Piata Obor, bani aruncati in fumul gratarelor

Obor, cea mai frumoasa piata romaneasca, e azi un paralelipiped hidos de beton, rodul violului comis de primarul Ontanu si Popoviciu asupra domeniului public

Bucurestiul asta – in care mai nou fiecare week-end inseamna un targ de produse traditionale, inghesuit prin diverse spatii ad-hoc – a avut candva cea mai mare si mai … traditionala cu putinta piata din sud-estul Europei. Targul Oborului, al Mosilor sau cum s-o fi mai numit el de la 1700 incoace, de cand au inceput sa se adune targovetii pe terenul ala de la marginea Bucurestilor. Noi astia crescuti in comunism il stim doar de Bucur Obor. Nume luat de la magazinul construit in anii Epocii de aur. Piata Obor a fost cea mai bogata, ieftina si frumoasa piata romaneasca. Azi e doar un paralelipiped hidos de beton, in care se ascunde inca nefinalizat vestitul mall, rodul violului comis in grup de primarul Neculai Ontanu si afaceristii Puiu Popoviciu si Sorin Creteanu asupra domeniului public. Asta e unul din motivele pentru care eu inca astept ziua in care Ontanu va ajunge la puscarie.

E adevarat ca ajunsese o tiganie insalubra, ca multe alte piete din tara asta, si ca tarabele fusesera acaparate demult de mafia intermediarilor. De altfel asta e o expresie de lemn pe care o tot folosesc diversi politicieni si primari, cand vor sa ne explice de ce sunt preturile mari in piete. Din cauza intermediarilor, tovarasi, a speculantilor! Si ce faci cand nu-ti mai ajunge cota parte incasata de la mafia din piata? Pai zici ca piata e mizerabila, un focar de infectie, o rusine pentru orasul nostru minunat. S-o demolam si sa ridicam in loc un frumos si civilizat mall! Ca doar ne aflam in anul 2006, in plin avant imobiliar, iar cei 40.000 de mp de sub piata merita mai mult decat niste legaturi de patrunjel si cativa saci de cartofi si ceapa. Ce daca in zona exista deja un hypermarket (Kaufland) la doi pasi, construit in locul fostei fabrici de sapun Stela? Ce daca Magazinul Bucur Obor le satisface nevoia de carpe tuturor bucurestenilor cu venituri modeste si chiar targovetilor veniti cu legume in piata? Ce daca Hala Obor, construita in anii 40, e monument istoric si se darama peste comercianti?

Paranteza cu Piata de gros

In 1994, cand a fost demarata investitia de 28 de milioane de dolari in Piata de gros din Bucuresti, un destept (nu-i retin numele) ne-a explicat ca treaba taranului, a producatorului, nu e sa arda gazul aiurea la taraba, ci sa-si vanda marfa catre veriga urmatoare. Iar el, taranul, sa se ocupe mai departe de productie. Pentru implinirea acestui deziderat, Piata de gros ar fi trebuit completata cu inca opt centre regionale de colectare a legumelor/fructelor de la producatori. Iar piata ar fi functionat ca o bursa agricola, care lua de la centrele regionale, sorta, ambala si distribuia catre pietele din Bucuresti.

In context, in 2000, Primaria Capitalei – primar era Basescu atunci – a cheltuit peste 1 milion de dolari ca sa construiasca o hala moderna alaturi de Piata Obor (spre strada Ziduri Mosi, vis-a vis- de targul de pasari si de vechituri). In piata propriu-zisa a bagat si Primaria sectorului 2 vreo 500.000 de dolari, pentru modernizare, igienizare etc. Se pregatea astfel unul dintre cele mai importante terminale pentru Piata de gros.

Intre timp Piata de gros Bucuresti a intrat in faliment. Statul n-a fost in stare sa construiasca centrele regionale care sa adune marfa de la tarani, dar cumva cele 28 de milioane de dolari (17 de la BERD) s-au cheltuit, asa ca acum suntem si datori, si fara structura de legatura intre producatori si pietari. Dar asta e alta poveste.

Daca n-o putem curata, mai bine-o demolam

În 2006, pretextand ca in ciuda eforturilor depuse, tot n-a reusit sa civilizeze piata Obor, si ca taranii nu mai au loc, domnule, la tarabe, de mafia intermediarilor, Ontanu a dat-o pe mainile abile ale afaceristilor Puiu Popoviciu si Sorin Creteanu. Cei doi au la activ mall-uri de renume din Bucuresti (Baneasca e cea mai recenta realizare), deci cine putea fi mai nimerit sa mai tranteasca unul pe cele 40.000 de mp din Obor? Societatea civila a protestat, ca nu e normal sa distrugi un monument istoric doar pentru ca esti incapabil sa-l intretii, dar cainii au latrat, caravana lui Ontanu si-a vazut de treaba.

Asa ca dupa patru ani de hotarari ilegale de consiliu, planuri de urbanism desfiintate, procese inutile, acum o luna Ontanu si-a vazut visul cu ochii: a inaugurat asa-zisa piata. Adica niste tarabe inghesuite la parterul viitorului mall, care inca nu e gata. Totul respira a provizorat, de la peretii nefinisati (dar cica raman asa, gri, ca sa dea o culoare naturala marfurilor de pe tarabe, sic!), pana la inaugurarea in pripa facuta de primar, dornic sa se mai prinda intr-o hora alaturi de popor. Ca sa le ia ochii la pensionari, le-a facut si o zona speciala „cu preturi mici”. Desi, dupa cum declara insusi primarul, piata e „libera de intermediari”. La tarabe sunt numai producatori, unul si unul, iar preturi mai mici ca aici, nu gasiti nicaieri!

Sunt aia producatori cum e si Ontanu general pe merit.

Tigania are borduri si tomberoane noi

Duminica, de exemplu, urla Maria Dragomiroiu de pe o scena, catre targoveti, sfaraiau gratarele si o gramada de gura casca asta faceau, cascau gura. Tarabagiii tocau marunt asfaltul, pe ritmurile populare, in lipsa de clienti. In coltul pensionarilor era coada la niste castraveti mari cat dovlecii, si la niste cartofi mici si negri de suparare.

Eu m-am dus ca la pomul laudat, sa gasesc struguri. Ieftini. Era un singur comerciant de struguri, cam urati pentru cei 5,5 lei/kg. Asa ca am cumparat tot de la piata mea din cartier, cu 6,5 lei, pe alese.

In rest, cum stiati Oborul asa e si acum: sosete si chiloti ieftini, trei bucati la zece mii, aceeasi mafie colorata care invarte tot prin piata, sub nasul politiei comunitare care stationeaza in zona, aceleasi mamai cu legaturi uscate de marar si ce mai gasesc prin batatura, vand direct din papornite pe margini de piata, aceleasi gratare fumegande, aceeasi clientela selecta la țoiul jegos care se bea pe dupa zidul halei. Totul e la fel, cu exceptia magaoaiei rosii construite de Popoviciu, a asfaltului proaspat, a bordurilor si tomberoanelor noi montate pe langa piata.

Am mai dat o tura si prin Magazinul Bucur Obor. O inghesuiala sinistra de raioane  si marfuri fara nicio logica, luate la kil din Europa (chinezeasca) si vandute la bucata la fraieri. Majoritatea raioanelor au aceleasi vanzatoare plictisite si acre de pe vremea cand erau reginele comertului socialist. Peste drum de magazin, in targul improvizat in spatele sediului Primariei sectorului 2 se vand tot carpe din Europa. Mai ieftine. Fara bon, fireste. Mafia si evaziunea de acolo sunt sub control, pesemne.

Un general. Primar general

Mall-ul lui Ontanu&Popoviciu, cand va fi gata, va avea un etaj de branzeturi si carne, cica, si unul de articole de menaj. Asta pentru ca probabil Zara, Mango si H&M nu se asorteaza cu fumul de mititei si pastrama din Obor. O investitie de peste 100 de milioane de euro (din care numai terenul public valora 13 milioane) pentru a vinde niste marfa care oricum se ofera acum spre vanzare in Hala Obor, de exemplu. Care se descopune peste comercianti si cumparatori. De ce naiba nu s-au bagat bani – ar fi fost sigur mai putini – in modernizarea halei, si sa se fi curatat si mentinut aerisita piata traditionala? Nu ar fi fost nevoie de parcari subterane – care, apropos, inca nu sunt accesibile, in caz ca exista cu adevarat – si nici nu s-ar fi dublat aiurea niste spatii comerciale in care mai mult se sta decat se vinde.

Pentru ca a distrus cea mai veche si bogata piata din Romania, oferindu-i lui Popoviciu terenul de sub ea cu 2 euro/mp, Ontanu a fost facut general de Basescu. A dezertat din PSD si acum e in barca celor mai mari patrioti generali din tara: UNPR – alaturi de generalul Gabriel Oprea si generalul Iordanescu. Ontanu candideaza la Primaria Capitalei, cand se va plictisi Oprescu sa ne mai „gospodareasca”. Trist e ca s-ar putea chiar sa castige.

Tags: , , ,

14 Responses to “Piata Obor, bani aruncati in fumul gratarelor” Subscribe

  1. corectura 09/11/2010 at 20:04 #

    tarabagiii – mai pune un i, dollo, ca nu dai de la tine ("Tarabagii tocau marunt asfaltul…")

  2. corectura 09/11/2010 at 20:05 #

    si "megume" ai in loc de legume

    • Dollo 09/11/2010 at 20:09 #

      Multumesc 🙂

  3. nelu 09/11/2010 at 22:19 #

    bravo lui Ontanu. cel mai bun primar. la primaria generala cu el.

  4. mircea 10/11/2010 at 08:30 #

    Felicitari pentru articol.Observatiile facute dovedesc o buna intelegere a fenomenului Ontanu, asortat cu campania electorala penibila a acestui activist de partid devenit general prin decizia unui marinar.Datele furnizate dovedesc si o buna informare asupra demolarii interesate a Pietei traditionale Obor de grupul de interese transpartinic Puiu Popoviciu,Radu Dimofte si Sorin Creteanu.

    Va putem oferi detalii la http://www.Salvati Piata Obor. ro creat de Asociatia Frontului Negustoresc Obor.

    Tinem aproape sper.

    • Dollo 10/11/2010 at 13:28 #

      Tinem, tinem, ca doar om trai sa-l vedem pe Ontanu cu niste bratari la maini 😉

    • ASOCIATIA FRONTULUI NEGUSTORESC OBOR 02/12/2023 at 12:13 #

      SITE-UL „salvati piata Obor” va fi transferat la „Asociatîa Frontului Negustoresc Obor”, „Vocea negustorului” si „Gheorghiu Mircea Cristian”. Reda detaliile privind protestele autorizate care au reusit sa anuleze Mall-ul lui Puiu Popoviciu. AU urmat detalii despre circa 200 de procese ce vor confirma schimbarea acestei afaceri private si nelegale si recupetarea intregii „Zone de patrimoniu cultural. material si imaterial a Oborului „. Tinem aproape.

  5. Dan Gheorghe 11/11/2010 at 17:32 #

    nu inteleg de ce un primar trebuie sa fie aparat de badigarzi cu caschete pe cap. probabil se simte mai bine primarele. sa fie cu coloana oficiala si girofar. si sa vada lumea c-a venit sefu'.

  6. Teroare si disperare in Piata Obor 21/07/2011 at 09:00 #

    Instaurata de un grup de interese condus de primarul Neculai Ontanu impotriva comerciantilor traditionali ai Pietei Obor.
    Piata Obor se afla in centrul capitalei Romaniei si are suprafata de 19.000 mp. Din documentele Asociatiei Frontului Negustoresc Obor (infiintata de Eftimie Predoleanu in jurul anului 1928) rezulta ca intreaga zona din care face parte si Piata Obor a fost cumparata de Statul Roman in anul 1890 capatand destinatia de Piata Publica si Targ.
    Din anul 2005 la initiativa primarului Neculai Ontanu s-a trecut discret la privatizarea pietei publice in folosul unui investitor privat. In locul Pietei Obor s-a prevazut construirea unui Mall cu preluarea suplimentara si a Parcului Pasarari. Se mentioneaza abuziv in Cartea funciara, pentru grupul privat, o suprafata de 39.177,33 mp ce include mai multe domenii publice cu destinatii diferite. Primaria solicita si primeste onorific un mic profit evaluat la 79.000 euro/lunar reprezentand aproximativ 10% din profitul estimat.
    Producatorii, comerciantii si mestesugarii nu au fost consultati. Cand au aflat despre proiect au reconstituit Asociatia Frontului Negustoresc Obor. Au solicitat sprijinul populatiei si au inceput procesele pentru stoparea privatizarii ilegale a Pietei Obor. In urma protestelor autorizate, peste 10.000 de locuitori au semnat impotriva privatizarii, sustinand demersurile comerciantilor pentru salvarea Pietei Obor cu mentinerea ei ca piata traditionala.
    Dupa ce s-a obtinut prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila anularea proiectului Mall Obor, primarul a continuat abuziv proiectul. S-a trecut la stergerea dovezilor existentei acestui sit istoric. Monumentul istoric „Cruce 1877” ridicat de negustori a fost stramutat in fata Primariei cu schimbarea abuziva a denumirii in… „Crucea Independentei”. Cand comerciantii au incercat sa aprinda lumanari la noua locatie au fost izgoniti de Politia Comunitara, si amendati pentru .. tulburarea ordinii publice. Patriarhia, ofera distinctii tocmai celui care intineaza acest obiect de cult si obiceiul crestin mentinut de peste 100 de ani.
    Incepe concret sprijinul Asociatiei Frontului Negustoresc Obor prin participarea la procese a Asociatiei Salvati Bucurestiul si a Fundatiei Eco-Civica, membre ale Pactului pentru Bucuresti.
    Separat se solicita sprijinul presedintelui statului, guvernului Romaniei, primarului general, ministerului culturii, ministerului mediului etc. S-a prezentat de asociatie ca alternativa la proiectul de Mall „Conceptul de comert traditional romanesc” ce cuprinde proiectele de piata traditionala, de piata libera, de piata sociala si bursa de marfuri pentru fiscalizarea activitatilor comerciale.
    Incepe adevaratul haos legislativ. Sub pretextul mentinerii acestui contract incert s-au reluat constructiile faraonice pe bucatele. In Piata Obor se investesc sume imposibil de recuperat din vanzarile specifice unei piete.
    Reactia autoritatilor a fost incredibila.
    Postul permanent de Politie s-a transformat in post temporar, ineficient. Peste noapte toti agentii comerciali au devenit pentru mass-media mafiotii, speculantii, vanzatorii de tigari.
    Liderii au fost batuti, s-a trecut la evacuari fortate, ilegale, de magazine cu distrugerea bunurilor din ele. In final, prin manipularea populatiei, Piata Obor a fost demolata fara autorizatiile necesare S-au reziliat abuziv toate contractele, desi nu existau motive temeinice. Piata Obor a fost blocata doi ani, micsorata, permanent obstructionata sa functioneze. Parcul Pasarari s-a tot micsorat prin delimitari cu garduri. O firma privata construieste fara avizele necesare. Constructiile private se ridica abuziv si cu fonduri ce includ taxele incasate din timpul ridicarii constructiei, sub protectia unor institutii ale statului. Se incaseaza chirii si taxe triple, de o firma privata situatie de neimaginat, interzisa de Constitutia Romaniei si legile statului roman. Din 1300 de tarabe au mai ramas 400. Preturile nu mai sunt concurentiale. Multe din marfurile traditionale nu mai pot fi vandute si se renunta la ele datorita noilor taxe. Piata s-a „modernizat”; o treime din suprafata a devenit taverna. Luxul si opulenta spatiilor, proiectate pe modelul unui Mall si preluate de firme private se reflecta in preturile produselor.
    Procesele evident obstructionate se desfasoara dupa reguli dinainte stabilite. Se tot incearca pe proceduri inchiderea lor. Se evita sistematic judecarea pe fond. Nu se accepta solicitarile populatiei si ale comerciantilor. Nu se acorda despagubiri firmelor prejudiciate desi se accepta ca demolarea a fost ilegala. S-a solicitat de comercianti confiscarea cladirii Noii Piete Obor, ridicata abuziv de un investitor privat pe un domeniu public. Chiar daca permanent se invoca Interesul Public Major, judecatorii si procurorii inchid dosarele pe cele mai fanteziste si aberante motive. Reclamatiile facute la CSM impotriva judecatorilor si procurorilor vin cu raspunsul clasic, „sunt prescrise faptele procurorilor si judecatorilor dupa expirarea termenului de un an de la data pronuntarii solutiei”. Dar acest termen este de regula depasit prin recursurile judecate si castigate la Curtea de Apel. Mai mult, se mentine in procese unul din judecatorii reclamati, si dovedit dusmanos judecarii cauzelor acestei asociatii. Acolo se strang toate dosarele spre solutionare. Judecatorii si procurorii fiind reclamati, avocatii nu mai au curaj sa sustina procesele. Amenzile curg pe capetele comerciantilor, se continua jignirea si amenintarea liderilor. Dupa discutiile avute cu liderii asociatiei, populatia Bucurestiului sustine in continuare proiectele Asociatiei Frontului Negustoresc Obor si condamna permanent demolarea Pietei Publice Obor.
    Pentru o zona istorica din centru capitalei Romaniei aceasta situatie a devenit insuportabila si de nesolutionat. Trebuie facut ceva nou. Comerciantii Va solicita sprijinul, ca sa putem informa Institutiile europene si societatea civila. Va imploram sa sprijiniti Asociatia Frontului Negustoresc Obor pentru angajarea unor avocati curajosi, care doresc salvarea unui Inters Public Major reprezentat de celebra Piata Obor.
    Va imploram retransmiteti acest apel pentru Salvarea Pietei Obor la ONG-uri din diaspora. Poate mai apar oameni curajosi. Este pentru o cauza dreapta. Oricine doreste sa ajute la mentinerea Pietei Obor sau sa propuna noi demersuri, poate suna la telefon 0747.065.074. Se poate folosi adresa de pe Internet. Totul se va centraliza pentru a fi informati comerciantii. Consideram ca acest apel este un demers civic necesar.

  7. AFNO 15/08/2012 at 19:49 #

    Va multumim pentru preluarea acestui Apel.
    Cu recunostinta AFNO

  8. AFNO 27/04/2014 at 11:33 #

    Se implinesc 100 de ani de la prima forma oficiala de organizare a negustorilor din zona Targul Mosilor – Obor.

    Asociatia Frontului Negustoresc Obor este posesoarea unei bogate arhive care contine sute de acte autentificate, un Hrisov de sarbatoare insotit de diplome, legitimatii si fotografii in original, brosuri, 4 studii istorice (din care doua au fost realizate de celebrul Nicolae Iorga, descendent al unei familii de negustori), contracte si evidentele juridice legate de existenta acestui vad comercial.
    Asociatia Frontului Negustoresc Obor, prin procesele actuale, incearca sa mentina ca piata publica si traditionala, Piata Obor. Asociatia Frontului Negustoresc Obor respectand traditiile vechi de sute de ani,

    Va comunica

    Din anul 1912, negustorii din Piata Obor functionau in baza unui Statut recunoscut la nivel national de toti negustorii din Romania.
    Prima organizare oficiala a fost posibila dupa recunoasterea:“calitatii de persoana morala, conform Constitutiunii si este autorizata, ca atare, sa continue si sa se bucure de toate drepturile prevazute de legile tarii, conformandu-se statutelor sale care fac parte integranta din aceasta lege”
    Aceasta organizare s-a realizat prin punerea in aplicare a legii nr.1.793/25.04.1914 semnata: “Prin gratia lui Dumnezeu si vointa nationala Carol I. Rege al Romaniei”.
    In urma organizarii la nivel national a negustorimii romane, tot in urma cu 100 de ani, pe data de 21 mai 1914 s-a organizat primul Hram Negustoresc in Piata Bibescu Voda.
    Asociatia Frontului Negustoresc Obor va reaminteste cu aceasta ocazie ca la data de 21 mai 2014 “cand se sarbatoresc Sfintii Imparati Constantin si Elena” se vor implini 77 de ani de la organizarea primului Hram Negustoresc in Piata Obor.
    Acest Hram Negustoresc s-a organizat la propunerea domnului Sinescu Constantin, care a detinut functia de presedinte de onoare dupa anul 2006, cand s-a reinfiintat Asociatia Frontului Negustoresc Obor.
    Din cauza organizarii traditionalului Hram Negustoresc din anul 1946, comunistii tradatori de tara si de neam, prin teroare si arestari au reusit sa interzica functionarea acestei asociatii.
    Prin practici similare, fostii activisti comunisti din actuala Primarie a Sectorului 2, incearca sa distruga aceasta asociatie si in zilele noastre, printre metodele folosite fiind sabotarea traditiilor noastre din Piata Obor, distrugerea Crucii Negustorilor din Obor (declarata monument istoric), privatizarea preferentiala a Pietei Obor, dosare penale fabricate liderilor Asociatiei Frontului Negustoresc Obor pe modul “subminarea economiei nationale” etc.
    Consideram ca privatizarea Pietei Obor „pe 1 euro/mp/luna” reprezinta pretul care include si desfiintarea acestor traditii. Consideram ca un popor care nu este lasat sa aiba traditii, este izgonit din propria tara.
    Speram ca Dumnezeu sa ne ajute si sa-i pedepseasca dupa faptele lor.
    Asociatia Frontului Negustoresc Obor

  9. AFNO 25/10/2014 at 19:57 #

    Multumim pentru publicare,
    Completam materialele publicate cu noi date:
    Pentru modul in care Ontanu a demolat prima sectiune din Piata publica Obor, in anul 2007 a fost numit General (cu o stea)
    Pentru modul in care Ontanu a demolat ultima sectiune a Pietei publice Obor, care a statuat privatizarea acesteia, din anul 2009 a mai primit o stea.
    In urma acestor nastrusnice realizari chiria la o taraba a crescut de la 7,5 lei/zi la circa 33 lei/zi, concomitent cu micsorarea suprafetei de prezentare a tarabelor.
    In prezent de regula cei care vor sa-si vanda marfa sunt nevoiti sa inchirieze doua tarabe (ca sa-si prezinte marfa pe o suprafata convenabila) iar daca adaugam si taxa de cantar si transportul se ajunge la circa 100 lei/zi.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jegul istoric din Hala Obor | Dollo zice Bine - 13/03/2011

    […] spusesem acum ceva timp despre noua Piață Obor, cum oferă ea condiții civilizate de comerț, grație unei investiții controversate a omului de […]

Leave a Reply

Oldies but goldies

Skopje, Macedonia: sărăcie și statui pe datorie

Prometeu, turiștii și clădirea parlamentului în plan secund

Premierul macedonean ia credite externe ca să clădească identitatea națională cu statui și clădiri impozante, în timp ce țara are 30% șomeri, iar oamenii emigrează ca să trăiască mai bine.

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

Dacă Traian ar fi vrut să cucerească Dacia în 2013…

turnulete

… l-ar fi oprit jandarmii să urce la cetatea Sarmizegetusa Regia, pe motiv că e închisă între decembrie și februarie, și astfel geneza poporului român ar fi așteptat primăvara

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani (II)

Bucuria revederii dupa 50 de ani

Noi nu am muncit pentru un regim politic, ci pentru bunăstarea unui popor. Am rămas aici ca o datorie față de cei care ne-au învățat. Însă acum în România specialiștii sunt tratați în bătaie de joc. Eu încă nu sunt pensionar, deci nu simt că atentez la siguranța țării, cum sunt considerați acum pensionarii, cu veniturile lor

Și nevaccinați, și cu sănătatea garantată de stat

vaccinare2

Dialog între doi medici la Comisia de Sănătate din Senat:
– Niciun guvern nu poate impune ca în corpul supușilor săi să fie inoculate cu forța anumite medicamente.
– Dar de ce obligăm bolnavii de sifilis să se trateze?
– Da, îi tratăm cu forța pentru că sifilisul se transmite pe cale sexuală, dar SIDA și minoritățile sunt libere…

Cum stăm cu moralitatea, noi ăștia educați în comunism

pionieri

Dacă e adevărat că predarea religiei în școli are rol de moralizare a maselor, atunci noi decrețeii, pionierii, șoimii patriei, de unde am învățat onoarea și moralitatea?