Schimb furnizor de energie, aștept Hidroelectrica

Cum mă împinge ENEL de la spate să devin și eu o „fată deșteaptă din energie”, abonându-mă aproape cu de-a sila la cea mai profitabilă companie de stat - Hidroelectrica. E drept că Hidroelectrica habar n-are că urmează să-mi furnizeze curent, că n-a reușit nimeni să afle dacă le deschide cineva emailurile :)

Cete de cetățeni turmentați asistă prostiți la ping-pong-ul de bășici umede emise de câteva săptămâni de autoritățile competente pe subiectul liberalizării pieței de energie. Cei mai mulți doar asistă, nedumeriți, dar destui s-au lăsat convinși de urgența de a-și schimba furnizorul, de teama celor 10-15 lei în plus plătiți la factură, așa încât au apărut cozile la ghișeele ENEL și timpii de așteptare de zeci de minute la roboții telefonici ai marilor furnizori de energie.

Ca una care a mai trăit asta (trecerea la piața concurențială în 2016, apoi revenirea la aia reglementată în 2019, de bine ce mi-a fost la aia concurențială) am purces la documentarea acestei noi liberalizări cu calmul bătrânesc dat de senzația de déjà vu. Oricum vei alege și oricât de rapid o vei face, tot nu vei fi tu ăla care câștigă, așa că principalul sfat este să iei o gură de aer, să numeri până la câteva sute și să aștepți să se liniștească isteria de acum. Schimbarea furnizorului va putea fi făcută cu calm și mai târziu, când media va găsi alte subiecte acute de inflamare.

Situația de fapt: 6 milioane de fraieri în așteptarea kilowatului ieftin

Conform declarațiile recente ale ministrului energiei, România are cam opt milioane de consumatori de curent electric, din care șase milioane suntem încă rămași în piața reglementată, adică primim curent la prețul decis de stat, ăl mai mic chipurile, în timp ce două milioane de gospodării trăiesc aventura liberalizării pieței deja de mai mulți ani și fie sunt mulțumiți cu asta, fie nu-și mai bat capul dacă le-ar fi mai bine în altă parte, dat fiind prețul relativ mic al curentului, care face ca o factură medie de energie, de 100 de kw/lună, să coste cam cât o sticlă de vin mai bun, de pe raftul de sus al supermarketului. Not great, not terrible, cum ar zice un personaj celebru.

Liberalizarea pieței de energie s-a decis de mai mulți ani, dar în 2018 PSD a dat celebra Ordonanță 114 care a mai întârziat lucrurile, permițând celor care se tem de capitalismul veros să mai beneficieze de dulcele curent ieftin de stat, rămânând abonați la marii distribuitori de energie: ENEL, CEZ, Electrica, E.On, denumiți și „furnizori de ultimă instanță” adică FUI. Aceștia au acum în protofoliu pe cei șase milioane de abonați captivi, pe care îi vor prosti în următoarele luni, cel puțin, cu un preț piperat la energie, doar pentru că pot și pentru că niciuna dintre autoritățile competente nu s-a sinchisit să le dea peste degete. În continuare mă voi referi mai mult la noi cei șase milioane de consumatori reglementați, că ăia care sunt deja în piața concurențială nu trebue să facă nimic special mai departe.

De la 1 ianuarie 2021 s-a terminat și această păsuire oferită de OG 114/2018 (mă rog, s-a terminat mai devreme cu un an, prin decizia PNL, dar nu ne mai lungim și cu asta) și trebuie să ne aruncăm toți cu capul înainte în piața liberă de energie. Cele două opțiuni principale  pe care ni le oferă piața acum sunt:

 1. rămânem la furnizorul la care suntem, fără să schimbăm nimic, și vom fi taxați de furnizor cu un preț universal, mai mare cu până la 15-25% față de tariful reglementat;
 2. optăm pentru un tarif concurențial, pe piața liberă, fie oferit de același furnizor pe care-l avem, fie de un altul, tarif care poate fi mai mic decât cel universal de la pct.1, dar nu neapărat. Pentru varianta 2 trebuie depus ceva efort de documentare, dublat de unul logistic, de completat niște hârtii pentru modificarea contractului actual.

Nu e greu de imaginat ce vor face cei mai mulți dintre cele șase milioane de consumatori, nu? Asta în ciuda faptului că niciuna dintre variante nu implică vreo întrerupere de curent sau schimbare de contor. Pentru că ceea ce suntem chemați să alegem acum este doar furnizorul, nu și distribuitorul de curent. Adică alegem să cumpărăm curentul unui anumit furnizor, care poate să fie și din capătul celălalt al țării, dar pe care îl vom primi pe aceleași fire, prin același contor care va număra kilowattii, care aparțin de aceeași rețea de distribuție ca și pănă acum.

Ce înseamnă prețurile universal și concurențial

Șmecheria care îi va favoriza pe marii furnizori amintiți, care dețin grosul portofoliului de clienți din piața reglementată până acum, este acest tarif universal pe care s-au grăbit să ne treacă pe toți care nu am apucat să optăm pentru altceva până la data de 1 ianuarie 2021. Acest tarif este mai mare decât orice tarif de pe piața concurențială pe motiv că el a fost gândit ca un tarif de avarie.

De exemplu, dacă o companie de pe piața liberă dă faliment sau fuge cu banii, și își lasă abonații baltă, acei abonați vor fi preluați automat de un furnizor de ultimă instanță dintre ăștia mari (FUI), la un tarif universal. De ce e mai mare tariful universal? Pentru că, vezi doamne, când se va trezi pe cap cu niște abonați rămași orfani de furnizor, acel FUI va fi nevoit să cumpere repede curent de pe piața liberă, ca să acopere și necesarul acelor abonați. Iar acest curent cumpărat așa, de pe o zi pe alta, va fi mai scump, ca orice achiziție pripită.

Aparent acest proces are o logică, dat fiind că energia se tranzacționează pe piața liberă și companiile își fac stocuri pentru abonații pe care mizează, de aia acelora le oferă tarife mai mici (concurențiale), pentru că știu că îi au de clienți pe cel puțin 6 luni-un an sau doi de acum încolo. Însă când îți pică la masă un musafir neașteptat, trebuie să te duci repede la Mega să mai cumperi niște vin, care probabil va fi mai scump decât ce aveai tu deja în cămară, luat mai din vreme.

Totuși, teoria asta economică a fost aplicată pe invers în piața noastră originală, în sensul că marii furnizori amintiți, care dețin deci în portofoliu pe cei șase milioane de abonați, nu le-au oferit acestor șase milioane automat tariful de piață concurențială, cum ar fi fost normal, că doar îi cunosc demult și șanse mari ar fi fost ca ei să rămână tot abonați fideli, ci i-au trecut automat de la 1 ianuarie pe tariful universal, adică pe cel de avarie, de parcă toți marii FUI ar fi fost luați prin surprindere că cei șase milioane de abonați vor rămâne la ei și nu se vor duce brusc să sugă curent din Ungaria să zicem…

Așadar, cel puțin în luna ianuarie 2021, dacă nu cumva până în martie, până când vrea ANRE să lungească tranziția asta la piața liberă, marii furnizori de energie vor încasa de la abonații lor tradiționali, de ani de zile, niște sume în plus de pe urma acelui tarif universal pe care legea îi îndreptățea să-l aplice doar în cazuri speciale. Până când vor înțelege, dacă și când vor înțelege abonații, că merită și se pot muta la alt furnizor. Pentru cei mai mulți dintre noi, cei 5-10-15 sau 20 de lei în plus la factura lunară nu vor fi un capăt de țară, dar pentru furnizorul care îi adună de la câteva milioane de oameni vor constitui sume frumoase de profit.

Ce au făcut până acum autoritățile competente pe tema asta a arătat, ca de obicei, că ele favorizează companiile mari, care au poziții de cvasi monopol, și abia când au fost zgândărite de media au început să mimeze grija față de consumator. Mai exact ANRE, care teoretic reglementează piața și veghează la echilibrul forțelor ce acționează pe ea, a tăcut în fotoliile alea bine plătite până la finele anului, când a întredeschis un ochi obosit de bunăstare și a zis că da, companiile ar trebui să ne informeze pe noi, abonații, despre opțiunile pe care le avem începând din ianuarie.

Companiile s-au supus și au trimis pe 28 decembrie câte un email celor ca mine, în care informa că am posibilitatea să rămân la ei la tariful universal x sau să aleg tariful concurențial y sau să îmi caut alt furnizor z. Evident, prima opțiune era tariful universal, care nu implică nicio acțiune din partea clientului și care va fi cel mai probabil aleasă de mulți, fie din lene fie din cauza faptului că în perioada asta e practic imposibil să ajungi să vorbești cu vreun furnizor.

În ultimele zile a mai intervenit și ministrul energiei, care a promis că va face guvernul dreptate, dacă pe ANRE îl doare în pix, și va schimba legea energiei, așa fel încât toți consumatorii care nu au apucat să opteze pentru vreo ofertă până la 1 ianuarie să fie trecuți automat pe tariful concurențial cel mai mic al FUI, și nu pe tariful universal. Adică se modifică legea ca să-i oblige pe furnizori să respecte logica firească a pieței. Rămâne să vedem dacă și când se va face efectiv această modificare a legii.

Situația la mine în familie: un abonament concurențial și două reglementate

Ce am făcut eu din decembrie până acum a fost să mă documentez cu privire la tot ce v-am scris mai sus, aplicat pe facturile mele personale. Eu plătesc lunar trei facturi diferite, pentru tot atâtea locuri de consum, toate trei la ENEL. Ultimele facturi din decembrie au arătat așa:

 1. Factura mamei – care a fost păcălită de o agentă de vânzări a companiei, în urmă cu câțiva ani, să treacă la piața liberă – este singura cu un tarif concurențial și care în situația de azi va fi cea mai avantajată prin faptul că rămâne în continuare la același tip de abonament și obține un tarif relativ OK. Ea are abonamentul ENEL simplu anual, pentru care plătește 0,400 lei/kwh energie activă + accize și taxe* = 0,61067 lei/kwh

  Factura cu tarif concurențial

  Factura cu tarif concurențial

 2. Factura mea de la București, sector 3 – care este pe piața reglementată din 2019, când am renunțat la piața concurențială după doi ani la rând în care ENEL mi-a majorat cu nesimțire tarifele și cu 25 și respectiv 50% costul abonamentului zilnic (adică aveam o sumă pe care o plăteam pe zi ca abonament, peste prețul „negociat” al kilowattului) – a fost de 0,407 lei/kwh energia activă + acciza și taxe* = 0, 4299 lei/kw.

  Factură la tariful reglementat

  Factură la tariful reglementat

 3. Factura de la moșie, județ Călărași – care este tot pe piața reglementată – care a fost de 0,4567 lei/kw energie activă + accize și taxe* = 0,49543 lei/kw. Călărași aparține de zona Dobrogea, unde tariful fix de rețea este mai mare decât cel de pe Muntenia Sud de care aparține Bucureștiul.

* Pentru cine nu știe din ce se compune prețul energiei, e suficient să citească factura lunară. Pe ultima pagină e acest tabel ca în imaginile de mai sus, în care sunt detaliate toate taxele care se adaugă prețului energiei active, taxe care nu sunt negociabile, fiind stabilite de stat pentru toți distribuitorii, în funcție de zonă. Aceste taxe sunt: taxa de distribuție (diferă de la o zonă la alta), contribuții pentru cogenerare (0,017 lei/kwh) și certificate verzi (0,062 lei/kwh), acciză (0,005 lei/kwh) și la urmă, firește, TVA (19%). Așadar, atunci când comparați ofertele diverșilor furnizori de pe piața liberă și cele din comparatorul ANRE, trebuie să luați în calcul că la acele tarife promise de ei se adaugă aceste taxe și accize iar în final prețul pe kwh va fi altul. Iar dacă oferta mai conține și o taxă zilnică de abonament, o veți plăti și pe aia.

**Diferența dintre taxele din factura mamei (concurențială) și cele de pe factura mea (reglmentată) vine din trei taxe evidențiate doar pe factura ei: taxa de extragere din rețea (0,016/kwh) și de introducere în rețea (0,0013/kwh) și o taxă numită servicii de sistem (0,014/kwh). Astea sunt doar pe factura ei, de abonat pe piața concurențială. E de urmărit dacă aceste taxe vor continua să apară și pe viitoarele facturi concurențiale de acum încolo.

Ofertele ENEL pentru 2021

ENEL mi-a trimis pe 28 decembrie 2020 „oferta” pentru serviciul universal ENEL JT pe 6 luni, la prețul de 0,58598 lei/kwh + accize și taxe. Deci cea mai mare dintre toate cele de mai sus.

Studiind ofertele concurențiale de pe site-ul ENEL, în ideea de a rămâne tot abonata lor și în continuare, mai degrabă din comoditate decât din convingerea că fac o afacere bună – au sistemul ăsta comod online de raportare a indexului, evidență și plata a facturilor – am mai găsit următoarele variante:

ENEL Simplu Anual (oferta pe care o are și mama) –  0,329lei/kWh + taxe&accize = 0,55832 lei/kWh

ENEL Fix Online Salut – 0,230 lei/kWh + 0,19 lei/zi abonament + taxe&accize

ENEL Fix Relaxat – 0,301 lei/kWh 0,49 lei/zi abonament + taxe&accize

ENEL Protect 360 – 0,299 lei/kWh 0,48 lei/zi abonament + taxe&accize

La ultimele trei nu m-am obosit să mai calculez pentru că fiind cu componenta de abonament fix nici nu mă gândesc să le iau în seamă, deși la un consum mai mare de curent, tariful de bază mai scăzut ar fi probabil avantajos. Însă pe mine mă deranjează de principiu acel abonament fix pe zi pe care vreau să-l evit.

Vreau să fiu și eu o fată deșteaptă din Hidroelectrica

Utilizând comparatorul de tarife de pe site-ul ANRE am descoperit că cea mai bună ofertă, pentru consumul meu, în zona mea, este cea de la Hidroelectrica, cu un tarif de 0,24630 lei/kwh (0,51901 cu tot cu accize), fără abonament zilnic și care furnizează sută la sută energie verde, adică hidro. ENEL vine în acel tabel abia pe locurile 7 și 8 și doar cu abonamentele Salut, Relaxat și Protect, care au componenta de abonament zilnic fix și cu energie deloc verde. Nu știu de ce lipsește din comparatorul ANRE taman cea mai bună ofertă ENEL, Simplu Anual, care se găsește doar pe site-ul companiei?

Aparent Hidroelectrica (companie de stat 80%) este așadar cea mai bună ofertă pentru mine, singurul minus în acest caz fiind modalitatea de a interacționa cu compania, care deși furnizează cea mai ieftină și curată energie posibilă, și a avut în ultimii ani profituri substanțiale, conform presei, a rămas tot o companie de stat insensibilă la pulsul pieței. Are un site destul de banal, pe care găsești niște formulare scanate, niște adrese de email și niște numere de telefon la care nu răspunde nimeni în perioada asta. Nu există aplicație online pentru transmiterea indexului sau evidența facturilor, nu pare să existe un interes real al companiei de a atrage clienți casnici.

După Hidroelectrica, în comparatorul de tarife de la ANRE, pe locurile 2 și 3 mai sunt alți furnizori privați (RestartEnergy și Nova), cu energie verde 100% și tarife comparabile, ușor crescute față de Hidroelectrica, fără abonament suplimentar. Am mers pe site-urile lor și cu excepția unei greșeli gramaticale găsită pe site-ul delor de la Restart, am găsit că cele două par alternative OK pentru a scăpa de ENEL și a nu te enerva cu Hidroelectrica. Pe cei de la Restart am zis să-i sancționez până mai învață gramatică, așa că m-am uitat mai bine la Nova. Firmă din Cluj, care se laudă că produce și vinde curent neaoș românesc, are și aplicație pentru clienți, are și chat pe site, deci par de luat în seamă.

Câteva zile m-am gândit serios să-i contactez pe cei de la Nova. Dar mi s-a părut mai amuzant să experimentez în loc să merg pe calea bătătorită, așa că am decis să fac toate demersurile și să cumpăr chiar și cu forța curent din ăla ieftin și curat de la Hidroelectrica. Așa că am completat cererea de pe site-ul lor, pentru a deveni client, apoi notificarea pe care ei trebuie s-o trimită către ENEL, ca să-i anunțe că nu mai vreau să le fiu client, am atașat copii după actul de proprietate și buletin și am trimis email către adresele indicate pe site-ul Hidroelectrica. Conform email traking-ului pe care-l am eu instalat, emailul meu nu a fost deschis nici după două zile, iar la numărul de telefon scurt de pe site ești pus în așteptare, ca să nu-ți pierzi prioritatea, până când te plictisești.

Momentan mă simt ca și când am aruncat actele astea de undeva de pe barajul Porțile de fier și aștept ca cineva de la Hidroelectrica să le pescuiască din apă undeva în aval 🙂 În așteptarea acestui moment festiv, am mai răsfoit site-ul Hidroelectrica, pe care sunt CV-urile celor din conducere și sumele cu care ei sunt plătiți lunar, pentru că au avut norocul să fie numiți politic în cea mai profitabilă companie de stat din România: câte 11.332 de lei/lunar fiecare dintre cei 7 membri ai consiliului de supraveghere, și cu câte 36.240 de lei fiecare dintre cei 5 membri ai directoratului companiei. Să ne trăiască! Mă întreb cu cât l-or plăti pe un IT-ist care să le facă un site ca lumea și o aplicație pentru gestionara clienților.

Demersul meu de a mă abona la ei cu de-a sila (dacă vor ajunge hârtiile alea unde trebuie) capătă valențe de-a dreptul civice. Cum altfel să forțăm companiile de stat să se reformeze, dacă nu cerându-le servicii de calitate și subminându-le indolența din interior? 😛 Vă țin la curent cu ce fel de curent voi primi, dacă voi primi…

UPDATE 12 iulie 2021 – Șase luni și șase zile după ce am trimis cererea la Hidroelectrica, vreo câteva telefoane de tatonare din partea mea în primele luni, apoi renunțarea la orice speranță (tot din partea mea), ieri primesc emailul mult așteptat de la Hidroelectrica, în care îmi trimit noul contract, anexa cu consumul estimat de mine și cu prețul final. Față de oferta din ianuarie, asta din 12 iulie e un pic mai mare și un pic sub cea de la ENEL. Adică prețul energiei este de 0,25000 lei/kWh și cu tot cu taxe și accize ajunge la 0,61981 lei/kWh. Ultima ofertă primită de la ENEl, în factura din iulie, e 0.74261 lei/kWh. Așadar, merg pentru următoarele 12 luni pe mâna Hidroelectrica, deși le-a luat șase luni ca să-mi facă un contract și nici măcar ăla complet. Adică în cererea mea pusesem două locuri de consum, și pe cel de la moșie, unde stau peste vară, și ei mi-au făcut contractul doar pentru casa din București. Le-am scris să-i întreb dacă urmeasă să primesc alt contract și pentru moșie sau au omis și trebuie să fac eu altă cerere și să mai aștept alte șase luni pentru asta. Mi-au răspuns că nu sunt ei responsabili de facturile pe care le primesc eu de la precedentul furnizor. Adică ori n-au înțeles ce i-am întrebat, ori au încurcat emailurile și i-au răspuns altui potențial client. Nu-i nimic, perseverăm. O să vă țin la curent cu modul în care va decurge acest contract născut cu forcepsul. Deocamdată crestez în grindă ziua de 12 iulie, zi mare pentru electrificarea verde a lu Dollo 🙂

UPDATE 28 septembrie 2021 – au venit și primele facturi, cam la o lună și jumătate după data încheierii contractelor (care a fost în prima jumătate a lunii august). Nimic spectaculos, indecșii au fost citiți automat, pentru că în ambele locuri de consum sunt instalate contoare mai inteligente decât noi, consumatorii. Conform facturilor, prețul energiei este cel din contract – adică 0,25000lei/kWh, cu tot cu accize ajunge la 0.519706 lei/kWh pentru ambele locuri de consum, deși nu se află în același județ. La ENEL, de exemplu, prețurile erau sensibil diferite – adică era mai scump cel din Călărași. Factura mamei, care a rămas la ENEL, abonată, deci nu pe piața liberă, arată așa: prețul energiei de la 1 septembrie este de 0,46900 lei/kWh, cu tot cu taxe și accize ajunge la  0,67464 lei/kWh.

De menționat că facturile Hidroelectrica au perioadă de plată mai lungă, de 45 de zile, comparativ cu numai 15 zile, scadența facturilor emise de ENEL. Ce să mai, deocamdată numai lapte și miere de la băieții deștepți din energie: trăiesc ei bine din lefuri de la stat, trăim și noi pe lângă ei 😉

Etichete: , , , , , , ,

64 comentarii la “Schimb furnizor de energie, aștept Hidroelectrica” Subscribe

 1. Alina M 07/01/2021 at 00:31 #

  Dollo, nu vreau să-ți înec corăbiile, dar din câte știu, Hidroelectrica are microhidrocentralele alea care au secat râurile de munte și au ucis peștii de pe traseu. Microhidrocentralele nu dau multă energie, pe lângă faptul că au efect devastator asupra ecosistemelor, și sunt trecute la energie verde ca să dea bine în hârtii și să ne batem pe umăr că protejăm mediul.

  Pentru Călărași am văzut o ofertă de la Conarg, zice că e 85% verde, dar când am dat click pe ea a apărut că e 100% solară.
  La detalii pe site-ul ANRE: Pret energie – inclusiv Tg (lei/kWh): 0,40 lei/kWh
  În Anexa 2 la contract:300 lei/MWh

  Nu știu de unde e diferența, și nici dacă e firmă serioasă. Am găsit-o căutând energie verde fără microhidrocentrale și fără eoliană (elicele nu se reciclează pentru că ar fi prea scump, se îngroapă la cimitirele de elice, a fost articol pe BBC). Mi-e groază că doar niște băieți deștepți s-ar putea să fi avut bani să-și facă producție de energie, și chiar dacă încercăm să avem curent din surse etice, s-ar putea să nu reușim complet.

  https://d2ouvy59p0dg6k.cloudfront.net/downloads/wwf_7_mituri_despre_hidroenergie_1.pdf

  https://www.bbc.com/news/business-51325101

  • Adib 07/01/2021 at 05:49 #

   @Alina – Energie solara 100% in RO???

   Pt dovedi baietii respectivi asta ?

   • Alina M 07/01/2021 at 13:31 #

    @Adib

    De unde să știu? Mai ales că nu mă pricep, doar am luat ce scrie pe site la ANRE. Chiar am spus în primul comentariu că nu știu dacă e firmă serioasă. Dacă poți afla mai multe, spune-ne și nouă, să nu ne luăm țeapă în goana după energie verde.

    • Harald 08/01/2021 at 20:28 #

     Energie solară 100% nu se poate asigura nici în Arabia Saudită sau Algeria, deși în astfel de țări există într-adevăr destulă expunere la soare pentru așa ceva.

     În țări ca România, ”energie solară 100%” poate acoperi cam 1-2% din consum, cel mult.

  • Dollo 07/01/2021 at 12:51 #

   Da, despre eoliene știam că sunt o păcăleală, dar la microhidrocentrale nu m-am gândit. Aveam impresia că Hidroelectrica le are doar pe astea mari și vechi. Oricum pe site-ul lor nu e prea clar ce și unde au. Microcentralele cu probleme de pe râuri știam că sunt multe private, acum văd că ar avea și Hidroelectrica câteva zeci. Mno, problema e că sunt executate aiurea, ca multe alt chestii în Ro. Că altfel ideea în sine de microhidrocentrală e bună.

   • Harald 12/01/2021 at 14:31 #

    Există o mică problemă cu capacitatea Hidroelectrica, se pare că pana de săptămâna trecută, care a lăsat jumătate din Transilvania fără energie electrică, a fost provocată de o scădere a producției hidro de 1.000 MW într-o singură oră, scădere a producției care a fost prea abruptă pentru a putea fi compensată din import.

    Pentru a înțelege peisajul de ansamblu, Porțile de Fier înseamnă 2.000 MW, dar care se fac fifty-fifty cu Serbia. Deci pana de săptămână trecută a fost ca și cum Hidroelectrica ar fi oprit producția de la Porțile de Fier într-o singură oră, fără să anunțe pe nimeni.

    • mihai 19/01/2021 at 19:25 #

     Ce zici tu nu corespunde cu ce scrie aici: https://www.entsoe.eu/news/2021/01/15/system-separation-in-the-continental-europe-synchronous-area-on-8-january-2021-update/

     Ăștia zic că, din contră, din cauza desincronizării, energia n-a mai curs dinspre sud-est spre nord-vest, așa că în sud-est, producându-se prea multă energie, frecvența rețelei a crescut peste 50Hz. Au fost activate contramăsuri automate și manuale de reducerii a puterii injectate pentru restabilirea frecvenței nominale, ceea ce înseamnă că s-au oprit de urgență hidrocentralele, singurele centrale al căror timp de reacție se măsoară în minute.

     Deci, un pic ca la Radio Erevan. Hidroelectrica a oprit producția timp de o oră, dar așa i s-a cerut de la dispecerat! 🙂

     • Harald 19/01/2021 at 21:43 #

      @mihai – frecvența rețelei crește când se reduce consumul fără a fi deconectate și niște generatoare. Similar, frecvența scade când scade cantitatea de energie generată în sistem sau când crește consumul.

      Acestea fiind lămurite, evenimentul prezentat pe grafic la 14:05 reprezintă deconectarea însăși. Așa s-au dus în direcții diferite frecvențele, când sistemele n-au mai fost conectate între ele.

      Acum, cu cele două sisteme deconectate, de ce a rămas jumătate din Transilvania (cam 6 județe) fără energie electrică, iar asta DUPĂ deconectarea de la 14:05?

      Atât în comunicatele românești, cât și articolul citat de tine, problema reală este în mod evident nemenționată. Dar faptul rămâne: 6 județe din Transilvania au rmas fără energie electrică pentru vreo oră și jumătate, tocmai când articolul menționat de tine pretinde că era energie în exces (dovada fiind frecvența crescută în sud-est).

     • mihai 20/01/2021 at 13:51 #

      „de ce a rămas jumătate din Transilvania (cam 6 județe) fără energie electrică, iar asta DUPĂ deconectarea de la 14:05?” -> sunt sigur că cineva cu mai multe informații despre topologia și operarea rețelei Transelectrica ți-ar putea răspunde parțial la această întrebare.

      În comunicatul citat de mine problema reală este menționată explicit: „What caused the separation? In line with the provisions of the System Operation Guideline, a detailed investigation is ongoing on the event. This includes a comprehensive analysis of large numbers of real-time recordings from protection devices and other electric power system elements. ENTSO-E will publish the results of this investigation as soon as the analysis is finalised.”

      Părerea mea este că pierderea alimentării a 6 județe a fost consecința contramăsurilor luate pentru asigurarea stabilității rețelei. Mai pe scurt, alegem să pierdem 6 județe din România pentru o oră, ca să nu pierdem tot sud-estul europei pentru jumătate de zi.

     • Harald 20/01/2021 at 15:23 #

      @mihai – pe un site din Austria au apărut mai multe detalii, unele care identificau direct problema ca provenind din România, altele care acuzau explicit Transelectrica.

      Chiar și în România au existat articole care au menționat că în regiunile afectate scăzuse tensiunea cu 90V, iar asta a dus la întreruperi și deconectări automate. Nu e clar din acele articole dacă scăzuse cu 90V monofazatul de 230V din locuințe sau trifazatul de 400V (fostul 380V) din rețelele de transport.

      În rezumat, deconectarea (separarea sistemelor) s-a produs pentru că existau deja problemele din RO (fie ele ale Transelectrica sau ale Hidroelectrica). Evident că în momentul deconectării a dispărut consumul din nord-vest, ceea ce a dus la manifestările invocate de tine, dar e la fel de evident că se ascunde problema reală.

      Ai un talent special de a forța explicații fanteziste pornind de la premize corecte și ajungând la concluzii distorsionate, deși faptele sunt clare. Bunică-mea numea asta ”a pune carul înaintea boilor”. La fel ca și la mașinile fără șofer, înțelegi funcționarea mecanismului / sistemului, dar încerci să modifici explicațiile cauzelor inițiale pentru a justifica evenimentele petrecute.

     • mihai 03/03/2021 at 00:46 #

      @Harald: A apărut raportul interimar: https://eepublicdownloads.azureedge.net/clean-documents/Publications/Position%20papers%20and%20reports/entso-e_CESysSep_interim_report_210225.pdf

      După cum se vede, site-ul tău austriac anonim pe care pui bază mai mult decât pe bun simț s-a înșelat. Deci nu e vina Hidroelectrica, așa cum ai susținut tu pe 12 ianuarie.

      Admite public aici și acum: ai susținut bazaconii de la bun început și ai fost refractar la orice idee îți contrazicea trăsnăile!

 2. aloopeegoos 07/01/2021 at 09:22 #

  Dupa calculele mele, la consumul de ~300kWh/luna pe care-l am eu, Enel Simplu costa 0.7456lei/kWh, fata de 0.6258lei/kWh pentru Enel Fix Online Salut, si fata de 0.6458lei/kWh pentru Enel Fix Online. Am inclus toate taxele pe care le-am putut identifica :D, inclusiv TVA, in aceste preturi.

  Diferenta e de 4-500 lei/an.

  Cea mai buna oferta pentru mine ar fi Engie e-Elec36 (0.6259lei/kWh), dar pentru moment mi s-a parut mult un contract pe 36 luni, in conditiile neclare si haotice in care se face aceasta tranzitie in momentul de fata…

  Pentru cei care consuma doar 50kWh/luna (~600kWh pe an) – diferenta intre ofertele Enel e ~20 lei pe *an*, deci orice oferta Enel e mai buna decat cea FUI.

  Cu Hidroelectrica si/sau alte companii de stat n-as lucra nici daca ar fi gratis. Acest pret aparent mai mic, combinat cu nesimtirea crasa a societatilor de stat, ar face ca la final sa ma coste semnificativ mai mult un contract cu H fata de Enel, dupa ce adun tot timpul si energia consumate ca sa reusesc sa interactionez cu statul. Daca vreau sa ma enervez – imi ajunge interactiunea cu ANAF…

  • Dollo 07/01/2021 at 12:39 #

   Sunt sigură că se vor schimba lucrurile și la Hidroelectrica la un moment dat. Nu e oricum bătut în cuie niciun contract, asta e singura parte bună în tot procesul ăsta, faptul că te poți muta fără mare efort birocratic la alt furnizor.

   • Smarti 10/01/2021 at 11:32 #

    Da se va schimba…proprietarul.
    PNL o va vinde alaturi de portul Cța,CEC si CFR marfa.

 3. Kap 07/01/2021 at 10:35 #

  În august m-am săturat de prețul kilowatt-ului la Digi (69-71 bani, reieșit dintr-un contract cu abonament lunar) și m-am documentat ce variante sunt.
  Am cerut oferte la CEZ, Restart și Nova și am semnat cu ultimii pe 12 luni.
  Contractare exclusiv online, ei au notificat furnizorul trecut, cont pentru facturi și index contor, 0,235 lei / kWh energie activă și 0,6035 lei brut / kWh reieșit din factură.
  Nova acum văd că oferă undeva la 63 de bani pe kWh la contract de un an, tarifele au crescut sau poate toți vor să profite de acest moment al liberalizării.

  • Dollo 07/01/2021 at 12:36 #

   Tarifele vor crește și în continuare, și nu vor avea neapărat explicație economică. Eu de asta am și renunțat acum doi ani la piața concurențială, că nu era concurențială deloc, erai la cheremul unuia dintre furnizori.

   • Kap 07/01/2021 at 14:35 #

    Corect, P$D a impus pentru masa de milioane de consumatori captivi niște tarife reglementate forțat mai mici decât prețul pieței iar furnizorii recuperau pierderile mărind tarifele pe piața concurențială. Și eu am fost tentat să mă-ntorc pe piața reglementată datorită tarifelor însă doar oroarea de Enel m-a făcut să-ntârzii până am avut de ales.

    Acum va fi invers, masa (era să zic turma) de consumatori care nu se informează va lua leapșa pentru că marile firme vor să profite fără rușine de imobilismul și necunoașterea clienților dezinteresați.
    Evident pe piața concurențială se găsesc tarife mai bune pentru cine își face timp, aruncă un ochi și face un contract cu o firmă care-și dă interesul și oferă prețuri decente.

  • Mihai 08/01/2021 at 13:03 #

   Salut, cum a fost experienta cu Nova? E nevoie de imprimanta sau se pot „semna” si altfel documentele? Multumesc

   • Kap 08/01/2021 at 15:26 #

    Ușor cu Nova, am completat documentele pe calculator și le-am trimis online, din câte mi-aduc aminte am folosit un PDF viewer care permite și adăugarea unei semnături mâzgălite cu mouse-ul.
    Ei au făcut și notificarea celuilalt furnizor (Digi) și ulterior am primit datele de logare la platforma unde se pot vizualiza facturile și adăuga index-ul.
    Am primit și un email prin care dacă trimit link-ul unui prieten și el contractează la ei, primeam amândoi 50 lei. Menționez asta ca să arăt că se implică activ să adune clienți, pe lângă prețul bun oferit.

 4. last_moromete 07/01/2021 at 15:40 #

  Sunt de câţiva ani la Tinmar. Se laudă şi ei cu energie 100% verde, oferta la prelungire primită în noiembrie era de 0,219 ron/kwh + 0,29 ron/zi abonament dacă ai consum mai mic de 150 kwh/lună şi 0,279 ron/kwh, fără abonament însă, dacă ai consum mai mare de 150 kwh/lună – cazul meu. Preţul este garantat până la finalul lui 2021, până când se prelungeşte şi contractul. Factură electronică, lunar, declarare index pe site-ul lor. Mă tenta şi pe mine Hidroelectrica, au preţul un pic mai jos, dar după ce le-am vizitat site-ul am zis să mai stau o tură la Tinmar.

 5. Gheo 07/01/2021 at 20:10 #

  Singurul lucru care ar duce la diminuarea facturilor ar fi anularea taxelor aberante si care nu stii unde ajung, acciza, ajunge la stat, TVA, ajunge tot la stat, certificate verzi, ajung la baietii cu microhidrocentrale, eoliene, fotovoltaice, taxa de cogenerare, ajunge la CET-uri, vezi Doamne pentru imbunatatirea distributiei de agent termic(cit agent termic se distribuie stim bine cu totii). In rest puteti alege si de la Papa de la Roma, tarifele tot mari sunt fata de cele de acum. Va spune un cetatean care a lucrat in furnizare 30 de ani, din 1981 pina 2011!

 6. Ela Constantinescu 07/01/2021 at 22:04 #

  În 2014 „turma” a fost obligată să facă Certificat de performanță energetică, căutat tip cu ștampilă, măsurat grosimea zidurilor, isterie pentru „turmă”, câștig pentru…., acum nu mai trebuie.
  În 2016 „turma” a fost obligată sa facă Raport de evaluare pentru impozitare, iarăși isterie…
  În 2021 preț energie electrică, tot „turma” aleargă…

 7. Gogu 07/01/2021 at 22:23 #

  Am reusit eu sa dau de un nenea la telefonul de la hidroelectrica.
  A raspuns sictirit dupa 55 min si mi-a zis ca dureaza si ca ma „contacteaza” ei cam in 3-4 saptamani.

  „Contacteaza” = imi trimit contractul, eu il semnez si le trimit imputernicirea completata cu nr de contract, etc.

  Dupa care Dumnezeu stie cat dureaza pana cand trimit ei notificarea, pana se aliniaza astrele si se face transferul.

  Cand i-am zis ca in timpul asta imi gasesc eu alt furnizor, nenea ala a rasuflat usurat ca a scapat de niste munca.

  Deocamdata am cedat avansurilor celor de la Restart care mi-au promis ca ma contacteaza in 48h … acum 4 zile.
  Maine-i sun sa-i intreb de sanatate.

 8. Costin2 07/01/2021 at 23:47 #

  Și eu consum tot cam 100kwh/lună și, tot comod, m-am uitat la ofertele ENEL. Mi se pare cea mai avantajoasă „Fix online” („Fix online salut” nu o poți avea fiindcă ești deja abonată la Enel). Și poți să le furnizezi toate documentele online, nu-i nevoie să suni sau să ieși din casă.

 9. Cristian Ioan 08/01/2021 at 11:38 #

  Nu, Dollo, nu vreau „kilowat ieftin” sau pe gratis!
  Si o sa raman tot la ENEL Muntenia.
  Dar vreau sa refac contractele, ca sa nu raman pe pretul acela mare, „de ultima instanta”!

  In fond, chiar la ENEL exista oferte diferite, una este mai buna pt cei care au consum de numai 50 Kwh pe luna, si alta pentu cazul nostru, care am ajuns la 2-300 de KWh lunar …
  Dupa Craciun, chiar am fost la sediul ENEL cu actele, dar era lume multa, oameni stateau gramada pe scra, asa ca am renuntat.
  Acum s-a amanat liberalizerea, foarte bine!

  Abonamentul pe care il platesti chiar daca ai consum zero m-a deranjat si pe mine, dar MERITA, pe ansamblu iesi mai ieftin daca nu ai consum foarte, foarte mic. Mi se pare ca la 200 Kwh pe luna se justifica pe deplin!

  • Mihai 08/01/2021 at 13:16 #

   Pentru cei care consuma doar 50 kwh pe luna Enel nu are o alternativa convenabila, cel putin comparat cu Nova sau Restart! Gratie consumului mic, diferenta la factura nu e asa mare, dar tot sunt vreo 8 bani/kwh, care procentual inseamna destul de mult.

   @Dollo: daca nu am gresit calculul, mama ta plateste 0,80 lei/kwh, ceea ce mi se pare imens…
   Iar la tine, daca ai in jur de 300kwh pe luna acel Fix Online Salut (care se poate obtine de toti cei care nu sunt la „concurential Enel” – deci si de tine) e cea mai buna oferta, ajungi cam la 0,63 lei/kwh

   In final, intreb si eu ca Cetateanu’: Cum vom fi mutati automat la oferta cea mai buna a furnizorului (sa zicem Enel) din moment ce asta depinde de consumul lunar? Sta cineva sa calculeze si sa decida asta?!

 10. Costi 10/01/2021 at 10:54 #

  Am pus același comentariu si pe alt blog, dar
  mi-e lene sa tastez de două ori:

  „Hai sa fac un rezumat la ce am facut pana acum:

  Am comparat pe ANRE folosind datele din ultimele facturi, date introduse intr-un excel. Eu am consumul de curent cam 200 kwh/luna si de gaz 11000 kwh sau 1100 m3 pe an.

  -in octombrie am incercat sa trec cu gazul de la Engie la Enel, totul online, simplu, frumos.
  Doar ca, eu stau pe strada Harmanului si desi in buletin, in contractul de apartament si scrisa de mine pe site-ul lor scrie strada Harmanului, am primit actele cu strada Fundatura Harmanului. I-am sunat le-am zis, m-a sunat o tanti pe 30 decembrie sa ma convinga sa facem prin telefon, am zis pas.

  -ieri am trimis mail la Tinmar Energy, pentru gaz si electricitate, aseara am primit pe mail toate actele, pdf-uri editabile. Au o aplicatie super, are chiar cont demo.
  La electricitate nu prea economisesc nimic dar la gaz as economisi 200 lei/an

  -la CEZ, la gaz, as economisi 300 lei/an dar site-ul lor e praf, am incercat 8 ore sa contractez online, aplicatia nu merge, e crapata, plus review-uri proaste in GPlay de plati cu cardul neefectuate, aplicatie crapata de zeci de ori etc.

  -am citit review-uri foarte bune despre Nova Gas, am testat site-ul lor, e OK, preturi OK.

  -Restart Energy au site-ul virusat, au un .exe pe pagina (troian ceva) si nici nu merge, am intrat de pe laptopul de munca prin VPN si mi s-a inrosit ecranul.

  -Hidroelectrica au metoda de contractare si trimitere index doar pe mail, probabil in dosar cu sina.

  -Digi au cel mai scum pret la energie electrica si nu vand gaz, plus ca trebuie sa merg la ei la sediu

  In concluzie, pentru Brasov, desi la Electrica Furnizare as avea cam acelasi pret, merg pe Tinmar Energy si la gaz si la curent. Platesc cu 100 lei/an mai mult decat as plati la CEZ dar economisesc per total 200 lei fata de Engie si merita pentru aplicatie si relatia cu clientul.”

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

Cu prejudecățile la Roma

Vaticanul după ploaie

Cum am cheltuit pensia pe o lună a mamei la o masă de fițe la Pierluigi în Roma

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉

Suni la 112 și te sună înapoi niște ciocli

morturary

O întrebare pentru domnul Raed Arafat: ce comision primesc operatoarele de la 112 ca să le furnizeze firmelor de pompe funebre numerele de telefon ale rudelor celor decedați?

O zi la probațiune

alb-negru

Ce face un VIP condamnat cu suspendare, când ajunge în biroul consilierului de probațiune, unde trebuie să-și demonstreze îndreptarea: răspunde la telefon cu „dragă, sunt în oraș, la un interviu, vorbim mai târziu” 😉