De ce ți se cere cazierul la angajare?

și de ce nu există și un cazier pentru patronii care nu-și plătesc angajații?

C redeam că e o relicvă a perioadei când tovarășul de la cadre era Dumnezeu pe pământul instituției, deși te întrebi și în cazul ăla de ce-i trebuia securistului care se ocupa de dosarul fiecărui angajat cazierul tău? Că doar ei ar fi trebuit să aibă acces la informații pe care nici măcar tu nu le știi despre tine.

Totuși mi s-a cerut cazierul și la firme private, chiar și la 20 de ani de atunci. Bine, la două din firmele pentru care am lucrat eu, la personal lucrau niște domni foști militari de carieră, care își completau pensiile „mizere” îngroșând cu hârtii inutile dosarele de angajare ale oamenilor. Și te priveau apriori ca pe un potențial infractor venit să înșele cumva încrederea patronului care dădea la mulți o pâine albă, din generozitatea lui fără seamăn.  Am mers la poliție, am plătit taxa de timbru, am așteptat termenul legal ca să-mi fie verificat numele și CNP-ul „în sistem” și am prezentat cuminte dovada bunelor mele intenții în fața angajatorului. Ce să-i faci, trăim într-o lume în care cuvântul dat și numele nu mai contează. Importantă e ștampila de pe cazierul curat.

Mă întreb dacă firmele care-ți cer cazierul la angajare cunosc conceptul de reintegrare socială a foștilor deținuți? Și dacă văd că ai fost condamnat, chiar dacă ți-ai ispășit pedeapsa, te mai angajează? Și dacă nu, atunci cum se presupune că n-o să ajungi înapoi la pușcărie?  Dar asta e altă discuție. În cazul meu s-a dovedit după numai câteva luni că acela care ar fi trebuit să-mi prezinte cazierul ar fi fost patronul. Nu dădea salariile cu lunile. Deci era un hoț care fura și de la mine și de la stat – că nu plătea nici asigurările. Cam cum se întâmplă acum în multe alte „instituții de presă”.

Citeam adineauri pe Pagina de media că Marius Tucă le-ar fi zis ziariștilor de la Jurnalul – unde nu s-au dat salariile din decembrie – că cine nu mai vrea să muncească fără bani e liber să plece. Eu am plecat de la ultimul patron care nu mi-a dat banii – deși după termenele de judecată fixate de justiția din România vor trece ani până îmi voi recăpăta drepturile – dar asta nu înseamnă că îmi e mai bine. Tot pe datorie am ajuns să lucrez. Am de primit bani de anul trecut, și de luna trecută. Și voi continua să lucrez pe datorie, că altă șansă nu am să merg mai departe.

Și nu e vorba numai de presă. În situația asta sunt multe firme din România. Ba chiar ONG-uri care au făcut imprudența să acceadă la fonduri europene. Ți se cer dosare groase cât biblia ca să capeți o finanțare europeană, apoi niciuna din hârtiile alea de bună credință pe care le aduci în sprijinul tău nu te ajută să-ți recuperezi banii pe munca prestată. Deci, de ce ni se mai cere cazierul la angajare, de ce nu există și un cazier pentru patronii care nu-și plătesc angajații?

Etichete: , , , ,

25 comentarii la “De ce ți se cere cazierul la angajare?” Subscribe

 1. QuadroQ 28/03/2013 at 15:57 #

  Cazierul poate fi cerut ca sa stie ce-i de capul tau. De ex, la una din firme se lucra cu date private de la un client din domeniul bancar… Sigur ca puteai lucra in firma respectiva, dar nu iti da dea acces fix la datele confidentiale. Reintegrarea nu inseamna sa ai si deplina incredere in cineva care are in cazier, spre exemplu: fraude bancare ;))

  • Dollo 28/03/2013 at 16:00 #

   În teorie oi avea dreptate, de aia se simte așa de bine sistemul bancar mondial și nu există foști angajați care au băgat mâna în conturile clienților. În cazul meu zău că nu aveam acces la nimic atât de confidențial, și nici bani pe mână. Și în general în presă e cam la fel. În multe situații e un exces de zel.

 2. eftimie 28/03/2013 at 16:23 #

  Am norocul să lucrez la o firmă unde nu mi s-a cerut nici măcar diplomă de studii. Am fost doar „în probe” trei zile, apoi într-un fel de „juniorat” trei luni. E genul ăla de firmă unde-ţi poţi regla ceasul după salariu.
  Patronii care cer cazier şi diplome de studiu nu-şi cunosc afacerea. Nu ştiu ce fac, deci nu ştiu ce au nevoie de la angajat, deci cer chestiile „legale”. Că aşa au învăţat ei de la uzina de unde au început să fure când s-au apucat de afaceri.

  • Dollo 28/03/2013 at 18:42 #

   Judecând după ultima propoziție, parcă am lucrat pentru aceiași patroni 🙂

  • Paul 28/03/2013 at 19:19 #

   Acei patroni care implementeaza un sistem de management al securitatii informatiei (ISO27001) pot sa iti ceara si cazier fiscal (ceea ce mi se pare normal). Deci solicitarea acelui cazier judiciar si/sau cazier fiscal mi se pare o necesitate intr-o firma unde patronul are habar cuce se mananca confidentialitatea datelor.

   • Dollo 28/03/2013 at 19:26 #

    Dragă Paul, acest ISO n-are trebui să-i oblige să-și plătească și salariații? Că patronul de care vorbesc eu făcea mare paradă de „isourile” lui, dar firma tot aiurea mergea.

    • Paul 28/03/2013 at 19:45 #

     E foarte corect ce spuneti dumneavoastra. Eu ma refeream strict de ce se cere angajatilor din diverse firme acele caziere.

     Puteti verifica starea companiei inainte de angajare. Dar cand stii ca ratele bat la usa si tu nu ai un job atunci parca te rogi (si vrei sa crezi cu tarie) ca acel angajator te v-a plati.

 3. Stelian 28/03/2013 at 16:40 #

  In Romania inca esti considerat infractor prin definitie si trebuie sa dovedesti tu ca esti nevinovat.
  Semnezi contract individual de munca uneori an de an, dar angajatorul „uita” sa-ti plateasca salariul la timp, „uita” sa plateasca darile la stat si cind te trezesti ca vrei somaj afli ca nu ai „dreptul” din cauza ca angajatorul n-a platit.

 4. Xanaxdoo 28/03/2013 at 16:47 #

  Acum ca ai adus vorba, incercam sa imi amintesc de experienta mea din Ungaria. Parca-parca retin ca la 3 din cele 4 locuri de munca unde am lucrat mi s-a cerut cazierul (de la Politia maghiara – surpriza, nu aveau nimic inregistrat pe numele meu). Singurul loc unde nu mi s-a cerut a fost o firma de consultanta cu sediul principal in Belgia. Restul de 3 (toate banci) mi l-au cerut.
  Sint curioasa daca in alte state EU se cere.

  • danoaca 28/03/2013 at 17:27 #

   E după cum urmează:

   ”Certificatul de cazier judiciar, în cazul funcţiilor pentru ocuparea cărora acesta este obligatoriu (ex: gestionar).”

   Deci nu e obligatoriu și de obicei e înlocuit cu o declarație e proprie răspundere că nu ai comis chestii. Io zic să ne mai informăm și noi cînd ni se cer căcaturi.

   • Dollo 28/03/2013 at 18:40 #

    Ne informăm, dar când îți zice ăla de la personal că nu se poate altfel, te cam conformezi, că vrei să te angajezi…

  • Dollo 28/03/2013 at 18:41 #

   M-aș mira să nu aibă, totuși, poliția o legătură cu organul din țara natală. Deși dacă nu au o bază de date comună pentru accidente auto… cine știe, începi să te îndoiești de existența lui Big Brother

 5. dojo 28/03/2013 at 17:48 #

  Nu stiu daca am prezentat cazier pana acum (parca nu), dar poate nu e chiar atat de aiurea. Nu angajez pe nimeni, dar, daca ar fi cazul, poate mi-ar placea sa stiu de ‘scheleti’ are in dulap. Daca e ceva suspect, prefer sa-i las pe altii sa riste cu reintegrarile. As integra in munca un om cu dizabilitati mai repede decat un fost puscarias.

  • Niki 28/03/2013 at 20:56 #

   Lasa-i pe altii sa riste. Noi stam cumintei si asteptam sa se schimbe ceva.

   • dojo 28/03/2013 at 20:59 #

    Niki, daca e vorba de afacerea MEA, da, imi permit sa nu risc. Acu’ depinde si pentru ce a facut onorabilul potential angajat bulau.

 6. Claudiu Minea 28/03/2013 at 17:52 #

  Cine mai are nevoie de cazier cand exista FB? 🙂

  • Dollo 28/03/2013 at 18:36 #

   și asta e drept 😉

  • Paul 28/03/2013 at 19:21 #

   Pe FB nu o sa spun ca am credite neplatite de 3 ani de zile si ca banca deja imi retine 45% din salariu si nici nu voi posta poze din bulau cum fac se mai intampla.

 7. angel 28/03/2013 at 18:00 #

  In USA ti se poate verifica creditul, iar pentru unele slujbe se face test pentru droguri.
  Tot ai o gramada de timp liber, de ce nu lupti pentru drepturile angajatilor? Eventual faci un sindicat, o uniune sau un ONG?

 8. Robert 28/03/2013 at 18:55 #

  In Norvegia nu ti se cere. Exceptie fac locurile de munca care au legatura cu securitatea (paza bunuri, aviatie, politie, vama). Cred ca nici pentru posturile entry level din banci nu ti se cere. Nu am vazut in anunturi nici o cerinta de acest gen. Ti se poate cere un cazier rutier in cazul in care vei primi pe mana o masina de firma, dar numai pentru ca e o conditie a asiguratorului.
  In rest ii poti reclama pentru discriminare daca pun in anunt asa ceva. Nici macar fisa medicala nu ti se cere pentru ca poate fi motiv de discriminare. Este fix responsabilitatea ta daca ai nevoie de ochelari si iti dai peste degete cu ciocanul.:))

  • Dollo 28/03/2013 at 19:29 #

   Ultimul loc în care mi s-a cerut fișa medicală a fost examenul pentru permisul auto

 9. Luminitza 28/03/2013 at 21:04 #

  In uk ti se cere cazierul dc lucrezi cu persoane care nu se pot apara (copii sau batrani) in rest nu am auzit pe multi decat poate cei care muncesc in casele foarte bogate( mie mi la cerut angajatorul pentru ca aveam conturile ei pe mana si toate cifrele de la seifuri)si sunt oricum astia bogati sunt paranoici. Aici dc te recomanda cineva din serviciul public ( doctor, avocat) este suficient.

 10. marcu 28/03/2013 at 22:53 #

  @Luminitza, nu prea esti desteapta, asa-i?

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Viața și moartea într-un sat românesc. În 2012

Ale lor mâini bătrâne

Despre mutarea clasei muncitoare de la oraș la sat, înmormântarea organizată de firma de pompe funebre a preotului, despre UE care ne obligă să nu mai ținem mortul în casă, dar noi vrem să facem economie. Și despre politicieni.

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

Sanssouci, casa de la țară a unui rege cool

pajiste

La 1740 oricine putea să intre pe domeniul lui Frederick cel mare al Prusiei, cu condiția să fi fost îmbrăcat corespunzător. Azi intrarea costă 19 euro și îți dezvăluie un colț de rai și o poveste frumoasă.

Eu sunt lucrător sexual, legea e o curvă

sexworker

Interviu în 3 episoade cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. Azi, începuturile – „Epoca de aur”, când comunismul tolera prostituția, marca era mai tare ca dolarul iar clientul era domn.

Ce caută englezii în Grecia

karaoke

În timp ce milioane de estici se dau peste cap să emigreze în vest ca să facă bani, englezi, germani sau canadieni vin în Grecia ca să trăiască decent, în căutarea unui stil de viață care nu le mai e accesibil în propriile țări.