pe tapet provocările și nevoile unei națiuni moderne, față în față cu incapacitatea bisericii de a se reforma ca să răspundă la aceste nevoi. Dacă vrea să-și păstreze, turma, firește. Iar acest lucru este valabil chiar și la noi. Deși procentele de așa-ziși credincioși sunt mai mari la noi.
   Altfel, nu am de ce să-mi bat joc de BC, atâta vreme cât noi aici pe plan local avem cu totul alte probleme cu BOR.
   Toate bune, merci pentru vizită și pentru timpul acordat.

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Sanssouci, casa de la țară a unui rege cool

pajiste

La 1740 oricine putea să intre pe domeniul lui Frederick cel mare al Prusiei, cu condiția să fi fost îmbrăcat corespunzător. Azi intrarea costă 19 euro și îți dezvăluie un colț de rai și o poveste frumoasă.

Cât ne costă să „stârpim” prostituția și cât am câștiga dacă am legaliza-o

ashley

Statul a cheltuit un milion de lei și doi ani de anchete ca să descopere că prostituția se face și prin mica publicitate. Printre „proxeneți” – o femeie de serviciu care cumpăra prezervative la un salon de masaj, o studentă care-i organiza agenda unei fete, un ziar de mică publicitate…

Plasturii lui Negoiță – cât au costat și de ce s-au dezlipit

lipire-plasturi

50.000 de bucățele de „not so safety walk” cumpărate de la 3M au fost lipite bucată cu bucată de oamenii ADPB, pare-se la fel de prost cum a fost gândită toată lucrarea de pe Bulevardul Unirii

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.

Visiting Transilvania: “Traditional roma people on the left!”

Port traditional la un copil care cersea in Sighisoara

Turul bisericilor fortificate săseşti din Transilvania a fost, pentru cei şase ziarişti, o ocazie să cunoască România reală, cu drumuri proaste, cu monumente dărăpănate, cu prea mulţi “roma people” în locuri în care li se spunea că au trăit “the saxons”, dar şi cu oameni ospitalieri şi calzi, cu mâncare multă şi gustoasă, şi cu peisaje fabuloase.

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit