Ora de religie – cum puteți forța o schimbare, voi părinții

Bombardați școlile și liceele cu cereri de retragere a copiilor voștri de la orele de religie. Nu e creștinește să-i lăsați șomeri pe profii de religie, dar nici cum s-au băgat ei pe gâtul copiilor voștri nu e corect.

O prietenă mi-a spus alarmată la începutul anului școlar că vrea să-și scoată copilul de la ora de religie, pentru că nu i se pare normal ca și la liceu puștiul să piardă timpul cu bazaconii, când ar trebui să se concentreze pe ce-i va trebui în curând la alegerea meseriei sau a facultății. A acceptat că pentru școala generală nu era așa o mare pierdere de timp, dar să bată copilul mătănii aiurea încă patru ani de liceu nu era de acord.

Am sfătuit-o să depună cerere scrisă la directorul liceului și să-mi zică și mie, de curiozitate, rezultatul. Mărturisesc că mă așteptam să iasă ceva discuții, pentru că tot aud că părinții ar fi descurajați, vezi doamne, de școli, să-și scoată copii de la orele de religie, pe motiv că nu există alternative sau personal care să supravegheze copiii în timpul ăsta. O cheltuială în plus pentru școală, deci. Prin urmare mulți se lasă păgubași înainte de a încerca.

Curios lucru, în cazul de față nu au fost probleme. Ba chiar totul a decurs foarte lin, cum nici mama puștiului nu se aștepta probabil. Directoarea liceului din București a primit cererea cu naturalețe și i-a comunicat mamei ce variante are copilul: în ziua în care are ora de religie prima, poate veni la a doua oră, iar în cealaltă zi, când ora de religie e între celelalte ore, ori stă la bibliotecă, ori stă în clasă, dacă nu-l deranjează, dar nu ia parte la lecții. Din ce am înțeles din aceeași sursă există cazul unei clase întregi care a refuzat să facă ora de religie. (copilul a avut ore de religie puse în diverse părți ale zilei din cauza nedefinitivării orarului, dar acum că s-a bătut în cuie nu are decât o oră pe săptămână, a doua oră din zi)

Prin urmare iată că se poate. Soluția a stat întotdeauna în mâna părinților, așa cum am mai scris și cu alte ocazii. Până la urmă ei sunt responsabili de ceea ce li se întâmplă copiilor lor. Desigur că măgăria includerii orei de religie în trunchiul comun a fost încă una din numeroasele ilegalități pe care clasa politică le face de 23 de ani pe mână cu Biserica, dar nici noi n-am făcut mai mult decât să ne lamentăm pe la colțuri. Faptul că părinții iau în sfârșit atitudine e un semn bun și va duce, probabil, cu timpul, la îndreptarea situației.

Ar fi de aflat acum, de la Ministerul Educației care este numărul de elevi retrași de la religie, deși nu sunt convinsă că e un fenomen de masă la nivel național, încă. Dar poate că la un moment dat retragerile astea, dacă devin masive, vor dicta o regândire a politicii educaționale. Același lucru se poate întâmpla și cu alte materii, de ce nu? Asta se cheamă schimbare de jos în sus și ar trebui să ne arate că încă suntem puternici, atâta timp cât știm să ne revendicăm drepturile. Și să scriem o cerere 😉

Apropos, pentru doritori, ăsta ar fi modelul de cerere notificare, dacă aveți copii pe care nu vreți să-i sperie popa la școală că păcătuiesc dacă se joacă cu copii de alte religii. (am înțeles că e notificare, nu cerere, pentru că nu trebuie să ți se aprobe, ci doar să anunți conducerea școlii de opțiunea ta. În condițiile în care e vorba, complet aiurea, de opt out, în loc să fi fost făcută invers, posibilitatea părinților care voiau religie să opt in… )

Doamna Director,

 

 

 

 

Subsemnata ________________ domiciliata în________________,  str. ________________, părinte al elevului ________________din clasa ________________ la Liceul ________________, doresc ca acesta să nu urmeze orele de religie.

 

Cererea mea se întemeiază pe următoarele prevederi legale:

 

 1. Legea nr. 1 din 10 ianuarie 2011 – Legea Educaţiei Naţionale:

 

Art. 18.(1) Planurile-cadru ale învătământului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplină scolară, parte a trunchiului comun.

Elevilor apartinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.

(2) La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părintilor sau a tutorelui legal  instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situatia scolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează si pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.

 

 1. Decizia 72/1995 a Curţii Constituţionale:

privind constituţionalitatea unor prevederi ale Legii învăţământului, afirmă că Religia nu trebuie înţeleasă ca disciplină obligatorie, obligativitatea constând numai în introducerea acestei discipline în planurile de învăţământ, religia şi confesiunea rămânând să fie alese sau nu.

 

 

 

Cu mulţumiri anticipate,

 

 

Semnătura,                                                             Data

 

 

 

 

 

Doamnei Director a Liceul ________________

Etichete: , , , , ,

76 comentarii la “Ora de religie – cum puteți forța o schimbare, voi părinții” Subscribe

 1. Cristi 04/10/2014 at 09:35 #

  …deci ‘lejionarii’ au ‘ucis’ nu sute de mii ci miliarde de oameni (sa fiu in ton cu delirul neo-bezbojnicului de mai la deal) una la mana.
  doi la mana am vecini tigani care si acum il injura pe Kogalniceanu si Cuza pentru abolirea ‘robiei’. daca ‘robia tziganilor’ nu era stopata cica erau mai bogati (in haur) ca Treasury Department, acum..

  • guestfriend 04/10/2014 at 17:07 #

   Cristi,

   Insulta este cea mai clară dovadă că îți lipsesc argumentele.

   Dacă ai remarcat, aici, pe forum la Dollo, oamenii nu se jignesc între ei, iar în conținutul replicilor lor prevalează argumentele bazate pe fapte, nu pe injurii.

   De exemplu, la primul tău post, în care sugerezi că excluderea religiei din școli ar duce o crearea unei generații de gay, ai avut patru răspunsuri.

   Bogdan ți-a indicat linkul unei cercetări istorice abia apărute făcute de un cercetător american. Cititorul „C” ți-a recomandat să citești un articol de pe siteul doxologia unde un preot susține că Sfântul Efrem face concurență programelor de antivirus. Marius CC ți-a indicat o statistică recentă, exemplificată printr-un caz concret (numele fetei este ținut secret din considerentele legale pentru protecția minorilor), dar cazuri similare au apărut mereu în presă. Iar Andreea, foarte pedagogic, a susținut că sexualitatea trebuie discutată deschis în familie și că inclusiv adulții ar trebui să își consolideze cunoașterea asupra problemelor sexuale pentru a se feri de neplăceri (boli cu transmitere sexuală, sarcini nedorite, etc.) și pentru a se bucura de o viață sexuală sănătoasă.

   După cum vezi, în sprijinul opiniei lui, fiecare dintre preopinenți a adus argumente VERIFICABILE și nimeni nu te-a jignit.

   În schimb, tu, în lipsa unor argumente, la replica mea, răspunzi cu insulte și cu niște argumente rizibile. Pentru ca să poți fi luat în serios, ar trebui să știi că, într-un astfel de grup, condescendențele sunt insuficiente și decredibilizate.

   Aici lumea face diferența dintre clerici și Autoritatea Supranaturală, iar dacă tu refuzi să accepți o realitate istorică este o problemă a ta, care, de la un anumit nivel de intensitate, poate să aibă un aspect clinic.
   Accepți sau nu, aceasta este realitatea: Mișcarea Legionară a fost o grupare extremistă religioasă care este responsabilă de moartea a peste 280.000 de oameni nevinovați.
   Accepți sau nu, aceasta este realitatea: Biserica Ortodoxă a avut sclavi până în anul 1852, fapt incontestabil. Iar dovezi istorice privind existența lui Isus nu există.
   Așa cum se face cercetarea pentru un medicament nou, pe care nu cred că îl refuzi pentru că nu știi cum s-a ajuns la acea formulă chimică, la fel este și cu cercetarea istorică: metodologia este publică, concluzia poate fi verificată.

   Per total, indiferent de feedback-ul tău la ce scrie Dollo și comentariile unora sau altora, prezența ta pe acest forum mă bucură. Pentru că evoluția înseamnă expunerea la idei și informații noi care, noles volens, te vor face să îți pui întrebări la care religia nu poate oferi un răspuns. De exemplu, dacă copilul tău ar fi fost abuzat sexual de un preot (vezi cazul Bercaru, parohia Bohoteni*) de ce nu a trimis Dumnezeu un înger păzitor să îi schimbe poftele?

   *http://adevarul.ro/locale/iasi/update-preot-iesean-acuzat-pipaie-enoriasele-scandalul-impartit-comunitatea-tabere-adverse-1_50aef19c7c42d5a663a1d25f/index.html

 2. Anka 04/10/2014 at 10:32 #

  Locuiesc într-un oraș din ardeal, fetița mea în clasa 1. În prima zi din anul școlar am făcut o cerere în care am solicitat ca fiica mea să nu urmeze cursurile orei de religie și în care am specificat că nu doresc nici prezența sa fizică la aceste ore. Totul a fost foarte simplu. Nu a fost nevoie de să menționez nici o lege. Principalul e să cunoaștem că există și să folosim aceste legi. Ei nu au voie nici măcar să ne întrebe de ce, copilul e al nostru. Invatatoarea foarte înțelegătoare a făcut în așa fel orarul încât această oră să fie ultima. E fetița mea și un băiețel care nu frecventează ora. Trebuie mediatizate și legile care ne protejează, nu doar cele care ne obligă.

  • geo 05/10/2014 at 13:01 #

   Mai stam de vorba dupa clasa a V-a, ori la liceu, facute tot in Ardeal.
   Ai auzit de expresia din lege „bugetul „urmeaza elevul”?
   Mai am o intrebare, adunarea elevilor de la inceputul anului scolar a inceput si la voi cu o slujba religioasa?

 3. Adrian 04/10/2014 at 22:00 #

  Este normal ca cei care nu sunt crestini sa isi retraga copiii de la ora de religie. Pentru o familie crestina insa este normal si garantat de constitutie ca toti copiii sa beneficieze de educatie spirituala.
  Nu sunt de acord cu incrancenari de genul ”măgăria includerii orei de religie în trunchiul comun a fost încă una din numeroasele ilegalități pe care clasa politică le face de 23 de ani pe mână cu Biserica”. Este dreptul fiecarui parinte sa isi educe copiii cu simt, sa nu devenim dictatori.

  • IF 05/10/2014 at 09:59 #

   Educatia spiritista se face acasa sau la biserica. La scoala sa se faca doar educatie!

   • Paul 05/10/2014 at 16:41 #

    Religia face parte din educatie desteptule.

  • Rares 05/10/2014 at 15:04 #

   Educatia spirituala nu se face absolut deloc la scoala(ti-o zic din proprie experienta). As zice ca educatia spirituala poti sa o faci acasa sau in grupuri restranse de persoane. La biserica oamenii in general merg de „frica de Dumnezeu”. Sunt si cativa care se duc pentru a se ruga cu adevarat si a mai socializa. Mi se pare o mare gresala sa te duci la biserica, sa te intalnesti cu ei si sa nu socializezi.

 4. Irina 04/10/2014 at 22:09 #

  Cine esti tu sa spui oamenilor sa isi retraga copiii de la ora de religie????
  In orice tara civilizata propaganda antireligioasa (orice religie, budisti, catolici, evrei, musulmani) e considerata discriminatorie si se pedepseste conform legii.
  Romania este o tara in procent de 80% sau 90% ortodoxa (conform recensamantului unde a declarat fiecare ce a vrut)….
  Suntem liberi sa ne alegem religia si nimeni nu are niciun drept sa ne spuna ca avem de facut

  • Rares 05/10/2014 at 15:27 #

   „Suntem liberi sa ne alegem religia” – gresit in totalitate.
   Religia ti-o aleg parintii tai. Tu nu ai absolut nici o legatura cu ea decat dupa ce mai incepi sa-ti folosesti creierul. Pana pe la 13-14 ani, un copil poate fi „manevrat” in voie, de acea se face religie in scoli, pentru a-i indrepta pe „fagasul sfant”. Nu zic ca e gresit sa crezi in Dumnezeu, e gresit sa crezi in biserica si sa-ti pui toata nadejdea in ea(cum fac majoritatea batranilor) si sa dai bani ca sa ajungi in rai. Desigur, acum vei spune ca nimeni nu-i obligat sa dea bani si sunt deacord, dar asa sunt invatati, de cand sunt mici. La scoala as inlocui religia cu o materie care iti prezinta toate religile populare sau radaciinile lor. Asa fiecare va putea sa-si faca o parere proprie.
   Toti ridicati religia in slavi si o aparati si va bateti cu pumnul in piept ca religia voastra e cea adevarata, iar prin acest fel va „dati cu mucii in fasole”. Voi spuneti ca toata lumea are dreptul sa aleaga, dar cand cineva alege altceva fata de voi il aratati cu degetul. Din fericire pentru voi, chestia asta nu este doar la crestini. Este la toata lumea. Ar trebui sa nu ne mai uitam la oameni si sa zicem: ala-i budist, ala-i crestin, etc. Ar trebuii sa ziceti ca el este OM, la fel ca voi, ca mine, ca noi toti si fiecare OM poate face ce vrea, alege ce vrea.

   Daca te simti jignita, imi pare rau, nu vreau sa se simta nimeni care citeste asta, doar ca eu mi-am exprimat parerea, la fel cum tu ai facut-o. Te rog sa o respecti, caci si eu iti respect parerea. Sa fii crestin nu e rau. Crestinismul este un stil de viata, nu neaparat o religie. Stilul de viata nu se aseamana cu religia mai deloc.

   PS: Nu exista nici o religie corecta sau gresita, la fel cum nu exista un numar fix de religii. Fiecare om are o „religie” adica o parere diferita. Deci sunt exact atatea religii cati oameni sunt. Mult noroc tuturor.

 5. Irina 04/10/2014 at 22:11 #

  Aaaa, si cui nu-i convine religia predata intr-o anumita scoala, se poate muta la scoala musulmana, catolica, evreiasca….ca sunt destule

  • geo 05/10/2014 at 12:55 #

   Doamna, vi se pare firesc sa ajunga copii sa copie la o lucrare de control despre sfanta treime?
   Eu am constat anul acesta, cu surprindere, ca dintr-o disciplina optionala, religia a devenit materie „obligatorie” in programa ficei mele de clasa a VI-a.
   Personal cred ca predatul in scoli face mai mult rau religiilor decat bine, deorece elevii ajung sa-si insuseasca precepte religioase la fel de nepasator si de mecanic ca si fenomenele fizice sau geologice. Cand nu stiu, ei incearca impreuna sa copie, sa-si sufle sau sa minta invocand motivele de la mate sau rezistenta materialelor.
   Am inlocuit dogmele socialiste zis stiintifice, cu dogmele religioase?!

   De altfel, si reactia dvs este foarte crestineasca, zen ori budista…

 6. tizul 05/10/2014 at 08:03 #

  Adrian & Irina- mai usor cu logica pe scari ca se varsa.

  „Este dreptul fiecarui parinte sa isi educe copiii cu simt”

  „Suntem liberi sa ne alegem religia si nimeni nu are niciun drept sa ne spuna ca avem de facut”

  :))

  Pai fix asta scrie Dolo!

  Sa fim lasati sa ALEGEM, nu sa ne fie inscrisi obligatoriu, oferindu-ni-se dreptul de a face cereri de revocare a unui act samavolnic.

  Ma sparg de ras cand citesc statisticile alea mincinoase.
  Cum ca „Romania este o tara in procent de 80% sau 90% ortodoxa”.

  O laie!

  1- noi, astia de ne plangem acilea de abuzul BOR suntem parte din ortobocsii aia multii.
  Credeti ca pe mine, la statistica, m-or trecut papistas ori intercostal?!?:))))

  2- nu stiti ce insemneaza la modul minim, de avarie, a fi ortodox.
  Nu botezat, CREDINCIOS.
  Daca vreti sa aflati cat la suta sunt religiosi, intrebati cati s-au spovedit/ impartasit anu’ asta.
  Cati merg duminica la biserica.
  Cati spun inainte de masa si la culcare o rugaciune.
  (si cu rugaciunile astea e o intreaga poveste- a te ruga sa ai noroc, sa castigi la loto, sa te mariti ori sa-ti moara seful NU te califica credincios ci SUPERSTITIOS! Rugaciunea primita de Dumnezeu este aia in care ceri ajutorul in a fi mai bun, nu a o duce mai bine. PAROL!)

  Reiau.

  Daca raspunsurile ar fi pe bune ati afla ca suntem la fel de religiosi cam cat suntem de milosi.
  Lacramam la kkturi gen „Ma masturbez pentru tine!”
  („Vaaai mama, ai vazut ce viata grea a avut sireacu’ Gigel, asta, pentru care danseaza vedeata?!?” – citat din muma, soacra-mea si alte devoratoare de minciuni tembelizate…)
  Dar, cand dam de pomana, dam la cunoscuti & rude, nu la saraci…
  Aaaaa, si Irina, Apropo de ultima aberatie-aberanta: „…si cui nu-i convine religia predata intr-o anumita scoala, se poate muta la scoala musulmana, catolica, evreiasca….ca sunt destule..”, scoala DE STAT nu-i scoala bisericeasca, vrei d-aia, intr-adevar, se iezicsta scoala ortodoxa, musulmana, catolica, evreiasca, wtf

  • guestfriend 05/10/2014 at 13:14 #

   Irina,

   Subscriu la ce spune Tizul și mai adaug: Religia dăunează sănătății adulților și, mai ales, copiilor.

   Psihiatria, dar și psihologia, încadrează manifestările religioase la capitolul tulburări iluzorii. „Un deficit neuropsihologic”, potrivit cercetărilor mai recente, vezi detalii mai jos.

   Tulburarea iluzională este un diagnostic
   psihiatric care denota o condiție psihotică
   mentala caracterizata prin dezvoltarea de iluzii
   mai mult sau mai putin bizare în absenta unei
   psihopatologii semnificative. Iluziile non-bizare
   sunt credințe fixe și false, dar care pot posibil fi
   plauzibile. Pentru punerea diagnosticului
   halucinațiile auditive și vizuale pot sa nu fie
   predominante, deși halucinațiile olfactive și tactile
   legate de conținutul iluziei pot fi prezente.
   Pentru a fi diagnosticat cu tulburare iluzională,
   iluziile nu trebuie sa se datoreze unui drog,
   medicație sau unei condiții medicale generale, iar
   iluziile nu pot fi diagnosticate la un individ
   diagnosticat anterior cu schizofrenie. O persoană
   cu tulburări iluzionale poate fi funcțională în timpul
   vieții obișnuite și poate sa nu prezinte
   comportamente ciudate în afara de aceste iluzii. (…) Pacienții cred ca poseda un talent mare și nerecunoscut, au făcut descoperiri importante, au o relație
   speciala cu o persoana importanta sau au o CHEMARE RELIGIOASĂ SPECIALĂ”.

   Sursa: Tulburari iluzionale
   Autor: Dr. Stiuriuc Simona
   http://www.romedic.ro/tulburari-iluzionale-iluzii

   De asemenea, poți consulta studiul profesorului Ryan McKay „Hallucinating God? The Cognitive Neuropsychiatry of Religious Belief and Experience”, disponibil gratuit pe Google Scholar.
   Concluzia lui după studiul pacienților: „The two-factor model of COLTHEARTand colleagues explains delusions in terms of the combination of two factors—the first a neuropsychological deficit which gives rise to an aberrant perception of some kind, and the second a dysfunction in the machinery of belief evaluation.”

   Sursa: Ryan McKay, Macquarie Centre for Cognitive
   Science (MACCS), Macquarie University,
   Sydney NSW 2109, Australia.
   Email: ryan@maccs.mq.edu.au

 7. Pavel 05/10/2014 at 09:49 #

  O alternativă ar putea fi participarea copilului la o oră de sport suplimentară. Şi cred că ar fi pe placul multor părinţi.

  Şi da, ar fi perfect ca tot mai multe materii să devină opţionale. Eu care nu am pic de talent la desen sau muzică am fost forțat să stau până în clasa a X-a la astfel de ore, iar eu preferam să zburd pe terenul de fotbal. De fapt, cred că mai mult am stat pe terenul de fotbal decât la orele de desen sau muzică.

  Nu ar fi fost o problemă dacă aș fi fost la un liceu de artă, dar tehnicul nu prea se lovește cu arta. Nu tot timpul. Și nu în cazul meu.

  • Rares 05/10/2014 at 15:05 #

   Desenul si muzica sunt materii foarte faine daca ai si un profesor calumea care la ore sa te puna sa asculti muzica sau sa desenezi. Daca stai si scri doar definitii sunt deacord cu tine.

   • Pavel 05/10/2014 at 21:42 #

    Scriam ca nătângii definiții ale culori principale, complementare, pastelate și alte cele care nu mi-au stârnit interesul niciodată. Iar apoi eram puși să desenăm fără ca proful să ne ofere un exemplu, că doar suntem băieți talentați. Asta la desen.

    La muzică ne vorbea nenea mult, îmi plăcea cam ce zicea el pe acolo, dar parcă tot pe terenul de sport îmi plăcea mai mult. Asta pentru că nu am voce și pentru că mă chinuia prea des cu cântatul. Omul chiar credea că toți elevii la ora lui tre să cânte.

    Și chiar dacă sunt profi care te atrag, eu tot mai cred că desenul și muzica nu au ce să caute la un profil tehnologic.

 8. Paul 05/10/2014 at 12:28 #

  Romania este o tara cu o credinta predominant ortodoxa, care Dumnezeu e problema orei de religie ca doar e optionala??? Nu e normal ca parintii crestini sa isi trimita copiii la ora de religie? Ca doar n-or sa vrea sa li se umple capul cu prostiile teoriei evolutiei cu toate hibele ei. Sau cu „etica” umanista care e mai neagra ca dracu (a se vedea trendul ultra tolerantei fata de orice pervertire sexuala, pedofilia, transexualismul, eutanasierea batranilor si a copiilor bolnavi si alte scarbe sataniste). Pentru FOARTE multi romani existenta Lui Dumnezeu este Adevarul absolut nu e ceva discutabil si e dreptul lor sa-si creasca copii in credinta asta si nu intr-o credinta in care vrea sistemul, ateista, umanista si evolutionista.Daca nu crezi tu in Dumnezeu vezi-ti de treaba ta insa lasa parintii sa faca ce cred ei de cuviinta.

  • tizul 05/10/2014 at 13:30 #

   :))))) Paul, numara pa-n la 10, respira adanc si roaga pe cineva sa-ti citeasca si EXPLICE ce-a scris Dolo.
   Fiindca FIX asta a scris:
   ” lasa parintii sa faca ce cred ei de cuviinta”, nu le inscrie copiii la cursuri care nu sunt obligatorii, punandu-i in postura de a face cereri.
   Si NU, nu-i normal sa PREDAI religie, fiindca la tine se vede clar urmarea- amesteci credinta in Dumnezeu cu creationismul care spune ca TU nu vei evolua niciodata, ramanand tot animalul de companie, fara constiinta, despre care se povesteste in Facere.

  • guestfriend 05/10/2014 at 15:01 #

   Teoria evoluționistă este o prostie? Ce înseamnă că Dumnezeu este Adevărul? Înseamnă că Pământul este plat? Că planeta Terra este centrul sistemului nostru solar? Că sclavia oamenilor cu pielea de altă culoare este permisă de Dumnezeu?

   Nu poți să lași părinții să facă ce cred ei de cuviință pentru că interesul copilului este superior. Dacă părinții îl maltratează, inclusiv psihic, STATUL are obligația să intervină: Art. 263 Principiul interesului superior al copilului
   (1) Orice măsură privitoare la copil, indiferent de autorul ei, trebuie să fie luată cu respectarea interesului superior al copilului.

   Sursa: noul Cod Civil

   • Paul 05/10/2014 at 16:31 #

    Da, teoria evolutiei este O MARE MINCIUNA. Te invit stimate domn sa citesti aici de ce: http://humansarefree.com/2013/12/9-scienctific-facts-prove-theory-of.html Nu exista nici o dovada stiintifica care sa arate in primul rand ca viata provine din materie anorganica.Dumnezeu a dat toate legile, morale, logice si fizice, care exista acum in Univers, ele nu au venit din neant, din nimic, au fost create de un creator. Este o minciuna ordinara perpetuata de un sistem criminal care vrea sa tina lumea in intuneric. Ca fara Dumnezeu oamenii ar fi doar niste biete animale care vin de nicaieri si se duc nicaieri.

    • guestfriend 05/10/2014 at 18:36 #

     Paul,

     Referința pe care mi-ai dat-o contravine Dogmei oficiale a Bisericii Ortodoxe Române. Cele nouă fapte critici menționate în articolul în limba engleză fac parte din susținerea teoriei designului inteligent, teorie creată în anii ”80 de către Michael Blehe. Cei ca el sunt asociați într-un curent denumit „Creaționiștii Pământului Tânăr” care acceptă parțial evoluționismul. Este o teorie pseudo-științifică.
     Aceste date sunt disponibile și Wikipedia în limba română. http://ro.wikipedia.org/wiki/Design_inteligent

     Dogma ortodoxă, exprimată oficial prin Sfântul Sinod, care „păstrează unitatea dogmatica, liturgica și canonică a BOR” respinge orice teorie care pune sub semnul îndoielii Sfânta Scriptură – Geneza. Există ale denominații creștine care recomandă lectura Genezei cu reținere, dar Ortodoxia nu se află printre ele.

     Dar accept provocarea ta. Designul inteligent, care se bazează pe o critică parțială a teoriei evoluției, așa cum sunt și cele nouă puncte din linkul indicat de tine, spune, în mare, că tot ceea ce nu putem cunoaște este creația lui Dumnezeu. Dacă, peste ani, știința progresează și „rupe” acele bariere, noile semne de întrebare care apar și la care știința nu poate să dea un răspuns sunt opera lui Dumnezeu.

     Argumentul este, cum se spune în logică, „șarpele care își înghite coada”. Evident că întotdeauna vor apărea lucruri noi și că, pe măsură ce le explicăm științific, vor apărea alte semne de întrebare. Știința avansează prin eliminarea erorilor, nu prin statuarea lor în termeni absoluți.

     De exemplu, dacă Biserica și-ar fi menținut puterea inchizitorială și știința nu ar fi putut progresa pentru a demonstra că Pământul nu este ca o farfurie, astăzi nu am fi avut multe invenții care ne salvează viața. Nu am fi avut nici măcar cuptorul cu microunde, ale cărui prime baze s-au pus prin intermediul cercetărilor spațiale.

     Îți înțeleg disconfortul atunci când îți sunt confruntate adevăruri dogmatice – stabilite prin revelație mistică, religioasă – de către adevăruri științifice. În fond, doi mari „părinți” ai ortodoxiei noastre au murit în urma aceleiași afecțiuni banale – infecție urinară. Iar nici una dintre rugăciunile de vindecare – către Sfântul mare Mucenic Pantelimon, vindecătorul de boli, către Sfântu Ioan Damaschinul, către Sfântul Vasile cel Mare Sfântului Ioan Gură de Aur, către Sfântul Paisie Aghioritul și către Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu – nu a oprit răspândirea infecției în corp.

     Aș fi extrem de interesat să aflu ce înțelegi tu prin următoarea afirmație : „Este o minciuna ordinara perpetuata de un sistem criminal care vrea sa tina lumea in intuneric.” Care sistem? De ce vrea să țină lumea în întuneric?

     • Paul 06/10/2014 at 10:53 #

      Prin sistem se inteleg toate structurile de control statal: presedentie, guvern, parlament, universitati de stat, scoli, spitale s.a.. Exista doi stapani pe lumea asta: Dumnezeu si Satana. Cel din urma are putere asupra oamenilor de la caderea protoparintilor Adam si Eva in pacat, adica neascultarea fata de Dumnezeu. Prin neascultare ei au devenit robii pacatului, sau indirect ai lui Satan, pentru ca el este sursa neascultarii. Satana insa nu are insa putere asupra oamenilor mai mult decat este lasat de Dumnezeu, este limitata. Omul este cea mai de pret creatie a lui Dumnezeu insa Satana a reusit sa o compromita prin evenimentul din Gradina Edenului, dobandind astfel puterea mortii asupra omului. Omul si-a pierdut calitatea de a fi nemuritor. Marea miza este sufletul omului. Dumnezeu a oferit o sansa de intoarcere in Rai prin Iisus Hristos, astfel incat toti cei ce vor crede in El se vor mantui. Cei ce-l vor respinge vor ajunge din pacate pe mana lui Satana in Iad. Prin propovaduirea ateismului si a teoriei evolutiei, in scoli, universitati etc. omul este pacalit sa creada ca este doar un biet muritor, fara un scop precis, indemnat sa faca ce vrea el sa nu asculte de nimeni, inclusiv de cuvantul lui Dumnezeu, pentru a avea o viata traita dupa bunul plac. Ori asta este o mare minciuna pentru ca omul are un spirit care este vesnic iar scopul omului este acela de a se sfinti si a urma cuvantul Tatalui Ceresc, intorcandu-se in Rai de unde a si fost izgonit (din pricina neascultarii). Prin credinta ateismului oamenii nu se mai pot intoarce in Rai si ajung sa fie sclavii lui Satana in iad, unde vor fi torturati in continuu, pentru multa vreme.

 9. geo 05/10/2014 at 13:16 #

  Urmatorul pas al BOR va fi sa pregateasca ei manuale pentru toate clasele si in toate limbile, sa participe la licitatie ori sa faca concurenta celorlalte edituri, obligand coloana lor a a 5-a, profii de religie, sa predea dupa acete manuale BOR binecuvantate, pe care si le pot tipari singurei .

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ora de religie – cum puteți forța o schimbare, voi părinții | România curată - 04/10/2014

  […] pentru doritori, ăsta (click aici, la final – n.r.) ar fi modelul de notificare, dacă aveți copii pe care nu vreți să-i sperie popa la școală […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Dumnezeu preferă proștii

catedrala

A te mai opune acum Catedralei Neamului echivalează cu a cere demolarea Casei Poporului. Istoria ne arată că în 25 de ani nu am învățat valoarea prevenției în tratarea bolilor, nici a dezbaterii publice în luarea deciziilor.

Ziua 4: Și chinez, și ateu, și friguros

Cica daca Adam si Eva ar fi fost chinezi

Azi am explicat unui conclocuitor chinez cum funcționează termoficarea românească; i-am băgat mințile în cap recenzoarei care voia să mă înregistreze doar pentru că trecusem pe la mama, și apoi am bârfit copios cu niște recenzoare bătrâne și puțin ciupite de molii, ca mine 😛

Doctorul cu 2000 de pacienţi şi 350 de oi

doctorul

Medicul Emil Crişan a făcut medicina de drag, dar a moştenit şi dragostea de animale de la strămoşii săi, aşa că azi îşi împarte priceperea între oameni şi animale.

De ce ea? (3)

tarau-victoriei

Viața de după: reabilitarea, mai grea decât pușcăria, a muncit la negru pentru că nu o angaja nimeni, victoria de la CEDO și rejudecarea procesului în țară, pierderea și regăsirea dosarului, apariția unor „victime” noi atrase de ideea de potențial câștig, facultatea de drept, doctoratul și victoria finală.

Cum se aproba un film pe vremea lui Ceaușescu

gabriela petre

Povestește Mihai Constantinescu, regizor care și-a început cariera cu niște pușcărie pentru delict de opinie, a stat pe bară zece ani după asta, fiindu-i interzis să lucreze în branșă, apoi a făcut un balet ideologic ca să nu-i fie rușine azi cu filmele semnate în vremea aia

Parcul meu IOR

Parcul IOR

Mi-a fost alături 40 de ani, m-a crescut și relaxat. Acum e rândul meu să-l apăr de șmecheri. Dacă sunteți din sectorul 3, veniți mâine la Titan ca să ne păstrăm parcul.