Politețea te ajută, dar nu te scapă de bătaie

Cum se combate violența la școală, în clasa a VII-a. Cu desene politicoase:)

Las școala x la care mi-am predat eu mapa de recensământ era afișat anunțul ăsta. Cică e săptămâna antiviolență, dar și a „politeții exagerate”. Nu știu cum or sta cu violența copiii din școala aia. Pe mine m-a acostat unul într-o seară să mă întrebe ce fac… 🙂 Avea jumătate din înălțimea mea și era foarte politicos.

Dar ce am observat de fiecare dată când am intrat în școală a fost că nenea ăla de la poartă, îmbrăcat în uniforma unei firme de pază, era mereu prins în diverse alte activități: o dată mânca, l-am salutat, mi-a răspuns cu gura plină, grăbindu-se să înghită. Altă dată era plecat din ghereta de pază, și a venit fuga să vadă cine sunt, i-am zis că merg la recensământ și m-a lăsat în pace. A treia oară stătea cu burta în sus pe o bancă. Și are o burtă respectabilă. Ăsta ar fi un alt subiect, despre condiția fizică a așa-zișilor bodiguarzi…

Ce vreau să zic e că nu cred că omul ăla poate cu adevărat să-i apere pe copiii din școală de eventuale violențe din afară. Că hârjonelile din curtea școlii nu se numesc violență. El e pus acolo doar ca să câștige o pâine, și să zică primăria că s-a achitat de datoria de a „spori siguranța în școli”.

E bine că puștimea e învățată ce e aia politețe, deși nu știu dacă asta e ideea concursului. Adică afișul nu va fi despre cum să fim politicoși cu vecina de la 3, să nu-i dăm brânci pe scări, ci s-o ajutăm să care sacoșele de la Cora. Mă gândesc că trebuie să fie ceva gen „să întoarcem și celălalt obraz”, cu politețe, ca să evităm violența. E frumos, e civilizat, e în spirit creștin, dar e doar o temă extracuriculară născută din plictisul doamnei diriginte. La fel de bine poate să-i învețe și că dacă respectă legile vor trăi mai bine. Sau că respectarea regulilor de circulație salvează vieți…  Oare în săptămâna antiviolență n-ar fi mai bine să-i învățăm ceva mai concret și aplicat? Cum ar fi să o ia la fugă când sunt într-un club și apare pe ringul de dans gașca băieților din clanul mafiot din județ? 😀

 

Etichete: , ,

10 comentarii la “Politețea te ajută, dar nu te scapă de bătaie” Subscribe

 1. Ioana 03/11/2011 at 22:43 #

  De pe pozitii de profa care da instructiuni toata ziua, ma intreb impotriva carui gen de violenta se poate lupta cu politete. Care e scopul comunicativ al acestui afis, care sunt competentele angajate, ce trebuie sa stie elevii inainte sa se apuce de”poster”, ce anume sa contina posterul (concret: un indem, un sfat etc), carui public ii este dedicat.

  Ideea nu mi se pare rea in sine, dar daca e aruncata asa de dorul lelii, sunt doar vorbe-n…poster.

  • Dollo 03/11/2011 at 23:22 #

   Să știi că la tine m-am gândit când am văzut anunțul. Cum comentezi 🙂 Nu zic că e rea ideea, doar că îmi sună așa a activitatea din aia gen desene pe asfalt de 1 iunie… o chestie de bifat, fără finalitate sau urmări

   • Ioana 04/11/2011 at 23:37 #

    Pai nu-i rea, si nici desenul in sine nu-i rau, ca inainte de asta ar trebui sa „mediteze” la ce deseneaza si la mesaj. „Afis” in sine nu-mi spune nimic: unde o sa fie „afisat”? Cine o sa-l vada?

    Daca „afisul” e activitatea finala a unei serii de lectii pe teme civice, se presupune ca au lucrat ceva in amont pe tema asta, si acum pun punctul pe „i”, dar dupa cum arata, indraznesc sa zic ca nu prea e asa.

 2. Daniel 04/11/2011 at 00:04 #

  Depinde de starea in care te afli cand privesti afisul respectiv problema violentei din scoli : daca esti constipat, http://ioanadevanves.blogspot.com/, e mai greu sa pricepi ca uneori se bat ca chiorii intre ei, se filmeaza si posteaza pe youtube…….

 3. Daniel 04/11/2011 at 00:42 #

  ………Si sa mor daca inteleg de ce sunteti carcotase ?!? Aveti toate informatile legate de ce se afla in spatele acelui afis ? Stiti voi pregatirile preliminare facute de respectivul profesor cu elevii pentru chestia aia ? ALA E DOAR UN AFIS INFORMATIV prin care este popularizata in scoala respectiva actiunea lor !
  Iar daca d-na.d-soara (?) prof din nici una „din pozitii”, chiar daca i-ar veni „sa le sufle-n cioc”, nu realizeaza carui public ii este adresat afisul, bine ca este „teacher” in Francia sa-i mai lumineze si pe altii „cu chipul lor(ei) de oaie creata” ca tot se plange public ca-i cade parul……..

  • Ioana 04/11/2011 at 23:32 #

   Daniel, nu iti inteleg agresivitatea din raspuns. Afisul nu este informativ, ci ii invita pe elevi sa faca ceva practic. Imi puneam intrebari in legatura cu activitatea in sine: daca esti profesor, poate stii ca orice se face cu elevii in curs, sau in afara, se „monteaza” bucata cu bucata. Totul trebuie sa aiba un scop, un public, si trebuie sa se considere competentele angajate, altfel e pierdere de timp.

   Nu stiu ce a fost inainte sau dupa afis, dar asa cum arata acum, nu stii clar de unde vii si incotro te indrepti, e prea vag, desi pare maret.

   Si daca atunci cand cineva incearca sa faca/arate lucrurile dupa cum cer metodele scolare, fara sa anuleze INTENTIA afisului,tu te iei de el (recte de mine), e semn ca ceva-i putred in Danemarca sau imprejurimi.

   Ma fac ca nu observ micimea jignirilor din restul comentariului/lor si ma opresc aici.

 4. janina 04/11/2011 at 11:02 #

  Asa cum este enuntata si mie mi se pare ca este o alta activitate care trebuie bifata.
  Pe de alta parte, problema exista si este de greu de rezolvat. Sunt prea multe variabile.
  Eu ma lupt acum acasa cu ceva similar, deocamdata este doar un inceput de agrevititate verbala.
  Nu pot decat sa sper sa supravietuiesc diverselor perioade din adolescenta fiica-mi

 5. Glass and Iron 04/11/2011 at 16:10 #

  Vad ca de fapt de pune accent pe capacitatile de desenator(i) ale concurent(ilor) : „… sunteti invitati sa realizati un afis …”. Nu este o un dialod-dezbatere despre politete ca „scut” impotriva violentei, care sa fie moderat (dialogul) de catre diriginte. Eu cred ca un elev de clasa a VII se exprima (destul de) greu in vorbe si cuvinte :), ce sa mai vorbim de desen … Si chiar subiectul este destul de dificil si pentru maturi – @Ioana are dreptate, nu este usor sa intelegi cum poti folosi cuvintele elegante pentru a te apara de unul care vrea sa iti rupa capul. Adica sa faci o bruta pentru care „legea pumnului” este sfanta, sa reactioneze la argumente verbale ? O sa ma gandesc pana pe paişpe luna asta …
  Nu este un subiect aiuristic, este un subiect cat se poate de important dar cred ca abordarea este „usor” aiuristica. Poate ca au avut deja loc discutiile si acum trebuie sa puna „in opera” cele discutate ? Nu stiu asta, dar daca au avut loc discutiile, taaaare as vrea sa stiu si au concluziile. Ca eu, cat sunt de adult, ma tot intreb precum @Ioana … cum sa ii vorbesc unuia care vrea sa-mi rupa capul, ca sa il domolesc ?
  As incerca doar o parere : „Stimate coleg, cu toata consideratia pe care v-o port, imi fac o datorie de onoare in a va anunta ca fratele meu are 1,90, 200 de kilograme si centura neagra 5 dan iar tatal meu este colonel de securitate, in timp ce dumneavoastra, cu toate ca aveti o anvergura incontestabila, aveti doar 1,50, 50 de kilograme si sunteti un expert in jocul mintii numit barbut iar mult stimatul dumneavoastra tata este un mandru si foarte priceput strungar – lucruri ce ar putea sa creeze o discrepanţă si aduce o racire nedorita a relatiilor dintre noi”. Asa ceva ar merge spus iar daca-i vorba de desen, as aduce poza lu’ frate-miu in chimono si a lu’ tata in uniforma de gala … 🙂 🙂

 6. Daniel 05/11/2011 at 02:25 #

  Eu nu vad in afisul ala decat un singur lucru : cineva incearca sa-i implice pe copiii aia intr-un proiect legat de politete.
  Bun-mai putin bun, mai bine sau insuficient pregatit mie mi se pare important ca s-a incercat sa le mai arate si altceva decat FB, iphone, mess, Moni, carpe, masini si cu putin efort de speranta din partea mea cred ca putem spune ca persoana care a initiat proiectul s-o fi gandit macar un pic si la aducerea in orizontul viciat de care sunt inconjurati a macar unei dintre valorile morale de care am pomenit…….ca tot ne vaitam ca nimeni nu face nimic in sensul asta……poftim, cineva a facut si ii este criticat afisul pe toate partile……
  Si continui sa sustin ca este chiar bine facut :
  – are titlul mare cu semne de exclamare pentru atragerea atentiei
  – este comunicata tema si durata actiunii din prima fraza
  -este fixata temporal actiunea
  -se ofera detalii succinte dar clare asupra continutului temei proiectului
  -se arata ca este o actiune a lor, cu ei si pentru ei

  Repet : nu aveti informatiile minime despre big-picture, dar o catalogati apriori ca fiind de kkt pe baza unui afis care si ala e f bine facut……..

  PS – M-as bucura, d-soara Ioana sa vad descrisa pe blogul dvs o actiune similara si care sa respecte toate cele pe care le-ati criticat la actiunea de fata………

Trackbacks/Pingbacks

 1. Verba volant, pumnul manent - 05/11/2011

  […] Un fost înalt personaj din Poliţia Româna (controversat, dar care ştie ce vorbeşte şi vorbeşte mult mai puţin decât ştie), invitat să comenteze stirea că “În România, aproape zilnic, un poliţist este lovit, scuipat sau înjurat” povestea despre cum a ajuns Poliţia Română bătaia de joc a tuturor scursorilor penale şi despre disoluţia instituţiilor statului (disoluţie despre care vorbeam şi eu acum ceva timp în articolul Poliţia româna şi disoluţia instituţiilor statului). Personajul căina poziţia ingrată a poliţistului român, fără dotări, fără mijloace, cu salariul tăiat, căruia i se mai şi cere să menţină legea. Ştiu, se pot găsi motive de a spune “las’ c-aşa le trebuie” dar acum nu este vorba despre asta, ci despre faptul că Poliţia nu te mai poate apăra, Poliţia nu mai poate menţine ordinea. Poate de aceea au băgat prin mijloacele de trasport în comun anunţul “Stimaţi călători, aveţi grijă de bagajele dumneavoastră şi reacţionaţi ori de câte ori cineva se află în pericol !” – “organul” e flasc aşa că trebuie să fim noi “erecţi” şi să menţinem ordinea (adevarat, sună a “băgaţi-vă voi, proştilor, că noi avem altă treabă” …). În Poliţie, nu este cazul să îţi mai pui ceva speranţe ? Cam aşa, din câte se vede … Şcolile sunt, din ce în ce mai des, scene ale violenţei juvenile. Tineri care, de cele mai multe ori, stau rău cu limba română, “stau bine” la dat cu pumnul. Şi culmea, ca să se fălească, mai şi postează idioţenia lor online, să vadă toata lumea ce bengoşi e ei ji ce pretenari bengoşi are … toate astea în timp ce şcolile, într-un numar din ce în ce mai mare, încep să se “semi-militarizeze” angajând agenţi de pază pentru menţinerea ordinii. Deja, violenţa în şcoală a trecut de simpla îmbrânceală sau simpla păruială ocazională aşa că este nevoie de mult mai mult decât un profesor care să supravegheze elevii. Cum poţi să te descurci cu violenţa este un subiect de discuţie, despre care pomeneşte Dollo în articolul Politeţea te ajută, dar nu te scapă de bătaie. […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Fără dosar cu șină la Consulatul Boliviei

20180224_105612

Aventurile birocratice din lumea care nu vrea să înțeleagă avantajele renunțării la vize turistice.

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

Dacă-ți iubești copilul

adam si eva

Dacă s-ar face un referendum pentru introducerea în Constituție a dreptului de a fi tras de curent, probabil mi-ar fi greu s-o conving pe mama să nu meargă să voteze. Dar pentru ăsta din 6-7 octombrie nu a trebuit să-i explic că dragostea are forme atât de diverse, încât nu e treaba omului s-o înghesuie într-un tipar alb-negru

Tata

tata

Mama, aplecată asupra crucii lui, exclamând cu o imperceptibilă urmă de satisfacție: „Deh, Nelule, ai murit așa cum ai trăit, ca un câine!”. Mi-am dat seama că ea nu l-a iertat niciodată.

De ce picură în Casa Poporului

casa poporului senat

Un accident umed a fost descoperit ieri, pe Facebook, în Parlament. Pentru că am apucat s-o cunosc pe mama Casei Poporului înainte să moară, vă invit să citiți un text din care veți afla și voi cum e când se sparge o țeavă în Palat, cum intră zăpada în birouri iarna, de ce unii zic că ar fi nevoie de termopane noi, câtă apă, curent și nervi consumă Casa Poporului ca să fie ceea ce este: locul în care cei mai iubiți fii ai poporului muncesc zi de zi pentru propășirea noastră, a tutulor.

Ice age cu comision bancar argentinian

perrito moreno

Trecerea granițelor din Argentina în Chile și retur sau comisioanele bancare nesimțite l-ar face și pe un eurosceptic să iubească UE.