Un asistent social de la ARAS a fost agresat verbal și bruscat de niște jandarmi, la Patriarhia Română. A fost umilit și amendat cu 100 de RON pentru că n-a vrut să răspundă la apelativul „ia dă, bă, buletinul!” și să se legitimeze între două operațiuni foarte personale: rugăciune și aprins lumânări pentru morți. Citiți relatarea omului pe blogul APADOR-CH, care îl ajută să conteste amenda.
Ce mi se pare mie dubios în toată povestea asta este ce caută totuși Jandarmeria Română, cu efective de pază – plătite din bani publici, cu siguranță – să facă ordine într-o „instituție publică de drept privat”, după cum se autodefinește Biserica Ortodoxă Română, atunci când n-are ea chef să dea socoteală pentru banii încasați de la buget?
Înțeleg necesitatea forțelor de ordine la manifestațiile de largă respirație religioasă, în care drept-credincioșii se calcă în picioare ca vitele ca să pupe un oscior de moaște sau să „apuce” primii apă sfințită din tulumbele pompierilor. Atunci jandarmii asigură ordinea, ca la orice manifestație publică. Și chiar au declarat în câteva rânduri că le e mai greu să relaționeze cu creștinii la sărbătorile religioase decât să țină piept ultrașilor pe stadioane.
Dar chiar și pe timp de pace să fie nevoie permanent de serviciile jandarmilor la întâia biserică a națiunii? La instituția care întrunește peste 80% din adeziunile de credință ale cetățenilor români? La biserică, acolo unde mergi smerit ca să te reculegi, să te rogi să fie pace în lume și să aibe ăla micu note mari la școală, iar bărbatul succes în afaceri? De ce e nevoie să fie jandarmi în incinta Patriarhiei Române? Ce rost are un jandarm între impetuozitatea credinciosului și Dumnezeu?
Sau de ce are nevoie postul TV Trinitas, de exemplu, de pază cu jandarmi la poartă? E și serviciul ăsta în rând cu restul cheltuielilor publice de care beneficiază televiziunea privată a BOR, care folosește personalul și echipamentele televiziunii publice? Sau or fi rămas jandarmii în virtutea inerției acolo, de când păzeau fostul Parlament al României, clădire donată Patriarhiei anul trecut, de premierul Boc, ca să aibă și ea un palat, până se mută în templul ăla pe care și-l înalță în spatele Casei Poporului?
jandarmii păzesc bisericile sunt în ton cu nevoia de religie în școlile publice dintr-un stat laic.
n-ar fi nicio problemă dacă BOR și-ar plăti serviciile de pază din banii proprii, precum face Vaticanul, dacă nu mă înșel…
a, pardon, BOR primește bani de la stat.
daca sunt jandarmi acolo inseamna ca au fost contractati de catre biserica. asa ca cel mai bine intrebi pe aia de la bor-ul lui peste
nu putem ști, deoarece orice întrebare care vizează sume de bani și contracte ale BOR primește răspunsul despre care ziceam în text: e o instituție privată.
Cei care se ingramadesc ca vitele nu sunt crestini sunt atei sub acoperire.
Poate BOR is infiinteaza propriul serviciu SPP:)
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11770821-cluj-napoca-tinerii-absolventi-teologie-trimisi-alunge-cersetorii-din-fata-catedralei-mitropolitane.htm
Nu stiam ca Trinitas foloseste echipamentele TVR-ului.
Interesant cate beneficii poate avea BOR in Romania.
Ei sunt majoritatea , este dreptul lor
In legatura cu amendatul aluia cu 100 de RON pentru ca a intrat in Patriarhie: Cool! Sa se invete minte:)! Accesul in bisericile ortodoxe ar trebui interzis prin lege:).
amenda era pentru că a refuzat să se legitimeze, nu pentru că a intrat în biserică
Pai din cauza ca a intrat in biserica a fost legitimat. Asta a fost cauza la originea amenzii:).
Da ce chestie curioasa! Ce cautau jandarmii inauntru? Pupau icoane?
Ca sa raspund intrebarii din titlu: de iubiti ce-s preotii.
comentariul dvs e tendentios. Nu am nici in clin nici in mineca cu BOR, insa prezenta jandarmilor la Patriarhie mi se pare justificata. E totusi intaia biserica a orasului, daca se intampla un atentat (sunt tot felul de dezaxati pe lume), ati fi sarit in sus, ca de ce nu era paza! Mergeti la o catedrala medievala din marile orase ale vestului Europei si veti vedea jandarmi in preajma! Comentariul la adresa „prostimii” ce se inghesuie la moaste e de asemenea gratuit. Ne place sau nu, e problema lor, e chestiune de credinta personala, nu trebuie sa va bateti joc de ei. Prezenta jandarmilor la Trinitas TV mi se pare in schimb nepotrivita si aici trebuie cerute explicatii.
Poate că aveți dreptate când vă referiți la tonul meu. Totuși eu nu-mi amintesc să fi văzut pază militară la catedralele din orașele vest europene, poate n-am băgat de seamă. Dacă ar fi așa, însă, avem și alte monumente istorice în România, importante, pe care nu le păzește jandarmeria. Și alte biserici importante…
Alo…tendentiosule,subiectivule,ofensatule…Ca iti place sau nu,persoanele care ling moaste ale unor inchipuiti sfinti,sau cei care beau apa din vidanjele pompierilor,nu pot fi numiti (in virtutea bunului simt si a evolutiei umanitatii) decat trogloditi cu IQ deficitar si semne de oligofrenie.Punct!
In alta ordine de idei,iti spun io,ca locuiesc la Florenta,NICI O SINGURA CATEDRALA medievala nu este pazita,nici macar de un portar,daramite de armata,securitate,politie etc!!!!!!!!!Si crede-ma pe cuvant,spre deosebire de anostele beserici din Ro,acolo exista artefacte,basoreliefuri,picturi,statui de o inestimabila valoare…una intre toate,Cina cea de taina a lui L da Vinci,evaluata la cateva sute de milioane de dolari…
Turistii,vizitatorii care calca pragul astfel de lacase sunt educati,in timp ce fatarnicia istericelor muieri din Ro,cat si a nesimtitilor de puturosi care se calca in picioare pt apa de ploaie,3 sarmale si un pahar de vina,nu fac decat sa puna aceasta tara intr-o postura de sat al unui ev mediu!Crezul vostru,e cancerul intregii tari,si atata vreme cat datorita voua suntem la limita decadentei inetlectuale si sociale,ei bine,pot sa mam consider ofensata si sa va trimit la mama naibii!!!!!
Stimata doamna, sper ca va este clar ca ati postat un gen de comentariu care nu invita la discutie. Daca nu intelegeti ca generalizarea este o ineptie dpdv logic si o lipsa de decenta la adresa celorlalti, atunci – logic – trebuie sa acceptati si comentarii depreciative la adresa celor care isi indica in mod public ca activitate principala, de nu unica, internetul.
@dollo: Foarte prompte contra-raspunsurile unor comentarii de un anumit tip; ce lipsa de reactie la unele ca cele de mai sus!
Daniel, mă bănuiești de ce nu fac 🙂 Răspund la comentarii în măsura în care îmi permite timpul și la acelea care mi se adresează. Îi mai las pe cititori să interacționeze și între ei. Nu editez comentariile, ci aleg să le cenzurez de tot pe cele care ofensează. În rest, fiecare e binevenit să se exprime și contez pe maturitatea comentatorilor.
Am sugerat o lipsa de reactie fata de comentarii agresive ca cel al Nicoletei, folosind, fara sa fiu direct, cuvinte cat se poate de clare si care nu lasa loc la interpretari de sens. In paranteza fie spus, lucrul respectiv nu este o „banuiala”, ci pur si simplu am luat nota de un fapt. Iar raspunsul primit suna asa: „(eu) nu editez comentariile, ci aleg să le cenzurez de tot pe cele care ofensează.” Una spune, alta face, asta-i lupta pentru pace.
Dar poate eludam fondul problemei si ar trebui sa vorbim despre patania, reprobabila, a lui Mihai. Si mai scandalos mi se pare insa modul in care ai relatat chestiunea legand-o de Patriarhie. In nici-un moment, Mihai Tanasescu (un om religios, dus la biserica la propriu, dupa cum reiese din articol, lucru pe care ai ales sa nu il mentionezi) nu leaga incidentul de biserica. Nimeni de la Patriarhie nu e prezent in timpul intamplarii, dar absolut nimeni. „Poate” ca vreun preot a privit intamplarea, „poate” ca credinciosii prezenti ar fi putut lua apararea omului, poate, poate, poate – te rog sa imi spui unde sunt acesti „poate” in textul original. Nu inteleg indignarea frusta a articolului fata de Patriarhie, cat timp a lui Mihai si a Apador-ch este fata de jandarmi.
Ii voi semnala lui Mihai Tanasescu textul tau, macar sa ne lamurim odata pentru totdeauna daca tocmai am constatat un alt fapt, sau te banuiesc „de ce nu faci”.
Da, exact asta am vrut să spun, nu editez comentariile, le cenzurez pe cele care încalcă reguli de bun simț.
În privința poveștii, nu avea sens să copiez aici întreaga pățanie a omului, de aia s-a inventat link-ul, ca s-o citească cine e interesat. Eu am ales să discut despre un aspect care pe mine mă intrigă. Ce caută jandarmii la Patriarhie? Pe tine deduc că nu te intrigă decât atitudinea mea față de instituția bisericească. Instituție care, apropos, nu apare nicăieri nici în „povestea originală”. Oare de ce, în ciuda faptului că totul s-a petrecut în curtea lor? De ce nu a reacționat niciun preot la modul în care s-au comportat jandarmii? E o întrebare bună, dacă tot îl cunoști pe Mihai te rog să-i „semnalezi” și această dilemă, la un loc cu nemulțumirea ta față de textul meu.
@Nicoleta: asa comentariu, asa (ne)om! Si, din cate am citit pe aici, nu esti singura.
Un om educat, sau macar citav la cap (cum mai zice tata), nu improasca cu noroi si nu-si bate joc de valorile celorlalti. Punct.
V-ar fi util si cel mai elementar curs de comunicare.
I-as crede pe cei de la apador (ce nume de companie de apa si canalizare…) daca er fi pus si o poza cu cum era imbracat respectivul la momentul lui „ia da, ba, buletinu'”. Ca am asa o vaga impresie ca poate tipul ardea gazul, nu luminari pe acolo. Nu risca nimeni sa-si piarda piinea de bugetar, acum cind se anunta reveniri salariale, cu „ia da, ba buletinu” decit daca e vorba de un cersetor/aurolac. In fine, ong-urile tre’ sa traiasca si ele… da’ io am cam renuntat sa le mai acord credit.
Eu am stat de vorbă cu Mihai Tănăsescu, nu arăta deloc a aurolac. E drept nu putem fi siguri pe ce s-a întâmplat atunci la biserică, doar el și jandarmii știu, însă chiar dacă ar fi ars gazul, cum zici tu, rămâne un pic de loc și pentru o legitimare civilizată. În fine, or fi fost cu clonțul mare și reclamantul, și jandarmii, pe mine mă roade ce caută jandarmii acolo 🙂
Eu stiam ca si cersetorul/aurolacul e tot cetatean si se bucura de toate drepturile aferente calitatii respective. Inclusiv ala de a fi tratat cu „buna ziua” de jandarmi.
Curios ! Cf. Legii 333/2003 orice soi de proprietate care NU apartine unei persoane fizice (manastiri, magazine, muzee, fabrici, etc., deci si biserici) trebuie sa-si asigure paza prin mijloace proprii (de la diverse instalatii automate pina la angajarea unor firme private). Despre ce obligatii au „fortele de ordine” fata de averile restului persoanelor nu se spune nimic (poate in alta lege). Ca legea asta e o magarie bomboneleasca e foarte clar (grosul ei trateaza despre firmele PRIVATE de paza) dar atunci pentru ce Patriarhia face exceptie ?
Păi statul garantează proprietatea privată, nu știați 😉 zice la Constituție