Vă mulțumim că ne-ați dat salariul

Trecând azi pe lângă magazinul lui Vasile, din cartier, am auzit-o pe doamna care vinde la raionul de legume-fructe spunându-i lui Vasile: „Vă mulțumim că ne-ați dat salariul, șefu!”. Inițial am crezut că face mișto de el, dar tonul nu spunea asta. M-am uitat mai bine la ea și avea în ochi chiar mulțumire.

Ea e o femeie mărunțică, trecută de 40 de ani, pe care am văzut-o de multe ori cărând cu spatele saci plini cu cartofi sau lăzi cu marfă, grele de-ți rup cârca. Și imediat după ce le cară în raionul ei (de la mașină sau din subsolul în care țin marfa) se scuză în fața cumpărătorilor că i-a făcut s-o aștepte, îi servește cu amabilitate și le mulțumește la final că au cumpărat de la ea. Iar doamna asta nu e singulară în magazinul lui Vasile. Toate cele patru sau cinci vânzătoare pe care le are sunt croite din același material. Mă întreb unde le-o fi găsit?

Vasile însuși își salută cu respect nesimulat cumpărătorii pe care-i cunoaște din cartier. De peste zece ani de când e Vasile băcanul cartierului a acumulat ceva: și-a făcut o vilă, are un Volvo de familie și un camion de marfă, și în general nu și-a schimbat atitudinea nici față de clienți, nici față de muncă. Și-a păstrat de-a lungul anilor aceleași vânzătoare pe care le-a mai înmulțit de când și-a mutat magazinul la parterul vilei. Adevărul e că nu cred că-l plânge cineva, dar nu mă îndoiesc că nu-i mai merge așa de bine de când cu criza și, în ultimul an, de când cu numeroasele MIC.ro-uri care au inundat cartierul. Deci, probabil că vânzătoarele au de ce să-i fie recunoscătoare.

Nu știu cum vi se pare vouă, dar eu una n-am auzit niciodată până acum un angajat să-i mulțumească, pe bune, patronului pentru că i-a dat salariul pentru care el a muncit. O fi bine?

Etichete: , , , ,

9 comentarii la “Vă mulțumim că ne-ați dat salariul” Subscribe

 1. Dumnezero 14/07/2011 at 14:40 #

  Asa e munca la privat… simpatia ajuta daca e reciproca.

 2. Oana 14/07/2011 at 14:49 #

  Bine nu e, dar e realitatea. Eu am patit-o in 2007. A trebuit sa ma rog de patron sa-mi dea salariul si el m-a intrebat: la ce-ti trebuie? !!! Asa ca asta se intampla de mult in Ro. Eu, din fericire, mi-am permis atunci sa demisionez. Altii probabil nu isi permit.

  • Dollo 14/07/2011 at 19:09 #

   Da, am trăit și eu din astea, prin anii 90, când patronul zicea că n-are bani de salarii, și nu înțelegea de ce n-avem din ce trăi.

 3. Xanaxdu 14/07/2011 at 18:51 #

  Citind primul paragraf, ma asteptam la o alta continuare. Nefiind aia, uite, o scriu eu:

  Mai precis, ma asteptam la niste comentarii despre cum nu a disparut spiritul comunist-slugarnic: ” Va mul-TU-MIM din I-ni-ma, to-VA-ra-se NI-CO-LA-E Cea-u-SES-cu (am incercat sa marchez corect silabele recitate pe vremuri cu atita patos de Dana Mladin si Andrei Duban – amindoi bine-mersi, de altfel, in zilele noastre).

  Nu te-ai gindit ca poate multimirile femeii (cumsecade de altfel, „ajunsa”, odata cu venirea de la sat ca vinzatoare la oras) pot fi de fapt rezultatul faptului ca a crescut in mentalitatea ca trebuie sa multumesti pentru ce, de altfel, ti se cuvine? Ba de frica Securustilor, ba mai nou de frica sa nu fii concediat, in tot cazul, un pic de pupat mina sefului nu strica, indiferent de forma cirmuirii.

  Dar poate ma insel. Poate femeia multumea pe cinstite, si nu pentru ca asa simtea ea ca trebuie, ca sa capteze si sa unga benevolenta sefului, ca sa nu o inlocuiasca cu una mai tinara si eventual cu diploma de la o facultate particulara…

  Imi amintesc ca, pe vremea studentiei (post-revolutie), am mers in vizita la o colega ce statea in chirie intr-un apartament de bloc cu inca vreo 3 fete. Intimplarea face ca era ziua in care fiul proprietarului (tot cam de o virsta cu noi), venea sa ia banii de chirie. Le-am vazut pe fete foarte aferate, agitate, asigurindu-se ca „totul e in regula”. Mai precis, ca era pregatit whisky-ul din care sa ii ofere tipului un paharel.

  Le-am intrebat „de ce ii oferiti de baut, nu ajunge ca ii dati chiria?”. Mi-au raspuns „da, dar asa ii place, asa s-a obisnuit”. Pai cum dracu’ s-a obisnuit? Nu ELE l-au obisnuit gradual cu fanariotismele astea? Nu cred ca ala le-a spus cind a venit prima oara la incasat banii ca vrea sa fie servit cu whisky si tratat cu slugarnicie (pentru ca exact asa a fost tratat – fetele nu mai conteneau sa il pupe in fund)

  Asta e Romania: confundam ideea de cine plateste pe cine, cine e indatorat cui, cine pe cine serveste. Mi se ridica parul maciuca la gindul ca ar trebui sa le multumesc sefilor pentru ca imi dau salariul, dupa ce ca ma alearga de mi s-a distrus sanatatea (ochii, nervii, spatele samd) lucrind pentru ei pe altarul profitului.

  Dimpotriva, cred ca nea Vasile e cel care ar trebui sa le multumeasca vinzatoarelor, ca pe seama muncii lor a ajuns el cu vila, Volvo samd. Dar in Romania, cum spunea, mentalitatea de sluga, de vasal si de datator de spaga pentru ceea ce de fapt ti se cuvine de drept a alterat cu totul sistemul de valori…

  • Dollo 14/07/2011 at 19:08 #

   Nu stiu ce să zic, de asta nici n-am fost prea vehementă. Sigur că în principiu n-ai de ce să mulțumești pentru un drept care ti se cuvine, sau să te guduri pe lângă unul căruia oricum îi plătești cu vârf și îndesat (exemplu tău cu fetele). Dar adevărul e că Vasile ăsta mie una mi-e simpatic, deși nu știu despre el decât ce văd când merg la cumpărături. Atmosfera de acolo e plăcută și faptul că femeile alea, amabile mereu, sunt în slujba lui de atâția ani mă face să cred nu e un sef tâmpit. Pe de altă parte există așa de mulți angajați tâmpiți, leneși, mincinoși, care tot timpul au pretenții și se plâng de patroni, deși nu fac prea multe pentru job-ul ăla, încât pare o minune o astfel de relație ca la Vasile. Poate că de fapt e doar o imagine. Mie mi s-a părut că femeia aia îi mulțumea lui Vasile pentru că în ciuda încasărilor (poate) mai mici, a reușit să le plătească. Poate nu… poate e obedientă pentru că așa a învățat în comunism. Nu vom ști niciodată 🙂

 4. dojo 15/07/2011 at 02:27 #

  Nu este o chestie normala. Nu am multumit niciodata pentru salariu. Eventual multumesc pentru un bonus, desi chiar si ala este muncit. Si io cred ca este slugarnicia asta pe care o aratam, ca altceva mai bun poate nu gasim. Femeia aia presteaza un serviciu pentru care trebuie sa fie platita. Trebuie sa primeasca banii toti si LA TIMP, iar ea nu are de ce sa fie recunoscatoare a muncit pentru asta.

 5. spufi 15/07/2011 at 11:29 #

  In felul in care a formulat femeia, da, si mie mi se pare ca e semn de slugarnicie. Insa pe de alta parte, si eu atunci cand primesc onorariul in plic, si mi se da in mana, mi se pare firesc sa zic Multumesc celui care mi-l da (sef sau nu)… si cand platesc ceva la magazin, si imi da produsul de asemenea zic Multumesc vanzatoarei… poti gandi ca ea trebuie sa zica „merci” ca i-am facut favoarea sa cumpar de acolo… dar mie nu mi se pare nimic in neregula! Eu cred ca „multumesc” e un cuvant bun si trebuie folosit pana la epuizare 🙂

 6. mircea 16/07/2011 at 05:55 #

  Probabil ca firma e intr-o situatie financiara precara si femeia stia lucrul asta. Patronul s-o fi dat peste cap sa faca rost de bani pentru salarii. E singurul motiv pentru care si eu as multumi patronului ca-mi da salariul la timp.

  • Dollo 16/07/2011 at 21:18 #

   Asa m-am gândit și eu

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Suni la 112 și te sună înapoi niște ciocli

morturary

O întrebare pentru domnul Raed Arafat: ce comision primesc operatoarele de la 112 ca să le furnizeze firmelor de pompe funebre numerele de telefon ale rudelor celor decedați?

De ce picură în Casa Poporului

casa poporului senat

Un accident umed a fost descoperit ieri, pe Facebook, în Parlament. Pentru că am apucat s-o cunosc pe mama Casei Poporului înainte să moară, vă invit să citiți un text din care veți afla și voi cum e când se sparge o țeavă în Palat, cum intră zăpada în birouri iarna, de ce unii zic că ar fi nevoie de termopane noi, câtă apă, curent și nervi consumă Casa Poporului ca să fie ceea ce este: locul în care cei mai iubiți fii ai poporului muncesc zi de zi pentru propășirea noastră, a tutulor.

Îmi pasă de turci, dar de noi mi se rupe

proteste-turcia

Mai știe cineva azi de ce au ieșit revoltații noștri la Universitate în iarna lui 2012? Merge sănătatea mai bine? Țara e mai bine guvernată? Au ieșit din foame cetățenii ăia însetați de demnitate?

Cum s-a „optat” pentru ora de religie

scoala

Curtea Constituțională îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. Motive pentru care peste 90% dintre părinți au făcut cereri ca să-și înscrie copiii la ora de religie.

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

A venit toamna, acoperă-mi gresia cu niște antiderapant

placi

Robert Negoiță, iubitorul primar al sectorului 3, a lipit bucățele de material antiderapant pe plăcile de gresie de pe Bulevardul Unirii – pe care a dat 10 milioane de euro – ca să nu-și rupă trecătorii picioarele când merg să-și plătească impozitele.