Unde ții banii când banca devine prea scumpă?

Mama caută soluții financiare pentru păstrarea banilor de înmormântare. Așteptăm sugestii.

M ama a primit scrisorică de la banca la care-și ține banii de înmormântare, cum că de la 1 august va fi păcălită cu alte comisioane la ghișeu. Printre noile valori sustrase de bancă din banii mamei de copârșeu se va număra și comisionul de depunere. Câțiva lei pentru sume mai mici de 500 de lei, și dublu pentru sume mai mari. Mama e șocată. Cum adică, eu le dau banii mei pe mână și ei mă taxează? Păi n-ar trebui să mă încurajeze să mai depun la ei?

Așa că m-a întrebat azi ce să facă ea cu depozitele bancare, de acum încolo – la finalul scrisorii zice că dacă nu ești de acord cu comisioanele astea poți să-ți retragi banii de la bancă și să închizi conturile, gratis. O văd pe mama că e tentată de idee, dar în același timp nu i se pare normal nici să țină banii la saltea.

Acum nu vă imaginați că mama e vreo mătușă Tamara. Are la bancă ceva mai mult de o mie de euro, la care mai adaugă câte puțin lunar sau mai rar, după buget. Desigur că acele comisioane de depunere impuse de bancă nu sunt un capăt de lume, dar parcă și mie mi se pare aiurea să-i percepi omului bani dacă vine să-și țină la tine economiile. Mai ales că dobânzile pe care le-a avut în ultimii ani de când își ține banii la banca asta nu i-au sporit semnificativ economiile. Dar ea a fost bucuroasă să-și țină banii acolo ca să nu fie tentată să-i cheltuiască.

Așa că, vă întreb, care vă pricepeți la economii, ce credeți că ar trebui să facă mama cu mia ei de euro (pe care acum o are în lei)? Să-i scoată de la bancă, să-i schimbe în euro, să-i țină în casă, să-i lase la bancă? E vorba de o sumă relativ mică, la care se adaugă periodic diverse alte sume, toate păstrate pe termen nedefinit… sper eu cât mai lung. Ideal ar fi ca aceste sume să nu se devalorizeze măcar, dacă nu pot crește, și să fie disponibile ușor în caz de nevoie. Aștept sugestii serioase.

*Cam toate băncile s-au porcit în ultima vreme cu comisioanele, semn că au tot mai mulți clienți 😀 Deci nu are rost să vă spun care-i banca aia la care are mama banii de înmormântare, pentru că probabil toate sunt la fel 😉 

Tags: , , , , ,

22 Responses to “Unde ții banii când banca devine prea scumpă?” Subscribe

  1. TNH 06/07/2013 at 00:43 #

    Interesează-te la C.A.R.-ul pensionarilor dacă fondul cotizat revine urmaşilor în caz de deces – aşa e la C.A.R.P.-ul de la mine din oraş.

    Plăteşti lunar o taxă de 4 lei şi cotizaţie cât vrei tu. La sfârşitul anului primeşti dobândă la sumele depuse. Dacă dobânda e mai mare de 48 lei, adică suma taxelor pe 12 luni, s-ar putea să îţi convină, mai ales că urmaşii primesc şi ajutor de deces, plus know-how şi avantaje la achiziţia celor necesare de la firma de pompe funebre cu care s-a asociat C.A.R.P-ul.

    Dezavantajul e că rămâi cu riscul deprecierii leului, în comparaţie cu riscul mai mic de la euro.

  2. Sakura 06/07/2013 at 02:23 #

    Dacă scopul acelor bani este întradevăr cel declarat, eu aş spune că gata, este de ajuns. Să lase suma aia în bancă că e mai mult decât suficientă pentru o înmormântare decentă iar de restul banilor care să se bucure cât mai este printre noi.

    Astfel scapă de comisioanele nu tocmai justificate (pentru un cont de economii), rămâne cu banii într-un loc sigur şi cu ceva dobândă (chiar dacă e real-negativă, tot e mai mare decât la ciorap) şi mai ales îşi va permite mici răsfăţuri pe care altfel şi le-ar fi refuzat.

  3. Frobenius 06/07/2013 at 09:14 #

    Eu am considerat comisionul pentru adus bani in banca drept o jignire si imediat am rupt relatiile cu entitatea jignitoare. Conform proastelor obiceiuri nu dau si numele bancii, spun doar ca incepe cu „Raiff”… si se termina in …”eisen”. Nu stiu daca acum mai exista acel comision, nu mai calc pe acolo.
    La fel de suparator mi se pare si comisionul pentru transfer intre doua conturi ale aceleiasi banci.
    Inca mai ai de unde sa alegi. Cauta alta banca.
    Banii vor pierde din valoare oricum, indiferent ce iti va spune functionarul bancii sau… Mugur Isarescu.

  4. Motanul 06/07/2013 at 09:31 #

    Nu vreau sa fiu macabru dar am citit de cineva care si-a construit cosciugul(era tamplar) cu 20 de ani înainte sa aibă nevoie de el. Iar socrii si-au cumpărat cavoul acu vreo 5 ani. Si nu cred ca o sa-l folosească prea curând. Cred ca asta e cea mai sigura soluție.

    • Dollo 06/07/2013 at 09:56 #

      Loc de veci deja are, nu ăsta e subiectul postării, ci cum pot fi păstrate economiile alea.

      • Motanul 06/07/2013 at 14:03 #

        In cazul asta eu unul nu i-as păstra ci cheltui:).

        • Dollo 06/07/2013 at 14:48 #

          și eu, dar nu-s ai mei 😉

          • Motanul 06/07/2013 at 15:57 #

            Pai daca vrei, trimite-mi-i mie. Am un cont de economii deschis(poți lua banii oricând fara penalizare) in Euro cu dobânda de 2% pe an, cu plata la 1 Decembrie. Transferurile prin IBAN nu se plătesc. 🙂

  5. Oana 06/07/2013 at 11:23 #

    Daca vrea intr-adevar sa isi pastreze banii in banca, atunci cel mai bine e sa cauti o banca „adevarata”, care sa vrea sa tina banii clientilor. Poti eventual sa si presezi putin, de genul „Nicaieri in Europa n-am auzit de asa ceva, sa platesc EU comision pt ca imi depun banii la voi. Ce fel de banca e asta???”… 🙂 Toate bancile „normale la cap” ofera Clientului comision pt depunere, nu invers. Informeaza-te si apoi alege cu grija…

  6. ady 06/07/2013 at 11:34 #

    sa caute alta banca. serios vorbind. sincer-sincer, nu stiu daca aia la care lucrez percepe un astfel de comision, ca in calitate de angajat nu platesc cea mai mare parte din ele, dar din cate stiu eu, nu percepe comiosion la depunere.
    sfatul meu este sa te apuci sa cauti o banca sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    1. sa nu perceapa comision la depunere. (zau ca exista, nu stiu exemple).
    2. sa ofere un produs de economisire. asa numitele conturi de economii. nu sunt nici conturi curent, pentru ca ofera o dobanda (conturile curente n-au dobanda), dar nici depozite, pentru ca poti sa scoti banii oricand fara sa pierzi dobanda deja acumulata si nu au un termen. (dobanda e mai mica decat cele de depozit).
    2 prim. daca are timp, memorie si n-o deranjeaza sa viziteze banca periodic, sare peste pct. 2 si incearca niste depozite pe termen mai scurt (45 zile-3 luni, sa zicem maxim 6). la scadenta se duce la banca, inchide depozitul ala si face altul. zic un termen mai scurt, pentru ca poate interveni o chestie de genul celei mentionate in articol, nu-ti mai place banca, vrea sa scoata banii si pierde mare parte din dobanda sau toata daca era depozit pe 1 an si ii scoate inainte de scadenta.
    3. verifica, poate exista vreo banca ce ofera ce ofera produse de economisire cu „clauza de deces” sau ceva asemanator. ceva care sa permita mostenitorilor (celor mentionati in clauza) sa ridice banii fara circul si cheltuiala certificatului de mostenitor. in prezent, conform noului cod civil, este posibil, dar este o chestie noua si putine banci (sau niciuna, chiar nu stiu) au introdus asa ceva. in prezent, in lipsa unei astfel de clauze, banii din contul unui titular decedat pot fi scosi doar cu certificat de mostenitor pe banii aia (cel putin din punct de vedere strict legal).
    4. in cazul in care alege un cont de economii, verifica daca trebuie sa existe si un cont curent (in cazul depozitelor, trebuie musai sa existe un cont curent), ce comisioane de administrare are acest cont curent si in ce conditii creste comisionul. in cazul in care contul curent nu este debitat (nu se scot in niciun fel bani din el, cu exceptia retragerilor de comisioane pe care le face banca automat) comisionul se face mult mai mare fara ca banca sa te anunte expres (e vorba de un comision de cont curent inactiv care e mai mare decat pt contul activ). chestie este scrisa in contract sau in asa numitele „conditii generale de afaceri” pe care le semnezi cand deschizi primul produs.
    5. mama ta, sau tu, daca o insotesti, sa citeasca toate hartiile pe care le semneaza (inclusiv „conditiile generale de afaceri” care o polologhie cam mare). unde nu intelege sa intrebe, ca d-aia sunt oamenii aia acolo.

  7. Rossi 06/07/2013 at 18:26 #

    Avand in vedere ca suma e relativ mica, iar dobanda nu exista practic .. scosi, schimbati in euro ( in cel mai rau caz – pentru altii – acesta va creste, ca de scazut nu prea cred ) si asta e 🙂

    • Dollo 06/07/2013 at 23:40 #

      E o idee cu care eu cochetez, dar tot trebuie ținuți în casă, din păcate.

  8. ileana 07/07/2013 at 18:55 #

    Nu exista banca in ro unde e avantajos sa deschizi un depozit indiferent de marimea lui. Toate au comisioane de administrare, de depunere, de sters praful din ochi. Mai sigur ii depui in sifonier sau intr-o carte, dar schimbati in euro, cum spunea cineva mai sus.

    • ady 07/07/2013 at 20:31 #

      nu in carti, ca a zis ca le da. 🙂

  9. Ronnie 10/07/2013 at 12:23 #

    un mic search pe google si uite ce am gasit: inchirierea unei casete de valori la ATE Bank la sucursala din Calea Grivitei ( http://www.atebank.ro/site/index.php?option=com_content&view=article&id=106&Itemid=120&lang=ro )

    comision lunar: caseta mare => 15 Ron +TVA; – caseta mijloc => 12 Ron+ TVA; – caseta mica => 10 Ron +
    TVA

    ti le-am pus pe toate trei in caz ca nu mai au din alea mici 🙂

    • Dollo 10/07/2013 at 18:56 #

      păi acum cu scandalul ăsta cu furtul din casetele de valori, nu prea sunt de recomandat 🙂

  10. franco 11/07/2013 at 13:56 #

    am vazut la un moment dat citeva idei ingenioase de ascunzatori de bani (in casa); din ele, am retinut una care mi-a placut atunci:
    intr-un prelungitor / multipriza mai mare, cu vreo 4-5 prize – desfaci suruburile, scoti ce e pe dinauntru sa faci loc, pui banii rulati. putin probabil sa dea prin cap vreunui hot… (care nu a citit acest comment :)))
    numai sa nu uiti si sa pierzi multipriza.. 🙂

    • mihai 16/07/2013 at 14:32 #

      Sau, poate multipriza e de proasta calitate sau e supraincarcata si ia foc. Sau, macar fumega frumos 😀

      • franco 16/07/2013 at 15:04 #

        pai multipriza e fake. firul ala nu e conectat la nimic inside.. 🙂

Leave a Reply

Oldies but goldies

Autorizația de construcție – când primăria e mai parolistă decât arhitectul (II)

unelte

În țara lui „așa se face”: dom profesor îți face o onoare cu forța, iar producătorul îți zice, voalat, că proiectantul tău e praf; Și se întâmplă că ne dispare din proiect și al treilea structurist

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.

Doctorul cu 2000 de pacienţi şi 350 de oi

doctorul

Medicul Emil Crişan a făcut medicina de drag, dar a moştenit şi dragostea de animale de la strămoşii săi, aşa că azi îşi împarte priceperea între oameni şi animale.

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.

Vinales, seva eco-bio a Cubei

vinales20

Dar ce căutași, maică, taman în Cuba? l-am întrebat noi pe albanez. Și el nu pricepea ce-l întrebăm, dar râdea la noi. Noroc că nevastă-sa mai scăpa câteva cuvinte englezești și până la urmă ne-a arătat stâlpii casei, a bătut cu mâna în ei și am priceput că albanil nu era albanez, ci zidar.