Ce aveți de gând să citiți în 2022?

Propuneți cărți de citit la clubul de carte pentru 2022, ca să ne mai abatem gândurile de la pandemie și efectele ei.

După lupte seculare, vorba aia, am reușit și noi, la clubul de carte, să terminăm de citit așa zisa serie a clasicilor, în fapt niște cărți care le-au marcat existențele unora dintre noi sau altora, care nici măcar n-au binevoit să vină la club ca să ne spună de ce au propus respectivele cărți. O singură excepție am avut, la „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, la care cea care a propus cartea ne-a făcut surpriza să apară și la club. Altfel trebuie admis că e frustrant să citești o carte highly recommended de cineva, ție să ți se pară… mneah, iar la club acel cineva să nu apară ca să-ți zică: băi, ești tu prost că n-ai înțeles profunzimile și subtilitățile capodoperei. Dar nu ne luăm din asta, bine că am reușit să le citim, mai târâș, mai cu bucurie, și să ajungem să și povestim despre asta.

Când am stabilit lista aia de cărți de citit am zis că o să fie până se termină pandemia. Era august 2020 și ne gândeam că n-are cum să dureze mai mult de un an toată treaba. Un an jumate mai târziu, trei doze de vaccin și nenumărate valuri de infectări, suntem tot în pandemie, alertați, enervați, angoasați, dar măcar am reușit să terminăm de citit cărțile alea votate în vara lui 2020 🙂

Notă pentru cei care m-au întrebat de ce nu am mai scris despre cărțile citite la club – de alea de care n-am scris ori n-am avut nimic de zis (de ex. Maestrul și Margareta nu cred că aștepta vreo recenzie de la mine. E o carte mișto, pe care eu cu ocazia asta am citit-o a doua oară, dar nu toată lumea o gustă, așa că trebuie încercată) ori nu m-a atins cam deloc (de ex Insuportabila ușurătate a ființei), ori nu am avut chef de vreo părere (ex Zbor deasupra unui cuib de cuci – care așa cum spunea și cea care a propus-o, poate că făcea furori în anii 80, într-o țară comunistă care semăna cu un azil de nebuni, dar acum e doar tristă, că găsești în ea chestii despre cum eram ca omenire în anii 60 și cum, pe alocuri, mai suntem și azi…).

Drept e că nici starea mea din ultimul an n-a fost propice cititului, apoi după ce m-am străduit să termin de citit cartea pentru club n-am mai avut timpul și dispoziția necesare ca să mai povestesc și altora părerea mea despre respectiva carte. Sper să-mi revin la obiceiul de a scrie regulat pe blog.

Revenind, deschidem deci încă o listă de propuneri de cărți de citit, pentru 2022, de preferință cărți care să ne mai panseze din frustrări și să ne mute gândurile din pandemie în zone mai plăcute.

Primim recomandări. E liber oricine să propună una-două cărți bune pe care le-a citit sau a auzit că-s bune și ar vrea să le citească. De votat pe care le citim o să le votăm doar noi ăștia care venim la club, că așa e omul, se descurcă singur să ne nenorocească.

Termenul limită de propus cărți este finalul lunii ianuarie. Vă mulțumim anticipat pentru propunerile alese cu grijă. Maxim câte două, da?

Cu coperți la schimb 😉

Care e treaba cu clubul de carte, pentru cei care nu au fost, dar ar vrea să participe:

 • cum alegem cărțile – propune oricine, aici pe blog, oricâte titluri și autori, votăm doar noi ăștia care venim la club, iar cărțile care întrunesc cel mai mare număr de voturi sunt alea ce vor fi citite;
 • cine are drept de vot – cei care au participat la club de cel puțin două ori, în ultimul an, și-și manifestă intenția de a mai veni;
 • cine poate veni la club – oricine care a citit cartea din luna respectivă;
 • când și unde se țin cluburile – de regulă la o lună, timp suficient pentru citirea unei cărți, într-un local ales de comun acord și anunțat aici pe blog înainte de întâlnire cu o zi-două. La ore rezonabile pentru clasa muncitoare, ori în cursul săptămânii seara după 19.00, ori sâmbăta. De când suntem în pandemie îl ținem online, pe googlemeet, deci e și mai ușor de participat pentru cei care nu trăiesc în România sau la București – dați click pe link și intrați în lumea magică a dătătorilor cu părerea despre cărți;
 • ce se întâmplă dacă am zis că vin și nu am ajuns – nimic, clubul nu e armată, e pe bază de afinități, cu cartea și cu oamenii din club. Dar ar fi bine ca dacă ai zis că vii sigur sigur și nu ai venit, să fie dintr-un motiv serios, de exemplu te-a călcat metroul sau ți-a murit cineva drag, pentru că altfel ești un neparolist trist care m-a făcut să rezerv masă de x persoane și să stau cu x-z la ea.
 • întotdeauna cartea din luna curentă e afișată pe coloana din dreapta a blogului – cu un click pe poza cărții găsiți postarea cu toate cărțile din tura respectivă

Etichete: ,

17 comentarii la “Ce aveți de gând să citiți în 2022?” Subscribe

 1. Ovi 15/01/2022 at 09:41 #

  Bună ziua,

  Propun – Daniel Stein Traducător, reeditată in acest an la Humanitas.

 2. Andreea L. 15/01/2022 at 10:06 #

  As propune E. Vodolazkin-Laur, E. Eger-Alegerea

  • Dollo 15/01/2022 at 10:46 #

   Laur s-a citit la club chiar înainte de pandemie – https://www.dollo.ro/2020/02/recenzie-laur-vodolazkin/

 3. Cristina-Emilia Oancea 15/01/2022 at 10:22 #

  Propun doua carti pe care le-am citit si care m-au enotionat, ambele avand ca tema copilaria autorului:

  Vârstele jocului. Strada Cetății – Claudiu M Florian
  Inocentii – Ioana Pârvulescu

 4. Nicolae 15/01/2022 at 12:32 #

  Cea mai frumoasa carte citita spre sfârșitul anului trecut e Fizica tristeții de Gheorghi Gospodinov.

 5. Cris 15/01/2022 at 17:01 #

  Parinoush Saniee – Tatăl celuilalt copil
  Thornton Wilder – Ziua a opta

 6. Dan 15/01/2022 at 20:45 #

  Propun:
  1- Fredrik Backman- „Un bărbat pe nume Ove”
  2- Catherine Nixey- „Epoca întunecării”

 7. Marga Chicu 15/01/2022 at 22:47 #

  Brisbane-Evgheni Vodolazkin

 8. Cristina 15/01/2022 at 23:25 #

  Lucia Berlin, Manual pentru femei de serviciu, proză scurtă, e o autoare extraordinară dacă mă întrebi pe mine, observator fin, cu umor, cum se zice-n compunerile de școală. Povestirile sunt deseori inspirate din propria viață, așa că, la final, ajungi să-i cunoști intim universul.

  Și JR Moehringer, Dulcele bar, că tocmai am văzut filmul și am rămas dezamăgită, cartea e mult mai bună.

  • Sorina Petre 16/01/2022 at 16:50 #

   Subscriu pentru cartea Dulcele bar… filmul l-am ratat 🙁

 9. adobrero 16/01/2022 at 13:43 #

  Isabel Allende, Violeta
  Margaret Atwood, Alias Grace

 10. Laura Visan 20/01/2022 at 01:47 #

  Propun:

  (1) „Patul lui Procust” – Camil Petrescu
  (2) „O dragoste” – Dino Buzzati

Lasă un comentariu