C ineva se întreba pe Facebook oare unde ar vrea Ceaușescu să fie, dacă ar mai trăi acum: pe 23 August sau la Casa Poporului? Nu știu ce ar mai face Ceaușescu, eu știu că ultimele zile mi-au produs o stare de panică electorală pe care n-am simțit-o de 20 de ani încoace. Pentru prima dată alegătorul convins din mine se întreabă cu cine votează? Iar ziua de azi mi-a pus alternativele în oglindă, așa cum inspirat au ales și cei de la TVR să prezinte cele două evenimente. Congresul Popularilor Europeni de la Casa Poporului și Mitingul USL de pe stadionul 23 August. Aparent două Românii, în fapt sunt doar două găști perfect rupte de realitatea noastră cotidiană, Capuleți și Montague care se dușmănesc doar pe scenă, de ochii publicului, dar în cabinele din spate își împart banii, perucile, fardurile.
Cu cine să votez? Cu ăștia de la Casa Poporului am fost și m-am lămurit. Și ei la rândul lor au fost cu toți și am ajuns cum suntem acum. Apartenența la nobila casă europeană nu mai e un titlu de glorie, de vreme ce și Europa e în rahat. Discursurile popularilor de ieri au sunat bine în teorie, dar noi trăim în realitatea rezultată din guvernările lor.
Cu ăștia de pe stadion n-o să fiu în veci. Și nu mă indignez ca fata mare că l-au băgat acum pe Becali la liberali. Lumea pare să uite că Becali e de ani de zile europarlamentar, de ce ar fi Parlamentul național mai „presus” decât ăla unde se vorbesc 27 de limbi în căști? Lumea uită de asemenea ce de analfabeți fuduli și hoți sunt deja în Parlamentul României, de ani de zile, și nu i-a întrebat nimeni, ca pe Becali, dacă au vreo legătură cu doctrina și care e de fapt doctrina? Lumea se face că uită că procente mari din poporul ăsta au exact același profil psihologic cu Becali: sunt xenofobi, rasiști, homofobi, intoleranți, misogini. Diferența dintre Becali și majoritatea românilor e dată doar de bani. Pesemne că oameni ca el sunt cu adevărat reprezentanți ai României de azi.
Pentru prima dată în 20 de ani nu știu ce trebuie să fac în decembrie, dar știu că nu vreau să votez cu niciunii. Am citit zilele trecute un text despre nesupunerea civică. E lung, dar vă asigur că merită citit. Vă citez doar concluzia:
Atunci când instituțiile statului nu mai funcționează (…) soluțiile la criza politică nu pot veni decât din societate. Prin practica nesupunerii civice este posibilă o campanie de aducere în conștiința publică a unor teme pe care publicul amenințat de dispariția politicului și mult prea preocupat de îngrijorările vieții de zi cu zi le poate da uitării. Este vorba, în cele din urmă, de asumarea calității de cetățean, de asumarea responsabilității de a participa la deciziile politice, și de afirmarea unei conștiințe morale aflată deasupra simplei dorințe de prezervare biologică
E o soluție, dar numai atunci când e adoptată de mulți. Altfel vom fi o mână ne nesupuși, așa cum am fost până acum doar o mână de cetățeni, într-o masă amorfă de populație. Numerele mici nu fac istorie. Și numerele sunt deocamdată mici, chiar dacă îi aud pe mulți că nu mai au încredere în nimeni, totuși îi văd combătând de-o parte sau de alta a baricadei. E ca atunci când dai like și attend pe Facebook, dar în realitate nu te miști din scaun pe motiv că gestul tău oricum nu va schimba nimic. Eu cred că încă mai suntem destui în țară care am putea să schimbăm ceva, n-au plecat toți.
Nu s-au dus toți pe stadion, nici la Casa Poporului. Poporul nu e Partidul și, chiar dacă nu ne place, nici Europa. Poporul suntem noi ăștia și f..ți în fiecare zi, și cu banii luați. Deci, voi ce faceți, oameni buni, în decembrie?
CINE oare spunea ca (citez aproximativ, din memorie slaba) „democratia este cel mai rau sistemde conducere cu exceptia tuturor celorlalte”? DA’ ca „democratia este acel sistem in care toata lumea are parte de ceea ce merita majoritatea”?
Io cre’ca-mi fac o stampila care sa semene cu cea cu „VOTAT” , dar pe care o sa scrie FUTUT si o aplic cu larghete pe toti.
Da, de acord!
Cita vreme hienele politice de la TV si de pe afisele stradale si din ziare se adreseaza societatii folosind sintagma „rominii”..
„rominii” isi vor lua pensiile
„rominii” au votat ..
„rominii” vor plati mai mult gazul/curentul..
„rominii” au nevoie sa….
Nush daca toti politicienii au acest cuvint constant „in gura” in urma unui analize constiente, (sau sfatul unor scriitori profesionisti de discursuri) sau inconstient, din reflex protocronist si national-socialist de sex XIX…
Adresarea corecta este cea de „cetatean” …ce include mult mai multe decit „romin”.
Cita vreme nu ne vedem ca CETATENI ci ca „romini” care nu au de nici unele…ne meritam soarta.
Rominii sunt o masa amorfa, indecisa si dirijata de patimi, pasiuni, ghioraiala matelor si balcanisme populiste.
Cetateni sunt cei care fundamenteaza si sunt ratiunea de a exsita a unui stat (cetate).
Cred ca mai avrem vreo 200 de ani pina acolo…din pacate.
In rest…boicotati tot ce face/misca statul si partidele. F..the system, eat the rich, kill a politician ……..