Ziarul Gandul ma plagiaza cu tupeu

Ziarul Gandul plagiaza articole din Evenimentul zilei

Dupa cum ati putut sa cititi in postul precedent, am fost ieri la conferinta arhitectilor care sunt suparati pe Patriarhie ca nu face concurs pentru Catedrala Neamului. Articolul meu a aparut pe site-ul EVZ cam pe la ora 18.30, dovada stau comentariile postate imediat dupa ora 19.00. Articolul ziarizdei Diana Marcu scrie ca a fost postat  ieri la 22.37 pe site-ul Gandul, si contine suspect de multe expresii din varianta mea de articol. Ce sanse credeti ca sunt ca doua ziarizde care au fost la aceeasi conferinta sa foloseasca fix aceleasi expresii cand se refera la Catedrala Neamului? Eu cred ca s-a pogorat acelasi Duh Sfant al inspiratiei asupra amandurora, si ne-a pus sa scriem fix aceleasi fraze.

Mentionez ca ziarizda amintita nu e nici prima, si cu siguranta nici ultima din presa noastra care ma plagiaza cu tupeu, dar marturisesc ca ma incearca o dezamagrie ca se intampla taman in  locul in care scrie Cristian Tudor Popescu, unul dntre oamenii pe care-i admir, si mai ales fostul presedinte al Clubului Roman de Presa.

Spre exemplu:

eu: „Va fi prea mare, amplasată fără logică în spatele Casei Poporului, pe care o va şi depăşi ca înălţime, iar construcţia ei nu ţine cont de o dezvoltare urbanistică integrată a zonei. Pe scurt, “Catedrala Neamului va fi un eşec architectural şi urbanistic”, după cum a definit-o astăzi arhitectul Crişan Atanasiu, de la Ordinul Arhitecţilor din România (OAR). Atanasiu crede că arhitecţii vor fi blamaţi în bloc după această ctitorie, aşa cum s-a întâmplat şi după construirea Centrului Civic şi a Casei Poporului în anii comunismului”.

ea: „Pe scurt, „un eşec arhitectural şi urbanistic”, după cum a afirmat arh. Crişan Atanasiu. Şi asta pentru că e prea mare, amplastă fără logică în spatele Casei Poporului şi fără un plan unitar de dezvoltare urbanistică integrată a zonei. Atanasiu crede că arhitecţii vor fi blamaţi în bloc după această construcţie, aşa cum s-a întâmplat şi după construirea Casei Poporului în anii lui Ceauşescu”.

eu: „Firmele au fost invitate să “brodeze” un studiu de fezabilitate şi “să tragă în tuş proiectul creionat de Patriarh”, după cum acuză arhitecţii de la OAR. Libertatea de creaţie a arhitecţilor a fost limitată la 10%, atât cât ar fi voie să se abată de la proiectul dorit de Preafericitul Daniel.”  (chestia cu trasul in tus mi-a fost spusa de un arhitect dupa conferinta, deci era cam putin probabil sa auda si ziarizda Diana care n-a fost de fata la discutia mea cu arhitectul. Iar cuvantul”brodeze” l-am pus de la mine, ca mi s-a parut potrivit pentru situatie )

ea: ” Firmele au fost invitate să „brodeze” un studiu de fezabilitate şi „să tragă în tuş proiectul creionat de Patriarh”, după cum acuză arhitecţii de la OAR. Libertatea de creaţie a arhitecţilor a fost limitată la 10%, atât cât ar fi voie să se abată de la proiectul dorit de Patriarhul Daniel”.

eu: „Preotul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, susţine că biserica a organizat mai multe simpozioane la care şi-au dat cu părerea peste 50 de arhitecţi, iar sugestiile acestora ar fi cuprinse în “tema ilustrată” a catedralei, ce poate fi văzută pe site-ul Patriarhiei. După această “poză” va lucra una din cele zece firme, care va câştiga contractul. Firmele situate pe locurile 2 şi 3 din această selecţie vor primi 40.000 şi respective 30.000 de euro pentru soluţiile găsite.”

ea: „preotul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, susţine că biserica a organizat mai multe simpozioane la care şi-au dat cu părerea peste 50 de arhitecţi, iar sugestiile acestora ar fi cuprinse în „tema ilustrată” a catedralei, ce poate fi văzută pe site-ul Patriarhiei”. El a vorbit şi despre premierile pe care le vor obţine firmele clasate pe primele 3 poziţii – astfel, firmele situate pe locurile 2 şi 3 din această selecţie vor primi 40.000 şi respective 30.000 de euro pentru soluţiile găsite.”

Dupa cum puteti observa, pana si greselile sunt aceleasi – ma refer la cuvantul „respective” care apare la premiile de consolare, si care in cazul meu a fost corectat automat de word.

Ce pot sa zic, decat ca sunt mandra ca reprezint un model pentru ziarizde asa de talentate la copiat precum duduia de la recent relansatul site Gandul, ziar pe care, de altfel, il apreciez sincer. Indraznesc sa sper ca aprecierile sunt reciproce, dat fiind ca duduia m-a copiat pe mine si nu Mediafaxul sau Rompresul – prezente si ele la amintita conferinta – la care banui ca Gandul are abonament. In caz ca ar dori sa faca abonament si la mine – www.dollo.ro – sunt deschisa la negocieri.

Etichete: , , , , , ,

7 comentarii la “Ziarul Gandul ma plagiaza cu tupeu” Subscribe

 1. Iprocom 05/03/2010 at 19:15 #

  Aveti mila .

  Aveti mila si amabilitate sa-i spuneti lui Atanasiu Crisan sa ma caute cu mailu' la gleb@azicom.net la antipozi mai nou

  Am ca deobicei si solutia tehnologica

  Thank you very much!

  From Sydney with love

  Dom' profesor

 2. Raluca 05/03/2010 at 20:14 #

  haha, o fi crezut ca aia cu ”brodatul” e vreo expresie de jargon :)))))))

  acum pe bune, facem si noi ceva cu ”intertextualitatea” asta?

  ar trebui dati in judecata toti aia care isi iau salariul pe baza de copy-paste.

  • Dollo 05/03/2010 at 20:44 #

   🙂 Dupa cum bine stii, Raluca, drepturile noastre de a da in judecata le apartin tot alora de le-am vandut drepturile de autor, adica patronilor de ziar. Daca pe ei nu-i intereseaza sa-si faca reclama cu asta, nu putem decat sa stam pe margine si sa ne lamentam ca moare presa, muica!

 3. madalina 05/03/2010 at 22:44 #

  OMG! Pare ca a crezut ca articolul tau de pe EVZ era de fapt un comunicat oficial MediaFax, din care avea voie sa citeze dupa pofta inimii. Direct de la Doamna-Doamne comunicatul. Bai saraca, poate ceva chiar s-a intamplat, suna incredibil

 4. pietro 05/03/2010 at 23:54 #

  …asta este Romania,se fura si se vinde tot…asa si Aurel Tamas cantaretul,s-a dat drept autorul versurilor "Am fost facut sa n-am ,pe acest pamant nimic,ca pasarea pe ram,cobor si ma ridic…versuri care dealtfel apartin lui Nichifor Crainic!Cat tupeu…mai mare decat Gandul,telepatia… o sa comenteze Doamna!

 5. Radu Vasile 06/03/2010 at 14:03 #

  Ce abonament sa aiba ma la aia de zisasi tu. Ce le trebuie, daca poa sa ia de pe blog de la tine, de pe site de la evz, de pe site de la altii.

  In loc sa fi buna cum zice domnu si sa imparti si cu altii ce ai tu, vii aci si te lamentezi ca te-a copiat o duduie.

  Asa e frumos, va faceti unii abonament la agentiile de stiri, iar restul iau de la voi. Ce atita vorba.

  Nu e asa ca te simti bine in tara ta?

  Apropo, pentru habotnici religiosi! Am o intrebare:

  Aveti windows acasa pe calculatoare? Si daca da, l-ati cumparat cu licenta?

  Si daca nu, cum va mai suportati ma leprelor incalcand cuvantul domnului?

  Asta e un paradox pe care nici cei mai credinciosi nu si-l pot explica si are legatura nu cu dumnezeu, ci, asa cum sustineam eu si tind sa par ca am idei fixe si putine, cu educatia.

  Pentru ei, furtul e numai ala in care ei fizic ceva, ala despre care au fost ei invatati, li s-a implantat lor in creerele alea mici ca e furt. Si nu il comit de frica, nu din alte considerente.

  Dar cum piratarea de programe, nu prea a fost prezentata de vreun popa drept furt, nu au probleme credinciosii. Asa ca vad de la toate culturile, oameni care sunt habotnici rau, se duc la biserica aproape in fiecare zi, te omoara daca cumva in preajma lor incalci legea domnului, dar ei, ei vin la mine cu calculatoarele lor imputite "sa le pun si lor un windows din ala mai ieftin daca se poate".

  Bine inteles ca se poate dragii mei, dar cum stati cu Doamne Doamne, ceea ce faceti voi nu se cheama tot furt?

  Asa imi place sa ii trimit la toti dracii pe astia.

  Apropo, ziarizda despre care e vorba, o fi credincioasa?

 6. Cristina 06/03/2010 at 19:43 #

  povestea asta mi-a adus aminte de colega mea de banca din generala, care nu invata niciodata pentru lucrarile de control ca nu avea vreme. ea trebuia sa se pupe cu gagicul ei toata ziua in scara blocului. io, care nu aveam gagic, pupam cartea. ei bine, eu si fata asta avem acelasi nume de familie (intamplator), si nu de putine ori se intampla ca, la lucrari, sa-mi copieze inclusiv numele.

  si inca o amintire: acu vreo 4 ani, mergand in republica moldova pt niste articole, dau de niste ziare in holul hotelului. in unul din ele, gasesc un articol, semnat de o tanti care nu eram eu, desi vorbele lui imi apartineau suta la suta. nu era schimbat nimic. nu am o concluzie

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

Jadranska magistrala

drum4

Este motivul care ar trebui să vă ducă în Croația, drumul cel mai frumos spre o destinație care nu face decât să confirme preludiul ăsta auto, suspendat între munte și mare.

Cât ne-a costat înflorirea sectorului 3, în campania electorală 2016

begonia1

Primarul Negoiță a cumpărat gazon la preț dublu față de piață, apoi l-a tăiat și aruncat ca să planteze în loc begonii. Cât au costat ele și de ce primarul refuză să spună?

Tata

tata

Mama, aplecată asupra crucii lui, exclamând cu o imperceptibilă urmă de satisfacție: „Deh, Nelule, ai murit așa cum ai trăit, ca un câine!”. Mi-am dat seama că ea nu l-a iertat niciodată.

Cum s-a „optat” pentru ora de religie

scoala

Curtea Constituțională îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. Motive pentru care peste 90% dintre părinți au făcut cereri ca să-și înscrie copiii la ora de religie.

Scrisoarea pe care n-a mai primit-o Eugen Ionescu

dosarul-profesorul

Povestea profesorului Ion Nițulescu – un „element dușmănos” față de orânduirea socialistă – și a delatorilor săi, dintre care numai securistul șef mai trăiește azi bine mersi, măncându-și pensia într-o vilă somptuoasă chiar în satul natal al victimei sale