Dileme morale. Dacă sunt

Dacă ați fi avut ocazia să vă băgați în față la vaccin ați fi refuzat?

 

Citesc de două zile despre scandalul ăsta cu transparentizarea datelor privind vaccinările și despre băgarea în față la vaccin a celor care nu aveau dreptul, dar au avut posibilitatea. Mi se pare că gestul ăsta poartă în el câteva dileme. Nu numai morale. O să le iau pe rând.

  • Să mă vaccinez sau nu? O fi sigur?

Aici ar fi o bilă albă, dacă poate cineva care se bagă în față să primească o bilă albă. Și iată că poate. Pentru curaj și încredere în știință 😉 Oamenii ăștia care, deși nu era dreptul lor să se imunizeze înaintea esențialilor adevărați și a bătrânilor/bolnavilor, și-au riscat bunăstarea fizică făcând un vaccin despre care destul de mulți dintre noi nu au o părere fermă. Eu mărturisesc că m-aș mai fi gândit atunci, la momentul decembrie-ianuarie, când s-au băgat oamenii ăștia în față. Ei nu au așteptat să vadă dacă pățește vreunul ceva de la vaccin, ci s-au imunizat printre primii. Conform Recorder, unii au făcut vaccinul chiar înaintea cadrelor medicale.  Și cu ce? Cu un vaccin făcut printr-o metodă nouă, revoluționară, netestată până atunci. Curaj nebun!

Chiar așa, ați observat că brusc lumea are mai multă încredere acum în vaccinurile noi, făcute prin metoda asta ARN, decât în bătrânescul de la Astra Zeneca ce conține virus mort? Nu se mai îngrijorează nimeni că e cobai, când e să aleagă dacă să facă sau nu niște frisoane după. Că așa umblă vorba în târg, că Astra dă mai multe reacții decât Pfizer și Moderna, pe lângă eficiența mai mică.

  • Să iau locul unuia mai vulnerabil ca mine?

Când panica e mare, probabil nu mai contează cadavrele (ipotetice) pe care te cațeri ca să rămâi în viață. Apoi, cred că instinctul de conservare la unii e mai pronunțat, deși e posibil să fie doar oportunitatea. Câți dintre noi am fi refuzat vaccinul peste rând dacă ne-ar fi fost oferit? Cinstit. Nu trebuie să răspundeți public la asta, doar în gând și eventual în sondajul anonim de la final 😉 Cred că lucrurile astea se întâmplă în orice țară din lume unde există portițe, unde procedurile nu sunt transparente, iar perspectiva controlului e ca și inexistentă. Iar România este una din țările alea.

Apoi oamenii pe care îi fentezi nu au chip, nu au povești, nu-i cunoști, nu-i vezi întinși pe masa de la morgă. Sunt doar niște cifre anunțate zilnic după prânz, fără legătură cu tine și familia ta. Poate chiar gândești că și altul în locul tău ar face la fel, dacă ar avea ocazia. Doar știm că în România trebuie să te descurci, să dai din coate, să-i dovedești pe alții, pentru că nu e loc pentru toată lumea nicăieri.

  •  Să o faci și să ți se știe și identitatea?

Și dacă nu erau de ajuns primele două mai e și a treia. Să faci ceva imoral (că ilegal nu știu dacă e neapărat) cu datele de identificare la vedere, ceea ce te poate expune la un moment dat oprobriului public? Frumusețea acestei manevre este că nu poți să te strecori peste rând la vaccin, să te sui deci pe cadavre, fără să fii înregistrat în sistem cu nume și CNP. Altfel l-ai făcut degeaba. Nu ai dovada vaccinului, nu ai libertate de circulație, nu? Presupunând că ar risca cineva din sistemul medical să te vaccineze „la negru” fără să-ți treacă buletinul prin tableta aia ca la vot. Nu cred că se poate asta și cred că nu ar avea nici rost.

Apoi în final ei de fapt nu riscă nimic, ci cel mult vor fi sancționați managerii centrelor respective, care i-au băgat în față. Grație legii care protejează datele personale, nu vor fi niciodată expuși public și bătuți cu roșii pe Facebook.  Suntem o țară civilizată, avem legi, proceduri :D, nu facem d-astea, cum ar fi scurgeri pe surse de liste cu nume și CNP-uri de vaccinați peste rând, căutați de reporteri la ușă și hărțuiți cu întrebări incomode: e adevărat că v-ați vaccinat peste rând? v-a plăcut? de ce ați făcut asta? nu v-a fost rușine? ce le transmiteți bătrânilor care își așteaptă rândul la înțepătură?

Dar, până la urmă vaccinurile oricum trebuie făcute, e mai bine să fie făcute decât aruncate. Dacă organizarea noastră ar fi fost mai bună, acele doze rămase la finalul zilei, atât de invocate acum de toți coordonatorii centrelor prinși cu vaccinații peste rând, acele doze deci ar fi ajuns în mușchii slabi ai unor bătrâni sau bolnavi, nu în bicepșii unor piloși. Dar așa e de când lumea și selecția naturală – cei tari supraviețuiesc celor slabi.

Acuma, mă întreb câți dintre cei șapte mii de oameni din țara asta, despre care Recorder zice că s-au vaccinat peste rând, au avut vreuna din dilemele de mai sus și dacă da, ce o fi prevalat în final, de au ales să se vaccineze? Am avut la ultimul club de carte discuția asta despre dilemele morale și alegerea de a face totuși un lucru ilegal sau imoral deși îți propui în general să fii un om integru. De la a da șpagă, a trece pe roșu, a plăti pe cineva la negru, a conduce cu o bere la bord sau alte lucruri pe care ne place să le reproșăm altora, fără să încercăm să ne punem și în papucii celor acuzați. O singură persoană dintre noi, cei de la clubul de luna trecută, a afirmat răspicat că nu, nu face niciodată ceva imoral, ilegal (poate doar care îngrașă, deși nu e în pericol 😉 ) În rest noi ceilalți, mai slabi, am admis că uneori lucrurile nu sunt ce pare a fi din afară și că, om ești, deci supus greșelii.

Nu vreau să scuz prin asta băgatul în față, la vaccin, la semafor sau la coadă la carnea din comunism, chiar dacă aș putea spune că nici nu m-au mirat informațiile astea. Face parte din banalitatea răului. La un moment dat m-am gândit și eu să mă agit un pic mai mult ca să reușesc s-o programez pe mama la vaccin, iar ce m-a reținut a fost gândul – complet absurd, știu – că există oameni în lumea asta care nici măcar nu au speranța că vaccinul va veni în câteva luni, ca noi. Pentru că nu trăiesc în vreuna din marile puteri ale lumii care să arunce cu miliardele în producătorii de vaccinuri. Așa că m-am rușinat și am așteptat să se bage vaccinuri pe platformă. Însă citind știrile astea azi m-am gândit inevitabil și la ce o fi fost în sufletul oamenilor ălora, săracii, când s-au băgat ei în față 😉 Și m-am gândit să vă întreb și pe voi: aveți vreuna dintre dilemele astea? Cum credeți că ați reacționa dacă vi s-ar oferi șansa la vaccin peste rând?

Dacă ați fi avut ocazia să vă băgați în față la vaccin ați fi refuzat?

Vezi Rezultatele

Tags: , , , , ,

32 Responses to “Dileme morale. Dacă sunt” Subscribe

  1. Harald 10/03/2021 at 23:17 #

    Vaccinarea generalizată va duce la selecția ”naturală” a unor variante din ce în ce mai agresive ale virusului, exact cum se întâmplă în cazul nosocomialelor. Într-un final (peste câțiva ani, probabil) va trebui temperat elanul vaccinărilor generalizate, exact cum în prezent se încearcă temperarea elanului în administrarea generalizată de antibiotice. Dar până atunci, Big Pharma a făcut o afacere excelentă.

    Personal, în primăvara trecută m-am ”vaccinat” în cea mai naturală manieră posibilă. Am fost la Sheffield într-o perioadă cât McDonalds-urile încă erau deschise, iar acolo până și românii sunt dintre naționalitățile conlocuitoare, nu doar că e plin de indieni, pakistanezi și bengali. M-am contaminat, am avut simptome ușoare vreo 3 zile, dar am continuat să mă trezesc transpirat noaptea, timp de câteva săptămâni, deci încă mai era ceva nerezolvat la plămâni, în acele câteva săptămâni. Nimeni din familie sau dintre cunoștințe n-a avut nici cea mai mică problemă, nici măcar șoferul cu care am fost în ziua aceea la Sheffield.

    Așa se elimină din fașă orice dileme morale, nu am nevoie de vaccinare și nici n-o să am vreodată. Nu intenționez să merg nicăieri prin țări exotice, unde e nevoie de vaccinare înainte de a intra în țară. Însă într-o Românie unde rețeta succesului e traiul pe bani publici, evident că și la vaccinare or să se bage în față tot trăitorii pe bani publici, că ei dilemele morale și le-au rezolvat încă din momentul când au dat șpagă pentru angajare.

  2. Ady 10/03/2021 at 23:19 #

    Nu știu. Cică sunt „esențială”. O incadrare discutabilă din punctul unora de vedere. Deja am făcut primul vaccin. Cu astra zeneca, că d-ăla am prins.

    Presupun că dacă m-aș fi considerat într-un pericol mai mare sau cineva cu care locuiam ar fi putut fi în pericol din cauza mea, poate, dacă mi s-ar fi oferit ocazia, poate m-aș fi vaccinat peste rând, poate nu. Viața e imprevizibilă și are multe aspecte. 🙂

    PS. Era cât p-aci să fiu la fel de categorică dar mi-am amintit că plătesc pe cineva la negru. Printre cei mai bine cheltuiți bani vreodată. I’m not sorry. 🙂

  3. Alina M 10/03/2021 at 23:43 #

    Pentru mine e simplu să răspund pentru că m-am gândit la asta în urmă cu un an, atunci când vaccinurile nu erau în fază avansată de testare și nici nu erau discuții despre prioritizări. În naivitatea mea m-am gândit că vaccinurile vor fi la liber, la farmacie, dar cu un preț prohibitiv, ca să tempereze cererea bruscă.

    Am decis că nu voi cumpăra vaccinul în primele luni tocmai pentru a da o șansă medicilor, casierilor și curierilor, și eventual cetățenilor din lumea a 3-a care săracii de ei n-au nici apă să se spele pe mâini, și mai și trăiesc câte 8 într-o cameră.

    Partea interesantă e că în general am un instinct de autoconservare ceva de speriat, în sensul că și dacă numai mi se pare că cineva încearcă ceva, imediat sar. Prefer regretele pentru ce am făcut, nu pentru ce n-am făcut.

    Și nici dileme de genul ilegal/imoral n-am. M-am gândit mai demult la asta și am decis că voi acționa doar legal, cu excepția situațiilor când legalul este imoral. Atunci fac ce este moral, chiar dacă ilegal. Am și pus în practică această filosofie de viață și n-am avut regrete.

    Așa că nu m-aș băga în față la vaccinare, și nu e vorba că n-am instinct de supraviețuire, nici că mi-e teamă să fac lucruri ilegale, ci doar că prefer să nu fac lucruri imorale.

    Mă voi vaccina pentru că vreau să trăiesc, altceva nu-mi trebuie. Nu mă interesează certificatul de vaccinare pentru libertatea de circulație. Chiar nu mi se pare un capăt de lume să stau la cozi sau în carantină, asta nu sunt lucruri esențiale în viață, dacă în anul cutare am pierdut sau nu 2 săptămâni în care am stat în casă și am avut wifi. Deci necesitatea CNP-ului nu are legătură cu decizia de a-mi aștepta rândul.

    • Alina M 10/03/2021 at 23:58 #

      Și ca să vezi ce instinct de supraviețuire am, în februarie 2020 mi-am făcut cumpărături pentru minim o lună-două, cu posibilitate de extindere în caz că era nevoie de făcut rații.

      Încă nu credea nimeni în România că o să fie pandemie, deși era limpede că chinezii au ascuns au boală super-contagioasă luni întregi, iar conectarea aeriană de masă + bonus turismul de anul nou chinezesc fără nicio restricție vor face ravagii. Nu mi-a venit să cred că era deja februarie și nimeni nu se agita.

      Oricum, și-a făcut casiera cruce când a văzut 12 kile de făină, 10 pungi de paste, plus mărunțișurile gen orez, mălai, griș, conserve de carne și de legume, tampoane și săpun. Dacă mai mulți oameni ar fi făcut la fel, presiunea pe magazine s-ar fi distribuit pe încă 6 săptămâni inainte de 15 martie, și poate nu ar fi fost penurie când s-au apucat românii să cumpere detergent de rufe pe următorii 4 ani și ulei în prostie (habar n-am ce-au făcut cu el, noi consumăm 0,5 L/lunar). Asta ca dovadă că am luat foarte în serios supraviețuirea.

      • Dollo 12/03/2021 at 14:23 #

        Mi-a povestit o prietenă că la Budapesta s-ar fi golit iar rafturile de hârtie igienică, la un an de la debutul pandemiei, când s-au anunțat din nou niște restricții. Semn că oamenii nu învață nimic din lecțiile trecutului, deși ele au fost predate doar cu un an înainte.

        • Sebastian 12/03/2021 at 18:28 #

          Noi de trei decenii nu nvatam/ pe cine sa NU votam. Iar ungurii care sunt mai perspicace in comparatie cu noi, nici atat

  4. AT 11/03/2021 at 04:10 #

    Marea mea dilema e alta. Daca vaccinul va fi obligatoriu pentru a călători, să-mi calc peste principiu ca sa mă pot distra, sau sa renunț la distractie și sa fiu cu conștiința împăcată?

    • Dollo 12/03/2021 at 14:21 #

      Nu cred că se va ajunge la asta. Pe de altă parte, și acum există țări în care ești obligat să te vaccinezi dacă vrei să intri.

  5. aloopeegoos 11/03/2021 at 07:12 #

    Eu nu m-am vaccinat si nu ma inghesui s-o fac. Sunt mult prea multe necunoscute, una din ele fiind eficienta vaccinului.

    In ceea ce priveste subiectul saptamanii – parerea mea e ca informatiile au fost publicate corect, dar transparenta – ca principiu – deranjeaza diverse institutii. In plus, acest asa zis scandal al publicarii informatiilor le ofera unora oportunitatea nesperata sa vanture niste rahat in public si sa distraga atentia de la alte subiecte, potential mai importante pentru societate. Care subiecte? N-am idee… O sa aflam, daca mai pierde cineva vreo valiza, sau n-o sa aflam, daca reusesc sa le ascunda eficient de data asta.

    Misdirection, parca asa se numea asta, nu…? Te uiti cum dispare elefantul din mijlocul camerei si nu vezi mana hotului in buzunarul tau…

  6. Ramona 11/03/2021 at 07:44 #

    Eu chiar am avut posibilitatea sa ma vaccinez peste rand. și în prima faza era sa rup usa, da, ma duc acum, unde, când. După câteva minute a intervenit conștiința, arunci când m-am gândit ca iau locul cuiva. A fost și mai nasol când am dat un nume și prenume omului ăluia. Mi-o veni și mie rândul cândva.

  7. Ștefan Brăgărea 11/03/2021 at 07:54 #

    Luând lucrurile pe rând:
    1. Din moment ce vaccinurile au fost avizate pentru UE au trecut prin suficiente ”furci caudine” ca riscurile să fie minime.
    2. NU! Chiar mi se pare criminal să iau locul cuiva mai vulnerabil decât mine.
    3. Nu am nimic împotrivă să mi se cunoască identitatea și nici nu înțeleg această reticență.

    Oricum, este bine că sunt formulate aceste întrebări și necesită un moment de reflecție.

    • constantin rusu 12/03/2021 at 20:33 #

      Domnule Bragarea, ce-ati zice sa-i lasam pe acesti simpatici domni (si doamne) cu dilemele lor si sa ne retragem intr-un colt unde sa va impartasesc nedumerirea mea: de ce are lumea impresia ca „furcile caudine” sunt sinonime cu o proba de foc cand, de fapt, ele nu semnifica decat acceptarea, impusa prin mijloace nu tocmai blande, a unor conditii injositoare?

      • Dollo 12/03/2021 at 21:14 #

        Mulțumesc pe această cale pentru că m-ați făcut curioasă și am citit și eu cum devine treaba cu această confuzie 🙂 Habar nu aveam de originea expresiei și clar am folosit-o și eu greșit de multe ori.

  8. Cristian Banu 11/03/2021 at 08:12 #

    Nu m-aș băga în față, dar nu neapărat din dileme morale sau neîncredere în vaccin, ci doar pentru că nu consider că este o amenințare atât de mare.
    Părerea mea este că datele arată că răspunsul este mult exagerat, dar, pe de altă parte, trăim într-o societate cu o aversiune ridicată la risc. La mine pe blog am pus un colaj cu poza aia celebră cu muncitorii prânzind pe o bârnă la construcția unui zgârie nori și poza unui lucrător de azi din construcții cu echipamentul de SSM complet. De aia în 1968 s-a putut încă organiza Woodstock și azi închidem planeta.

    • Harald 11/03/2021 at 11:03 #

      Azi închidem planeta ca să instaurăm regimuri fasciste, în 1968 nu încerca nimeni să instaureze regimuri fasciste. Dwight Eisenhower încă mai trăia, avertizase lumea cu privire la complexul militaro-industrial, iar statura lui morală nu o putea contesta nimeni. Fusese 8 ani președinte, iar înainte de asta fusese general de 5 stele și comandant suprem al forțelor expediționare aliate din Europa, luptase efectiv împotriva regimurilor fasciste, așa că știa despre ce vorbește.

      • Sebastian 12/03/2021 at 18:12 #

        De altfel Singurul POTUS Veritabil, ce a urmat au fost niste marionete!

  9. mihai 11/03/2021 at 18:54 #

    Nu știu dacă m-aș băga în față.

    Am avut covid în august, cu soția, în ciuda măsurilor de protecție drastice (izolare în casă, măști filtrante FFP2 în rarele ocazii când mai ieșeam, paranoia la adresa tuturor cumpărăturilor și curierilor) pe care le-am luat încă din martie. Ne-a internat (era vremea când ne interna pe toți) și după 5 zile ne-a dat drumul acasă ca să îngrijim copilul care a făcut covid după noi (pentru că „toți” înseamnă adulții, pentru copiii cu covid erau doar 7 paturi în București). Din punct de vedere logistic a fost groaznic, cu copilul în perioada de incubație carantinat cu o rudă în grupă de risc, apoi după ce ne-a dat drumul acasă și ne-am reunit familia ruda a rămas carantinată departe de familia ei și noi toți cu ditamai morcovul. Soția și cu mine suspectăm că am rămas cu un ușor PTSD după povestea asta.

    Au trecut 7 luni de atunci. Prin septembrie am vrut să donez plasmă dar n-aveam atâția anticorpi câți aveau ei nevoie. Acum am, probabil, și mai puțini.

    Mă voi vaccina cu prima ocazie disponibilă ca să-mi iau viața înapoi. Oricare dintre vaccinurile disponibile este mai eficient decât lipsa lor (în sensul că toate te protejează în totalitate de formele grave și de deces). În ceea ce privește efectele secundare, consider că febra și durerea musculară sunt fleacuri în comparație cu covidul. Israelul a făcut ce a făcut și au vaccinat jumătate de țară iar efectele se văd: au 3500 de cazuri noi pe zi și doar 20 de morți. Noi avem 5000 de cazuri și 100 de morți.

    Nu sunt sigur că m-aș băga în față. Ținând cont că vaccinurile ARN sunt stabile câteva ore după reconstituire, dacă m-aș afla în fața unui centru de vaccinare și ar ieși ăia pe stradă să întrebe „cine mai dorește cine mai poftește” pentru că nu s-au prezentat programații, aș intra fără discuție. Să mă duc să stau la coadă în așteptarea unei astfel de ocazii posibile, nu, mulțumesc. Să trag sfori să mi se creeze o astfel de ocazie, în niciun caz. Să mă duc la vreun centru din provincie unde mai sunt locuri pentru că la București îmi vine rândul peste 2 săptămâni, probabil că nu. Dacă însă îmi vine rândul în București peste 2 luni, poate m-aș duce în provincie.

    • Harald 12/03/2021 at 01:51 #

      Israelul are cam jumătate din populația României și clima ”un pic” mai caldă, deci comparăm mere cu șuruburi. În lunile de iarnă, temperaturile record low la Ierusalim abia sunt cât temperaturile average low la București. Asta ca să nu mai discutăm de Beersheba.

      În altă ordine de idei, încă n-a reușit nimeni să explice coerent până acum, de ce un vaccin ar putea asigura mai multă imunitate (mai lungă, mai lată, mai adâncă whatever) decât îmbolnăvirea propriu-zisă, urmată de vindecare.

      Știm că ăsta e un virus nemaivăzut. Spre deosebire de orice alt virus, știm că îi merge mai bine când e expus la ultraviolete și la uscăciune, știm că nu i se aplică nimic din articolele publicate din 2003 încoace, în care Shi Zhengli explica ce mai face ea cu virușii la Wuhan, știm că e inacceptabil să spunem ”virusul chinezesc”, dar e perfect normal să spunem ”tulpina britanică” sau ”tulpina sud-africană” etc. etc.

      Știm totuși la fel de bine că în octombrie-noiembrie va fi reluat integral circul cu vaccinarea. Până la urmă, vreun pic de decență avem și noi? Sau continuăm mascarada asta la nesfârșit?

      • Dollo 12/03/2021 at 14:19 #

        Dimpotrivă, mi se pare că nu știm deloc sigur multe din ce enumerați dvs că știm, însă din istoria ultimei sute de ani știm că un vaccin, bun-rău, este o șansă în plus să nu facem o formă gravă a bolii și să murim. Cam asta cred că e singura certitudine pe care o are omenirea la momentul ăsta, așa că alegerea se reduce la a căpăta o șansă versus zero șanse și da, e o alegere personală.

        • Harald 12/03/2021 at 18:11 #

          @Dollo – with al due respect, atunci când politicienii inventează pașapoarte pentru vaccinare, nu mai e deloc o alegere personală.

          În UK, primele chinezoaice care umblau cu mască medicală pe față în aer liber au apărut în vara lui 2018, iar în vara lui 2019 erau de 5 ori mai multe (la universitățile de-aici e plin de studenți chinezi, în general beizadele de lideri de partid și rude de-ale lor).

          Ca alegere personală, ar fi perfect OK: cine dorește să se vaccineze, trebuie să aibă posibilitatea să o facă. Cine dorește să poarte mască, la fel, trebuie să poată fi liber să o poarte. Dar obligativitatea de a purta mască în aer liber și pașapoartele de vaccinare sunt din alt film, unul care în Europa a mai rulat o dată în anii ’30.

        • mihai 12/03/2021 at 18:29 #

          @Dollo: do not feed the troll.

      • Ștefan Brăgărea 12/03/2021 at 14:36 #

        @ Harald
        În mod normal suntem de aceeaași parte a baricadei opiniilor. De data asta sunt de acord cu dna Benezic.
        Vaccinarea nu mi s-a părut circ decât din cauza anti-vaxerilor
        Unde ați citit că virusul COVID-19 rezistă la uscăciune și la iradiere UV?
        Chestiile de nomenclatură fără referințe la rasă, culoareaa pielii și numărul de la pantofi fac parte din categoria imbecilităților frenetice.

        • Harald 12/03/2021 at 18:02 #

          @Ștefan Brăgărea – se pare că am fost prea subtil, mea culpa! 😛

          În primăvara trecută, ăsta era narativul postacilor Chinei pe forumurile de limbă română, la asta făceam referire în al treilea paragraf din comentariul precedent: Sars-cov-2 nu era afectat de uscăciune și nici de expunerea la ultraviolete. Pot găsi citatele respective și să le aștern aici în forma originală, dacă e nevoie.

          Culmea ridicolului a fost atinsă când OMS a pretins că virusul nu se transmite prin aerosoli, fiindcă vaporii de apă sunt ușori, în timp ce virușii sunt grei și se prăbușesc la pământ. Iar când am comentat că avem polen care ajunge în Groenlanda și nori de nisip pe care îi primim anual peste Mediterana, din Sahara, aceiași postaci ai Chinei s-au activat imediat.

          Acum, după ce am rememorat un pic peisajul de ansamblu, doriți să susțineți că vaccinurile actuale (oricare din ele vreți dvs) vor asigura imunitate de ordinul a câțiva ani și sunt mai eficiente decât îmbolnăvirea propriu-zisă, urmată de vindecare?

          Ce zice Pfizer despre durata imunității asigurate de vaccinul lor?

    • constantin rusu 12/03/2021 at 21:02 #

      Eu zic sa nu va subestimati anticorpii. Si sa nu pierdeti din vedere ca ei sunt doar o parte (ce-i drept, ultra mediatizata) a imunitatii. Cred c-ar trebui, odata si-odata, sa facem dreptate si imunitatii celulare (limfocitele T), mai greu de cuantificat, dar care asigura, de fapt, protectia de durata.

      La urma urmei, noi, astia covidizati natural, am cam furat startul. Eu, unul, m-as simti cam nelalocul meu sa ma vaccinez, legal, inaintea unuia cu imunitatea virgina.

  10. Vlad Slăvoiu 12/03/2021 at 07:52 #

    Indiferent de alegerile fiecăruia dintre noi, din ce știm până acum lucrurile stau așa:

    1. S-au vaccinat fără să aibă dreptul 0,6% din toți cei vaccinați până acum. Eu zic că procentul ăsta nu justifică scandalul.

    2. Dl Vlad Voiculescu spunea senin „Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili; restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic.” la câteva zile după ce contrasemnase o hotărâre de guvern care mărea semnificativ clasa lucrătorilor din domenii-cheie, esențiale – oameni care treceau astfel din etapa a treia în etapa a doua. Și nu erau nici pe departe doar lucrători la stat, erau și mulți „producători de bani reali” din privat. Deci, dacă cineva a vaccinat „peste rând”, dl Vlad Voiculescu a fost acela, nu Ministerul Apărării sau Spitalul Municipal Rădăuți – acesta din urmă fiind primul în lista celor de la Recorder după numărul de nereguli (de altfel, până și ei spun că nu e vorba de un fenomen de proporții…)

    3. Acestea fiind zise, nu spun neapărat că ei au greșit când au mărit clasa „esențialilor”, așa cum nu spun, asta cu siguranță, că au făcut bine cei 0,6% care s-au vaccinat fără drept. Ce spun e că, de data asta, n-au prea fost dileme morale.

    • Sebastian 12/03/2021 at 18:33 #

      Etapele de vaccinare in sine sunt aiurea.
      Personalul medical DA, acesta era singurul care TREBUIE sa aiba prioritate, in rest, toata aceasta tevatura este dovada lipsei de viziune. Avem minim 3 stadioane mari, cu flux de intrari/ iesiri adecvat, ei bine se puteau organiza corturi, care pana la 1 mai sa vaccineze TOT Bucurestiul, utilizand prin rotatie personalul sanitar inclusiv de la privat.

      In teritoriu idem, ca stadioane si sali de sport avem, garla

      • Harald 12/03/2021 at 19:32 #

        Pentru fiecare etapă în care se vaccinează ”TOT”, va apărea o nouă tulpină de virus, la care vaccinul precedent are o eficiență redusă. Știm de zeci de ani cum funcționează coronavirușii, nu e ăsta primul cu care ne întâlnim.

        Politicienii trebuie să-și păstreze o minimă credibilitate, ca să poate duce lumea de nas în continuare: nu pot vaccina tot până la 1 Mai, ca să se dovedească ulterior că virusul continuă să fiie prezent și în iunie. Într-un final, se va ajunge exact ca la vaccinul antigripal: cine vrea să-l facă, trebuie să-l facă în fiecare iarnă.

        Poate părea suprinzător, dar în toată povestea asta, omul în care am cea mai mare încredere e Bill Gates: dacă el a zis că statele dezvoltate vor începe să-și revină începând cu 2022, garantat el știe ce spune. România n-o să-și revină decât după alegerile din 2024, iar până atunci, vaccinare plăcută, fără număr.

        • Sebastian 12/03/2021 at 21:23 #

          Baiul este ca imunitatea de turma nu da rezultate, mai ales, in Romania unde se mananca nesanatos de trei decenii, unde nesanatos inseamna 80% grasimi, 20% zahar, restul vegetal

Leave a Reply

Oldies but goldies

De ce nu s-a surpat Bucureștiul când „ne-a făcut Ceaușescu” metroul

metrou5

Pentru că pe vremea aia s-au folosit mulți mineri cu târnăcoape, care au săpat cu grijă tuneluri, pentru că specialiștii de atunci și-au făcut doctoratele pe bune la metrou, nu plagiindu-i pe alții, și chiar și atunci au existat tasări de teren.

Stăm prost cu nervii

sacrificat

O jumătate de oră într-un autobuz Mercedes, în cel mai bogat oraș al țării.

Dacă Traian ar fi vrut să cucerească Dacia în 2013…

turnulete

… l-ar fi oprit jandarmii să urce la cetatea Sarmizegetusa Regia, pe motiv că e închisă între decembrie și februarie, și astfel geneza poporului român ar fi așteptat primăvara

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

Nostalgii maso-comuniste de 1 Mai

steaguri

O frântură dintr-o zi grea, muncitorească, a unui chelner hâtru de la Restaurantul Riviera din Parcul 23 August.

Eu sunt lucrător sexual, legea e o curvă

sexworker

Interviu în 3 episoade cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. Azi, începuturile – „Epoca de aur”, când comunismul tolera prostituția, marca era mai tare ca dolarul iar clientul era domn.