Nu ne mai avertizați că imaginile sunt șocante

O grădină zoo din Danemarca a îmbrăcat o crimă inutilă într-o lecție de anatomie. Media din toată lumea preia imaginile și perpetuează măgăria sub pretextul dezbaterilor morale. Europa civilizată e un rahat.

D e câteva zile, de când a pornit să facă înconjurul lumii povestea girăfelului Marius – care la 18 luni a fost împușcat, tranșat și dat la lei doar pentru a respecta o stupidă regulă europeană – mă chinui să fac slalom printre știrile care mă asaltează ca să-mi arate „imaginile șocante”. Uite nu vreau să le văd. A început presa de limbă engleză, indignată de decizia grădinii zoo din Danemarca, unde s-a întâmplat grozăvia, apoi au preluat-o copios ai noștri, care nu se mai satură să ne bage sub ochi „imaginile șocante”.  E o voluptate mediatică în rahatul ăsta sângeros care mă face să-mi pun serioase întrebări cu privire la sănătatea mintală a „Europei civilizate”.

Din câte am reușit să înțeleg citind povestea, și încăpățânându-mă să nu mă uit la imagini, puiul ăsta de girafă s-ar fi născut la grădina zoo din Copenhaga, în pofida unei reguli europene care spune că ar trebui interzisă perpetuarea speciilor comune în captivitate. Nu știam de regula asta, dar dacă tot tolerăm grădinile zoo de ce să nu-i lăsăm pe pensionarii lor să aibă și ei bucurii (apropos de stăpânii de câini de la noi care refuză să-și sterilizeze animalele), indiferent dacă genele lor sunt comune sau speciale? În fine, asta e altă discuție. Deci puiul s-a născut împotriva regulii, a fost lăsat să crească un an jumate, ba chiar i s-a dat și un nume – Marius – apoi s-au trezit oamenii că trebuie să respecte regula și să scape de el. S-au făcut petiții, povestea a trecut granițele regatului lui Hamlet, alte grădini zoo s-au oferit să ia girafa ca s-o scape de la moarte, dar nu, conducerea zoo, care a permis în fapt nașterea puiului, a decis că trebuie împușcat, tranșat și dat la lei. Și totul s-a făcut sub ochii vizitatorilor – adică părinți și copii – filmat și difuzat în lumea întreagă.

Deci: UE dă o regulă stupidă care interzice perpetuarea unor specii la zoo, directorul zoo o încalcă, apoi ca să scape de rezultat decide să le ofere copiilor o lecție pe viu despre cum girafele sunt de fapt hrană pentru lei, adică să învețe ăștia mici cum devine treaba cu selecția naturală în junglă. Ăsta înțeleg că a fost raționamentul pentru care puiul nu a fost eutanasiat, ca să nu i se contamineze carnea, ci împușcat. Bun, dacă tot ne-am propus să-i învățăm pe copii cum e viața reală, păi de ce nu lăsăm atunci toate speciile din captivitate să se înmulțească, să împartă același perimetru, unde să se vâneze reciproc și să supraviețuiască doar ăia mai tari? Dar de ce să mai permitem funcționarea grădinilor zoo, până la urmă? De ce nu ne ducem copiii în junglă, în safari, și să le arătăm acolo cum se trăiește? Și mai la îndemână, de ce nu ne ducem copiii periodic la fermele unde se cresc animale pentru hrană, și să le arătăm cum oamenii le măcelăresc ca să ne facă nouă șnițele?

Scria un comentator englez zilele trecute că exemplu ăsta e bun pentru copilul modern, care nu știe el de unde vine carnea, laptele sau alte chestii pe care le primește de-a gata de la supermarket. OK, au învățat cu ocazia asta copiii că e ok să ucizi cu sânge rece și să tranșezi un animal lipsit de apărare. Acum ce urmează? Cum rămâne cu porcii care trebuie asomați înainte de tăiere, ca să nu sufere? Cum rămâne cu eutanasierea câinilor fără stăpân? Cum rămâne cu interzicerea luptelor de câini, cocoși sau alte specii? Cum rămâne cu recunoașterea animalelor – în constituția unor state europene – drept ființe și nu proprietăți ale omului? Cum rămâne cu toată politica aia privind drepturile animalelor, interzicerea cruzimii față de animale? Am constatat cumva că omenirea a devenit prea umană, prea bleagă și avea nevoie de niscai impulsuri criminale?

Da, admit că n-ar trebui să facem diferența între girafa Marius și porcul Ghiță, pe care-l creștem în fundul curții pentru cârnații de Crăciun. Și totuși facem. Dacă n-ar fi așa ar trebui să ne tranșăm pisica sau câinele dacă ni se face foame și n-avem chef să ajungem la supermarket. De ce le mai predăm copiilor lecția responsabilității față de animalul de companie, dragostea și compasiunea, dacă de fapt ei trebuie să știe doar că regnul animal este împărțit în victime și prădători?

Iar dincolo de măgăria din Danemarca (eu cred că a fost o cruzime inutilă, deghizată în lecție de anatomie), mă umple de spume, ori de câte ori îl văd, avertismentul ăsta ipocrit de care uzează media când are niște imagini șocante. Cine a inventat „vă avertizăm, urmează imagini șocante” a fost un geniu machiavelic. Avertismentul ăsta nu face decât să sporească curiozitatea morbidă a oamenilor și să-i facă mai atenți la ce urmează. Dacă aș fi CNA aș interzice cu totul difuzarea de imagini șocante. Nu există nicio justificare să dai pe post chestii pe care vrei de fapt să le incriminezi. Ce au de învățat oamenii din imaginile cu un animal/om ucis cu bestialitate? Că pot ajunge și ei vedete la știri dacă urmează aceste exemple? Ce-ar fi să trimită UE un comisar acum să-l ucidă pe directorul zoo care a încălcat regula, să filmeze disecția ca să vadă și restul omenirii cum arată pe dinăuntru un director de zoo care nu respectă regulile UE? Hai, dacă avem sânge de prădători și de ființe superioare, să mergem până la capăt, să-i înlăturăm din lanțul trofic pe ăia defecți și să nu ne încurcăm de niște reguli morale care nu fac decât să ne îndepărteze puii de ceea ce se întâmplă în natură.

Tags: , , , , , , , ,

21 Responses to “Nu ne mai avertizați că imaginile sunt șocante” Subscribe

  1. Fluieratorul 13/02/2014 at 22:15 #

    O disectie a prostiei umane agresive si auto-justificative, asta a fost povestea cu Marius. O mostra de retard mintal cu acte in egula, conform cu standardele europene. Un precedent periculos.

    Si eu votez pentru renuntarea la ideea de gradina zoologica. Nu pot, oricum, sa vad animale in captivitate, ma doare inima si mintea de fiecare data cind le vad. Oricit ar fi de bine tinute. Eu stiu ca animalele nu sint proaste, si chiar daca sint nascute in captivitate, stiu undeva in sinea si instinctele lor ca lucrurile ar trebui sa stea altfel si tinjesc dupa libertatea pe care simt ca ar trebui s-o aiba.

    Si mai cred ca animalele sint oneste si nu se prostitueaza, nu se vind, recunoscatoare, pe mincare si adapost, de dragul sigurantei zilei de miine. Cred ca animalele ne sint, din multe puncte de vedere, superioare noua, oamenilor.

  2. Cosmin 14/02/2014 at 11:40 #

    https://www.youtube.com/watch?v=ENnNNVOEDZ4&feature=player_detailpage
    Problema e putin diferita

Leave a Reply

Oldies but goldies

Cu prejudecățile la Roma

Vaticanul după ploaie

Cum am cheltuit pensia pe o lună a mamei la o masă de fițe la Pierluigi în Roma

Cine-l bate pe prinţul Charles, la popularitate, în Viscri

Patul care asteapta musafiri in casa Gerdei din Viscri

Transilvania li s-a arătat străinilor exact aşa cum este. Un ţinut minunat, locuit de oameni în esenţă buni, dar inconştienţi de valoarea moştenirii pe care o au în bătătură.

Suntem mai proști decât ne credem, dar ne și cam place

ignoranta

Oamenii sunt mai puțin înclinați să caute informații după ce află că se înșală, deoarece le place să se simtă bine, nu incompetenți. În plus, când li se confirmă părerile, chiar false, creierul lor secretă dopamină și se simt ca atunci când fac sex sau mănâncă ciocolată.

Îmi pasă de turci, dar de noi mi se rupe

proteste-turcia

Mai știe cineva azi de ce au ieșit revoltații noștri la Universitate în iarna lui 2012? Merge sănătatea mai bine? Țara e mai bine guvernată? Au ieșit din foame cetățenii ăia însetați de demnitate?

Sanssouci, casa de la țară a unui rege cool

pajiste

La 1740 oricine putea să intre pe domeniul lui Frederick cel mare al Prusiei, cu condiția să fi fost îmbrăcat corespunzător. Azi intrarea costă 19 euro și îți dezvăluie un colț de rai și o poveste frumoasă.

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!