Rulada împăcării Tanței cu Ghiță

Ghiță a dat cârnatul, Tanța două ouă, Gulu-Gulu și-a pus pieptul pe tavă. Mama le-a condimentat, fiert/copt si îmbrăcat în prosciutto de la Cora. Eu am mâncat

Și cu Gulu-Gulu, dar nu mai avea loc în titlu 🙂 Au contribuit, așadar, la rețetă, după posibilități, următorii: porcul Ghiță cu doi cârnați, găina Tanța cu două ouă, curcanul Gulu-Gulu cu pieptul lui generos, și hypermarketul Cora cu niște fâșii de prosciutto (în realitate sunt niște felii subțiri de bacon). Mama a făcut cinste cu condimentele și mâna de lucru. Eu am pozat rezultatul și vă spun cu toată gura că e bună rău.

Procedura a fost așa: pieptul de curcan, crud, a fost subțiat și bătut bine, până când a ajuns ca o clătită mare și groasă. În paralel într-o tigaie s-a făcut rapid o omletă simplă dintr-un ou.

Pieptul de curcan a fost uns cu mirodenii (sare, piper, muștar, ceva pastă de usturoi și niște pătrunjel proaspăt mărunțit. Peste „clătita” asta de piept a fost așezata „clătita” de omletă, iar la mijloc un cârnat, care a fost astfel înfășurat bine în cele două „clătite” suprapuse. Rulada obținută a fost înfășurată strâns în folie de plastic alimentară și pusă la fiert pentru 15-20 de minute.

După fierbere rulada e scoasă din plastic și înfășurată măiastru în câteva fâșii de prosciutto, și înțepată apoi în două trei locuri cu scobitori, ca să fiți siguri că feliile de prosciutto nu se desprind când devin crocante.

Astfel bandajată cu prosciutto, rulada se pune într-o formă de cozonac unsă cu ceva ulei și se bagă la cuptor pentru alte 15 minute.

La final prosciutto o să fie ușor crocant, pieptul lui Gulu-Gulu bine făcut, omleta Tanței și condimentele lasă și ele ceva suculent la mijloc, iar cârnatul lui Ghiță e picant cum l-am făcut înainte de Crăciun.

Mama a făcut două rulade, de aici și cantitățile duble pe care vi le-am enunțat la început.

Rulada merge și așezată pe o garnitură de orez cu ciuperci sau ca aperitiv. Cum vă place. Mamă, și ce-o să vă mai placă 🙂

Etichete: , , , ,

3 comentarii la “Rulada împăcării Tanței cu Ghiță” Subscribe

  1. matrixbrain 19/02/2011 at 22:26 #

    Tot mama, sireaca!
    S-o luam metodic si sa punctam ca la …….ez pentru tine:
    1.- Expunere scurta, nu necesita RAM mult, sa te pierzi cu capu’ in cantitati imposibil de masurat (pasmet varf de cutit de sare, gen:))))
    2.- Personificarile insufletesc reteta, rulada devine un adevarat omagiu … chiar vesnica pomenire, daca-mi consult papilele.
    3.- Sincer, rulada asta imi miroase a nuvela … (vezi pct.2)
    4.- Regimul termic insuficient de explicit, nefiind precizat riscul de a atinge faza scrum (mama stieeee!);
    5.- Stupefiere totala la auzul (citit al) ingredientului „folie de plastic alimentară” … poate nu trebuia sa-mi recunosc ignoranta, dar … asta e!;
    6.- Am decis, particip la degustare:))))) (sau 7)
    7.- Plescaitul din final/confirma gustul bestial (scuzati rima, cautam ceva rimand cu cozonac … asa , de forma:))))
    8.-Delir total cand te gandesti la bacon (precis e usor afumat, fhuaiiii), piept de gluglu, ou de Tanta, carnat de Ghita+mana mamei …
    9. A propos, a doua portie nu-i la dispozitia comment-amatorilor?
    10. Gata, asta-i nota!!!!!

    • Dollo 19/02/2011 at 22:44 #

      Mai Matrixe, asculta aci:
      1. expunerea lunga e saracia omului, iar varful de cutit se incarca cu condiment fix atat cat te tin papilele personale
      2. personificarea innobileaza carnatul 😉
      3. avand in vedere 1 si 2, nuvela a iesit taman bine de picanta
      4. faza scrum nu poate sa ajunga dupa 15 minute de tinut la cuptor, chiar si la 220 de grade, cat are maxim cuptorul mamei. Fiertul iar e o chestie de ochi, cat sa nu-ti parleasca flacara aragazului fundul oalei. cititorii mei sunt mai destepti ca mine, oricum 😉
      5. folia de plastic alimentara e aia care se vinde la sul, alaturi de folia de aluminiu, de asemenea alimentara, iar scopul celor doua folii e uneori acelasi. nu si in cazul de fata. oricum, folia e strict pentru tinerea ruladei la un loc in timpul fierberii. inainte de cuptor se scoate.
      6. degustarea s-a incheiat la prea scurta vreme dupa incheierea sedintei foto :))
      7. nu plescaim decat virtual
      8. nu era afumat, era feliat si bagat in plastic. alimentar, desigur 🙂 dar reteta poate fi imbunatatita
      9. a se vedea punctul 6
      10. te mai astept si cu alta ocazie! 🙂

  2. matrixbrain 20/02/2011 at 01:05 #

    1. 10-10 … asta-i scor de maidan.
    Si be) Am numerotat ideile sa nu le uit.
    & c) Primul punct e din oficiu macar, pentru concizie meta(eu)forica.
    2. In general nu uit. De-acolo mi se trage si personificarea, malitiosii zic (si eu, ofticosii) ca am creieru’ matricial.
    3. „Avand in vedere” e una, degustand e alta, avantaj … ca-n tenis.
    4. Mi-am expus retina indelung sa inteleg cum (de)vine asta: „fiertul e chestiune de ochi”.:))))
    5. ‘ai ca am glumit, la chimie parc-ai fi fata lu’ Mendeleev.
    6. Si n-a mai ramas nimic, inteleg. Mai puneti mana pe dictionare, degustare non saturare est!
    7. Vitual plescai si eu:(((
    8. Pentru imbunatatirea retetei, propun sa fie afumat. Degustatorul! Cum cu ce? C-o tuica fiarta, gen. Intelesei dintr-o privire, fiertul e chestie de ochi, doar stabiliram la pct.4.
    9. Conduc detasat si esti in criza de timp … fac pariu!
    10. In curand sper sa revin! Jur ca m-am straduit sa leg, dar n-a crescut. Rima, adica. Revin/ Sanda Marin. Ori cuptoru’? Cre’ca.:)))))

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Viața și moartea într-un sat românesc. În 2012

Ale lor mâini bătrâne

Despre mutarea clasei muncitoare de la oraș la sat, înmormântarea organizată de firma de pompe funebre a preotului, despre UE care ne obligă să nu mai ținem mortul în casă, dar noi vrem să facem economie. Și despre politicieni.

Învățăm greu, mimăm mult și uităm repede

iohannis

Săptămâna trecută, după 25 de ani de tergiversări, dosarul Revoluției s-a închis, fără să fie cineva pedepsit și fără să știm vinovații. Dar asta e deja istorie, acum ne arde incendiul din club, de data asta va fi altfel, acum au murit tineri nevinovați pentru profitul unora, nu pentru democrație și alte abureli.

Suni la 112 și te sună înapoi niște ciocli

morturary

O întrebare pentru domnul Raed Arafat: ce comision primesc operatoarele de la 112 ca să le furnizeze firmelor de pompe funebre numerele de telefon ale rudelor celor decedați?

Fiecare moment dificil din istoria unei țări are nevoie de victime

mineriada

Ce or mai face oamenii ăia care au bătut la Mineriadă? Or fi bine, sănătoși, or avea copii, planuri, or fi mulțumiți de viața lor, de deciziile pe care le-au luat, or dormi liniștiți? Or face politică?

Și nevaccinați, și cu sănătatea garantată de stat

vaccinare2

Dialog între doi medici la Comisia de Sănătate din Senat:
– Niciun guvern nu poate impune ca în corpul supușilor săi să fie inoculate cu forța anumite medicamente.
– Dar de ce obligăm bolnavii de sifilis să se trateze?
– Da, îi tratăm cu forța pentru că sifilisul se transmite pe cale sexuală, dar SIDA și minoritățile sunt libere…

Cât ne costă să „stârpim” prostituția și cât am câștiga dacă am legaliza-o

ashley

Statul a cheltuit un milion de lei și doi ani de anchete ca să descopere că prostituția se face și prin mica publicitate. Printre „proxeneți” – o femeie de serviciu care cumpăra prezervative la un salon de masaj, o studentă care-i organiza agenda unei fete, un ziar de mică publicitate…