Va spuneam saptamana trecuta ce parere am eu despre beneficiile legii care ar trebui sa ne scape din sclavia furnizorilor de servicii. Domnul senator Iulian Urban, initiatorul legii cu pricina (161/2010) m-a catalogat drept pesimista, spunand intr-o postare pe site-ul dumnealui ca furnizorii de servicii chiar asta vor, sa nu mai reclamam, ca sa ne jupoaie ei cum vor. Poate ca domnul Urban are dreptate, dar numai de pe locul in care sta dumnealui. De pe locul pe care stau eu – si milioane de consumatori din tarisoara – situatia se vede astfel:
Am facut notificare catre Orange Romania, ca sa ii informez ca doresc sa inceteze contractul dintre noi, din data de 1 septembrie, si am invocat acolo si prevederile noii legi. Pentru cei care nu stiu istoria mea cu Orange, mentionez cu nu am beneficiat de vreun telefon, laptop sau alte aparaturi minunate atunci cand mi-am bagat gatul in juvatul Orange, ci am beneficiat doar de oferta momentului pentru servicii de date/telefonie. Adica minute de convorbiri sau kilo/mega/giga pe care i-am platit, constiincioasa, lunar. Prin urmare Orange nu ar avea dreptul sa ceara despagubiri, de vreme ce nu mi-a dat vreun obiect in avans, pe care ar fi urmat sa-si scoata banii in cei doi ani de contract. Mi-a oferit doar niste servicii pe care le-am platit.
Si iata ce-mi raspunde Orange:
„Stimate client,
Având în vedere solicitarea dumneavoastră, vă aducem la cunoştinţă următoarele:
În prezent abonamentul pe care îl deţineţi se află în cursul perioadei minime contractuale ca urmare a acordului dumneavoastră expres de a beneficia de o ofertă din partea Orange România şi de a păstra contractul de abonament pe parcursul întregii perioade minime contractuale.
În baza prevederilor contractuale, denunţarea contractului înainte de termen, presupune plata de despăgubiri egale cu valoarea abonamentului înmulţită cu restul lunilor rămase până la expirarea perioadei minime contractuale.
Despăgubirile solicitate de Orange Romania sunt legale şi se justifică prin necesitatea recuperării prejudiciului suportat de societatea noastră în urma încetării contractului înainte de termenul stabilit cu dumneavoastră.
Modificările legislative invocate prevăd expres că dreptul la justa despăgubire nu este afectat iar conform prevederilor Codului Civil, în noţiunea de evaluare a justei despăgubiri sunt incluse atât cheltuielile realizate dar şi beneficiul direct ce fusese previzionat a fi realizat.
În momentul în care v-a propus această ofertă, Orange România şi-a asumat nişte costuri. Aceste costuri constau de exemplu în contravaloarea serviciilor incluse cu caracter gratuit sau oferite la preţ promoţional, cheltuieli de întreţinere şi dezvoltare a reţelei, cheltuieli administrative şi de personal, cheltuieli cu taxele de reglementare şi impozite etc. şi au fost asumate în considerarea menţinerii de către dumneavoastră a contractului pentru o perioadă contractuală minimă, cu plata corespunzatoare a valorii abonamentului lunar. Prin urmare, orice încetare înainte de termen cauzează prejudicii societăţii noastre, prejudiciul suferit de Orange România fiind cu atât mai mare cu cât perioada minimă contractuală respectată este mai mică.
Mai mult, despăgubirile nu au fost stabilite într-o sumă fixă, aşa cum expres sunt interzise de lege, ci reprezintă o sumă variabilă evaluată in funcţie de momentul la care intervine denunţarea si de costurile sus menţionate.
Aşadar, prin perceperea acestor despăgubiri dreptul dumneavoastră la denunţare nu este restrâns sau negat sub nicio formă însă în acelaşi timp obligaţiile contractuale asumate şi recunoscute ca juste de lege trebuie respectate.
Vă mulţumim,
Orange România
Serviciul Clienţi”
Acuma, sa-mi spuna si mie domnul Urban, ce trebuie sa fac in continuare, cu legea dumnealui?
Un link catre blogul tau trimis la un manager sunt convins ca ar ajuta.
Este evident ca mai bine incetezi un conract de acordul partilor in loc sa pierzi cateva zeci sau sute cu aceasta reclama.
Eu sunt convinsa ca nenumaratele demersuri pe care le-am facut in ultimele luni la ei au ajuns si pe la urechile unora mai mari, dar Orange prefera sa se situeze pe pozitia din care nu doreste sa negocieze nimic. Si la cati clienti are, pesemne ca nu-i pasa daca pierde unul, chiar daca ala are 11 ani vechime.
Nu pied unul singur. Prin reclama care o faci firmei orange, prin reclama care am facut-o si eu cand am avut aceleasi probleme cu orange, pierd mult mai multi clienti potentiali.
Si tu cum ai rezolvat? 🙂
Te asigur ca pe mine m-au pierdut din cauza atitudinii afisate in cazul tau 🙂
Ma batea gandul sa intru in randul celor cu mai multe mobile prin buzunare, dar mai bine nu ma complic. Astept sa devina mai flexibili si mai client oriented. Go Dollo!
Mavi, eu am ajuns la concluzia ca singura chestie corecta care s-a inventat in telefonia mobila este cartela preplatita.
Oana, asta e chiar o magarie, pentru ca pana la urma numarul poate fi si portat, acolo chiar nu mai au cum sa-ti zica ca nu se aproba. Sau, mai stii, se poate orice pe plantatie la Orange/Vodafone&co.
Ia uite ce am aflat eu azi, tot de la Orange: nu prea iti poti pastra numarul pe care il ai, daca renunti la abonament. Citez, cu proximatie,din convorbirea mea de 32 de minute cu cei de la Serviciul Clienti:
Noi, cand sistam abonamentul, facem cerere la colegii de la departamentul cutarica, cel care se ocupa de cartele, dar nu stim daca va aproba. Nu va ramane decat ca in prima zi de dupa suspendarea abomanetului sa vedeti daca aveti sau nu semnal la telefon. Daca nu aveti, inseamna ca nu s-a putut/ nu s-a aprobat sa va pastrati numarul si trebuie sa vi-l schimbati. Noi, prin contract, nu suntem obligati sa va lasam numarul.
Nu, nu poti afla dinainte daca se aproba sau nu.
Iar eu cum am vrut sa imi pierd numarul, am ales sa mai raman, pana aflu exact ce si cum. Pana una, alta, azi, la Serciciul Clienti, am dat de un tip dragut, care mi-a facut o oferta mult mai buna decat ce aveam. Dar, in continuare, discutiile/platile etc. dintre mine si Orange se fac pe baza unui contract pe care eu nu l-am semnat. 🙂
Rectificare: Eu, cum NU am vrut sa imi pierd numarul…
Doli, cand zici ca expira contractul asta ?
13 mai 2011, daca mai apuc atatea zile pana atunci…:) Dar sa nu omitem faptul ca eu de mai bine de sase luni nu mai folosesc serviciul lor de rahat (dar le dau 10 euro lunar+TVA), pentru simplul motiv ca e foarte slow. De sase luni am net de la Romtelecom, care deocamdata ma satisface… sa nu cobesc si de aia, ca tot pe doi ani am contract 😀
Ar fi multe de discutat…..inclusiv ca Spufi omite faptul ca nu sta o multinationala in pierderea produsa de "eventualii potentiali clienti"…..marketingul lor e capabil sa atraga mai multi clienti decat pierde pt ca altfel ar da faliment….logic, nu ?
Multinationalele sunt niste uriasi cu picioare de lut : nu mai au flexibilitate celor mici, se misca mai greu……si din pacate stiu sa handle fff bine zicala : "nimeni nu e de neinlocuit"…..si crede-ma ca au dreptate……
Pe de alta parte hai sa ne punem si in locul celuilalt : planul lui de afaceri pe termen mediu, lung se bazeaza pe cifrele din aceste contracte, corect ? Care cifre alcatuiesc un buget din care se fac investitii, se dau salarii etc……Tu ce-ai face daca te-ar lasa cu ochii-n soare cei cu care ai facut contracte ?
Bref : arma cea mai eficienta cu ei este ne-go-ci-e-rea ! De ce ? In general ei sunt f bine train-uiti la acest capitol, dar poti sa ai norocul sa dai de unii mai slabi si sa obtii niste conditii mai bune de inchidere a contractului…….
Hai sa facem o simulare : mai sunt de platit 10 luni, adica 100 euro+TVA., deci 124 euro. Pe tine te deranjeaza ca ei vor si penalizari, da ?
Tu ce le-ai propus ? Banuiesc ca decat sa incheiati contractul si buna ziua , da ?
Eu le-as propune sa le dau anticipat valoarea abonamentului pe 3 luni, apoi pe 6 luni, apoi pe 9, dar cu TVA 19% pt ca atat a fost cand ai semnat contractul ! Intelegi cum zic ?
Si daca ei vor deschide gura de penalizari, as tine-o pe a mea ca ei au de castigat ca isi iau banii in avans fara minute vorbite !
Restul sunt vorbe de claca……incearc-o pe asta cu negocierea, pe cat posibil cu aceeasi persoana, dar sa fie o persoana cu drept de decizie !
Bafta !
Orange nu pierde nimic prin această reclamă negativă, câtă vreme Vodafone şi Cosmote şi Zapp au aceleaşi politici de căcat. Fraţi români, voi chiar nu ştiţi cum funcţionează o piaţă cu un număr limitat de ofertanţi?
Singura problemă atacabilă este legată de «în noţiunea de evaluare a justei despăgubiri sunt incluse atât cheltuielile realizate dar şi beneficiul direct ce fusese previzionat a fi realizat». Previzionatul ăstora este cel MAXIMAL, căci presupune că ei încasează contravaloarea abonamentului, dar abonatul nu vorbeşte nici un minut! Ei această valoare o vor pe post de despăgubiri.
Sunt cu toţii nişte labe triste, dar aşa se comportă corporaţiile, chiar şi când nu este vorba de un cartel, ca în cazul de faţă.
Am rezolvat discutand cu un manager caruia i-am comunicat ca astept sa fiu dat in judecata de firma Orange pentru neplata, pentru ca eu nu voi plati absolut nici o factura emisa incontinuare de Orange pentru un serviciu care nu functioneaza. Mai mult de atat, contractul este abuziv si este ne-negociabil.
Cateva zile mai tarziu am fost sunat de serviciul clienti si facturile care au fost emise au fost stornate.
Daniel, eu nu sunt de acord cu tine. Daca Dollo e de acord as dori sa preiau pe blog povestea ei cu Orange si poate si altii o vor face.
Sunt client Vodafone de 13 ani si te asigur ca am reziliat nenumarate contracte (internet, telefonie) cu acordul partilor fara probleme. Nu am cunostinte despre Cosmote.
Sa ma preluati bine, zic! 🙂