Voi de unde luați curent?

Până la 20 iulie sunt în căutare de noi furnizori de energie electrică. Dacă aveți alți furnizori decât Enel, ai voștri cu cât au mărit prețurile în ultimul an?

Anul trecut pe vremea asta îmi prindeam urechile în comparatoarele de prețuri de energie electrică, pentru că mă întreba Enel dacă mai vreau să rămân clientul lor sau să mă anturez cu altul de pe piața liberă. Am comparat, dar am primit tot de la Enel o ofertă mai bună, așa că am zis să rămân la ei, că nu renta efortul să schimb. Oferta cu care m-au convins a fost de 0,16 Ron/zi abonamentul și 0,159 Ron/kWh prețul de bază al energiei, la care, firește, se adăugau restul tarifelor de distribuție, transport etc, plus TVA. În final ajungi cam la 0,488-0,510 lei/kWh în funcție de consumul lunii.

Eu am un consum fluctuant, iarna e mai mare pentru că folosesc încălzire electrică și am ajuns și la 3-400 de kWh pe lună, iar vara consum între 60 și 90 de kWh pe lună. Anual tind către 3000 de kWh, dar șmecheria cu tarifele astea și „abonamentul Enel Fix Online Rezidențial” cum l-au denumit ei, este că trebuie să consumi mai mult lunar ca să plătești un preț mai mic. Cu cât scade consumul, cu atât prețul final pe kWh va fi mai mare.

Așadar, din septembrie 2017 am încheiat acest Enel Fix Online Rezidențial și am beneficiat de acele prețuri de bază de care vă spuneam, neschimbate. Între timp înțeleg că pe piața liberă curentul s-a scumpit. Acum pentru că se apropie încheierea perioadei de un an în care mi se garantau acele prețuri, am primit acasă noua „ofertă” de la Enel, care începea cu fraza minune:

Stimate client, Vă mulțumim pentru drumul parcurs împreună și vă asigurăm că pe viitor vă vom oferi aceleași servicii de calitate cu care sunteți obișnuiți”

Aceleași, aceleași, dar la alte prețuri. Pe pagina următoare, numită și anexă (surpriză) sunt scrise și noile tarife: 0,20 Ron/zi abonamentul și 0,205 Ron/kWh. Enel îmi promite aceleași servicii de calitate, dar cu 25% mai scumpe. Ba mai mult, mă informează că dacă nu le dau niciun semn că n-aș fi de acord cu această ofertă până la 20 iulie, vor considera că am acceptat-o tacit. Asta deși contractul actual expiră pe 19 septembrie, după cum tot ei admit în ofertă. Dar pesemne că vor să plece în concediu în august, știind că și-au mai păstrat niște clienți pentru următorul an.

Abonamentul de la 0,16 RON/zi a devenit 0,20 RON/zi iar prețului energiei de la 0,159 lei/kWh a devenit 0,205 lei/kwh

Le-am scris și eu să-mi explice care e cauza acestei creșteri de 25% față de anul trecut, încercând, vezi bine, o negociere. M-a sunat adineauri o duduie ca să-mi spună că asta e oferta și gata. OK, asta înțeleg că e „oferta”, adică ne plătești mai mult sau te lăsăm fără curent, dar de ce? În fine, a promis că o să-mi trimită scris o explicație „pe parte economică”, dar până o primesc m-am uitat și eu pe comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE și pe la alți furnizori. Evident am găsit și mai ieftini, deși la abonamentul ăla zilnic cam toți au același preț – 0,20 Ron/zi. Am văzut că Digi are o ofertă la energie de 0,190 Ron/kWh, ceea ce e mai mult decât am avut, dar mai puțin decât noua „ofertă” Enel. Înțeleg că pe bursă prețul energiei a cam explodat anul trecut, de aici creșterea, dar ca să înțeleg asta a fost nevoie să googălesc eu articole economice, în loc să primesc o informare cinstită de la furnizorul cu „oferta”.

Așa că până la 20 iulie sunt în căutare de alte oferte, de aia vă întreb: voi de unde luați curent? Și dacă aveți alți furnizori, ai voștri cum au schimbat prețul de la un an la altul? Recomandări?

UPDATE septembrie 2019

După încă o ofertă de nerefuzat de la ENEL, un an mai târziu m-am cert înapoi la piața reglementată

Cum am ieșit de pe piața liberă de energie și m-am întors la dictatură

 

Etichete: , , , , ,

26 comentarii la “Voi de unde luați curent?” Subscribe

 1. gheo 18/07/2018 at 09:50 #

  La oricare dintre furnizorii de energie va veti transfera, in timp preturile vor creste si veti plati mai mult! Nu fac comentarii desuete, de genul- este o hotie sau asa ne-a cerut UE, pentru ca sunt unanim cunoscute si acceptate! Ca fost angajat Electrica- Enel in domeniul furnizarii, va sfatuiesc sa alegeti acum, un furnizor care va ofera 2 ani de contract la pretul cel mai mic de pe piata! Peste doi ani alegeti altu si tot asa! Tot odata va sfatuiesc sa nu alegeti no neame! Acestia intra in faliment rapid la orice deviatie a pietei, asa cum s-a intimplat in ianuarie 2017 si veti fi preluata de FUO(furnizorul de ultima optiune), in cazul nostru EnelEnergie Muntenia, la pretul pietei de e.e.! In prezent acesta este aprox. 0.6 lei/kWh! A! De evitat preturile cu abonament! Este o gaselnita a furnizorilor pentru asi mari veniturile! Aceasta sinecura a fost inventata pe pe timpul CONEL pentru a sprijini investitiile din domeniu, dar cu timpul a devenit un cistig facil, sigur si necontrolabil al furnizorilor! Eu nu am schimbat furnizorul si sunt pe piata libera a Enel cu 0.6L/kWh, fara abonament! Cit consum atita platesc! In final va recomand sa accesati myEnel pentru a transmite indexul la zi pe ntru a se reflecta corect e.e. consumata!

  • Dollo 18/07/2018 at 12:59 #

   Folosesc MyEnel de ani de zile și sunt mulțumită de serviciile Enel, nu asta era în discuție. Din ce am văzut pe piață nu e nimeni fără abonament. Nici nu știam că există această opțiune la Enel. Totuși, cu tot cu abonament eu am ajuns anul ăsta la prețuri de care scriam: 0,48-0,51 Ron/kWh. Dvs ziceți că plătiți 0,6 fără abonament… la ceva deci e bun și abonamentul ăla.

 2. outlaw 18/07/2018 at 10:00 #

  Eu am ramas din comoditate la Enel.

  Am avut acel „Enel Fix Online” si anul trecut in decembrie mi-au facut prelungire de contract pentru ca nu am zis nimic. Nu mai stiu cat platesc per kWh, dar cred ca am incasat o majorare, pentru ca am vazut ca platesc acum pe vara cat platesc de obicei iarna, cand becurile stau aprinse mai mult, iar vara asta numai vara n-a fost, asa ca am folosit aerul conditionat de cel mult 10 ori.

  Cum necesarul meu de putere nu depaseste 5 kW, ma gandeam sa trec la energie solara. Mi-a trecut repede cand am vazut preturile: intre 15.000 si 20.000 de euro, functie de cata autonomie doresc atunci cand nu e soare. Iar iarna sunt saptamani intregi cu nori. Prin urmare raman consumator captiv.

  • Dollo 18/07/2018 at 13:00 #

   Din ce am auzit și eu de la alții panourile sunt bune, dar îți complică existența, pentru că trebuie să stochezi curentul pentru că nu ți-l cumpără nimeni în rețea… Ca să nu mai vorbim de investiția inițială care probabil nu se amortizează în timpul vieții noastre

   • marcian 18/07/2018 at 17:35 #

    Cu cumparatul energiei se pare ca se va schimba situatia 🙂

    https://www.startupcafe.ro/afaceri/energie-regenerabila-vanzare-retea-lege-taxe.htm

    • Dollo 18/07/2018 at 18:05 #

     O idee bună pentru când mi-oi face casă

    • outlaw 19/07/2018 at 10:50 #

     Incepe sa devina atragatoare ideea de a-ti produce singur curentul electric si de a „pompa” in retea un eventual surplus de energie.

  • Munteanu 05/08/2018 at 19:16 #

   Panourile solare sunt bune dar intr-adevar sunt scumpe deci prima grija ar trebui sa fie sa reduci consumul. Eu am cumparat panouri solare doar dupa ce am inlocuit toate becurile cu LED. Chiar si asa sunt inca conectat la retea dar consumul a scazut foarte mult. Ar trebui inlocuit frigiderul si aerul conditionat cu altele racite cu apa cum inteleg ca au inceput sa fie produse in Gremania. Apa de racire poate fi folosita apoi ca apa calda. Scumpe sau nu in California au devenit obligatorii si sper ca si Romania sa impuna ca fiecare sa-si produca propria electricitate. Energia produsa in exces poate fi stocata fie in baterii cum fac eu acum fie prin electroliza apei de mare care produce hidrogen ce poate fi folosit apoi pentru incalzire la fel ca gazele dar cu un randament mult mai bun. Ar trebui construite conducte pentru transportul hidrogenului de la producatori la consumatori cum sunt deja conducte pentru gaze. Cum hidrogenul e supra-conductor la temperatura camerei prin conducte ar putea circula nu doar hidrogen ci si electricitate fara pierderi. Panourile solare instalate dja in Arabia Saudita ar putea furniza astfel electricitate fara pierderi in Europa, SUA sau Japonia unde este noapte cand e zi in Arabia Saudita.

 3. catalin 18/07/2018 at 11:37 #

  Eu am 0.5 RON/KW la EON, totul e online , cred ca merita ! Am de un an juma, acu nu stiu cat o fi oferta pt clienti noi.

  • Dollo 18/07/2018 at 13:01 #

   Păi și pe cât timp e contractul, de nu ți-a mărit tariful?

 4. Kap 18/07/2018 at 13:20 #

  Am fugit de Enel la DIGI Energy din primăvară.
  Factura pe iunie, împărțită la nr. de 319 kWh, dă 0,482 lei.
  Cea anterioară, de 185 de kWh, rezultă 0,495 lei.
  Mulțumiți, însă de notat că beneficiem și de reducerea de abonați RDS la alte servicii.

 5. maria 18/07/2018 at 13:35 #

  poate vor schimba ceva pt ca de la 1 iulie sau aug pretul fui scade cu vreo 10% la Enel deci si ofertele cu contract ar trebui sa fie mai ieftine

 6. catalin 18/07/2018 at 13:48 #

  A fost minim un an cand m-am abonat, am avut 6 luni gratis ca am prins oferta de Black Friday 🙂 probabil ca se reinnoieste automat acum..dar intr-adevar pare cam cu 10% mai putin decat ar fi in conditiile de acum ca si client nou.

 7. mihai 18/07/2018 at 14:31 #

  Mie mi-a fost prea lene să studiez în ce mă bag când s-a liberalizat piața, deși cei 20-30 lei diferență la factura lunară îmi făceau cu ochiul, așa că am rămas la tariful reglementat. Între timp, tariful reglementat a fost înlocuit cu tariful CPC, care e aprobat tot de ANRE ca și tariful reglementat, deci cam tot pe acolo sunt. Împărțind ultima mea factură de 150,45 lei la cei 276 kWh, rezultă 0,545 lei/kWh. Valabil în Enel – Muntenia Sud!

 8. Mihai 18/07/2018 at 19:28 #

  Eu nu vad pe comparatorul ANRE abonamentul zilnic, care poate influenta costul, mai ales la consumuri mici. Aici e „jocul”.
  Hai sa spunem ca pretul/kWh e dictat „de piata”, dar abonamentul ce motiv are sa creasca cu 25%? Presteaza Enel ceva in plus si nu stim noi?
  Si apropo de myEnel.. ei au pretentia ca factura sa fie platita in 15 zile de la emitere (factura exclusiv electronica), dar notificarea o primesc la 5-10 zile de la emitere… nu e cam mult pentru niste emailuri/sms-uri automate? Corect si firesc era ca termenul sa decurga de la data instiintarii, ce face Enel in privinta asta e bataie de joc..

  • Dollo 18/07/2018 at 19:40 #

   Costul abonamentului sau alte detalii ale furnizorului sunt pe penultima coloană din tabelul comparativ, dacă țineți cursorul în dreptul acelui furnizor. Toți au abonamentul 0,20, iar cine îl are mai mic (foarte puțini) are prețul mai mare la kWh. Deci e o înțelegere până la urmă.

   • Mihai 18/07/2018 at 20:30 #

    Normal era sa fie o coloana separata, nu un fel de alba-neagra: fara tva, cu tva, pe ora, pe zi sau deloc.

 9. eo55 20/07/2018 at 13:27 #

  Am o captura de ecran cu preturile inainte si dupa schimbarile de tarife de la inceputul acestei luni. La toti a crescut.

  Digi a mai coborat un pic, daca nu ma insel e undeva in zona Enel Fix Online de acum o luna (atunci am semnat cu Enel in ultimele zile de valabilitate a ofertei).

  Digi in continuare are probleme cu birocratia, la Enel a mers contractul si CI scanat incarcat pe site, a venit aprobarea/”oferta” pe a doua zi.

 10. Mihai 14/01/2019 at 20:24 #

  Ar merge un update la articol.

  Piata concurentiala parca e o gluma, toate preturile sunt mai sus decat piata reglamentata. Dar oare se mai poate reveni acolo?

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Când un gard pe mijlocul drumului e cel mai smart lucru din oraș

bucuresti

Gabriela Firea are mai multe atuuri decât au avut predecesorii ei: un buget mare, un consiliu obedient, guvernul de aceeași culoare politică și marele talent de a vorbi ca la televizor. Este un mister de ce nu reușește mai mult decât niște paranghelii jenante.

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

Secretul Rozaliei din Criţ: “Ne-a ferit Dumnezeu de emigrare aicea, că avem mult de lucru”

Minunata ciorba ardeleneasca a adunat Europa la aceasi masa

Cu timpul oamenii au constatat că activităţi pe care noi le considerăm plictisitoare, pentru că le facem zi de zi, pot fi vândute foarte bine străinilor, care nu le-au văzut niciodată

Recursul la argumente

ilusion

De ce în 2017 e nevoie să le explici unora că oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi indiferent de rasă, sex sau etnie – pentru că la televiziunea națională vine un avocat al poporului și neagă Holocaustul, și nimeni nu-l contrazice, deși avem și o lege care-l face pasibil de pușcărie pentru asta.

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

Cu prejudecățile la Roma

Vaticanul după ploaie

Cum am cheltuit pensia pe o lună a mamei la o masă de fițe la Pierluigi în Roma