Eu cu cine protestez?

După o seară în stradă sunt la fel de nelămurită cum am plecat de acasă. Dacă îl suspendă pe Băsescu, mă duc să-l votez? Dacă da, ce rezolv, dacă nu, ce rezolv? Eu cu cine protestez pentru că nu-mi convine ce se întâmplă în România? Care e ieșirea din blocajul ăsta, oameni buni?

Mă tot gândesc, de aseară, ce să vă zic. Și adevărul e că nu știu. Mă simt ca acum 20 de ani când rămăsesem ca proasta pe trotuarul din Piața Romană (în drum spre serviciu), incapabilă că înțeleg cine sunt oamenii de lângă mine care aplaudau camioanele cu mineri. Erau oameni care până să treacă minerii pe acolo circulau liniștiți. Pe vremea aia „urâții” erau Coposu, Rațiu, Doina Cornea. Ura față de Iliescu era aprig sancționată.

Aseară, în Piața Universității, privindu-le fețele congestionate de ură, m-am gândit din nou, cine sunt oamenii ăștia și ce au făcut în ultimii 20 de ani? Ce fel de viață au, ce frustrări, ce așteptări? Parcă n-ar fi trecut timpul deloc peste noi. Sau a trecut degeaba. Cei 20 de ani ai lui Brucan unde sunt? Când încep? Cine e Coposu, cine e Rațiu, și cine mai e Iliescu? Și cum e posibil să urăști atât de visceral niște politicieni, dar să-i iubești pe alții?

 „Du-te-la-mă-ta-și-a-du-ne-flo-ta!”

Am asistat la scene hilare, dacă n-ar fi fost triste, în care unii nimereau în câte o tabără și nu știau care e. Pentru că ura era la fel și la unii și la alții. La Teatrul Național erau ăia anti-Băsescu și pro USL. Bine organizați, o armată ascultătoare care scanda strigăturile pe care le dicta unul cu portavocea. Printre dirijori, un consilier general de la Capitală, striga cu sete să plece Băsescu. Cea mai bună strigătură mi s-a părut „Du-te-la-mă-ta-și-a-du-ne-flo-ta!”, dar se scanda, surprinzător, și vechea „la Cotroceni cântă cucuveaua!”. cu Băsescu în rolul lui Iliescu.

Un cuplu se certa pe margine pentru că ea credea că nimeriseră în tabăra lui Băsescu și se cerea peste drum. El îi explica: „nu, dragă, dincolo era tabăra lui Băsescu, du-te tu acolo să strigi jos Băsescu, să vezi ce ți se întâmplă!”. Nici acolo nu îndrăznea nimeni să strige jos Ponta, ar fi fost sinucidere curată. În direct la toate televiziunile care filmau numai pe malul ăla.

„Boule care ești!”

Pe malul celălalt al Bulevardului jos Băsescu erau împărțiți. Unii îl susțineau pe Băsescu, alții, mai spre fântâna de la arhitectură, apărau statul de drept protestând pentru Roșia Montană și „adevăratele probleme ale României”. Ceva cu gazele de șist. Nu-i organiza nimeni, se striga haotic, se uitau unii la alții indeciși. Dihotomia adunase la un loc o mulțime pestriță, unii veniți de la mitingul PDL de la Piața Victoriei încheiat mai devreme. Mulți curioși care așteptau să se întâmple ceva, câțiva care intrau „în ring” ca să se răcorească, strigându-le celor de peste bulevard „bă-ses-cu!”.

Din când în când mai traversa mulțimea câte un provocator care striga Jos Băsescu. Era luat pe sus de jandarmi înainte de a fi linșat. La un moment dat un bărbat cu un ziar în mână a început să strige că Băsescu trebuie să plece. „Uite de asta!” și le arăta pagina de ziar celorlalți. Câteva muieri isterice au tăbărât pe el și l-au îmbrâncit. Omul mergea cu spatele, ținând ziarul ca un scut, în ochii femeilor care-l împingeau. Una dintre ele întreba cu ochii injectați de ură: „Ce e asta, mă? Ce e asta mă? Boule care ești!”. Mai încolo doi moși se certau pentru că unul strigase ceva cu Ponta, și celălalt , mai surd, înțelesese că moșul e cu Ponta.

Un aer fierbinte și încărcat domina ambele tabere. Ar fi fost suficient să vină Băsescu, Ponta, Antonescu și să înceapă o luptă sângeroasă, cu mâinile goale, în mijlocul bulevardului . Liderii ne-au adus în halul ăsta de abrutizare, liderii să ne ofere și sângele.

Nu m-am identificat cu niciuna dintre tabere. Nu știu cum poți fi așa de sigur nici de ăia, nici de ăștia. De asta nu mă mai văd ieșind prea curând în stradă în contextul ăsta. Nici cu tabăra nou înființată de dreapta, care s-a afișat în alb alături de tabăra veche PDL ieri la miting nu mă identific.

Monica Macovei era aseară, aproape de miezul nopții, la protestul ghilimelelor, lângă girafa de la Antipa. Ce mai rămăsese din protest. O mână de oameni adunați în jurul europarlamentarei, într-o mare de mucuri de țigări. Niște măturători de la Romprest pe lângă, nervoși că trebuie să curețe mucurile de țigări de pe trotuar în fiecare seară.

Pentru că Monica Macovei mi-a fost profesoară la facultate, o admir. Nu sunt capabilă s-o urmez, însă, ca să susțin actualul PDL. Nu pricep de ce noua dreaptă se complace să se afișeze cu vechiul PDL, dacă chiar vrea să câștige adepți, de ce se lasă confiscată de baronii PDL?

După o seară în stradă sunt la fel de nelămurită cum am plecat de acasă. Dacă îl suspendă pe Băsescu, mă duc să-l votez? Dacă da, ce rezolv, dacă nu, ce rezolv? Eu cu cine protestez pentru că nu-mi convine ce se întâmplă în România? Care e ieșirea din blocajul ăsta, oameni buni?

Etichete: , , , , ,

39 comentarii la “Eu cu cine protestez?” Subscribe

 1. zugu 06/07/2012 at 23:31 #

  Personal, nu mi-a placut niciodata Neamtu, de la Noua Republica. Nici formatiunea lui nu mi-a placut, mi se par niste pui de fascisti, asa. Dar daca cineva chiar s-a uitat vreodata in gura lui Neamtu, ca e independent, ca NR e grassroots, ca sunt „politicieni apolitici” – ei bine, acel cineva trebuia sa-l vada la mitingul PDL-ului. Ingrozitor, servil, cu un discurs de baiat cuminte care vrea sa devina bad boy. Un membru de partid veritabil, pe fata si din vocea caruia se simtea ca nici el nu crede in ce spune.

  Am avut, totusi, la inceput, indoieli ca omul asta ar fi fost o constructie a laboratoarelor PDL. Orice indoiala s-a risipit aseara, cand Neamtu si-a dat arama pe fata.

  Discursurile PDL-istilor si ale celor din jurul lor au fost slabe. De fapt, atat Neamtu, MRU cat si profesorasul oarecare (de la Cluj, parca, cel tanar, nu Vlaston) au tipat la microfon cu niste voci pitigaiate si tremurande de eunuci – la propriu.

  Eu sunt basist, de-aia am fost la mitingul PDL. L-am crezut putin pe MRU cand a zis ca vrea sa fie un miting apolitic, dar cum sa-l mai crezi cand, de fapt, cel putin 50% din oamenii stransi acolo erau membri scarbosi de partid? O „trompeta” striga sloganuri variate langa mine de parca viata lui depindea de asta, iar altul sufla intr-un fluier de ziceai ca-i indracit, iar cele mai multe pancarte erau clar facute „la filiala”.

  Cand s-a terminat am luat-o usor spre Universitate, sperand ca acolo voi da peste manifestatia aia impotriva intregii clase politice de care auzisem cu o zi inainte. In realitate, oamenii se impartisera in doua si eu intrasem din gresala cu o pancarta anti-Ponta in multimea de la TNB. Mare noroc am avut ca nu am mancat bataie. Dezgustat, am plecat spre casa in 311. Pe drum, lumea a inceput sa se certe – de la „da-te mai incolo, doamna, ca n-am loc” – nu exagerez – s-a ajuns in doar in 10 secunde la scandal intre cei pro-Ponta si pro-Basescu. In asemenea hal de polarizata e societatea romaneasca.

  • Dollo 07/07/2012 at 08:07 #

   și, acum ce vei face?

 2. Nicoleta Dragan 07/07/2012 at 00:29 #

  Eu aleg sa votez,sa nu tac,sa nu las mojicia si ignoranta iar si iar,de 20 de ani,sa iasa in fata istoriei,sa decida in numele meu.Si iti spun,decat cu urmasii lui ion minerescu,as vota si cu ultimu derbedeu de pe strada.Aici nu mai e vb de ponta sau Basescu,e vorba de a pedepsi o clica de parveniti care cred ca tara asta e a lor si ca legile sunt hartii de sters la cur.Pt asta o sa iau atitudine.Daca noi nu votam,vor iesi babele oligofrene duminica de la beserica si vor merge direct la vot,cu alzheimer cu tot,sa voteze pt viitorul copiilor mei.Ei bine,asta nu accept,am acceptat destul oamenii astia la vot duminica de 20 de ani incoace!!

  • Diana 07/07/2012 at 07:51 #

   Miza nu e Basescu, miza e statul de drept. USL isi doreste un „stat de dreptzi”.

  • Dollo 07/07/2012 at 08:10 #

   Eu sun de acord cu tine, dar treaba e că de 20 de ani încoace eu am mers la vot, și am votat mereu contra ăstora de care zici, și ce folos? Ultima dată am votat tot pentru pdl și Băsescu, și ce au făcut, s-au aliat cu niște șobolani care i-au trădat la prima intersecție. Oprea și ai lui. Au pierdut pe mâna lor. Ce pot face eu mai mult decât să votez? de vreme ce le dai votul și ei nu știu să-l folosească.

 3. Diana 07/07/2012 at 07:44 #

  De obicei nu sustin PDL. S-au purtat ca niste fesenisti, au favorizat si ei coruptia si incompetenta. Am ajuns in situatia de azi si datorita blatului cu USL pe care ei au inteles sa-l faca pentru a-si conserva ceva privilegii si locuri caldute in parlament – apropo, nea’ Vasile Blaga si-a luat-o zilele astea. Dar niciodata nu au ajuns sa calce in picioare statul de drept si sa-i desfiinteze institutiile.
  Acum cel mai important e sa scapam de ciuma USL. Asta nu inseamna ca te faci frate cu dracu’. Nu PDL e diavolul aici. Dar trebuie sa ne aliem toti cei care sunt dispusi sa lupte, din PDL sau din alta parte.
  Neutralitatea le e mai de folos decat dobitocii care striga la Universitate „jos Base”. Zici ca nu vrei sa te „bagi in politica”, sau poate crezi ca nu ai ce face, ca vrei sa te concentrezi pe propria viata, si de fapt nu faci decat sa-i lasi sa-si faca de cap. Acum citez pe un amic: „daca azi il suspenda pe presedinte pentru ca asa vor ei, maine O SA-TI IA SI PORCUL tot pentru ca asa vor ei”.
  „O mana de oameni” (uneori chiar mai multi…) se strang pentru a protesta de luni pana vineri de la 7PM in Piata Victoriei. Sunteti cu totii bineveniti. Si, in perspectiva, devine ineresant http://iccd.ro/.

  • Dollo 07/07/2012 at 08:13 #

   da, am văzut aseară cine era mâna aia de oameni. printre ei un PDL-ist din primărie băgat în afaceri cu asfaltări.

   • Diana 08/07/2012 at 08:29 #

    Da, afaceri cu asfalt, genti Vuitton mai mult sau mai putin autentice, etc…Dar statul de drept nu a fost calcat in picioare. Atitudinea asta o fi cool dar acum nu aduce nimic bun. Deci, inca o data: o lume imperfecta versus furturi cu metoda si bolsevism. Hai ca noi ar trebui sa tinem bine minte „epoca de aur”.

    • Motanul 08/07/2012 at 11:07 #

     Da cum de ai uitat sa mentionezi de fulare Burberry?:) Eu cred ca jocurile nu sunt inca facute. CCR-ul nu si-a spus ultimul cuvant. Votul de suspendare in parlament trebuia dat dupa avizul curtii. Curtea n-a dat nici un aviz(a respins cererea de aviz).Om trai s-om vedea:).

 4. Motanul 07/07/2012 at 09:08 #

  ” Care e ieșirea din blocajul ăsta, oameni buni?”
  Care blocaj? Blocaj e cand doua forte de sens opus sunt in echilibru. In Romania ai acum orice, numai blocaj/echilibru nu.

 5. NL 07/07/2012 at 15:36 #

  Mai zi-ne de Monica Macovei, de ce o admiri? Mie, sincer, imi place (e pe locul 2 la mine in Top 5 Femei, dupa Zoe Dumitrescu Busulenga). Imi place pentru ca are un discurs logic si pentru ca nu balacareste si jigneste ca altii (desi uneori o mai apuca si pe ea).
  Mai zi-ne si de Nastase, cum era in perioada aia? Imi aduc aminte ca pe vremea aia vuiau ziarele ba despre un scandal de coruptie, ba de o privatizare dubioasa, ba de niste licitatii supra-evaluate (ma rog, ziarele pe vremea aia erau 2: EVZ si Academia Catavencu). Si ca un singur corupt (Bivolaru) a fost prins. Chiar asa era? Si se compara scandalurile de coruptie de atunci cu cele de pe vremea lu’ Basescu?
  In rest cam ai dreptate, dar eu fac altfel. Ma uit la dussmanii unuia si celuilalt si mi-e suficient sa vad ca dusmanii lu’ Basescu sint Nastase, Badea Mircea si Ciutacu, Voiculescu, Vintu, Voicu, Norica Nicolai, Antonescu, Ponta si o intreaga zeama de acelasi calibru. Chiar nu pot sa am incredere in astia de-ar fi sa-mi zica sa trec strada pe verde, d-apoi cind imi zic ca Basescu e dictator.

 6. Mihai 18/07/2012 at 08:09 #

  Politicienii impreuna cu televiziunile s-au bagat cu picioarele in viata noastra, si au politizat totul. Nu mai poti munci pe nicaieri de politruci si organe de control care vor sa faca rost de bani pentru politicieni. Nu mai poti deschide un post Tv fara sa vezi nesfarsite ‘taksouri’ pe teme politice, ce buni sunt unii si ce rai sunt ceilalti.
  Eu unul m-am saturat. Astept sa inceapa odata cei 20 de ani prezisi de Brucan, sa le dam ‘Ignore’ la toate alegerile lor, sa ajunga prezenta la vot 1%.
  Sa nu mai vorbeasca in numele poporului.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

casa becali

“Intrați, bey, fotografiați ce vreți voi, vizitați tot, mi se rupe! O să văd eu ce-o să scrieți după aia, dacă sunteți cu sufletul curat… Intrați, faceți ce vreți, numa’ să nu furați!”. Așa ne-a primit Gigi Becali în curtea casei sale din Aleea Alexandru nr.1

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

Parcul meu IOR

Parcul IOR

Mi-a fost alături 40 de ani, m-a crescut și relaxat. Acum e rândul meu să-l apăr de șmecheri. Dacă sunteți din sectorul 3, veniți mâine la Titan ca să ne păstrăm parcul.

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

Viața și moartea într-un sat românesc. În 2012

Ale lor mâini bătrâne

Despre mutarea clasei muncitoare de la oraș la sat, înmormântarea organizată de firma de pompe funebre a preotului, despre UE care ne obligă să nu mai ținem mortul în casă, dar noi vrem să facem economie. Și despre politicieni.

Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP

Cuvantul recenzorului de la blocul meu

Azi am recenzat prin telefon o persoană care se afla la coadă la moaștele sfântului x. CNP-ul încă era facultativ.