Ponta va fi premier și în 2015

Am două vești pentru voi: una e că în 2015 vom avea încă un Festival Enescu. Pentru asta Victor Ponta s-a angajat să rămână premier, ca să poată aloca banii de organizare. Cealaltă veste îl vizează pe Adrian Năstase ;)

C ând te saturi de antagonismele din societate, de personalitățile multiple ale lui Ponta sau Antonescu și chiar de moacele lor, accepți o invitație la Festivalul Enescu, mai ales dacă n-ai fost în viața ta la un concert simfonic. Nu dați cu pietre, cu ocazia asta am realizat că eu, născută crescută în București, n-am pus piciorul în 40 de ani în Ateneu.

Nici de data asta nu l-am pus, concertul Requiem de Verdi a fost la Sala Palatului, adică un soi de slujbă de comemorare oferită de italienii de la Enel, la care au cântat italienii din Orchestra dell Academia Nazionale di Santa Cecilia. Bine, italian a fost Verdi care le-a compus requiemul, italian dirijorul – Antonio Pappano – dar pe „guriste” le chema Liudmyla și Ekaterina. În fine, ambele aveau niște voci răscolitoare, ce-i drept.

Trebuie să recunosc că aș fi preferat poate alte opere de Verdi, pentru primul meu concert live, dar și Requiem-ul a avut părțile lui bune. Concertul în sine are o poveste interesantă, înțeleg că inițial trebuia să fie închinat lui Rossini, după moartea căruia Verdi s-ar fi apucat cu alți compozitori ai vremii să scrie messa. Cu câteva zile înainte de premieră, însă, s-a anulat tot, și Verdi s-a supărat cu ocazia asta pe organizator. Vreo cinci ani mai târziu a murit Alessandro Manzoni, un scriitor admirat de Verdi, și asta a fost ocazia cu care el singur s-a apucat să rescrie și să finalizeze requiem-ul lui Rossini. L-a dirijat personal într-o biserică din Milano, apoi câteva zile mai târziu a avut premiera la Scala, de unde și poza cu care ilustrez acest text.

O sută și ceva de ani mai târziu, Sala Palatului din București a fost și ea plină ochi pentru același concert. Mulțimea l-a cuprins și pe fostul premier Năstase, cu doamna Dana, undeva pe ultimul rând din zona principală de scaune din mijlocul sălii. Am trăit, cu ocazia asta, încă o premieră, aceea de a-l vedea pe Năstase făcând poze orchestrei cu telefonul. Nu l-aș fi crezut în stare. Mă tem să mă gândesc dacă nu cumva își face poze și în oglinda de la toaletă cu telefonul.

Și pentru că de ce fugi nu scapi, după concert – aplaudat intens, pozat cu telefonul cum spuneam – domnul Holender, directorul festivalului, a ținut să facă un anunț important pentru țară/sală. Și anume să liniștească zvonistica din societate din ultima vreme, cum că această ediție va fi ultima (vezi că i se cântase și prohodul de Verdi…) și să dea vestea cea mare: că s-a întâlnit cu premierul Ponta care l-a asigurat că guvernul va da bani pentru Festivalul Enescu și în 2015, chiar dacă mai puțini, deci festivalul va fi mai scurt de trei săptămâni.

Sala a izbucnit în aplauze furtunoase, domnul Holender a mulțumit, a spus că înțelege că din păcate în toată lumea lucrurile trebuie să sufere ajustări financiare necesare, și a mai dat o dată asigurări că domnul Ponta i-a dat asigurări că în 2015… Am avut, așadar, în seara asta, parte de mai multe vești bune: Victor Ponta va fi premier încă cel puțin doi ani de acum încolo, fostul premier Năstase s-a reintegrat binișor în viața socio-culturală după pușcărie, și ediția următoare a Festivalului Enescu va fi mai scurtă, mai ieftină, dar ce e mai important e că va fi.

În condițiile astea zău că nu pricep de ce era nevoie ca Verdi să compună un requiem, și n-a băgat și el ceva mai vesel, asortat la situația din România?!

Etichete: , , , , , , , ,

17 comentarii la “Ponta va fi premier și în 2015” Subscribe

 1. Elena 13/09/2013 at 07:48 #

  Rad in hohote! 🙂 🙂
  Ar trebui sa pui si tu aici un buton de like, sa ne fie mai usor si noua celor care apreciem umorul dar nu vrem sa lasam prea multe urme pe aici…

 2. Frobenius 13/09/2013 at 09:03 #

  Lasind gluma la o parte, incearca sa mergi si la Ateneu. Dar la un concert la care nu se dau invitatii, spectatorii isi cumpara biletul si isi lasa telefoanele acasa. Apoi… povesteste-ne 🙂

 3. val 13/09/2013 at 09:43 #

  cu toate tobloaiele lui, cu toate capacele lui de WC din perioada Ming, Adi Nastase ramâne un taranoi

 4. Glass and Iron 13/09/2013 at 13:17 #

  Sofism ? Acum Ponta este prim-ministru (guvernul, adica) si a dat bani, in 2015 guvernu va da bani … deci Ponta va fi prim-ministru.
  Ideea este ca a spus doar ca guvernul va da bani ! Nu a spus si in ce pozitie va fi dansul.
  De unde banii „guvernului” ? Poate din ce iese de la Rosia Montana ? sau CFR Marfa ? … sau poate ca aduce fiecare ministru de-acasa, de ce nu ?

  Erau niste vremuri in care Nastase l-ar fi invitat pe dl. Holender la un dineu, la o intalnire informala, ca orice barbat de stat cu putere si influenta … dupa intamplarea nefericita cu puscaria, a ramas sa faca poze ca tot spectatoru’.

  • Dollo 13/09/2013 at 13:43 #

   bine că ești tu deștept

   • Glass and Iron 13/09/2013 at 16:50 #

    Ma gandeam ca Ponta nu isi mai doreste vreun mandat, nici de prim, nici de vice, nici de preş. A avut atat de multe (si inca mai are) de rezolvat, intelegere nu gaseste, nu are prieteni cu care sa imparta greul tarii (are d-aia cu care imparte altele, da’ aia nu-s prieteni), occidentul il freaca cum vrea el, FMI-ul il scoate la raport cand vrea el … de ce si-ar dori un nou mandat ?

    • Dollo 13/09/2013 at 17:06 #

     e, așa mai vii de acasă 😉 mă duc să caut batista

 5. unu' altu' 13/09/2013 at 13:57 #

  Iti dai seama ce tragedie? Sa vina repede Boc sa te salveze! Sau nu, mai bine Ungureanu sa iti ofere un pahar de wiskey si o crema de maini. Patetica…

  • val 13/09/2013 at 15:23 #

   patetica rau. dar pe de alta parte ce te face sa crezi ca in locul fostului coleg al procurorului Panait nu se mai gasesc alte persoane decât Boc si MRU !?

  • Frobenius 13/09/2013 at 21:24 #

   Si pe mine m-a inervat, tot la ochi.

 6. tyty 13/09/2013 at 13:57 #

  Romania in cateva fraze. Sopranele sunt guriste, din concert nu pre s-a inteles nimic, important e ca nastase face poze cu telefonul. Umorul voit (fortat si de calitate medie) e evident intrecut de cel involuntar in care incultura si ingamfarea dau o savoare de ne-egalat unui articol ce ar starni invidia oricarui manelist.

  • val 13/09/2013 at 15:20 #

   auzi la ea ! si-a permis sa se ia de primul bucalat al tarii. saaariti sa-l aparati pe bombonel ca-l omoara Dollo

  • Dollo 13/09/2013 at 15:34 #

   și nici măcar a lor, că maneliștii e invidioși decât pe articolele dîn aur, domnu titi

 7. JB 13/09/2013 at 18:38 #

  Ma Dollo, merita mers la Ateneu si la Sala Radio. Sala Paltului sta rau,rau la acustica si dauneaza calitatii muzicii, oricare ar fi ea.
  Am inteles ca au facut acum vreo citiva ani niscai modificari care au mai atenuat din defecte, da’ e greu….
  Asa ca: Dollo du-te la Ateneu!! Sau i-ati niste casti la vreo 50-60Ron si ai pus-o…..

  • Dollo 14/09/2013 at 10:10 #

   am căști, dar nu socializezi cu ele 😉

   • JB 16/09/2013 at 17:24 #

    Ca bine zici.
    Nu, nu….socializezi cu ele….
    Si eu ce fraier…….!??!?
    Eh, barbatii nu se maturizeza niciodata 🙂

 8. melinus 14/09/2013 at 16:13 #

  neaparat sa te duci si la Ateneu la un concert simfonic la Sala Mare macar o data. e o experienta vizuala, auditiva si estetica pe care nu trebuie s-o ratezi mai ales cand stai de atata timp in Bucuresti.
  concertele simfonice sunt doar joi si vineri (acelasi program), biletul costa intre 40-50 de lei si, avand in vedere cat de mica e sala, nu conteaza foarte tare unde stai.
  mai nou se pot face si rezervari online si-ti recomand sa faci asta de luni dimineata pentru ca biletele se vand foarte repede.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum se aproba un film pe vremea lui Ceaușescu

gabriela petre

Povestește Mihai Constantinescu, regizor care și-a început cariera cu niște pușcărie pentru delict de opinie, a stat pe bară zece ani după asta, fiindu-i interzis să lucreze în branșă, apoi a făcut un balet ideologic ca să nu-i fie rușine azi cu filmele semnate în vremea aia

Nostalgii maso-comuniste de 1 Mai

steaguri

O frântură dintr-o zi grea, muncitorească, a unui chelner hâtru de la Restaurantul Riviera din Parcul 23 August.

USR, mai bine nu se poate

candidati-scena

Am fost la congresul USR ca să-i cunosc mai bine pe oamenii pe care-i susțin. Am vrut să înțeleg de ce Nicușor Dan ține cu dinții și de progresiști și de conservatori, și cum s-a tranșat soarta partidului prin alegerea celor mai buni 21 de oameni care să-l conducă.

Cum e PSD-ul în Germania

metin-hakverdi2

Ce promite în campanie un parlamentar german de origine turcă, votat de peste 40% dintre alegători: impozitarea multinaționalelor, creșterea impozitelor pentru bogați, subvenții pentru femei și săraci

Ce caută englezii în Grecia

karaoke

În timp ce milioane de estici se dau peste cap să emigreze în vest ca să facă bani, englezi, germani sau canadieni vin în Grecia ca să trăiască decent, în căutarea unui stil de viață care nu le mai e accesibil în propriile țări.

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.