Nu mărirea taxelor e baiul, ci cheltuirea lor

Nu sunteți de acord să vi se mărească impozitul pe casă, dar vreți să vă reabiliteze primăria, gratis, blocul? Vreți să vă schimbe bordurile în fiecare anotimp? Vreți panseluțe proaspete în fața blocului? Atunci bine!

C a de obicei poporul se dovedește ipocrit și se scandalizează că Guvernul Ponta a decis mărirea taxelor și impozitelor locale la nici două zile după ce el, poporul vezi bine, l-a ales taman ca să-l răzbune pentru tăierile operate de nenorociții ăia dinainte. Știu că e de bon ton să te indignezi când statul ineficient mai strânge șurubul, dar trebuie să spunem, de data asta, că nu mărirea taxelor e baiul, că astea la care se face referire oricum sunt insignifiante, ci modul în care bani ăștia adunați de primării sunt cheltuiți.

Ca să înțelegeți mai bine, eu plătesc impozit pe garsoniera mea cam 90 de lei. Cu impozitul pe mașină – vreo 60 de lei – plătesc, deci, într-un an 150 de lei impozit către stat, adică nici 40 de euro. Ce primesc de ei? Păi e destul de greu de cuantificat. În principiu impozitele astea pe proprietăți sunt folosite de primării, dar în nicio localitate nu sunt suficiente pentru ca sistemul să funcționeze. Grosul vine din impozitele pe salarii/venituri, din alte surse bugetare sau din credite.

V-am spus că primarul Robert Negoiță mi-a trimis somație luna trecută să plătesc mai repede acești 40 de euro, deși anul încă nu se încheiase, iar el împânzise sectorul cu panouri uriașe în care se lăuda că ne face cinste cu taxa de gunoi, de parcă n-ar mai fi avut ce să facă cu banii. I-am făcut o solicitare oficială să-mi spună și mie cât a dat pe plicurile astea trimise aiurea la contribuabili, și dacă „s-a meritat”. În răspunsul primit de la primărie susține că da, a meritat, că ar fi cheltuit vreo 60.000 de euro pe tipărire și expedierea plicurilor la peste 130.000 de contribuabili, și că asta a băgat spaima în ei că au strâns imediat la buget în jur de 2 milioane de euro. (Lasă că a făcut operațiunea asta cu o firmă din Sălaj, care a subcontractat unei firme cu sediu într-o garsonieră din București, cu datorii la stat, dar ăsta a fost gheșeftul lui de inaugurare a mandatului)

La sumele cheltuite de primărie, însă, 2 milioane de euro sunt mărunțiș. Numai anul ăsta, de exemplul, primăria sectorului 3 zice că a cheltuit 25 de milioane de euro pentru reabilitări de blocuri. O altă escrocherie menită să le ia ochii votanților, când toată lumea civilizată îi obligă pe proprietari – dacă tot le place să fie proprietari – să-și îngrijească fațadele și să-și reabiliteze imobilele pe banii lor (credite, treaba lor), nicidecum nu le plătește integral placarea fațadelor cu polistiren și culori tari. S-ar putea spune, deci, că proprietarii din blocurile alea reabilitate și-au scos cu vârf și îndesat impozitele alea simbolice, plătite pentru vreo 20 de ani de acum înainte.

În fața blocului meu, de exemplu, e un părculeț amenajat acum vreo opt ani de primul Negoiță, apoi înjumătățit pe măsură ce mai venea câte un șmecher la primărie ca să ceară autorizație de construire. Acum parcul are două blocuri pe el și o vilă. A mai rămas un teren de baschet, o alee cu câteva bănci și un spațiu de joacă pentru copii. E, aleea aia a fost pavată, asfaltată, bordurată de fostul Negoiță cam de două ori pe an. Actualul Negoiță face la fel. Exact cu o săptămână înainte de alegeri a mai pus un rând de dale pe alee, a schimbat băncile, a pus niște mese de șah și a împânzit ce a mai rămas din teren cu ghivece de crizanteme. Acum nu se mai vede nimic acolo că a dat zăpada. Bani aruncați aiurea, doar ca să se ducă bizonii să voteze USL.

Tot în scurtul timp de când s-a instalat la primărie, același Robert Negoiță a donat niscai milioane la biserici și a dublat factura de salubrizare și deszăpezire, ambele măsuri având tot un puternic caracter populist. Acum a dat zăpada, iar aleile dintre blocuri sunt la fel de troienite ca și anul trecut, când Rosalul lui Prigoană primea „numai” jumătate din banii de acum.

Într-un articol foarte bine venit, pe Hotnews, puteți vedea exact pe ce cheltuiesc banii și celelalte primării din București. Cu excepția primăriei lui Vanghelie, firește, unde nimeni n-a știut vreodată pe ce dă el banii. Toți au aceleași metehne. Aruncă o cincime din bugete pe „spații verzi”, sume aproape identice cu costul întreținerii și modernizării celor 18 spitale din București. Se pun borduri pe bandă rulantă, se vopsesc piste de biciclete la prețuri de piste de avion și apoi sunt declarate ilegale de poliție, se plantează panseluțe în prag de iarnă, se alocă în continuare câte un milion de euro pentru „gestionarea” fenomenului câinilor străzii în condițiile în care de 15 ani situația maidanezilor e neschimbată, se donează evlavios bani pentru construcții de noi biserici deși avem mai multe decât ne trebuie.

În esență se scurg bani din buget pentru diverse activități fie inutile, fie de valori mult mai mici decât prețul plătit, diferența fiind de fapt în campaniile electorale prin care tocmai am trecut și în conturile politicienilor. Ce facem noi pentru asta? Nimic. Nu avem exercițiul democratic al sancționării primarului când cheltuiește banii pe ceva ce nu ne convine. Nu-i scriem să ne exprimăm nemulțumirea. Și dacă-i scriem știe el să ne răspundă cum vrea el. Nu avem nici atâta organizare să ne adunăm într-o colectivitate de cartier și să decidem dacă vrem sau nu ca primăria să ne schimbe panseluțele. Nu putem de fapt nici măcar să dăm dovadă de nesupunere civică, refuzând să mai plătim impozitele în semn de protest, pentru că, iată, neplata impozitelor e mai degrabă o regulă decât o excepție în România, așa că nesupunerea civică ar fi de fapt să-ți plătești impozitul.

Nu știm să ne folosim libertatea de exprimare și drepturile de cetățeni, nu mergem la vot, că suntem scârbiți, dar îi lăsăm pe alții să aleagă în locul nostru și apoi ne indignăm că ia uite ce a ieșit, și ia uite cum ne mai jupoaie Ponta cu 16% mai mult. Păi bine ne face. Nu că ăia 16% ar conta la impozitele pe care le plătim, ci pentru că stăm ca babele în spatele perdelelor de acasă și dăm mărunt din buze că nu ne convine. Atât.

*Poza e făcută la metrou Politehnica

Etichete: , , ,

47 comentarii la “Nu mărirea taxelor e baiul, ci cheltuirea lor” Subscribe

 1. Tasepenet 12/12/2012 at 20:54 #

  Exercitarea asta a dreptului de a sti ce face domnu’ primar cu banii tăi sar putea să aibă ceva mai multe şanse de succes în ceea ce se numeşte democraţie. Şi care să nu existe de alaltăieri, ci de suficientă vreme ca Părintele Sectorului să nu mai aibă tendinţa de a acţiona ca şeful de lagăr – îi am pentru X ani, tre’ să-i storc de tot ce pot (îndeosebi pentru gospodăria mea, nu – numai – pentru aia de partid şi de stat).

  În ce priveşte spaţiile verzi şi luatul ochilor: în parohia lui Piedone porneau nenorocitele alea de aspersoare la 6 dimineaţa şi când ploua cu găleata…

  În ceea ce priveşte reabilitarea: în parohia lui Vanghelcel puţin un bloc a fost reabilitat cu puşcăriaşi (bine, înţeleg că nu trebuie să fii geniu ca să lipeşti polistirenul pe faţadă, da’ oricum…), dar nu oricum, ci fără termopane şi doar o scară din trei (că ăilalţii n-au vrut să plătească o anumită cotă parte la acţiunea pe care V. a declarat că o va face gratis). Ca urmare, bucăţile de polistiren atârnă goale pe la marginile scării (sistemul ăla de la cărămizi – una da, una nu). Cât va fi investit V. în treaba asta şi, mai mult decât atât, cât ni se va spune că a investit next time?

  • Dollo 13/12/2012 at 10:43 #

   Democrația se învață și cere efort. Nouă ne e lene de democrație

   • Tasepenet 13/12/2012 at 11:41 #

    Nu stiu daca ne e neaparat lene, cat pur si simplu n-avem cand sa ne mai ocupam si de ea. Serios: orice sesizare, plangere, dorinta de a sti ce se intampla exprimata de oamenii de rand se infige intr-un hatis birocratic a carui destelenire consuma timp si nervi, in conditiile in care job-ul, ratele, plata facturilor, curatenia prin casa si hainele lu’ ala micu’ necesita majoritatea energiei de care dispune un biped.
    Deci ceea ce se cheama democratie participativa ar functiona doar daca ar avea careva suficient timp si energie ca sa participe.
    Cred ca treaba sta asa: ne place sa gasim o figura autoritara, un fel de tatuc, care sa ne conduca cu o manuta forte (pe alocuri, si cu demonstratii de iubire), ca el stie mai bine (si daca mai e si smecheras, cu atat mai bine). Asa cred ca a ajuns Base – Base si Oprescu – Oprescu. Amaratii aia precum candidatul handicapat al ARD in Colegiul 8 si independentul anti-Oprescu n-au avut nici o sansa, pentru ca n-am constientizat ca si ei au cojones, doar ca nu le pun pe masa cu entuziamul unui taur.
    Ca urmare, Piedone va continua sa darame tarabe in piete („Uite, maica, cum ne protejeaza”), sa faca parcuri pe banii nostri („Da, maica, da’ e pentru copiii nostri”), sa-si puna efigia glumeata pe spatiile verzi si, in ajunul diferitelor sarbatori, in cutiile de scrisori („E si haios, maica”) si vom trece cu vederea obtinerea carnetului de conducere inclusiv pentru naveta spatiala si modul in care se cheltuiesc banii cu care tot noi am cotizat („De, maica, e si el om. Principalul e ca ne iubeste”).

    • Tasepenet 13/12/2012 at 11:48 #

     Revenind, dupa ce am citit o chestie pe un portal de stiri: macar P. n-a dat si bani la Mystic Club-uri („Of, maica, pacat ca e ateu. Da’ oricum, sa nu-l arza focu’, ca ne iubeste”).

    • Dollo 13/12/2012 at 12:12 #

     Eu zic că tot lenea e de vină. Pentru că scuza asta cu nu am timp e folosită și la alte chestii, să zicem mai importante decât reclamațiile făcute la primărie. De exemplu nu am timp să fac temele/să mă joc cu copilul, nu am timp să citesc, nu am timp pentru mine. Parol. Nu ai timp de ce? Dacă tot te-ai strofocat să faci un copil, e bine să investești timp în educația lui pentru că e proiectul tău de suflet. Așa și cu democrația participativă: dacă vrei să trăiești bine sau să ai un cuvânt de spus în viața ta, trebuie să cheltuiești și niscai timp, pe lângă bani. Altfel taci și înghite orice majorare de taxe pe care o decid alții.

 2. angel 12/12/2012 at 21:22 #

  Eu platesc pentru a 4-lea apartament impozit de 4 ori mai mare. Asa ca majorarea asta de 16% nu-mi place.
  Statul isi aroga dreptul sa ma taxeze cind si cum vrea el.
  Asa mi-a facut si cu business-ul, dublind un impoxit peste noapte, ca aa vrea muschii lui.
  Drept pentru care l-am mutat si nu mai platest NIMIC acum.
  Cit despre proprietati, evident ca nu le pot muta. Nu-mi ramane decit sa le vad (o chestiune de citva ani).
  Dupa care, sa auzim e bine, Romania.

  • ex 12/12/2012 at 22:04 #

   Pai du-te si cumpara proprietati imobiliare in Europa sau SUA, si sa ne zici cat platesti impozit acolo.

   • Mihai 13/12/2012 at 00:37 #

    Dar si serviciile is pe masura…iar o casa medie e pe la 4-500000 $. Veniturile is pe masura.
    La noi platesti si nu stii pentru ce, de fapt platesti hotii care se fac, ca guverneaza/conduc.
    2000$ pe an platesc eu impozit la casa, dar si daca merg o saptamana cu aceeasi camasa, la guler ramane curata, transport in comun brici, parcuri multe si mari, piste de biciclete 1000km, terenuri de tenis cateva zeci in cartier la mine, gratuite, sali de sport in fiecare comunitate si 1001 alte lucruri.

    • Dollo 13/12/2012 at 10:47 #

     Există o legătură logică între impozite mari-cheltuirea lor-responsabilizarea cetățenilor. Noi nu avem decât veriga din mijloc.

   • angel 13/12/2012 at 07:43 #

    Exact asta am sa si fac.
    P.S. Am avut si in SUA proprietate. si nu ma deranja sa platesc impozit (un pic peste 1%). De ce? Pentru ca nu erau ciini vagabonzi. Nu imi rupeam masina pe drumuri cu gropi, sau picioarele pe trotuare proaste. Pentru ca aveam parcari peste tot. Pentru ca politia isi facea datoria cu mandrie, si nu venea in dorul lelii sau sa ia spaga. Pentru ca aveam parcuri i facilitati (de ex. teren de tenis GRATUIT.
    Si lista poate continua.

 3. Huitzilopochtli 12/12/2012 at 21:40 #

  Nu-i bai ca se maresc ci cum.
  Daca doriti sa revedeti:
  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-13348962-finantele-fac-precizari-privire-proiectul-crestere-taxelor-impozitelor-locale-intre-timp-acesta-fost-retras-pagina-internet.htm

  Premonitoriu primul comentariu al articolului din octombrie:

  „L-au retras de pe site… ca sa nu se sperie gugustiucii inainte de alegeri. Dupa aia, hasta la vista, rupe-i frate!”

  • Dollo 13/12/2012 at 10:44 #

   Păi ce, credea cineva că ăștia vin cu bani de acasă după alegeri?

 4. camil 12/12/2012 at 22:14 #

  Nimic de mirare. Tot în București, sectorul 4, fieful lui Piedone. pe Bd. Dimitrie Cantemir creșteau, de o parte și de alta, cpaci mărișori, de 20-30 de ani, aproape cât un om de groși, înalți și rămuroși, cât să facă umbră. vara asta, chiar înainte de alegerile locale, le-au fost tăiate toate ramurile chiar din trunchi (așa-zisa „toaletare”, de fapt mutilare). ca și cum n-ar fi fost destul, peste 2-3 zile au fost tăiați de la jumătate, rămânând doar niște cioturi la 2-2.5 m de sol. evident, cum nu puteau rămâne așa, peste o lună au venit lucrătorii primăriei și i-au scos de tot din rădăcini, i-au tăiat în bucăți și i-au încărcat în camioane. în găurile rămase au fost aduși și plantați pomișori din aceia firavi, de obicei văzuți în ghivece de lemn, care nu se vor prinde niciodată, înainte de a fi rupți de „oamenii de bine”. toată lumea implicată e mulțumită: s-au mai (sifonat) cheltuit aiurea niște bani, iar cei care se ocupă cu creșterea respectivilor pomișori au găsit cui să-i vândă, cel mai probabil la suprapreț. toată lumea în afară de locuitori desigur. și totuși, Piedone a primit peste 80% din voturi. q.e.d
  Asta s-a întâmplat chiar înainte de alegerile locale, prin iunie. Mini-mostră despre cum se cheltuie/fură banul public în România.

 5. pehash 12/12/2012 at 23:58 #

  Democratie pura. Mediocritatea invinge din nou. Daca luam aleator 1000 de bucuresteni din sectorul 3, cati dintre ei or fi adulti fara ocupatie? Cati dintre ei au incercat din proprie initiativa in ultimii 4 ani sa faca ceva pentru comunitate? Cati si-ar plati impozitele daca ar fi facultative?.. 🙂

  • Dollo 13/12/2012 at 10:45 #

   Nimeni nu plătește impozite facultative, nicăieri în lume. Nu suntem numai noi speciali 🙂

 6. iii 13/12/2012 at 00:29 #

  te contrazici singura. Daca cheltuirea e problema, atunci iti dai seama ca marirea taxelor mareste problema…

  • Dollo 13/12/2012 at 10:45 #

   Dacă nu eu, atunci cine 😀

 7. jollyca 13/12/2012 at 00:30 #

  Eu n-am nimic impotriva taxelor. Da, platesc cat vor ei. Da, platesc 300 de lei pe an impozit la casa in Pantelimon. Da, sunt perfect de acord cu taxele astea, si sunt gata sa le platesc…

  …dar de banii astia vreau ceva in schimb! Vreau asfalt pe strada (si nu stau pe vreo strada dosnica). Vreau strazi ca lumea. Vreau politie care sa-i amendeze pe cretinii care stau pe avarii in mijlocul sensului giratoriu. Ma doare in cot de panselutele din jurul blocurilor cand eu stau 10 minute in spatele unui „maxi taxi” care opreste din 10 in 10 metri pentru ca notiunea de „statie” este inexistenta.

  • Dollo 13/12/2012 at 10:46 #

   Tocmai, și cum faci să ceri chestiile astea și să-l sancționezi pe primar că aruncă banii aiurea?

 8. dojo 13/12/2012 at 09:37 #

  Iritarea noastra, ca se iau mai multe taxe, este EXACT pentru ca se arunca banii amboulea. Ca nu as avea chiar asa dureri de ceafa, daca as vede ceva pe banii aia.

  In Timisoara se dau anual vreo 3 milioane de euro la un rahat de echipa de fotbal care de ani buni nu e in stare de nimic. Asta in conditiile in care alte sporturi sunt ignorate, ca nu-s ‘cool’ ca fotbalul, iar pruncii aia, sustinuti exclusiv de amaratii lor de parinti, vin anual cu medalii de AUR la tot felul de competitii europene sau mondiale.

  Acu’ niste saptamani noul primar canta despre cum doreste el sa faca nus’ ce rahat de lumini pe cloaca pe care noi o numim Bega, in conditiile in care spitalele ne sunt luate de tigani cu acte false, la fel cam toate cladirile din Centru. astept cu interes sa se evacueze Primaria, ca s-a trezit un mostenitor din asta ca o detine de la strabunicu-su din India.

  Nu avem parcari (am fost recent prin Girocului (o zona plina de blocuri) si o strada de 2 benzi pe sens (odata) abia mai are o banda libera, restul sunt masini parcate. Pentru ca nu au oamenii unde sa-si lase masinile.

  Drumurile sunt execrabile, acum ca e zapada suntem ca la Pol, de ne rad si curcile, parcuri mai avem cateva timide, in rest jeg, lipsa de organizare, bani aruncati.

  Si da, cand vad bataia asta de joc, incep sa comentez. Nu cer nimic extra de la afurisitii astia (nici macar sa-mi reabilieze blocul, ca pana acum am platit noi locatarii TOTUL), dar astept un minim de decenta pe banii pe care-i platesc momentan degeaba.

  • Dollo 13/12/2012 at 10:49 #

   Cum spuneam și mai devreme, ce facem cu iritarea asta e cheia. Dacă o ținem numai pentru noi și anturaj, nu rezolvăm nimic. Iar dincolo de asta valoarea acestor impozite e mică, comparativ cu necesitățile oricărui oraș. Necesitățile reale, nu panseluțe

   • dojo 13/12/2012 at 13:24 #

    Problema noastra (asa cum spune si un ante-comentator) este ca avem DE LUCRU sa putem plati toate taxele astea fantasmagorice. Nu uita ca nu exista doar impozitele de casa si masina. Lunar platesc cel putin un salariu de ‘bugetar’ pe diverse chestii, doar pentru ca am pretentia sa fac business in Romania. Si primesc doar suturi in dos si ultimele 2 luni mi-au demonstrat inca o data ca la stat sunt prea multi angajati sa frece mentosanul. As umple 10 articole pe blog despre cum ne-am zbatut sa facem niste modificari de CAEN in firma, despre cat ne-a luat sa primim o certificare, CUM nu stie NIMENI din sistem ce si cum trebuie, ca am refacut dosarul ala pana ne-a luat dracu.

    Si toti astia sunt platiti din taxele noastre.

    Sa nu intru la discutii despre orasul meu care, fata de o tara civilizata e mai mult ‘ca la tara’. Despre politia formata din cretini si/sau spagari (prea putini oameni decenti care au loc intre ei), despre sistemul medical absolut idiot, despre invatamant etc. Asta ca sa discutam mai pe larg de ce platim ca tampitii taxe.

    La nivel local suntem in rahat, la nivel judetean la fel, pe national nici nu mai discutam. dar nu aud vreun cretin din astia 600 sau cati vor fi care sa vina cu idei de EFICIENTIZARE, sa rezolve probleme, sa ne faca viata si afacerile mai usoare.

    Atata stiu: sa mai puna niste procente in sus. Se vede dupa dezastrul economic din ultimii ani ca maririle de taxe au adus prosperitate si au sustinut cresterea economica. Yeah, sure.

    • Dollo 13/12/2012 at 14:12 #

     Da, măi Dojo, dar și într-o mâncare mai ridici capacul din când în când să vezi dacă nu se arde, nu te mulțumești să arunci în ea doar ingredientele și consideri că tu ai făcut partea ta, restul trebuie să facă focul, că de aia plătești gazul așa scump. Așa și cu impozitele: le plătești dar îl tragi de mânecă pe ăla de le cheltuiește. De preferat mai des decât la patru ani cum vrea el. Eu asta îmi tot sparg tastatura aci să conving oamenii să fie mai prezenți în viața lor, nu să se mulțumească doar să se indigneze lăuntric.

 9. Lupu 13/12/2012 at 11:05 #

  Personal nu prea știu cum poți să-l „deranjez” pe dom’ primar, altfel decât din 4 în 4 ani. O să încep să-i scriu, că având același primar de sector poate cu două rânduri de scrisori se simte mai emoționat când schimbă bordurile în parcuri. Mi-a plăcut chestia aia cu asocierea în colectivități de cartier, mai îmi trecuse treaba asta prin cap astă vară. Poate realizabilă, dar dificil de făcut.

  • Dollo 13/12/2012 at 11:34 #

   Scrie-i, că spre deosebire de vechiul Negoiță pentru ăsta văd că răspunde cineva.

 10. Andrei Cosmovici 13/12/2012 at 11:21 #

  Caut un sistem de injectare a primariei cu cat mai multe reclamatii / solicitari diverse, dar in cat mai scurt timp, si cu costuri minime. Exista domnuleprimar.ro, dar acolo se raspunde pe sarite. As trimite prin posta, dar… plic + timbru, de zeci de ori? Plus drum la posta?

  Eventual, un blog / site cu formulari standard, gata facute, pe diverse probleme, care sa fie completate doar de cine doreste. Si duse personal la registratura primariei, sau expediate prin posta, sau pe email.

  Cred ca lipseste si un loc in care lumea sa vada niste rezultate. Popescu a reusit asta, dupa atata timp, in acest fel. Un loc de unde sa te inspiri, sa prinzi curaj. O agora a reusitelor, care sa raspandească dorința de a mima gesturile inițiale. Comuniștii asta încercau să facă, să distrugă speranța, care se putea activa, printre altele, și prin comunicare, adunare, organizare, exemplu. Nimeni să nu știe de cel din jur. Oare este realistă ideea realizării unui astfel de site / blog?

  • Dollo 13/12/2012 at 11:34 #

   Eu mi-am popularizat aici diversele forme de interacțiune cu conducătorii, precum și „succesurile” lor. O să o fac în continuare. Ideea e că oricine are acces la Internet poate să le scrie emailuri. Majoritatea primăriilor din orașe cel puțin au site-uri și adrese de contact. Telefoane. Până la urmă pentru banii pe care li-i dăm putem să ne rupem câteva minute într-o zi să-i stresăm cu doleanțe. Și nu trebuie să aștepți rezultate instant, dar ca picătura chinezească. La un moment dat spargi bordura. Mai ales că nu e din granit 😉

Lasă un comentariu