Samsarul Tăriceanu vorbește ipocrit despre retrocedări

După ce și-a înzestrat una dintre fostele neveste cu o casă naționalizată, în ciuda proprietarului, fostul premier Tăriceanu spune că România respectă proprietatea privată și ar vrea să-i despăgubească pe naționalizați cu încă un Fond Proprietatea.

G uvernul vrea să-și asume luna asta răspunderea în Parlament pentru o nouă lege a retrocedărilor. În fapt o altă amăgire a foștilor proprietari, de data asta cu puncte care ar fi valorificabile abia din 2017, după ce guvernele celelalte i-au amăgit ba cu despăgubiri în natură, ba cu „acțiuni” la bursă. Guvernul e mânat de la spate de termenul limită pe care ni l-a impus infama Europă, și Curtea Europeană – acolo unde proprietarii au câștigat procese pe bandă rulantă – să le facem odată dreptate oamenilor ăstora. Nu e vreun secret nici că până acum cine trebuia să-și recapete bunurile confiscate de comuniști le-a primit în bună parte – Casa regală și Biserica Ortodoxă ar fi printre beneficiarii cei mai norocoși, oricât s-ar plânge unii – proprietarii fără noroc ori au murit, ori se mai târăsc prin tribunale, ori au renunțat și și-au vândut titlurile litigioase samsarilor. Adică ălora despre care premierul Ponta spunea azi că nu avem a le datora nimic, ci doar proprietarilor. Lor trebuie să le facem dreptate, vezi bine.

Iar motivul acestei nesimțite tărăgănări este faptul că aceia care trebuie să rupă odată pisica în chestiune sunt mânjiți într-un fel sau altul, au avut de câștigat la un moment dat din acest lucru. Cel puțin așa credeam până azi, că nu poți să te apuci să faci dreptate celor nedreptățiți de comuniști, atâta vreme cât stai tu însuți într-o casă naționalizată, de exemplu.

Azi am fost la lansarea raportului Societății Academice din România (SAR) pe tema „Cum relansăm România”. Printre numeroșii miniștri sau foști care au onorat adunarea cu prezența s-a aflat și fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care în cuvântul său a ținut să puncteze fix asta: că imaginea României în lume/Europa e dată printre altele și de modul în care își plătește datoriile către foștii proprietari de bunuri naționalizate.

Trebuie să dăm un semnal clar că România privește cu seriozitate și respectă proprietatea privată. Trebuie să facem un act de reparație de o manieră eficientă și efectivă”, a zis cu morga-i obișnuită domnul Tăriceanu, punctând că el unul n-ar fi de acord ca despăgubirile să fie acordate de la buget, pentru că de fiecare dată s-ar găsi alte priorități și proprietarii ăia, săracii, ar fi amânați mereu de la plată. În schimb el ar propune un Fond Proprietatea 2. N-a mai apucat să spună cum ar fi fondul ăsta că i-a sărit lumea din sală în cap, pe motiv că aberează și că ne-a ajuns eșecul Fondului Proprietatea 1.

Nu știu câtă lume din sala aia știa că domnul Tăriceanu a târât vreo zece ani, cel puțin, prin tribunale un astfel de fost proprietar, doar ca să își înzestreze una dintre fostele soții cu o casă naționalizată. Povestea am scris-o în 2005 în Cotidianul și mărturisesc că nu mai sunt la curent cu evoluția situației, poate că deja proprietarul o fi murit, că avea atunci peste 80 de ani. Doamna Tăriceanu 2, dacă nu mă înșel, a rămas bine mersi cu casa. Tăriceanu era atunci prim ministru.

Desigur că exemplu ăsta e unul palid. S-ar putea spune că nu s-a îmbogățit Tăriceanu cu apartamentul ăla de 50 de mp, pe care i l-a lăsat nevestei. Dar fenomenul (ne)retrocedărilor în România e format din marea masă a acestor mici proprietari, iar acest insignifiant caz vorbește perfect, la scară mică, despre tabloul general și interesele din spatele lui.

Poate că singura soluție, ca să se încheie vreodată cât de cât echitabil această sagă pe care România a lungit-o 22 de ani, ar fi mult mai simplă decât orice fond proprietatea x sau lege pe puncte asumate de Ponta pentru guvernul care va veni după el. Cel mai bine ar fi ca toți ocupanții caselor naționalizate să le plătească foștilor proprietari contravaloarea reală a bunurilor. Toate terenurile, pădurile, și ce-o mai fi de retrocedat, să se dea în natură, sau să fie răscumpărate de actualii proprietari, care pe unde le stăpânește. Și așa statul e un prost administrator, s-a văzut.

Tăriceanu are dreptate în felul lui, nu e normal să plătim toți, de la buget, pentru ceva de care beneficiază doar niște privilegiați, cum e fosta lui soție și alți șmecheri care s-au căpătuit în ăștia 20 de ani cu proprietăți pentru care statul român e condamnat la CEDO de fiecare dată. Dacă tot e să facem dreptate, hai să începem cu politicienii și nomenclatura, să dăm un exemplu prostimii. Sunt sigură că o astfel de lege ar întruni o largă aprobare populară, ce părere aveți?

Etichete: , , ,

12 comentarii la “Samsarul Tăriceanu vorbește ipocrit despre retrocedări” Subscribe

 1. skrum 15/03/2013 at 00:40 #

  păi a spus-o clar, trebuie să dăm un semnal, adică să-i mai ducem încă o dată de nas pe fraierii ăştia de europeni care ne tot dau diverse teme, ce, voi vreţi să rezolvăm chestia asta pe bune ?!

 2. VASILIU MIRCEA PAUL 15/03/2013 at 08:01 #

  Domnișoară Dollo – un articolaș despre manifestația anti-cip așa cum știți să le faceți Dvs. (parcă vorbesc despre mîncare). Vă rog frumos.

 3. angel 15/03/2013 at 11:09 #

  Sa vezi tu ca T iti citeste blogul si da casa fostei neveste inapoi la proprietar. Ori se umfla de ras. Ori habar nu are de revolta ta. si daca ar avea l-ar durea fix in cot.
  Ca de altfel si pe cei citeva sute de chiriasi RAPS

 4. Motanul 15/03/2013 at 11:11 #

  Sa-i „multumim” lui Iliescu. El a incurajat cumpararea caselor nationalizate de catre „chiriasi” la pret de nimic. De-aici pleaca toata problema. Daca chiriasii n-ar fi primit acte pe case, retrocedarile s-ar fi facut in natura foarte usor. Interesant e ca s-au facut retrocedari in natura nu adevaratilor proprietari ci unor mafioti. Mai tine minte cineva cazul spitalului din Timisoara „retrocedat” unei familii de tigani?
  Nimeni nu realizeaza cu adevarat cat rau a facut Iliescu Romaniei. Aproape tot atat rau cat 50 de ani de comunism!

 5. valentin 15/03/2013 at 11:18 #

  Arzai-ar focu’ pa ei si pa nevestele lor!

  „Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
  Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
  Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
  Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!” – citatul nu imi apartine, cred ca e de inteles…

  Simt o acuta nevoie sa imi cumpar o pusca cu luneta… si un aruncator de flacari…

 6. JB 15/03/2013 at 12:45 #

  Mai Dollo, sa stii ca probl.e complicata. Complicata mai ales de valoarea pe care statul ar trebui s-o plateasca. Asta e si motivul ptr.care statul s-a tot dat cotit de la punerea in aplicare a unui act de reparatie corect. Evident cu exceptiile de rigoare determinate de spaga sau nenumarate demersuri si ani de asteptare.

  Tariceanu, acest dandy cu mare trecere la mame cu fete de maritat, e moliceanu-gelatineanu…. Mi-l aduc aminte in campania electorala din 2008 cum lauda realizarile Greciei (!!!) si o propunea ca model ptr.Ro…..

  Cit priveste solutia propusa de tine:
  1. Care e valoarea reala a bunurilor?!? Cea din 2008 cind piata era la maximul speculatiei frenetice sau acum??!?

  2. Cum sa plateasca, chiriasii, despagubirea catre prop.?!? Dintr-o data sau in rate insirate pe N ani?!? Daca acei chiriasi nu dispun de resurse suficiente cum procedam?!?

  3. despre retrocedarea padurilor: mie mi se pare o crima; un atentat la sanatatea intregului popor. Vorbesc si din pct.de vedere al unui prop.de 7 ha padure. De ce spun asta?!? Eu nu am taiat nici macar o ramurica din acea padure, dar majoritate prop.nu au in cap decit defrisarea 100%. Daca eu as fi fost in pozitia sa hotarasc ce si cum cu padurile nu as fi retrocedat nici macar 1 metru. I-as fi despagubit pe o perioada de 5 ani si gata. Dar asa cum s-a facut este o nenorocire.

  4.Suprafetele cuprinse in cererile de retrocedare de terenuri (de tot felul) depasesc ca intindere suprf.Romaniei…. Am curaj sa spun (in cunostinta de cauza) ca cel putin 10-15% sint cereri frauduloase. La fel si in cazul caselor nationalizate.

  O poveste scurta despre acest din urma caz: o pers.cunoscuta, nu spui cine 🙂 , era hotarita sa faca numeroase cereri de retrocedare si eventual de despagubire daca imobilele (cladiri) nu mai existau. Avea persoana toate actele necesare. Din toate reiesea indubitabil ca parintii, bunicii si alte rude detinusera rspectivele imobile. Ei bine, e adevarat ca detinusera respectivele case/terenuri dar le si vindusera….tot inainte de nationalizare. Iar acum pers.care le revendica nu punea la dosar decit actele din care reisea proprietatea nu si vinzarea… Daca tinea, tinea…. Familia acestei pers.se ocupase cu vinzarea si cumpararea de bunuri imobile inainte de razboi si astfel in arhiva familiei existau o multime de inscrisuri dovedind la momentul X proprietatea.
  Ba mai mult, pe la 1938 unul dintre imobile fusese chiar trecut in proprietatea statului ptr.neplata impozitelor….. Dar persoana….revendica foarte hotarita sa recupereze ceea, de drept, nu-i apartinea.

 7. TNH 15/03/2013 at 22:01 #

  Dollo, te rog frumos să publici IBAN-ul cardului pentru donaţii, ai promis.

 8. Gilbert 15/03/2013 at 22:18 #

  „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… ”

  Vorba lui skrum: chiar vreţi să se rezolve? Adică, chiar speraţi asta? Pe bune? 🙂

 9. LStefan 16/03/2013 at 08:10 #

  E greu de spus cum e mai bine. Nici actualul presedinte nu stiu daca sta mai bine la capitolul locuinte in familie dobindite exemplar. Dar nu despre asta-i vorba. Sa facem dreptate. De exemplu eu nu stiu sa fi facut nimanui nici-o nedreptate; nu am ocupat casa nimanui, tot ce am este obtinut din munca mea. De ce sa platesc eu ceva drept reparatie cuiva? Si cit de departe in timp se poate intinde asta? Asa o sa vina cineva si va spune ca e urmasu’ lu’ (mama lu’) Stefan cel Mare si trebuie sa-i dam Moldova, de exemplu.

 10. Glass and Iron 18/03/2013 at 15:12 #

  M-am certat cu niste indolenti care m-au pus pe drumuri pentru a da niste bani statului. Ma uitam la cele trei cozi de vreo 8 – 9 omani fiecare si la cele doua ghisee inchise. „De ce nu sunt deschise ? De ce nu faceti ceva pentru a nu mai lasa lumea sa isi piarda timpul stand la cozi ?” … raspunsuri indolente (ce sa primesti de la niste indolenti ?) … Asa ca le-am intrebat pe cele vreo doua duzini de oameni „De ce stati cu capul in pamant si asteptati in loc sa cereti sa fiti tratati cu respect ?” – 🙂 🙂 🙂 trebuia sa vezi ce feţe de „ăsta-i dus cu capul” aveau. S-au intors, s-au uitat la mine tâmpi si apoi s-au intors catre ghiseele din faţa lor.

  „Dacă tot e să facem dreptate, hai să începem cu politicienii și nomenclatura […]”. Mai pe scurt : „Dacă tot e să facem dreptate, HAI SĂ ÎNCEPEM !”.
  Intrebam pe cineva „De ce scrii pe blog ? Nu-i inutil ?” si mi-a raspuns „Altfel ma ia cu capul !” … Are dreptate, te ia cu capul cand iti dai seama de realitatea inconjuratoare. Ddegeaba a auzit toata lumea povestea aia cu „unirea face puterea” ca „ce treaba am io, ce, io-s expropiat ?”.

  Te admir pentru pozitie si tenacitate. Sau eu sunt la limita cu increderea sau tu stii despre poporul asta ceva ce nu stiu si eu …
  Nimeni nu o sa inceapa sa „faca” dreptate … faina lipsa zici … domnu’ primar e hot … pentru toata lumea domnu’ primar ie domnu’ primar iar pentru tine-i hot … Tugurlane, nu te juca cu focu’, băăă …

  • Dollo 19/03/2013 at 11:11 #

   Cred că zilele astea și eu intru în categoria amicului tău. Scriu ca să nu mă ia capul….

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Fără dosar cu șină la Consulatul Boliviei

20180224_105612

Aventurile birocratice din lumea care nu vrea să înțeleagă avantajele renunțării la vize turistice.

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!

O masă cinstită la cea mai umană închisoare din lume

curte

Halden este cea mai nouă închisoare din Norvegia, a costat 250 de milioane de dolari și le oferă deținuților condiții de viață ca în libertate

Hai păpușă sexoasă, bagă!

primaria

Primele victime ale poziționării USR împotriva modificării Constituției sunt propriii consilieri generali din București, hărțuiți grobian de consilierii PSD pe tema „cuplurilor de același gen”. Famiglia tradițională PSD de la Primăria Capitalei îi hărțuiește pe copiii adoptați ai cuplului bisexual USR