La ce ne trebuie gardieni publici

Primaria lui Oprescu disponibilizeaza politisti comunitari, dar plateste firma Guard One sa se plimbe cu SUV-ul prin parcuri si sa sperie cardurile de tigani care se scalda ilegal

Primarul Sorin Oprescu a anuntat azi ca trebuie sa dea afara din primarie peste 1.700 de salariati, din 6.000 cati numara toate structurile din subordinea municipalitatii. Cel mai mult – de pe urma acestei disponibilizari – vor avea de suferit cetatenii, zice primarul, anuntand astfel ca va umbla la numarul politistilor comunitari care vegheau pana acum la „siguranta bucurestenilor”.

Domnul primar nu spune nimic despre firmele de paza din parcuri, de exemplu, pe care Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti – despre care am mai scris aici – le plateste ca sa vegheze la siguranta inmultirii ratelor pe lacuri, de exemplu.

Aseara, in minunatul Parc Tineretului, in care puteai sa admiri pana la asfintit cardurile de rate salbatice care pluteau pe lac, s-a insinuat printre inaripate si o satra de tigani zgomotosi, care-si invatau puradeii sa inoate la mal. Alaturi, chiar pe malul lagunei lor, trona ignorata una dintre numeroasele pancarde pe care scrie ca lacul nu e bazinul tau, si ca scaldatul e interzis, ba! Ceva mai incolo statea tamp si un agent de la firma Guard One, care era platit, pesemne, sa pazeasca parcul de muste.

Tiganii s-au bucurat de lectia de inot, nestingheriti, pana catre ora 22.00, cand tot un anunt, de data asta lipit pe trunchiuri de copaci, anunta ca vine dezinsectia in parc. Dezinsectia a fost precedata de un SUV de neam prost pe care scria Guard One, si care a navalit pe neasteptate pe aleile si asa neincapatoare ale parcului. Atunci ne-am prins ca SUV-ul era de fapt intarirea pentru agentul singular de mai devreme. Numai ce mi i-a claxonat soferul pe tigani, ca au si iesit din lac si au inceput sa se scuture de apa pe mal. Apoi SUV-ul a plecat triumfal spre alte colturi ale parcului, ca sa preceada dezinsectia.

Ma intreb, daca primaria n-ar mai plati firma Gurad One, si masinile ei fermecate, oare cati gardieni publici – pardon, politisti comunitari – ar putea sa pastreze? Si sa nu-mi ziceti ca Guard One e mai breaza ca politia comunitara, ca treaba cu claxonatul puteam s-o fac si eu daca aveam SUV. Altfel, nu se poate pune nimeni la mintea tiganilor, daca vor sa se dea ei in stamba in detrimentul „sigurantei cetatenilor Capitalei”?

Etichete: , , ,

9 comentarii la “La ce ne trebuie gardieni publici” Subscribe

 1. Béranger 20/07/2010 at 21:16 #

  Şi eu când spun că ţara aste e futută beyond any repair…

  • Dollo 21/07/2010 at 01:54 #

   Esti pesimist 😉

 2. cetatean cu drepturi 02/08/2010 at 13:08 #

  Ieri in jurul orei 14, mi s-a furat rucsacul cu telefonul mobil, mp3-ul si ceasul. este vorba de skate parc-ul nou din tineretului, bucuresti. mi-a atras atentia un trecator aratandu-mi si persoana care mi-a furat rucsacul. m-am dus imediat la individ si i-am luat rucsacul. acesta nu a ripostat, ba mai mult, mi-a spus si ce aveam in el. l-am luat cu vorba pana l-am adus la cel mai apropiat gardian. i l-am aratat gardianului pe individ iar acesta nu a schitat nici un gest spunand ca nu are voie sa-si paraseasca postul, cel mult sa-i dea prin statie. a mimat ca vorbeste prin statie desi aceasta era inchisa. mi-a recomandat sa chem politia. in concluzie, mergeti cu incredere dragi infractori in parcul tineretului!!! nu va deranjeaza nimeni si puteti fura in liniste.

  LEGE nr.26 din 22 mai 1993

  "ART. 11

  In realizarea atributiilor de serviciu, gardienii publici au urmatoarele drepturi:

  a) sa opreasca si sa legitimeze persoanele despre care exista date sau indicii ca au savirsit infractiuni sau alte fapte ilicite, iar in cazul infractiunilor flagrante sa retina si sa predea de indata organelor de politie pe faptuitori si, daca exista, bunurile ce fac obiectul infractiunilor, intocmind, totodata, un proces-verbal cu cele constatate;

  b) sa cheme la ordine persoanele care tulbura linistea publica si sa intervina in cazul producerii unor atacuri asupra persoanelor, fara a abandona indeplinirea consemnului postului;

  c) sa faca uz de arma numai in cazurile si in conditiile strict prevazute de lege;

  d) sa constate, in conditiile legii, contraventii privind ordinea si linistea publica, curatenia localitatilor, regulile de comert stradal sau alte contraventii pentru care li se stabilesc asemenea competente prin lege.

  Procesul-verbal de constatare a contraventiei, intocmit in conditiile legii, va fi prezentat sefului ierarhic al agentului constatator, care va aplica amenda legala. "

  li s-a emis si un fel de lege.

  concluzie: respectivul gardian era mana in mana cu acel infractor!!!

  • Dollo 02/08/2010 at 19:46 #

   Categoric, gardienii (politistii comunitari) au voie sa prinda infractori si chiar sa se faleasca cu asta. Imi amintesc ce mare tam-tam au facut intr-un an cand au prins un hot in Cismigiu. Totusi, nu inteleg din comentariul tau daca gardianul era politist comunitar sau agent de paza mofluz de la firma Guard x care ia si ea niste bani de la primarie ca se face ca pazeste parcul. S-ar putea ca agentul de la Guard sa nu aiba atributii de retinere a infractorilor, dar putea macar sa te asiste pana la primul politist.

 3. cetatean cu drepturi 20/08/2010 at 14:24 #

  era gardian public cu ghereta in parcul Tineretului langa noul Skateparc. de unde sa stiu de care era. si asa eram socat de ce mi se intamplase. nu stiu pentru ce sunt plantati acolo daca nu asigura ordinea si paza de infractori. vin acolo tot felul de indivizi, cam la vreo 40 de ani, care ademenesc copii si le cer id-ul de mess, sub ochii gardienilor. daca asta e paza parcului vor veni si cu droguri.

 4. Popescu Marian 01/11/2010 at 14:47 #

  da, este o mare problema, culmea este ca daca indraznesti sa le zici ceva tiganilor (romilor sau cum s-or mai numi) mai esti si amenintat.

  in parcuri au aparut satre de romi cu lazi de bere pe care si etaleaza marfa de cea mai joasa speta si baloane de asemenea. parcurile au devenit un imens balci dezgustator.

  ce ne facem ?

 5. Popescu Marian 01/11/2010 at 14:51 #

  si intr adevar pe la ora 16.00 au trecut razand si scuipand seminte pe jos 2 de la Guard One- el batran, slab si fara dinti in gura, ea buhaita de bautura si tigari, amandoi cu uniformele sifonate si decolorate pe care de-abia puteai deslusi firma guard One.

  bineinteles au trecut si nu s-au uitat nici in stanga nici in dreapta, contribuind insa chiar ei la murdarirea si terfelirea parcului cu cojile de seminte ce le tasneau din gura stirba.

  nu mi vine sa cred

 6. iuliana 30/11/2010 at 19:42 #

  nu merita acesti gardieni nici un respect desi spun ca reprezinta ordinea publica si linistea publica , ei nu au o conduita si un respect nici fata de propria persoana si familie nu stiu sa se respecte pe nimeni , ba da traiesc numai pentru ingrijirea propriei fiinte, este adevarat ca nu toti , dar, mai toti au acelasi comportament, iar firma respectiva nu are nici un parc in care sa aiba curent sau o toaleta publica, e drept suntem in criza.

  • Dollo 30/11/2010 at 20:42 #

   Iuliana, tocmai s-a plans primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, ca de cand a fost silit de guvern sa reduca numarul de gardieni/politisti comunitari ar fi crescut numarul de infractiuni in sector. Deci nu prea conteaza ce impresie avem noi, ci cat de tare stie sa se lamenteze primarul.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De unde ne informăm în epoca dezinformării

informare

Câteva metode de informare alternativă și de verificare a știrilor, pentru aceia debusolați și preocupați să nu se lase manipulați de presă.

Dacă Traian ar fi vrut să cucerească Dacia în 2013…

turnulete

… l-ar fi oprit jandarmii să urce la cetatea Sarmizegetusa Regia, pe motiv că e închisă între decembrie și februarie, și astfel geneza poporului român ar fi așteptat primăvara

Jurnalul unei pisici de garsonieră

toshiba cu bile

Best of #pisicaToshiba 2017, foto, video și cugetări adânci 😉

În așteptarea telefonului de la Angela Merkel

tausance-bun

Ce mai face echipa care l-a ajutat pe Iohannis să strângă un milion de like-uri pe Facebook și să ajungă președinte

Consilierul Victor Stan: cum să mă adoptați, doamnă, dar ce, sunt câine?

victor ion stan

În proiectul „Nu aștepta supereroi, cere-ți orașul înapoi”, orice bucureștean poate să adopte un consilier general și să-l întrebe ce face el pentru oraș. Eu l-am adoptat pe Victor Stan, unul dintre veteranii consiliului, și așa a decurs prima mea discuție cu el.

Cum le iertăm greşiţilor noştri

Roland Jahn, intre dosarele Stasi

Şeful arhivelor Stasi din Berlin a aflat, când şi-a văzut dosarul, că avocatul care-l apăra era informatorul securităţii. Acum le predă lecţii de organizare şi de iertare trimişilor din ţările arabe care s-au trezit că au eliberat arhivele şi nu ştiu cum să le mânuiască